На море в Гърция 2025 - I

• 50 347
  • 750
  •   1
Отговори
# 255
Сега проверих - 228 евро сме платили ние за двама с кола и каюта през 2023 от Кавала до Самос. Това е без отстъпки, имам карта за мили на Блу стар, но тъй като е субсидирана линия, не прави намаление (пък и беше доста по-евтино от връщането Патмос - Пирея, да не говорим за други линии).
Като цяло май този маршрут го поддържат с по-ниски цени, по един или друг начин. Предната година ходихме и до Лесбос, но оттам не пазя нищо и не помня колко сме платили.

# 256
Аз пък сега се изненадах като проверявах цените до Китира от Неаполи и от Гитео. От Гитео, откъдето е по-далеч с един час и отгоре, цената е по-евтина. Сигурно има някаква логиката, ама аз не знам каква е. За съжаление, от Гитео няма всеки ден и естествено, точно този ден, в който тряба да пътуваме, няма ферибот.
Не виждам отстъпки за купуване онлайн Неаполи-Китира, някой да има информация?

# 257
  • София
Аз пък сега се изненадах като проверявах цените до Китира от Неаполи и от Гитео. От Гитео, откъдето е по-далеч с един час и отгоре, цената е по-евтина. Сигурно има някаква логиката, ама аз не знам каква е. За съжаление, от Гитео няма всеки ден и естествено, точно този ден, в който тряба да пътуваме, няма ферибот.
Не виждам отстъпки за купуване онлайн Неаполи-Китира, някой да има информация?

Аз купих директно от сайта на Тритон. Но отстъпка нямаше. За началото на септември.

# 258
  • София
Alia1, като цяло отстъпките за купуване на фериботни билети онлайн не са нещо обичайно. Доколкото ми е известно, само за Корфу са масова практика. По принцип цените са еднакви през целия сезон и не зависят от начина на купуване.
И една малка поправка - градчето на Пелопонес е Гитио.

# 259
Мерси за поправката за Гитио. Чудех се как се произнася.

Да, до сега само до Корфу съм купувала с отстъпка. Но, нищо, аз да си попитам, да не би да съм пропуснала нещо в конкретния случай.

# 260
Здравейте, ще се радвам да помогнете с един пост да уточня няколко неща, около които имам въпроси. Извинявайте, ако вече е коментирано.
Първо можете ли да дадете някакви локации на паркинги в Кавала и да кажете горе-долу как е таксуването – за час, за ден?
Има ли интересни места гледки в Кавала, около нея, които не са масовите туристически дестинации и си заслужава да се видят?
В Неа Перамос баровете като paradise, peponi на консумация ли са все още, има ли минимална стойност?

# 261
Първо можете ли да дадете някакви локации на паркинги в Кавала и да кажете горе-долу как е таксуването – за час, за ден?
https://maps.app.goo.gl/47anNAc788mZ4QBz5
Този е най-удобен за центъра, пристанището, крепостта. 3 евро за първите 6 часа, 15 евро за 24 часа.

# 262
Моля да ми препоръчате градче подобно на Офринио .Т.е. с много таверни и голям магазин за пазаруване,спокойно.Плажа да е пясъчен.От Офринио към Халкидики,кой да е ръкав.Ако имате и място на което сте отсядали ще съм благодарна.

# 263
  • София
Имам резервирани 10 нощи в Пагондас, Самос от 20 до 30.08 за 600 лв. Сега пробвах намалението на блу ферис ми дава цена отиване и връщане за трима с кола и каюта 400 евро. Как ви се вижда? Като време сигурно ще е убийствена жега? А пагондас добре ли съм го избрала, на 30 мин видях, че е от Вати, за да се разхождаме вечер. Имали ли ветрове там? Завоесто ли е като Лефкада?

# 264
Имам резервирани 10 нощи в Пагондас, Самос от 20 до 30.08 за 600 лв.
Интересен избор, предвид че не е на брега, селото не е туристическо, аз не го знаех и не съм ходила в него. Но: е на 10 минути от Иреон и на 20 от Питагорио, та не е съвсем откъснато от цивилизацията; има таверна и няколко магазинчета. В подножието на планината е, а Самос е планински и зелен, та вярвам да не умрете от жега. Завои обаче има, и то доста.
Повечето плажове на острова са каменисти, ако сте били на Лефкада или Скопелос, няма да ви изненадат. Има и няколко пясъчни, като два от тях се казват Псили Амос. Препоръчвам източния.
Северните плажове са по-известни, по-туристически (Кокари, Цамаду, Лемонакия), но на мен не ми харесаха, освен за снимка. Бяха и силно ветровити по наше време, а на юг не духаше. Вати не е красив град, но има евтини тавернички за местни. Питагорио е много приятно.
Повече съм писала в темата през есента на 2023 и в книгата, разбира се Simple Smile
Назад има и постове за острова от Розова маслинка и Миленка.
Като цяло, ако сте настроени да пътувате по-дълго до плажове и забележителности, едва ли ще останете разочаровани. Селцето изглежда доста автентично.

Няколко снимки за онагледяване:

Псили Амос и турския бряг отсреща

Цамаду

Кокари

Питагорио

Псили Амос

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 00:11 от Параход

# 265
  • София
Аз съм била на Самос само 2 дни през 2020г. и то и двата в Питагорио. Но то ми хареса страшно много - и като атмосфера, и като инфраструктура и като забележителности. Аз ходих (влизах) в тунела Евпалинос и разгледахме манастира с пещерната църква. Изобщо много добре си уплътнихме времето и даже не ни стигна. Надявам се пак да се върна някой ден. Плажовете около Питагорио също са прилични.
Тук е разказът ми от 2020 г., но е и за Патмос, което беше основната ни цел.
Снимките също са и от двата острова (+ някои малки наоколо), но са надписани.

# 266
Момичета, сега видях, в понеделник е празник в Гърция. Смятате ли, че ще е  натоварено движението и ще работят ли плажните барове?

# 267
Един път като отворят плажните барове за лятото, работят всеки ден до края на сезона. Пак зависи за кое място в Гърция става въпрос, но мисля, че масово вече трябва да са открили сезона.

# 268
В момента сме на Ставрос. Половината заведения и барове точно започват да сглобяват.

# 269
  • Luxemburg
Нашата едноседмична ваканция на Крит приключи. Ще се радвам да чуя обратна връзка от хора били там през последните години. За първи път бяхме през септември 2012г близо до Chania (Platanias) и на по-приятелски настроен персонал не бяхме попадали дотогава. Почти навсякъде ни приемаха с отворени обятия, чувствах се като братовчедка заминала за Америка и не се е връщала 20г. В ресторанта, в който обядвахме всеки ден дори ни изпратиха с армаган- шишенце ракия. По него време водата, препечения хляб, десерта и аперитива бяха комплименти от заведенията.
Тази година хотелът бе в близост до Heraklion (Ammoudara). Тъй като знам, че на Крит е много ветровито независимо кой месец е, то задължителното ми условие бе да има голям басейн (не огромен) и да не сме в твърде голям хотел, а малък семеен тип. Почти всеки обед или вечер бяхме в различен ресторант и в различни села/градове. Навсякъде обслужването бе не както преди 13г. Имах чувството, че все едно е септември и хората са вече уморени, няма ги усмивките, приятелската атмосфера, а сякаш нямаха търпение да ни изпратят и че едва ли ще се видим отново. Преди ни изпращаха като близки роднини, а сега бе като на повечето честа на Черноморието. От всичките безплатни екстри само някъде ни предложиха безплатен десерт. Дори на няколко места ни донесоха хляб и вода без да сме ги поискали, а бяха в сметката. А още първия ден на плажа собственичката на хотела ни се скара, че не съм поръчала нищо за пиене в 9.30ч (точно идваща от закуска), не можело да заемаме чадъра ако не сме гости на хотела. Обясних, че сме гости, а тя просто се фръцна, че не можела да познава всички гости.
Ами не знам дали отново бих била път до Крит. Ме знам дали е голяма разликата в обслужването между Хараклион и Ханя. Та ще ми е интересно да чуя други, които са били наскоро там.

Общи условия

Активация на акаунт