Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 81

• 24 947
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
Някой може ли да ми помогне с интерпретацията на резултатите ми от предната страница. Мисля че компетентните потребители не ги видяха а няма как да ги пусна отново. Много благодаря!

# 571
  • Sofia
От известно време имам усещането, че Л-тироксина не е точно моя медикамент. За тези които са го сменяли- как протича процеса и има ли негативни ефекти? Разбира се, ще го обсъдя и с лекар.

Аз минах от Еутирокс на Акутирокс от раз, без никакви междинки. Същата доза хормон, но в течния вариант. Не съм имала никакви оплаквания.

# 572
От известно време имам усещането, че Л-тироксина не е точно моя медикамент. За тези които са го сменяли- как протича процеса и има ли негативни ефекти? Разбира се, ще го обсъдя и с лекар.
Просто смених препарата от днес за утре, не съм имала никакви усложнения. Преминах на "Tirosint" - купувам го от аптека "Промахон". С лекар не съм се консултирала, не виждам за какво.

silval13, не разбрах защо няма как да пуснеш резултатите си отново? Трябваше да се връщам да търся, което е неудобно.
В хипофункция си все още. FT4 може да се вдигне още. По-притеснителното е, че FT3 ти е доста нисък - явно не конвертираш добре. Ако това остане така в дългосрочен план, ще трябва да започнеш да пиеш и T3, наред с T4, както много от нас.

# 573
Просто смених препарата от днес за утре, не съм имала никакви усложнения. Преминах на "Tirosint" - купувам го от аптека "Промахон". С лекар не съм се консултирала, не виждам за какво.

silval13, не разбрах защо няма как да пуснеш резултатите си отново? Трябваше да се връщам да търся, което е неудобно.
В хипофункция си все още. FT4 може да се вдигне още. По-притеснителното е, че FT3 ти е доста нисък - явно не конвертираш добре. Ако това остане така в дългосрочен план, ще трябва да започнеш да пиеш и T3, наред с T4, както много от нас.

Здравейте! Много благодаря за отговора! Не можах да пусна резултата като снимка, но ви благодаря че сте го потърсили. Аз попрочетох и вие сте напълно права за това че не конвертирам Т4 в Т3. Бихте ли ми казали кой ви предписа комбинираната терапия? Благодаря!

# 574
  • Варна
Аз също директно смених от Л тироксин на Тирозинт от днес за утре, без проблем. Сигурно може и плавно с някакво редуване, макар че не виждам смисъл.. но ако човек е мега, мега чувствителен към някой пълнител.

# 575
Бихте ли ми казали кой ви предписа комбинираната терапия?

Отговорих на съобщението на лични, но сега виждам въпроса, та ще поясня и тук - никой нищо не ми е предписвал. Simple Smile Цялата терапия (кое, кога и по колко да пия) съм си я назначила аз, след няколкогодишно проучване и самообразоване.

# 576
Пускам тук цитат от едно мащабно проучване на наличната литература за връзката между кърменето и хроничните болести. Давам и линк, за който иска да чете цялото и да си прегледа източниците.

Postpartum thyroiditis is an autoimmune thyroid condition, presenting within the first year after labor, in women without clinical evidence of thyroid dysfunction before pregnancy. Its incidence is estimated at approximately 7% of women and varies depending on genetic background and iodine intake [158]. Women with type I DM are at increased risk of postpartum thyroiditis. The hyperthyroidic period presents 2–6 months after labor, often at 3 months, with 1/3 of affected women being asymptomatic. Otherwise, they could have issues with the care of the infant due to anxiety and nervousness [158]. Lactation is usually unaffected. The hypothyroidic period presents 3–12 months after labor, often at 8 months, with 20–64% of cases leading to permanent hypothyroidism. Symptoms like tiredness, loss of concentration, memory problems, constipation, lack of interest in the infant’s care, and depression can easily be confused for postpartum depression in women who have recently given birth [159,160].
Traces of maternal thyroid hormones are excreted in breastmilk. Thyroxin concentration was measured at 0.83 μg/L, which does not have a significant impact on the status of infantile thyroid hormones [156]. In cases of other autoimmune diseases, hyperprolactinemia of lactation has been considered as a risk factor for disease exacerbation [161]. There are no data regarding the effect of breastfeeding on the presentation or exacerbation of thyroiditis [156].

# 577
Все едно мен ме описва

# 578
Здравейте,

Близо 4 години бях на аку тирокс заради инвитро процедури. ТСХ преди това варираше между 2.5-2.8, но поради всички медикаменти се наложи да ми изпишат аку тирокс. Неприятната част е косопад,изтъняване на косата и сърцебиене,високо кръвно от въпросния медикамент. Реших да го спра окончателно и се чувствам много добре,но четох че е опасно да се спира рязко. Разбира се ,чакам отговор от ендокринолога ми, но все пак ми е притеснено. Не съм пила хормона 2 седмици,спрях го след поредния неуспешен трансфер.
Има ли нещо за което трябва да наблюдавам като странична реакция?

# 579
Неприятната част е косопад,изтъняване на косата и сърцебиене,високо кръвно от въпросния медикамент.

Извинявай, но как пък така категорично реши, че е от въпросния медикамент?
В поста си никъде не споменаваш с какво си диагностицирана. За Хашимото ли става въпрос, само хипофункция ли е.
Хормонът НЕ се дозира спрямо стойността на TSH (хормон на хипофизата), а спрямо тези на щитовидните хормони - FT4 и FT3.
Също така, синтетичният хормон не се приема конкретно при бременност, опити за такава или ИнВитро, а защото щитовидната ти жлеза не функционира правилно по една или друга причина (със или без бременност).
Най-вероятно симптомите ти идват от недобрата ѝ работа, нямат общо с препарата.

# 580
Ако не си следила фт4 и фт3, няма кой знае какво да ти кажем. Без тях не се знае дали си в хипо или хиперфункция. Само ТСХ е безсмислено да се гледа.

Ако нямаш автоимунно заболяване или хипофункция, която изисква суплементиране, добре. Макар че пък само заради едно ТСХ да ти го изпишат, би било зверска глупост.. . Но ако имаш - без хормон няма как. Рязкото спиране е глупава идея, да. Мен рязкото спиране и рязкото почване ме хвърлиха в хипо, после в хипер, после пак в хипо. Не е готино. Не е и задължително симптомите да са от хормона.

# 581
Направи си пълни щитовидни изследвания - трите хормона (ТСХ, ФТ3 и ФТ4) и антителата и тогава може нещо да ти отговорим. Ако имаш проблем с щитовидната жлеза е добре да го знаеш и да вземаш мерки, ако смяташ че ти е важен само ТСХ и то само докато забременееш много грешиш! Недобре работеща жлеза влияе както върху бременността, така и върху развитието на бебето!

# 582
  • тук и там
И аз съм със сърцебиене след Еутирокс.С Л-тироксин май се чувствах по-добре,ще минавам на него,въпреки че и с него имах сърцебиене в началото.Притеснява ме това сърцебиене,и аз като бях спряла лекарствата го нямах.При мен няма как да е от друг медикамент.С хипофункция съм,на 0,25 мг Еутирокс.(FT4 под норма)

# 583
Сърцебиене се получава освен от индивидуална реакция към препарата, но и от нисък кортизол (особено ако сърцебиенето се появява при всякакъв препарат). Сърцебиене също така има при рязко вдигане на дози, затова тук съветваме когато се започва за първи път, или се вдига доза да се случва възможно най-постепенно за да няма реакция от организма.

# 584
  • Пловдив
Аз пак съм с проблем. След като преди около 3 месеца изследванията показаха, че има подобрение в щитовидните хормони, но още съм в хипофункция, вдигнах дозата от Май на Еутирокс от 37,5 на 50 мкг.Чувствах се добре, но... последен цикъл на 03.06. и оттогава нищо.
Вчера бях на АГ - категорично не съм в мено, имало събрана лигавица, каза, че 100% прогестеронът е нисък и ми изписа Примолут нор за предизвикване и после по схема. Не беше съгласна да ми изпише Утрогестан като биоидентичен прог - по-трудно се понасял.
Според нея е възможно да е и от дозата на хормона
Записах час за ендокринолог за 21.08 - по-рано не намерих. Мисля да изчакам и с прогестерона, за да видя какво ще каже и ендото. Да го изследвам ли преди това и на какъв ден, при положение, че нямам цикъл сега? Някой да има подобен опит?

Общи условия

Активация на акаунт