Хитринки за всякакъв случай - 41

• 43 059
  • 634
  •   1
Отговори
# 420
Не разбрах много за старите чаршафи. Може ли да обясниш пак?

# 421
Не разбрах много за старите чаршафи. Може ли да обясниш пак?

И аз не разбрах.

# 422
  • Майничка
Зная го това - увиваш вълненото одеало в чаршаф или тропосваш чаршаф от едната му страна, след това го сгъваш като плик, така че чаршафът да е от външната страна. Идеята е, че молците трябва да минат през памука, а на него си личат повече пеперудите и какавидите, отколкото на одеалата.
Така увити си държа едни родопски одеала, но ако не се проветряват редовно и не ползвам и други средства, гадините се добират и през чаршафа.

# 423
От край време китеници и вълнени одеала, след напичане на слънце от двете страни, майка ми зашива в стари чаршафи, прави ги като денк и така ги прибира в ракла или шкаф. Проблем с молци никога не е имало.

# 424
за запазване от молци вълнени одеяла, китеници и др. използвам големи вакуум торби. Хем се смаляват, хем са предпазени от молци. Когато ми потрябват, изпускам вентила и изваждам.

# 425
А знаете ли как да се отърва от вече завъдили се мулци в гардеробите в стар апартамент?

# 426
С етерично масло от розмарин. Сигурно има и токсични препарати, но аз не ги предпочитам.

# 427
  • Майничка
За гардеробни молци вадя, изпирам или проветрявам всички дрехи и междувременно пръскам вътре нещо против насекоми. След ден-два прибирам, като слагам кедрови рингове и етерични масла.

# 428
  • Пловдив
Има и лепенки, върху които залепват гадинките.

# 429
Тия капани (лепенките) не са ли подходящи повече за кухненските молци по храната? Шкафове и гардероби където има примерно одеала и подобни обикновено са по-плътно запълнени а не да хвъркат вътре толкова.
Вземала съм иначе за молци по храната и вършат работа, на трябваше и да ги сменям често а не както да сложиш някакви миризливи неща и дълго време да не се занимаваш.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 14:14 от natka

# 430
Вълненият юрган на село е точно такъв - отгоре вълнената страна, от долу е чаршаф, да не боцка.

# 431
Под матрака на спалните държахме родопски одеяла, добавяхме ароматни сапуни, лавандула, ароматизатори и всякакви джаджи със силен аромат.
Нещо ми се върти в главата за орехова шума и вестници, може и да греша.

# 432
Майка слагаше орехови листа в гардеробите.
Наскоро аз пробвах с лавандула, но не се трогнаха.

# 433
Една позната ми беше казвала че използва етерично масло от босилек, капнато на тампон. Запомнила съм понеже беше куриозно когато ми разказва - беше си купила кутия дамски тампони, а пък отдавна не е на възраст да ѝ трябват, но специално за тая цел ги беше взела Grinning
Твърди че работи много добре, от опит не мога да потвърдя че не бих изтърпяла тая миризма в дома си. Който не я мрази като мен, може да плобва.

# 434
Това с босилека вярвам, че работи защото преди години като ровихме в едни стари гардероби намерихме много босилек вътре, явно ароматите прогонват, лавандула също, орехова шума. Обаче това е за прогонване, ако вече са се настанили не знам дали ще помогне. Баба слагаше преди нафталин, това нещо беше ужасно, но явно е било ефективно.

Общи условия

Активация на акаунт