Обсъждане на имотни обяви - 38

• 49 741
  • 753
  •   1
Отговори
# 420
В стаите е паркет. Цикли и лакира се, и е готово.
Ако се кърти баня, редно и е коридора да се подмени.
Интериорните врати също са за смяна.

# 421
В стаите е паркет. Цикли и лакира се, и е готово.
Ако се кърти баня, редно и е коридора да се подмени.
Интериорните врати също са за смяна.
и ЕЛ и ВиК...
И това с дограмата пак не е гаранция откога е какво качество.

# 422
Плочките в коридора, ако са здрави (не съм сигурна по снимките), са си ОК и много добре могат да се съчетаят с нови бани. Не е нужно някой да изрине всичко и да налее 200 К евро. Има хора с наследствени по-малки апартаменти, трябва им по-голям, продават своя за 300 К евро примерно и купуват такъв за 475 К, барват го за малка сума пари (може да стане  кукла и без изриване), и си живеят. Това няма да са хора с мега високите доходи. Не знам защо се смята, че само с много милиони, ще заживеят в такова ЕПК.

# 423
И аз като dany1 мисля за ново строителство и каква му е цената в този район /микро локация ако има въобще. Защото апартамент в центъра на малките 5 кьошета, не е като такъв в "центъра" до Мол София, та и в Мусагеница е същото!
Вземаш цената на ново за ЗП без ОЧ. После да речем сваляш от тази цена 90 евро/кв.м. за нова дограма, ел, ВиК, пълнене на канали, къртене, сваляне и извозване на боклука и получаваш съвсем условно апартамент на Ш и З. Чисто бакалска сметка, но дава ориентир. Вече правилни форми, големина, осветеност на помещенията също може да ги няма в новия строеж, та и това трябва да се прецени.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 12:18 от drago_2008

# 424
  • Варна
На мен, дето се имам за млада, ми е съвсем съвсем приемлив като обзавеждане този апартамент. За по-възрастни купувачи ще е още по-ставащ. Без проблем бих живяла в такава среда, без да изривам до тухла. Голямата спалня е разкошна, особено гардероба 🧡. Другите спални са малко по-демоде, да, но изглеждат здрави, чисти и функционални. Човек спокойно може да се нанесе с куфарите и да заживее. После поетапно може да си подменя тази и онази мебел. Това са чисти процеси, без къртене, без да чакаш за майстори с месеци, не бих го нарекла ремонт даже.
Малкото, което виждам от паркета, ми се струва добре, та е възможно и без циклене да се мине.
Не всеки премира да живее с обзавеждане като в мострена зала на магазин, с вградени осветления, гланцови пдч-та и имитации на мрамор и дърво на фаянса.

# 425
Имоти за тези пари и с тези размери, които предполагат семейства с деца не се купуват с концепцията: "На първо време мога да вляза и така."

# 426
  • Варна
И защо не? Едва ли има особен избор за имоти с такива размери и добри локации. По принцип тези неща за по-важни, защото са фиксирани. Обзавеждането винаги може  да се смени, ако искат. Специално това не е категорично за смяна.

# 427
И защо не? Едва ли има особен избор за имоти с такива размери и добри локации. По принцип тези неща за по-важни, защото са фиксирани. Обзавеждането винаги може  да се смени, ако искат. Специално това не е категорично за смяна.
Съгласна съм и с това.
+ онази спалня аз лично бих я ползвала. Много ми хареса и на мен също.
Изобщо с кеф разгледах снимките няколко пъти.

# 428
И защо не? Едва ли има особен избор за имоти с такива размери и добри локации. По принцип тези неща за по-важни, защото са фиксирани. Обзавеждането винаги може  да се смени, ако искат. Специално това не е категорично за смяна.
Защото ремонт на инсталации се прави преди да боядисваш и обзавеждаш. Защото аз със 2- 3 деца няма да ги набутам да живеят с тези мебели. Защото кухнята е морално остаряла за голямо семейство.
Защото хората, които имат 500000 евро не си хвърлят последните пари за имота.
Защото питането беше за цената, а не кой как би влязъл да живее и устройва ли го Wink и себестойността на ремонтите, които описах, условно го доближават до НС,  с което пак предвид разни други споменати хипотези може да се прави някаква калкулация и съпоставка на цената.

# 429
Според мен ще се продаде за исканата цена. Хигиенично е, просторно, функционално, и е готово сега и веднага. А за Анджи, която пита - според мен цените, които виждаш в обявите, са много близки до реалните. Малко се сваля, понеже има купуващи и за тези цени. Пак казвам, това е готово и завършено, нямаш риск дали ще вземе Акт 16, в добра градска среда, до метро и до училище. При това положение, как да е за без пари?
Ако ти е много зор цената, малко по-нестанфартно решение би било: купете по-малко жилище, и го дайте под наем. А вие си вземете голямо и си плащайте наема с получаваната от вас сума. Ние в момента сме по този начин. Нашият името ни носи по-голям приход, отколкото е наемът ни. Пък наетото е с една стая в повече. Локацията е също различна, но като гледаш броя стаи, по-голямото ни пасва повече.

# 430
Ами понеже се подмятат и някакви обзаведени едноспални в лоши части на ОК примерно, обзаведени с евтини плочки и ПДЧ, с тесни стаи и т.н. за по 250 000 евро, та това ми се вижда супер Simple Smile))

# 431
За състоянието на жилището от обявата.
Скрит текст:
По спомени от онова време, в коридора е естествен мрамор, не керамични плочки/гранитогрес.
Имам още такъв и аз в един коридор. Принципно не харесвам мрамор и искам да го махна, но това си е мой личен вкус. От друга страна мраморът в последните години и все още е много фьешън, а мраморът търпи шлайфане и полиране и ще засияе. Отваряш базар.бг или ало.бг и изскачат сума ти обяви за шлайфане и полиране на мрамор и дори за презряната мозайка от соц-а (терацо по модерному Laughing).

Родителската спалня аз бих спазарила да си остане с мебелите, поне гардеробът и шкафчетата, перфектни са, според мен. Такова качество и удобство няма съвременен гардероб, който дори да се доближава до това. Новите с надстройка никога не са до тавана, все остава една дупка, която хем не върши никаква работа, хем събира прах, който не можеш да почистиш. Нищо чудно всички мебели в спалнята да са масив или масив с фурнир. Със сигурност са по поръчка, такива вратички с фигури не се произвеждаха по онова време. Ако са масив или масив с фурнир, е възможно изшкурване и тониране с масло в различен цвят, ако това ви се вижда тъмно или просто не ви харесва.
Вграденият гардероб в коридора - също бих оставила. И представа си нямате една обикновена водоразтворима боя, продавана във всеки строителен магазин, как ще промени външния вид. За да направиш толкова голям вграден гардероб в коридора ще хвърлиш една торба с пари, а ще бъде от скапано ПДЧ.

Това бяха плюсовете, сега минусите. Според мен всички помещения са с тапети. Не можеш просто да измиеш стените и да боядисаш. Старите тапети, като ги свалиш, и трябва фина шпакловка.
Банята и кухнята е ясно, че са за основен ремонт, ако искаш съвременно излъчване. Особено баните/сервизните помещения. Но не са в окаяно състояние, със сигурност.

За мен основният проблем на питащата потребителка е мисленето тип " искам нещо голямо, в хубав квартал, комуникативно, с паркове и градинки наоколо, с добро училище, с модерен ремонт." Имам пари Х и съм харесала този апартамент, но не ми стигат У (доста УУУ пари), за да го ремонтирам както на мен ми се иска. Дали ще свалят цената много, за да ми стигнат парите да си го купя?".

На мен предложението на Драго ми изглежда доста разумно - смятате грубо по 100 евро на квадрат за обновяване и предлагате, пак грубо, между 5 и 10% отбивка. Според мен, а и според това, което чета периодично (без да съм сигурна, че е вярно) отбивка от 5% се смята за разумна и нормална, за жилище, което не е пещера. А това определено не е. Според мен, ако собствениците са разумни и наистина искат да продават, сделка може да се сключи някъде в диапазона между 450 К и 475 К(офертна цена). Ако потребителката започне преговорите с продавачите с изявления от типа "всичко трябва да се изрине!", много вероятно тези преговори да завършат бързо и неуспешно. Казвам го като човек, който е продавал. Ако първото изречение на потенциалния купувач е "Колко ще свалите от цената?", бързо приключваме огледа. "Моите" купувачи, при огледа, казаха, че точно това им трябва, изненадани са, защото по принцип не са търсили в този район (бяха търсили в съседен, на 3 мин. с кола или ГТ (трамвай и метро)), брокерът им ги накарал ей така, просто да видят. После с моя брокер обсъдихме цената, свалих цената в разумни граници. И имахме сделка. А с тези, които първо питаха колко ще сваля, нямаше сделка.
Цена на квадрат е излишно да се гледа, нищо не дава като информация. Важен за мен е квадратурата (с разпределение, осветеност) и тоталът. Ако жилището е тотал щета и цената не е съобразена с този факт, тогава може да се говори за по-значително сваляне на цената. Но ако цената не е съобразена със състоянието, значи собствениците нямат реална представа за пазара и вероятно няма да се съгласят на голяма отбивка.
Това, което се подмята за 2500Е на квадрат е за жилище за тотален ремонт, в което по-скоро не може да се живее.

П.С. Едно време, много-много отдавна, в Овча купел - 2, срещу училището, за едни ЕПК-та (в доста разчупена форма) казваха, че разни баровци били купили, направили ремонти за чудо и приказ, включително позлатени кранчета в баните. Та всеки има различни представи за стил и дизайн, искали са хората такива екстри, имали са възможност да го направят и са го направили. За мен това е безумие и кич - жилище в Овча купел с позлатени кранчета е като на свинче-звънче. Но аз така мисля, собствениците са мислели друго.
Това, че на потребителката не й харесва този стил на обзавеждане, няма връзка с разпределението и състоянието на апартамента. Аз също не харесвам сводове, арки и подобни, но ако имам определена сума пари, ще ги вложа най-вече в локация (локация, локация), разпределение и състояние (на последно място). Защото локацията и разпределението не можеш да ги промениш.

# 432
  • Варна
И защо не? Едва ли има особен избор за имоти с такива размери и добри локации. По принцип тези неща за по-важни, защото са фиксирани. Обзавеждането винаги може  да се смени, ако искат. Специално това не е категорично за смяна.
Защото ремонт на инсталации се прави преди да боядисваш и обзавеждаш. Защото аз със 2- 3 деца няма да ги набутам да живеят с тези мебели. Защото кухнята е морално остаряла за голямо семейство.
Защото хората, които имат 500000 евро не си хвърлят последните пари за имота.
Защото питането беше за цената, а не кой как би влязъл да живее и устройва ли го Wink и себестойността на ремонтите, които описах, условно го доближават до НС,  с което пак предвид разни други споменати хипотези може да се прави някаква калкулация и съпоставка на цената.

Единствено с довода за инсталациите съм съгласна. И пак може да се отложи във времето. Не всяка стана инсталация е задължително спешно за подмяна. Може да е в отлично състояние, без нагорели жички и без ръждясали тръби.

Ти ако не би набутала децата си в тези стаи, не означава, че никой на света не би го направил също. И не е задължително милионери да го купят. Може да са нормална двойка с обикновени професии и всеки с по един наследствен по-малък апартамент. Продават заедно и ей ти ги парите за един голям, който да покрие новите им жилищни нужди. При такъв богат жилищен фонд на глава от населението, огромна част от сделките са скрити замени и от тази гледна точка цената на квадрат не и от съществено значение.

# 433
Didi, предполагам си прочела питането, а то беше за цената? Мненията за може или не може да се ползва и да се убеждаваме кой къде би живял не са на място спрямо питането.

И в страни от питането.
Не познавам хора, които с този бюджет ще влязат да живеят така и ще си го причинят на децата и ще си разбутат комфорта на живота. Съвсем наясно съм и с ремонтите кога и как се прави, дали да се прави и с това да правиш ремонт, когато живееш в жилището. И Мандаринка отбеляза как всичко е с тапети, ама няма нужда да изпадаме в подробности.
Благодаря ти за вниманието, но не мерси!

# 434
Благодаря на всички за мненията, да, питането не беше дали някой би живял или не, ясно е, че такъв апартамент се търси от хора с деца и такива нагласи "то сега ще се нанеса, пък ще ремонтирам поетапно" това би довело до мега изнервяне и състояние на ВЕЧЕН ремонт поради ангажирано ежедневие, работни ангажименти, лични ангажименти, отглеждане на деца, домакинстване и тн. Ако човек е сам, може и да се нанесе и да си прави поетапно ремонт, но предвид размера на апартамента, ясно е, че не се търси за сам човек или за двойка без деца. Та питането ми беше на база реално сключваните сделки дали цената е адекватна за стар блок, също не е без значение и фактът, че няма гараж/паркомясто, нито възможност за закупуване на такова.

Общи условия

Активация на акаунт