Пътуване с дете чужд гражданин

• 555
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте.
Имам класически въпрос, защото за пръв път ми се налага да пътувам сама с детето по спешност.
Живеем във Франция и ще пътуваме за България и обратно.
Детето е само с френско гражданство, няма българско ЕГН, нито документи. Таткото е французин, аз съм само с българско гражданство.
На връщане от България изискват ли заверена декларация от нотариус подписана от таткото?
Имам два различни отговора от администрации.

Благодаря предварително на включилите се! Hands Pray

# 1
  • София
След като детето е само с френско гражданство не би трябвало да искат никакво пълномощно от другия родител от бг страна.
Вие като летите насам трябва ли ви декларация, че ми стана интересно?

# 2
  • Milano
Не, не искат.
Декларация се изисква от родител български гражданин, не от чужди граждани.
Може да те питат дали таткото има двойно гражданство (т.е. и българско, ако има може и да искат, не съм запозната).

На въпроса на Тонка - при нас има вписани имената на родителите в ЛК и/или паспорта на децата (до 14г), което означава че са дали съгласие да пътува с един от тях в чужбина при молбата за издаване на документите на детето.
Гражданството не е френско обаче в случая.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 15:15 от regina di cuori

# 3
Благодаря! Ако случайно има член, който го упоменава ще съм благодарна да го споделите.
Поисках от консулството, да ми дадат информацията, за да си го принтирам, но нямам отговор.

В паспорта и ЛК на сина ми мисля, че няма информация за родителите.
Тонка, като пътуваме към България е възможно да ни искат декларация със съгласие на таткото и копие не негов документ (ЛК или паспорт). Най-вече защото не сме женени и нямаме една фамилия, а детето е с неговата.  

Но е супер формално просто, представлява документ, който попълваш за 2 минути в сайт, подпис на бащата и това е. Няма разхождане по нотариуси и тн. Това е хубаво тук, всичко е на хвърчащи листчета и слагаш един подпис без заверки и подобни Heart Eyes
Носи се също една книжка - livret de famille, в която се описва всичко относно семейството - членове, брак, деца. Отделно има и акт за раждане, който имам преведен и също ще взема.
Сложното е като има различни фамилии и липса на брак, както е при нас.

# 4
  • Milano
Провери в сайта на МВнР, със сигурност я има информацията, защото съм я чела.
Моята фамилия също е различна от тази на детето, тук не се приема фамилията на съпруга.
Тя няма бг гражданство, нито ЕГН, нито съпруга има двойно.
Само аз имам.
Не са ми искали никога декларации - все едно да го питат чуждестранният гражданин разрешава ли детето да се върне вкъщи.🤣

# 5
  • София
Детето е чужд гражданин. Виж какво изискват властите във Франция. В България нищо няма да ти искат за него. Вече и проверки реално няма.

# 6
Благодаря ви !
За излизането от Франция сме се подготвили Hands Plus1

# 7
  • Между гори и планини
Синът ми е с двойно гражданство, нито в България, нито в САЩ са ми искали декларация. Показвах и двата паспорта в България, те гледаха само американския. За страна , членка на ЕС, може да е друго

# 8
  • Milano
Казуса ви е различен.

# 9
Допълвам си първия пост, за да е най-полезно.
На излизане от Франция при качването в самолета само ни попитаха дали имаме еднакви фамилии и дали живеем на един адрес. Никакви документи не са ни искали.

При качването на връщане от София на гишето при служителката си стояха двама полицаи от гранична (неделя 6ч сутринта, ако някой си помисли, че толкова рано не им се занимава), но никой абсолютно нищо не поиска и не попита, само служителката ни провери паспортите.

Общи условия

Активация на акаунт