Хитринки за всякакъв случай - 41

• 43 008
  • 634
  •   1
Отговори
# 570
Знам, че има по-подходяща тема (и писах там, но не получих отговор), ПОМОЩ! Готвя на нова фурна -Бош и направо е кошмар! 2 часа пека пълнени чушки на 220 градуса. Засилвах няколко пъти до 240, но се препича отгоре, а отдолу водичката си стои и не извира, мусаката също отгоре препечена, а отдолу водниста, баницата отгоре черна, отдолу мокра. В чудо се виждам, отчаяно ми е. Винаги съм готвила на горен и долен реотан, посредата на 180-200градуса и всичко е ставало равномерно за 40-50мин зависи от ястието, а сега по 2часа я обикалям. Има ли някакви тънкости, за които не знам?

# 571
На каква програма печете? Да не би да не работи реотана нещо, нищо, че е нова, може да е дефект фабричен нещо

# 572
  • Майничка
А ако сложиш тавата на по-долен ред?
По пътя на логиката, ако печивото е на равно разстояние от горен и долен реотан, ще има един съд повече за нагряване отдолу, т.е., отгоре ще се готви по-бързо.

# 573
Всичко пека на дъното на фурната, върху дъното слагам решетката и върху нея тавата. И физичните закони ми го говорят същото, и от личен опит така е най-добре.

# 574
Знам, че има по-подходяща тема (и писах там, но не получих отговор), ПОМОЩ! Готвя на нова фурна -Бош и направо е кошмар! 2 часа пека пълнени чушки на 220 градуса. Засилвах няколко пъти до 240, но се препича отгоре, а отдолу водичката си стои и не извира, мусаката също отгоре препечена, а отдолу водниста, баницата отгоре черна, отдолу мокра. В чудо се виждам, отчаяно ми е. Винаги съм готвила на горен и долен реотан, посредата на 180-200градуса и всичко е ставало равномерно за 40-50мин зависи от ястието, а сега по 2часа я обикалям. Има ли някакви тънкости, за които не знам?
Модел на фурната?
На какъв режим печеш?
На кое ниво слагаш?
За новите фурни по моят опит 180-220 градуса на вентилатор е повече, но пък за 2 часа трябва да са готови.
Описаното говори, че вероятно печеш на горен нагревател или горен и вентилатор или слагаш тавата на високо ниво.
Разбира се може и фурната да има дефект (да не работи долния нагревател, да не работи вентилатора), но често проблема е в начина на употреба.

# 575
Да не би да не работи долният реотан? Аз имах такъв проблем с предишната ни фурна, ама тя беше по-стара. В последствие се получи.

# 576
Ако има опция на фурната да се включи само долен реотан, можеш да я включиш празна и да провериш дали загрява.
Имай и предвид, че горният реотан може да е по-силен от долния и в един момент, като се запече отгоре, да я оставиш още само на долен реотан, за да се допече.
Има и фурни, които изобщо нямат долен реотан. Виж си в книжката как е при теб.

# 577
На мени новата фурна като старата пече повече отгоре, затова я загрявам на двоен нагревател, като сложа яденето или каквото пека пускам само на долен нагревател, поне 10 минути я оставям така и после пускам на двоен. Другият вариант е наистина солните реотани да не работят, но при мен винаги отгоре става така ако пусна веднага на двоен нагревател.

# 578
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BG578EB3/p/653632 този модел е. Не знам коя серия се води. Благодаря за съветите, ще опитам само с долен реотан и после вече двоен, дано се получи

# 579
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BG578EB3/p/653632 този модел е. Не знам коя серия се води. Благодаря за съветите, ще опитам само с долен реотан и после вече двоен, дано се получи
Такова въртене и смяна на режими не е логично и нужно при пълнени чушки …
Защо не опиташ на режима с вентилатор? Всичко пека на вентилатор освен по-деликатни неща. Опитай мусака и пълнени чушки пека на 160-170 градуса с вентилатор, баница на 175. Поставям всичко на средната решетка (ниво 3).
Завирането на водата при ястия с течност е не така забележимо както при старите фурни. Пак си ври, но много слабо, нещата се изпичат и са си сготвени. При мен обаче не става за 45 минути. Другото, което се мисля е ако слагаш прекалено много вода, случвало ми се е веднъж с една мусака. Това обаче не обяснява защо баницата става препечена само отгоре. Опитай на режима с вентилатор или пък направи тест като включиш само долния нагревател да видиш колко се загрява отдолу.

# 580

Фурната, която си показала има режим само с долно нагряване. Така, че преди да готвиш и да сменяш режими пусни я празна на него, за да видиш дали загрява и да изключиш варианта долният нагревател да не работи.

# 581
С какво да почистя матрак? Разливан е чай и сега има жълто петно. Не беше сложен протектор.

# 582
Белина+ вода в спрей. Пръскаш, като се поизсуши- пак и т.н.

# 583
При мен така се получаваше, когато изгоря долният реотан, но фурната е Whirlpool. На тях слабото място им е този долен реотан. Два модела сменихме и двата така. А много трудно се сменя... 😡

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 01:03 от bubastet

# 584
  • Бургас
Купих блуза от интернет магазин, която е черна и отпред на гърдите има един етикет залепен, който трябва да се отлепи. Почнах да го отлепям, но на блузата остава лепкав слой. Търговецът е коректен и мога да я върна, но не ми се занимава. Има ли начин да махна етикета и лепкавото?

Общи условия

Активация на акаунт