Отговори
Здравейте мили,

Мога ли да попитам дали скоро някои е пътувал с дете до Гърция и на случаен принцип ли спират да проверяват? Отделно дали някои знае, ако бащата е в Канада и нямам декларация, може ли да се направи връзка с него в случай на спиране и той по телефон да потвърди, че знае за пътуването и излизането от България? И само от България ли могат да ми направят проблем или и от Гърция на връщане(независимо че сме български граждани?

Ще съм Ви благодарна, ако някои е попадал в сходна ситуация да сподели.

# 1
  • София
И аз се интересувам.

# 2
Имам роднина Гранична полиция - да, изисква се декларация и не, не е на случаен принцип. Има ли дете подлежи на проверка. С обаждане няма да станат нещата, никой няма да го зачете.

# 3
Преди няма и месец летях за Атина сама с децата. Носех си декларация от баща им, за всеки случай, но никой не ми я е искал.
От както сме в Шенген никой не ми е искал декларация на летището.

# 4
  • Далечният изток
По закон декларациите не са отпаднали.

# 5
  • София
Да, по закон още са в сила, но пък по границите няма проверки. Получава се абсолютно безсмислие. Но пък може да го поискат при вътрешна проверка (нашите власти).

# 6
  • Варна
само от България ли могат да ми направят проблем или и от Гърция на връщане(независимо че сме български граждани?

Гърците не ги интересува , а у нас няма кой да ви провери - няма контрол на границата -  Гранична полиция  НЯМА НА ГРАНИЦАТА . Пътувайте си смело и шанса някой да ви притесни  е 1:милион , въпреки че по закон са валидни. Вътрешните проверки 90% са за камиони ,  а за вас вътре в страната как да докажат , че ще излизате от страната. СЪВСЕМ ЯСНО Е ЧЕ ТОВА ЗА ДЕКЛАРАЦИИТЕ ТРЯБВА ДА ГО МАХНАТ за шенгенското пространство.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 09:51 от peterky2002

# 7
  • София
Абе хем трябва и аз лично искам да заведа детето в Гърция, хем ако някой реши да злоупотребява и да изведе дете, ще е лошо.

# 8
  • София
Ще летим за Париж и съвсем изключих за декларация. По принцип винаги летим заедно, но този път съм само аз с дъщеря ми. Та случвало ли се е да искат декларации та летището? Пътуваме до Барселона семейно април е никой нямаше на паспортната проверка.

# 9
Ще летим за Париж и съвсем изключих за декларация. По принцип винаги летим заедно, но този път съм само аз с дъщеря ми. Та случвало ли се е да искат декларации та летището? Пътуваме до Барселона семейно април е никой нямаше на паспортната проверка.

Здравейте малко със закъснение пиша, но до колкото знам че не искат по летищата. На мои приятелки нито веднъж не са искали. А на вас искаха ли ви?

# 10
  • София
Не. Но за всеки случай носех една без нотариална заверка. Има промяна в закона и няма вече заверка.

# 11
  • Далечният изток
В кой закон е тази промяна?

# 12
  • София
В кой закон е тази промяна?
И аз срещнах на няколко места във ФБ това твърдение и се разрових. В преходните и
заключителни разпоредби на Закона за чужденците в РБ(ДВ бр. 52 от 2025 г) е направено изменение на чл. 76,т.9 от Закона за българските лични документи - думите "нотариално заверено писмено" се заличават.

# 13
  • Далечният изток
Супер! Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт