На море в Гърция 2025 - I

• 50 222
  • 750
  •   1
Отговори
# 435
Абе, то варианти има много, но съм забелязала, че варненци и бургазлии харесват Тасос пред Халкидики например, вероятно заради логистичното удобство.

Но ако искате наистина светско и сте по-склонни на дълъг ферибот, съветвам за Лимнос - отсядане в столицата Мирина. Град, хора, салтанати, заведения безброй, търговска пешеходна улица, два плажа, единият от които приличен, а другият - прекрасен. Но фериботът плава 4 часа. Иначе е от Кавала или Александруполи, все ви е близо.
Това толкова не ни притеснява. По-скоро ме притесняват покачващите се цени на заведенията, защото ние сядаме на маса типично по български и това, че в красивите градчета, които разгледах досега плажчетата са малки или каменисти или и двете. За Лимнос не съм гледала. Веднага започвам. Flowers Hibiscus

# 436
  • София
Скрит текст:
Здравейте,
От няколко дни чета форуми  и групи  в отчаян опит да се ориентирам дали и къде да отидем в Гърция за септемврийските празници и тотално се обърках. Колко раздовора проведох с ChatGPT, направо ме е срам. JoyStuck Out Tongue Winking EyeJoy
Отправям лаишкото си запитване и се надявам някой да успее да ме ориентира.
С мъжа ми и нашата кандидат тийнейджърка имаме уговорка да ги мъкна по " културни" почивки и да не ми мрънкат много, но в края на лятото да ги оставя да лежат някъде и да не ги закачам. Та, досега ходим за по една седмица в Турция. Обаче на мен вече не ми се ходи там. Искам капучино сутрин и октопод вечер. Simple Smile
Та, търся място, на което:
Плажът и улицата със заведенията за хранене да са на едно място. Колата я забравяме.
Не искаме и да сме по-отдалечени, защото ще сме само тримата и ни става скучно. Ние с мъжа ми обичаме да обикаляме уличките и магазинчетата, да има избор на заведения.
Пясъчен плаж с шезлонги, да не е пренаселен, да е плитко.
Да не е твърде скъпо по таверните, за да може той вечер да удари лактите на масата.
Да не е прекалено далеч от България, защото сме от Бургас.
Виждам, че това не са вашите приоритети за почивка в Гърция, но като непознаваща страната, много ще съм благодарна да ме посъветвате.
Вижте и Керамоти. Ако ви омръзне, можете да хванете ферибота до Тасос.

Скрит текст:
Абе, то варианти има много, но съм забелязала, че варненци и бургазлии харесват Тасос пред Халкидики например, вероятно заради логистичното удобство.

Но ако искате наистина светско и сте по-склонни на дълъг ферибот, съветвам за Лимнос - отсядане в столицата Мирина. Град, хора, салтанати, заведения безброй, търговска пешеходна улица, два плажа, единият от които приличен, а другият - прекрасен. Но фериботът плава 4 часа. Иначе е от Кавала или Александруполи, все ви е близо.
Това толкова не ни притеснява. По-скоро ме притесняват покачващите се цени на заведенията, защото ние сядаме на маса типично по български и това, че в красивите градчета, които разгледах досега плажчетата са малки или каменисти или и двете. За Лимнос не съм гледала. Веднага започвам. Flowers Hibiscus
Типично по български няма да ви се получи сядането. Поръчва се всичко още в началото и ти го носят всичко накуп. Салатите (и порциите като цяло) са големи и сам човек може да се наяде само с 1. Ракиите също са големи. Допоръчванията са трудни и с много преследване на сервитьорите.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 15:46 от чурек

# 437
Wild*Orchid,
от моя опит на повечето места в Гърция не са по-скъпи ресторантите, отколкото в София или Варна. Е, зависи и какъв алкохол и колко ще пиете, но ако сте на местно вино, бира или узо - не е скъпо, както и храната. А качеството и размерът на порциите са несравними с БГ, т.е. може да ви се струва, че имате нужда от салата, мезе и основно, а реално ще се наядете обилно с едното Simple Smile

# 438
  • Пловдив
Септември сезонът е посвършил на Лимнос, ако това има значение при избора.
За пръв път порадам на този израз и не съм съвсем сигурна какво означава "да може той вечер да удари лактите на масата" Rolling Eyes

# 439
  • София
Някой може ли да ми каже това разписание дали е актуално, моля

# 440
Септември сезонът е посвършил на Лимнос, ако това има значение при избора.
За пръв път порадам на този израз и не съм съвсем сигурна какво означава "да може той вечер да удари лактите на масата" Rolling Eyes
Да седне да яде и пие и да не бърза да става.
В случая имам предвид да си поръчваме без да се притесняваме прекалено от цените. Понасъбраха ни се разходи напоследък и искам да се съобразя с това.
Иначе ние сме посещавали Гърция, но отдавна, за по-малко дни и с по-малко дете.

# 441
Някой може ли да ми каже това разписание дали е актуално, моля
Напълно.
Ето оставям за цялото лято https://ammoulianilines.gr/dromologia-ammouliani/

Jul,
малко стари работи са това, вече далеч не е този тих нетуристически остров, дето преди 10 години.

# 442
Аз направо съм изумена в Гърция като видя хората да си поръчват поотделно на всеки, че и на децата поотделно, гръцка салата, основно ястие и даже предястия и после десерт. На повечето места порциите са направо сташни по размер. Сега, ако хората си похапват разбирам, макар да не разбирам къде го слагат. Много често обаче си оставят храната и това всичко се хърля и плаща. Не знам защо не си поръчват общи порции, а пък ако искат - да си допоръчат. Там храната обикновено я носят бързо, ако не се попадне на някой куц туристически ресторант.

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 14:55 от Alia1

# 443
  • Пловдив
.....
Jul,
малко стари работи са това, вече далеч не е този тих нетуристически остров, дето преди 10 години.
И да, и не. Съвсем наскоро говорих с един местен, който ми се оплакваше от краткия сезон от месец и половина. Аз лично миналата година в края на август бях изненадана как опустяваше Евия постепенно, че и таверните затваряха /имаше от темата хора, които отидоха буквално след нас и беше затворено/. Не че няма да има таверни и хора, просто ще е позамряло според мен.

# 444
Евия е единственото място, което съм виждала буквално да хлопва кепенците (не ходим толкова късно, иначе октомврийските туристи от темата сигурно имат такъв опит) - на 13 септември беше, първата събота и неделя след началото на учебната година в Гърция.

То пак зависи и кое е селището, де, едва ли могат всички да минат под общ знаменател.

# 445
  • София
Моят син е доста капризен на ядене, и на него поръчваме пържени картофи. Ако хареса и реши, яде по малко от нашето месо/риба.
Ние с ММ си хапваме, аз съм си и едричка 🤣 Обикновено поръчваме 1 гръцка салата, едно дзадзики или едни тиквички, и едно основно. Като ни донесат и хляб и даже преяждаме малко. Взимаме си и 1 узо от 200 мл, като аз пия съвсем малко, понякога след това 1 голяма бира, или чаша вино.
Онази вечер си бяхме поръчали салата, дзадзики, картофи за детето, хляб, и кюфтета в доматен сос. Чудехме се за агнешки ребра и сервитьора ни каза, че няма смисъл, защото това, което сме поръчали вече е достатъчно. Беше прав, нямаше да успеем да ги изядем Simple Smile
Иначе за последните 2 години цените на нещата, които ядем, да са се повишили с по 1-2 евро. Към момента, за гръцка салата плащаме между 9.50 - 10.5, дзадзики 4 до 5, тиквички между 5 и 6, картофи 4-5, узо 200мл -  9 до 11.5. Хляб са ни таксували между 0.8 и 1.50 на човек. Като високите цени са от онази вечер в “столицата” на Закунтос, ниските са в по “селските” таверни.
Сладолед по 3 евро на топка /но доста голяма/. Фрапе между 3 и 4 евро, бира на плажа между 5 и 6 евро.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 16:54 от Ellie D

# 446
Ние откак ходим в Гърция, гръцката салата е поскъпнала двойно. Някои други неща - по-малко. Но това е много време. В рамките на 1, 2, 3 години ако наблюдавате, е почти невъзможно да се забележат съществени разлики.
Инфлацията въобще не е като в България, където от ковид насам цените в заведенията са двойни и тройни, а качеството - със същия коефициент надолу.
Ако има нещо на гръцкото море, което е поскъпнало наистина фрапиращо - до 300 - 500%, това са чадърите и шезлонгите на туристическите плажове. Но просто не ги ползваме.

# 447
Миналата година на Лимнос ние бяхме началото на септември, не помня точно, но тръгнахме на 9 или 10. Бяхме с приятели гърци и те бързаха, защото детето започваше училище. Последната вече се оказа, че доста от заведенията не работят, включително в столицата. Така че 8-9-10 наистина опустява.
Между другото на Самотраки беше по същия начин. В началото на септември едно по едно заведения (таверни, кафета, сладкарници) затварят. Обясниха ми, че всъщност доста учители и по-големи ученици работят през лятото и с началото на учебната година персоналът рязко намалява.

# 448
Аз планирам 6-13 септември. Добре, че ме предупреждавате, за да имам предвид и това при търсенето.
Иначе моите притеснения се породиха след като изгледах няколко влога за Тасос от миналата година и там споменават по 20 евро за сандвич на плажа. Не, че и в Созопол не е така.

# 449
  • В полите на Пирин планина
Миналата година точно септември бяхме на Тасос с мъжа ми и едно хранене (в таверна, не с някой гирос) ни излизаше между 35-55 евро, в зависимост от това какво сме поръчвали за пиене/ядене. Ако е морска храна е по-скъпо. Ако е нещо готвено излиза по-евтино.
Юни на Закинтос беше една идея по-скъпо.

Общи условия

Активация на акаунт