Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 24 742
  • 735
  •   1
Отговори
# 720
Да попитам и аз за желязото -- колко трябва да е оптималната стойност? Моето е 16 (реф. стойност до 34), феритин 51, което със сигурност е ниско. За феритина четох, че трябва да е над 70, за да спре косопадът.

# 721
Здравейте, отскоро си лекувам Хашимотото с Левотирон 50мкг. Някой приемал ли е? Има ли мнение ? Simple Smile

# 722
За дефицит на желязо най-важното е да се открие причината за ниско желязо. При жените това може да се дължи на обилен цикъл. И при двата пола може да е резултат от малко и/или скрито кървене - кървящи венци и кървене по храносмилателния тракт са първото, което идва наум.
За препарати - всичко е според зависи. При тежък дефицит съм пила Сорбифер, а за лек - Сидерал.

# 723
Здравейте!
Имам нужда от малко помощ, защото нещата не се получават както искам.

Май месец разбрах, че имам Хашимото.  Преди да започна терапия това бяха резултатите ми:

Започнах лечение с Л-тироксин 3 дни по 1 хапче от 50 микрограма и 4 дни по половин. Два месеца по-късно резултатите бяха следните:

След това, реших че сама ще вдигна дозата, защото лекарката не смяташе за нужно. (Да уточня, планирам бременност и искам всичко да влезе в норма, за да се получи най-накрая) Започнах по 1 хапче на ден и 5 седмици по късно (днес) изследвах пак хормоните + още няколко неща, които смятам за важни и прикачвам и тях:

Не мога да разбера защо TSH се вдигнал, след като увеличех дозата. Предполагах, че няма да са се подобрили кой знае колко, защото все още се чувствам зле и не усещам разлика от терапията.

За желязото дали да приемам добавка и какво би било най-добре?

Също така, за В12, разбрах, че за репродуктивните функции да са оптимални трябва да е нас 400. Каква форма на витамина да взема и по колко да приемам?

Ако увелича л-тироксина на 1 хапче и половина на ден дали ще тръгне най-накрая към правилната посока? Също, нормално ли е ФТ3 да продължава да пада и кога говорим за ниски нива?

Ще съм много благодарна, ако някой коментира и ми даде съвет, защото искам вече да се почувствам по добре и да потръгнат нещата и със забременяването.

Извинявам се за дългия пост и ви благодаря предварително! ❤

# 724
Да, за вдигане на дозата си. И Т3 и Т4 са ти ниски, ТСХ се влияе от доста неща - настинка, стрес и т.н. затова не е хубаво да се гледа сам по себе си. Т3 в началото е бил висок, защото организма се е опитвал да компенсира хипофункцията.
В12 в тази мерна единица трябва да е над 350, формата - метилкобаламин или хидроксикобаламин, да минават през лигавица (уста, нос) . Има подезични таблетки, спрей на БетерЮ. Но, при прием на В12 ще падне малко желязото, то и без това е нисичко, така че ще е хубаво и него да вземаш. Но двата препарата отдалечени един от друг, не заедно че си пречат. Може примерно Билкова кръв или някой друг, в предните коментари се обсъждаха.
В помощ и на В12 и на желязото ще е прием на фолат, а и щом плануваш бременност. Вит.Д не виждам, а е важно да се знае как е, при щитовидни проблеми е в дефицит обикновено а влияе на работата на жлезата.

За антителата може да прочетеш на първата страница насоки да потърсиш къде е проблема.

# 725
Благодаря много! Витамин Д миналия месец беше 30 ng/mL, сега пръскам по 3000IU дневно, скоро ще го проверя пак да видя дали се е вдигнал. Пия метилфолат, заради MTHFR мутация от доста време вече (повече от година).

А кога се преминава на комбинирана терапия? Ако следващия път ФТ3 пак е паднал надолу да помисля ли за започване на този хормон?

# 726
На комбинирана се минава, когато Т4 е станал оптимален т.е. в горната 1/3 на границата и въпреки това Т3 е нисък. Това означава, че конверсията е зле, т.е. има достатъчно Т4, но той не може да се превърне добре в Т3 и затова се приема вече Т3 външно. Но ти към момента си далеч от това, трябва да си попълниш дефицитите защото те влияят много на работата на жлезата, да си качиш Т4 до 19-20 и ако тогава Т3 още стои нисък, може да го мислиш вече.
За вит.Д е важен и магнезий да се приема.

# 727
На комбинирана се минава, когато Т4 е станал оптимален т.е. в горната 1/3 на границата и въпреки това Т3 е нисък. Това означава, че конверсията е зле, т.е. има достатъчно Т4, но той не може да се превърне добре в Т3 и затова се приема вече Т3 външно. Но ти към момента си далеч от това, трябва да си попълниш дефицитите защото те влияят много на работата на жлезата, да си качиш Т4 до 19-20 и ако тогава Т3 още стои нисък, може да го мислиш вече.
За вит.Д е важен и магнезий да се приема.

Благодаря много за обясненото! Ще оправя тези неща и се надявам всичко да се нормализира след това.

# 728
Заповядайте в Новата тема

# 729
Благодаря за новата тема!

Да не би да се търси това за вит. Д?
https://edubily.de/blogs/ratgeber/vitamin-d-rechner

# 730
Ама пишеш в старата Simple Smile

# 731
Изпращам анкета, свързана с Хашимото, анонимна е, имейл адресите не се събират, въпросите са общо 4. Идеята е да намерим корелация, която би ни насочила как да си помогнем. Въпросите са за възраст, съпътстващи симптоми/заболявания и има ли нещо, което ви е помогнало досега. Ще се радвам, ако отделите време да отговорите: https://forms.gle/6ddGWTQepmJ2xneS8
Отговорите ще бъдат споделени. Моля, не попълвайте повече от веднъж. [EDIT: Multiple choice е оправен]

Резултати анкета:
Респонденти 12 (5 на еутирокс)
Възраст при диагнозата: 4-ма в 20-те, 4-ма в 30-те, 4-ма в 40-те (възрастови групи)
Съпътстващи: ИР, депресия, тревожност, косопад, мозъчна мъгла, нарушения в цикъла, запек, проблеми с теглото, дефицит на вит. Д, умора, сънливост, болки в стави, намалено либидо, подуване на корема (при над 50% от респондентите)

Има ли нещо, което ви е помогнало за подобряване на симптомите или за намаляване на антителата/автоимунната активност?

Отговори:

Не
Все още не
Антителата ми спаднаха след Ковид, по време на който се провокира други автоимунно (Бехтерев)
Не, до този момент нищо не ми е помогнало, вкл и лекари.
селен и еутирокс свалиха ТАТ според мен
движение и време сред природата
Еутирокс и дибавки
Безглутенова диета
Елиминационната диета за 12 седмици, захранване с храните в продължение на 4 мес, но без да включвам краве млечни продукти и глутен.
Много неща съм правила, не знам точно кое нормализира антителата.

Изводи:
Респондентите са твърде малко, за да се извадят полезни изводи. Равномерно разпределени в различни възрастови групи (не потвърждава възприетото мнение, че е болест предимно на 40+). Обща симптоматика.
Общ деноминатор съпътстващи заболявания - ИР (при 7 от респондентите). Липсата на други деноминатори може да се дължи на липса на данни (направени изследвания), а не на липса на самото заболяване (имаме 4 проблеми с черва, 4 дефицит на желязо, 3 черен дроб, 3 тромофилии, 3 алергии, 2 СКПЯ, 1 парвовирус, 1 епщайн бар). Неубедителни данни относно постигнато подобрение.

# 732
Здравейте.
Дъщеря ми е с хипофункция, от една година пие Л-тироксин и не спира да качва кг, нормално ли е това? В началото пиеше 50мкг., от около 6 месеца е на 25мкг.,но въпреки всичко кг.си качва.
Записах и час при ендокринолог за другия месец, въпреки че и казаха да ходи един път в годината, но това положение изобщо не ми харесва, тя постоянно е гладна. Има ли някакъв начин това качване на кг.да спре и този хормон до живот ли ще го пие? Също стана супер нерва, не може спокойно да се говори с нея, а преди не беше така.

# 733
Разбира се, че е "нормално" това!

А сега сериозно - напълно естествено е, ако щерката на се храни правилно и не спортува, да качва килограми. Както безброй пъти сме писали, синтетичният хормон не е хапче за отслабване!
В публикацията никъде не са упоменати следните фактори: възраст на дъщерята; с какво заболяване е диагностицирана (Хашимото, или?); какъв е хранителният ѝ режим; изследвана ли е за Инсулинова резистентност и дефицити на витамини / минерали; редовен ли е месечният ѝ цикъл / проверявани ли са половите ѝ хормони; какви са стойностите ѝ на TSH, FT4, FT3, MAT и TAT (това че взема синтетичен хормон (FT4), на практика, нищо не означава - възможно е нивата ѝ все още да са зле и да предизвикват симптоми).

BTW, виж по-нагоре - пишеш в старата тема. Ако искаш да публикуваш отговор, направи го в новата.

# 734
  • тук и там
А КЗ и инсулин изследвала ли е?Може от това да е също.Моята ендокриноложка ми изписа Беркол,за да убива апетита и за отслабване.Не отслабвам от него,но поне не съм качила  и килограми от както го пия.

Общи условия

Активация на акаунт