Проблем с прахови частици в стаята

• 1 002
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте на всички,

Имам следния проблем. Днес за за пореден път изпаднах в паника след като смених спалното бельо и в момента в който дръпнах пердето, за да проветря спалнята видях колко прах се е надигнал и е навсякъде. Стана ми лошо…
Сменям спалното бельо всяка седмица, всеки път ги изтръсквам нещата преди да ги сложа за пране. Също така ги суша и в сушилня. Моля за съвет. Не знам аз ли не се грижа правилно за спалното бельо (също така и за дрехите). Възможно ли е сушилнята да не си върши работата?  И според вас дали прахоуловителите имат ефект и дали ще помогнат. Вече се притеснявам да не развия някаква алергия към домашния прах или власинките/ мъхчетата от дрехите. При вас случва ли се често?

# 1
Toва е съвсем нормално, не можеш да елиминираш този прах. В каквото и помещение да пуснеш мощен сноп светлина, все в него ще има много прашинки (в киносалона например).  Не се умира от това.

# 2
Колкото повече чистиш и живееш в стерилна обстановка, толкова по-голяма вероятност има да развиеш алергия.
Прах се събира много ако живееш в къща, чиито прозорец гледа към оживена / прашна улица.
Или се правят ремонти към момента.
Прах се събира непрекъснато, не си пропилявай живота в събиране на прашинки

# 3
А пердетата перете ли? В тях също се задържа прах.
Иначе и аз (предвид, че съм обсебена от чистенето в къщи) ще Ви кажа като другите, че прах има, ако ще и всеки ден да сменяте спално бельо. Съвсем нормално е.

# 4
Зависи къде живееш наистина, има по-прашни региони. Няма как да премахнеш прахта, защото през прозореца влиза пак. Имала ли си някакви проблеми или алергии досега? Ако не, не се вманиачавай.

# 5
Здравейте на всички,

Имам следния проблем. Днес за за пореден път изпаднах в паника след като смених спалното бельо и в момента в който дръпнах пердето, за да проветря спалнята видях колко прах се е надигнал и е навсякъде. Стана ми лошо…
Сменям спалното бельо всяка седмица, всеки път ги изтръсквам нещата преди да ги сложа за пране. Също така ги суша и в сушилня. Моля за съвет. Не знам аз ли не се грижа правилно за спалното бельо (също така и за дрехите). Възможно ли е сушилнята да не си върши работата?  И според вас дали прахоуловителите имат ефект и дали ще помогнат. Вече се притеснявам да не развия някаква алергия към домашния прах или власинките/ мъхчетата от дрехите. При вас случва ли се често?

Имате проблем, ама е по-скоро с мания за чистене и трябва да работите върху него. Не може да му става на човек лошо, защото имало прах.
Горе са писали - алергия към домашен прах се развива най-често след живот в много стерилна обстановка. Майка ми е по този начин на тема чистене и аз докато бях по-малък, а и няколко години след като се изнесох от вкъщи, имах алергия към домашен прах. С времето ми се оправи, живеем си щастливо с домашни прах и всичко е ОК.
И на нея и става лошо (буквално), ако види петна, прах и т.н. и мога да кажа, че с годините става по-зле.
Прочетете и какво се съдържа в домашния прах - не може да го предотвратите - най-малкото има и частици от мъртви клетки от тялото, пърхот, космически прах, прах от улицата и въздуха. Няма как да бъде избегнат.

# 6
Стаята беше ли огряна от слънцето в този момент? Тогава обичайно се вижда това, което описвате, но е напълно нормално.

# 7
При мен се случва това ако не минат през сушилня както спалното бельо така и дрехите , а най-вече хавлиите.
След сушилня не забелязвам това количество прах .

# 8
И какво като има прах?
Чак пък да развиете алергия, защото има прах! Човек ще рече, че най-алергичните са най-големи мизерници.

Овладейте си манията, тя само ще ви пречи и много отблъсква партньора ако не изповядва същата маниакалност.

# 9
Колкото повече чистиш и живееш в стерилна обстановка, толкова по-голяма вероятност има да развиеш алергия.
Прах се събира много ако живееш в къща, чиито прозорец гледа към оживена / прашна улица.
Или се правят ремонти към момента.
Прах се събира непрекъснато, не си пропилявай живота в събиране на прашинки

Благодаря за съвета. Живея в блок на оживена улица/ булевард,  на последния етаж (14), но явно това не помага особено.

И какво като има прах?
Чак пък да развиете алергия, защото има прах! Човек ще рече, че най-алергичните са най-големи мизерници.

Овладейте си манията, тя само ще ви пречи и много отблъсква партньора ако не изповядва същата маниакалност.

Може би сте права. Доста ни влияе на отношенията. Всячески се опитвам да спра да мисля за това, но тъкмо се получават нещата и в даден момент не знам какво ми става и пак всичко се връща от начало. Сякаш след като родих ми се отключи тази фобия от прах. Въпреки, че и преди това от време на време ми влияеше, като бях подложена на стрес покрай работата.

При мен се случва това ако не минат през сушилня както спалното бельо така и дрехите , а най-вече хавлиите.
След сушилня не забелязвам това количество прах .

Вече имам чувството, че сушилнята не си върши работата както трябва…

Стаята беше ли огряна от слънцето в този момент? Тогава обичайно се вижда това, което описвате, но е напълно нормално.

Да, беше. благодаря

А пердетата перете ли? В тях също се задържа прах.
Иначе и аз (предвид, че съм обсебена от чистенето в къщи) ще Ви кажа като другите, че прах има, ако ще и всеки ден да сменяте спално бельо. Съвсем нормално е.

Да, пера ги, но не толкова често. Да кажем през 3-4 месеца. Знам, че много събират, но просто не ми остава много време да ги пера постоянно..

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 18:59 от Freya17

# 10
И аз имам същия проблем, а дори не гледаме към булевард, както преди. ОБАЧЕ положението стана "прахово" след като на 500 метра започна строеж на огромен блок...не мисля, че има спасение от прах.

# 11
Извикайте фирма да ви обезпраши тавана и стените. Изперете пердетата, изпрахосмучете де що има дамаски, матраци и т.н. и няма да имате толкова много видима прах за около седмица. +/-
Няма как да стане иначе, натрупва се по стените и тавана и пада щом се размърда въздуха Simple Smile Ние сме на булевард, до два строежа през улицата. Кошмарно е.

# 12
Започвате 1. да сменяте бельото сутрин рано или вечер, когато стаята не е огрята от слънце и 2. държите пердето постоянно махнато, особено след като сте на 14 етаж и няма кой да гледа. Вратата за проветряване се отваря лесно тогава, прахта в стаята, която винаги я има, ще остава нераздвижена от пердето и всичко ще бъде наред. С "разваления" вид на пердето се свиква.

# 13
Аз съм същата кукувица. Нещата значително се подобряват с прахосмукачка робот.

# 14
  • Между гори и планини
Вземете си прахосмукачка с воден филтър, докато чистите , прахта ще се лови във водата. Аз слагам малко омекотител и хем чистя, хем ароматизирам. Като сменям спалното бельо, чистя и матрака . Перете поне на 2-3 седмици пердетата. Аз ги окачвам влажни и стаята ухае прекрасно. Живяла съм в блок до булевард, ужасно е! Но да ви кажа и на село имаме прах, хем 95% от територията е затревена, просто не се вманиачавам вече. Преди имах тъмни мебели на които много се виждаше, сега съм ги сменила с цвят на който ако не е 1 пръст прах, нищо не се вижда 😂 И живота ми стана по- спокоен, има къде по важни неща и приятни от едното чистене ( казвам го като почти излекуван маниак в това отношение).

Общи условия

Активация на акаунт