Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 25 835
  • 735
  •   1
Отговори
# 330
Благодаря! Ще си търся добър ендокринолог.

# 331
Здравейте! Влизам с два въпроса Simple Smile
1.Някой дали е приемал лактоферин  с цел подобряване на стойностите на феритина?
2. Поръчах си магнезиев цитрат, но се оказа, че капсулите са огромни и ми е трудно да ги поглъщам. Те са меки и се чудя дали мога да ги дъвча. Някой има ли опит с това?

# 332
Здравейте, дали само при много завишени антитела, хормони в норма и без прием на медикаменти,  мога да дарявам кръв?

# 333
Аз знам, че заради антителата не може, но попитайте в кръвния център (май и телефон имаше).

# 334
Заради антителата не може!

# 335
Не може да се дарява кръв, когато има автоимунно заболяване, независимо какви са другите показатели. Винаги много съм съжалявала, че това ми пречи, иначе щях да бъда редовен кръводарител.

# 336
Дами, трябва ми малко утеха и съвети, че ми е притеснено. Извинявам се, ако въпросът ми не е за тук, но незнам къде да попитам. Така, бременна съм вече в 15+3г.с. Всичко по екографски и фм изследвания е наред с бебето. Даже върви с 3-4 дни напред. Преди да забременея, три месеца преди това со бях пуснала изследвания на щз като тсх беше 1.1,фт3-5.67,фт4-18.56. Три месеца след това забременях, като незнам при какви стойности на хормоните се е случило. Нямам хашимото, антителата са в норма, жлезата се води хомогенна без изменения на екограф, само малки възел, който следя през годините и даже е намалял като размер. След бременността към 8 или беше 10г.с пуснах изследвания на щз, като вече, тсх беме 1.48,фт3-4.43,фт4-14.77. Преди няколко дни пуснах пак изследвания, като този път тсх е 1.84,фр4-12.36. Ендото изобщо ме го притесниха стойностите, прекалено зает е да ме убеждава как трябва да си направя обременяване, по-рано, като нямам според аг признаци засега за диабед. Пия от 3 месеца еуtiроск по12. 5 мг, всяко сутрин час преди храна и кафе, но явно дозата вече не ми е достатъчна изслежда. Притеснявам се при тези ниски стойности на фт4, дали няма да доведат до проблеми(в развитие и умствено) с плода в бъдещеи след раждането . Моля за съвет и има ли повод за паниката която ме е обзела. Чувствам и стягане в областта на щз и в началото и сега от 2 дни. Гледали са ме няколко ендота на екограф, заключението беше, че няма хаши, а според изследванията и симптомите някакъв начален хипотероизъм. Най-интересното е, че част от симптомите ми изчезнаха по време на бременността. Просто се притеснявам и имам нужда от съвет. Благодаря, че ме изчетохте
П.с Следя витамини и наваксвам, бия си клексан, следя коагулация всеки месец и също така почти всеки месец си пускам пкк и урина.

# 337
Заради антителата не може!

Сега разбирам, че заради тях не може.
А защо? Биха навреди ли ли на приемащия кръв?

# 338
Всички с автоимунни не могат да дават, ето тук в списъка най-накрая https://bgblood.org/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D … 0%B0%D0%BD%D0%B5/

Ами тези антитела ще се пренесат с кръвта, те атакуват даден орган така, че няма как да са безопасни. Нямам идея дали при приемащия ще има същия ефект т.е. да атакуват неговата жлеза примерно или просто ще провокират неговата имунна система, но при всички положения ще има отрицателна реакция.

# 339
Ясно, благодаря! А за даряващия, дали би имало последици?

П.с. Няма да дарявам при това положение, щом кръвта се оказва негодна. Но ми е любопитно от гледна точка на това, че често съм дарявала, а скоро разбрах за завишените антитела.

# 340
  • Варна
И на хормонозаместителна терапия ако си не може.. защото реално имаш хормон в кръвта външен. Така че изобщо не става за нас, няколко пъти съм питала

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 21:58 от exsberry

# 341
Стреса е най-вреден! След като даа те гледали няколко ендо и АГ, не се тормози. То детето си дърпа за него си, затова на теб не ти стига.

# 342
Мечтателка, на твое място, вместо да се притеснявам, щях да си вдигна дозата. Витамин Д гледала ли си, той има общо с усвояването?

И тази глупост с "върви 2-3 дни напред" просто я забрави, АГ-тата уж мерят, а веднъж видят едно, друг път друго и само стряскат майките. Бебето расте. Това ти трябва да знаеш, не дали бедрената кост е в 18-та седмица, а главата в 17-та и 3 дни и 5 часа.

# 343
Мечтателка, на твое място, вместо да се притеснявам, щях да си вдигна дозата. Витамин Д гледала ли си, той има общо с усвояването?

И тази глупост с "върви 2-3 дни напред" просто я забрави, АГ-тата уж мерят, а веднъж видят едно, друг път друго и само стряскат майките. Бебето расте. Това ти трябва да знаеш, не дали бедрената кост е в 18-та седмица, а главата в 17-та и 3 дни и 5 часа.
Витамин Д последно преди около 2 месеца беше в Горна граница. Вземам витамини за бременни и отделно запълва тези които са в дефицит. Засега това е вит В12. Но и витамин Д си вземам по няколко капки с нещо мазно. Казвам това което ми казват аг-тата. Не вярвам на един и ходя при друг с по-добра апаратура да ми следи кръвотока по артериите към бебето и тя също ми каза, че няма нещо притеснително. Ще увеличат дозата от утре. Благодаря. Просто като прочетох до какво може да доведе дефицита на хормон и се притесних много. Надявам се да няма проблеми.

# 344
  • Варна
Вярвай им щом ти казват, че всичко е наред. Увеличи си плавно дозата и се консултирай + следи. Ако те успокоява по някакъв начин, бях стигнала до TSH 40 през бременността, бебето ми е в перфектно здраве - физическо и умствено, така че еднократните отклонения невинаги водят до някакви мега страшни неща.

Общи условия

Активация на акаунт