Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 26 426
  • 735
  •   1
Отговори
# 270
Не си дала граници за "предишните" изследвания. Няма какво да се тълкува така, а да гадаем, не е редно.

Dessyy,
Много нисък Б12 има много подобна симотоматика на хипотиреодизъм. И Д е нисък... Б12 да е във вид на метилкобаламин на спрей или подезични таблетки.
Има тема, потърси там препоръки и мнения.

Нека те види лекар на ехограф за напипаната бучка.

# 271
Добре се чувствам. Де да знам и аз, то много фактори на едно място. Хашимото, критическа, проблеми.
Колко по-висока?

# 272
Здравейте, миналата година си пуснах изследвания на щитовидна жлеза
и ме деагностицираха с хипофункция и хашимото. Изписаха ми хормон, но като го пиех не се чувствах добре и го спрях. Съответно промених начина си на хранене, спрях сладкото и започнах да се храня по-здравословно.
Изследванията ми тогава бяха тези:

FT3    4.98  (3.1 - 6.8 )  
FT4    15.34 (12- 22 )
TSH   6  (0.27 - 4.2 )
TAT    312.9 ( < 115)
MAT   41.22 ( < 34 )
Желязо 12.12 (5.83-34.5)

Само че от известно време имам едно главоболие и дори усещах, че нещо в шията ме стяга и дори помислих,
че е от щитовидната жлеза.

Вчера си пуснах нови изследвания, моля да ми кажете как ви изглеждат тези резултати:
FT3  4.15    (3.1 - 6.8 )
FT4  17.54   (12- 22 )    
TSH 3.38     (0.27 - 4.2 )  
TAT  260.7    ( < 115)    
MAT  9.32     ( < 34 )
Желязо  20.82    (5.83 - 34.5)  
Феритин  8.07   (13 – 150 )
Вит. B12   401.7 (145 – 569 )
Vitamin D  22.35  Недостатъчност: 10-30 ng/ml
Магнезий  0,89   (0.66 - 1.07 )

Виждам, че ТАТ е паднал малко, но пак е извън норма.

# 273
  • София
Днес бях при д р Начев и съм леко разочарована, защото не пожела да ми пусне фт3 бил клетъчен хормон и нямало нужда, вит д можело да пусне, но ако лекувам остеропорозата си/ а аз отказвам пролия/  понеже съм по фонд исках назначение. Преглед една минута. За Инсулинова резистентност само натоварване, ами неискам подобно. Има и други ендокринолози….

# 274
Ужас.
А едно време четях добри отзиви за него във форума.

# 275
М.м., вит. Д всеки ендокринолог може да пусне без диагноза остеопороза. Фт3 си го пускате сама - ако иска, Начев го коментира. Инсулинова резистентност се диагностицира само с натоварване (образно 1 парче торта сте изяла - не вярвам никога да не сте го правила).
А колкото до Начев, лежи на стари лаври и добри мнения. Удачен е за желаещи бременност. За всички други е просто финансов разход.
(По фонд може да се наложи да връщате, ако разберат, че сте с хронично заболяване. На нас с ДТ1 нито един фонд не иска да направи допълнително здравно.)

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 12:01 от bongobongo

# 276
И с натоварването да не се гледа само глюкозата (поняког и тя е показателна, но не винаги), а и инсулина трикратно.
Чак такава драма не е натоварването с глюкоза, че да се отказва за диагностични цели.
Същото е, като да се откаже рентген на бял дроб при съмнения за пневмония.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 11:37 от peneva_a

# 277
  • София
Той Начев никога не иска да коментира Фт3, в годините винаги е пускал  само тсх., даже Тат и Мат  какзва,че няма смисъл, било скъпо струващо удоволствие. Щом съм с хашимото и хипо нямало смисъл

# 278
Общо взето тат и мат, ако не се "полагат грижи" за тях (да работиш в посока проба-грешка за причините за появата им) наистина няма смисъл да се пускат редовно.  Понякога може и нищо да не е правено по въпроса и да са влезли в норма изненадващо. Но това е само влизане в ремисия на хашито (което не е малко, де).

Имаме подобна картинка вече, но я пускам тази заради това, че са посочени стойностите и в двете използвани мерни единици от лабораториите.

# 279
Бонго ти преди това беше пуснала подобна и аз я сложих отпред

# 280
Бонго, много благодаря за новата таблица! Наистина е много удобно, когато са дадени и стойностите в двете мерни единици.
Аз чакам да мине време след антибиотика, за да пусна нови изследвания.
Скрит текст:
Лошото е, че направих нова колоноскопия, която беше неуспешна - не са успели да махнат полипа и сега ме пренасочват към Токуда. Чакам обаждане от професорката в Св. Иван Рилски с указания, защото тя ще се свърже с проф. Карагьозов в Токуда, целта е той да направи колоноскопията, а не някой от екипа му. Отново се събудих от пълната упойка, но по-големият дерт е, че едва след отстраняване на целия полип ще се знае каква е степента на дисплазия и какво следва оттук нататък.. Честно казано се чувствам много потисната и вече започвам да се отчайвам.

# 281
Начев и за желаещи бременност не мисля, че става. Да си гледа ТСХ и да коригира дозата през месец всяка жена ще успее, а и ще си спести чакането призори в Майчин дом и мърморенето му защо си пуска изследвания в други лаборатории, а не в тяхната, защо е по фонд, а не си плаща...

И аз не разбирам какъв е проблемът с натоварването с глюкоза, нали трябва резултати да се видят?

Acid, съжалявам за трудния период. Нямам какво полезно да ти кажа, но ти пращам виртуална подкрепа и кураж! Пиши като влезеш в болницата, ако имаш нужда от някаква практическа помощ.

# 282
La Chimere, благодаря! Опитвам се да открия информация колко ще ми струва това "удоволствие", колко ще ме държат в болницата и какви са условията. Ако имаш информация, ще ти бъда много благодарна ако ми пишеш.

# 283
Acid_Burn, успешно отстраняване на тоя полип ти желая.

Аз много се замислям една колоноскопия да направя.
Просто да се види. Спират ме 2-3 литра течност, които трябва да изпия.

# 284
Елора, благодаря!

Ако имаш симптоми или родител/и с рак на дебелото черво - колоноскопията е задължителна.
Прочистването има два варианта. При първия пиеш литър и половина вечерта и още литър и половина много рано сутринта, можеш да пиеш и вода и да ти призная, от самото пиене на разтвора се ожаднява и водата си върви. При втория вариант, сашетата с макрогол се разтварят в половин литър вода. Тоест разтворът е половин литър вечер и половин литър сутрин, общо един литър + вода, колкото ти се пие. Зависи кой препарат избира лекарят. Ако искаш - пиши на лично да ти кажа кой макрогол се разтваря в половин литър, евентуално да питаш лекаря дали може да пиеш него.
Изследването не е най-приятното нещо на света, при мен е усложнено, защото полипът е много голям и много "мек", както се изрази професорът.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 13:34 от Acid_Burn

Общи условия

Активация на акаунт