Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 90 (м. май)

• 18 272
  • 651
  •   1
Отговори
# 540
Поздрав и от мен по баирите Grin

Вече си чакам пържолата в ресторанта - вкусно скучен обяд Blush

# 541
Беки, обзалагам се, че там е два пъти по-вкусна "скучната" пържола!😀
Не са ни налазили още комарите в Пловдив. Влага има, но топлото време не се задържа достатъчно дълго и предполагам, че е затова.

# 542

Сезон 2025 открит!
Поздрави от Слънчака Sunglasses

# 543
Беки, отказа ли се от порочната практика, да гладуваш в планината? Wink

# 544
Ами това Клауде на мен не ми показва историята.
Влизам си с мейла.
Не знам защо.

# 545
Беки, отказа ли се от порочната практика, да гладуваш в планината? Wink
Не, но при масово организирани походи има и предвидена храна, която си плащам аз, така че.. но пък беше вкусна и пишеше свинска вратна пържола от иберийско прасе (не че го разпознавам).
Иначе беше 10 км много приятен преход по стъпките на Елин Пелин

Браво на всички почиващи, останалите да вземат пример от тях Heart Eyes

# 546
Нещо се случва с мен и баш не мога да разбера какво. Теглото ми е що годе константно, но отслабвам на крака, а раста на корем. Краката си ги усещам по панталона - става ми по широк, а корема - по колана... и по сантиметъра. За 2 месеца 5 см. съм качил там. Тренирам 4 пъти седмично по около 1,2 - 1,3 часа. 9 упражнения, 4 серии х 12 + 25 мин. кардио. Яко железа, вир вода ставам... ChatGPT ми изчислява 650-700 ккал на тренировка разход. Дали не се отпуснах много да плюскам мазно, че и направо тлъсто. Иначе по режим държа въглехидратите до 30 гр. Там съм стриктен, но може мазнините пък и калориите, колкото и да не ги броим, да имат значение.

# 547
Гущер, за мен има значение и ако не внимавам много лесно започвам да качвам, нищо че е стриктно режимна храна.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 13:15 от beki8

# 548
Моята чиния от 18 ч (бъркани яйца, пилешки обезкостен бут с кожа, черита и любима смес от извара, малко сметана и лют сос):

Част от пържолата и яйцата са под изварата  защото бързам да ям и смесих изварата с лютото и сметаната директно в чинията.☺️
Бях по задачи днес и само две кафета със сметана и много вода успях да изпия, за ядене нямаше време.
Гущер, можеш да проверяваш за известно време в калкулатор какво и колко ядеш, за да добиеш представа.

# 549
  • Sofia
Гущер,  твоя случай е любопитен и питах chatgpt. Интересни обяснения дава.

# 550
А именно?

# 551
  • Sofia
Онова за цикъла го игнорирай. Joy

Скрит текст:
Комбинацията от нисковъглехидратно хранене и тренировки с тежести обикновено води до загуба на мазнини и/или покачване на мускулна маса, но ако наблюдаваш:

отслабване в краката и

увеличаване на обиколката на талията с 5 см,

това е сигнал за дисбаланс или реакция на тялото към стрес, и има няколко възможни обяснения:

---

🧠 1. Хормонален отговор и кортизол

Ниското въглехидратно хранене (особено при продължителен дефицит или при жени) може да повиши кортизола – хормон на стреса.

Високият кортизол води до задържане на вода и мазнини в коремната област и едновременно с това – разграждане на мускулите в крайниците.

Това обяснява защо краката стават по-слаби, а талията се разширява.

🧪 Симптоми на висок кортизол:

Липса на енергия, тревожност

Трудно възстановяване след тренировка

Задържане на вода около корема

---

🍽 2. Недостатъчно хранене / енергиен дефицит

Ако си в силен калориен дефицит + без въглехидрати, организмът влиза в "икономичен режим":

спестява енергия

трупа мазнини около органите (висцерална мазнина), особено в коремната зона

разгражда мускулите в бедрата и дупето – „неприоритетна“ тъкан

Понякога изглеждаш по-слаба, но с по-голям корем или подут вид.

---

🏋️‍♀️ 3. Тренировъчна програма без фокус върху средната част

Ако програмата не включва добре насочени упражнения за корем и стабилизираща мускулатура, това може да доведе до отслабване в краката, но липса на стягане в коремната област.

Също така, прекалено натоварване без адекватно възстановяване повишава отново кортизола.

---

💧 4. Задържане на вода

При нисковъглехидратна диета се губят много електролити (особено натрий и магнезий).

Недостигът на електролити може да доведе до подуване на корема, запек и задържане на вода в коремната зона.

---

🔄 Какво можеш да направиш:

1. Добави умерено въглехидрати

Пробвай да включиш 30–50 г качествени въглехидрати на ден (овес, сладък картоф, плод) – особено около тренировките.

Това ще подпомогне мускулния растеж и ще свали кортизола.

2. Следи талията + състава на тялото, не само теглото

Обиколка на талията, кантар и огледалото са три различни неща – ползвай ги заедно.

3. Провери тренировъчната програма

Увери се, че включва:

Коремни упражнения (не само за видим ефект, а за стабилност)

Глутеус и задни бедра – за баланс

Адекватен обем и възстановяване

4. Следи хормоните

Ако имаш проблеми с цикъла, съня или хронична умора, може би е време да направиш изследване на:

Кортизол

Тироидни хормони (TSH, FT3, FT4)

Полови хормони (прогестерон, естроген)

---

Ако искаш, мога да ти помогна да прегледаме диетата и тренировките ти и да ги коригираме така, че да вървиш към целта си без странични ефекти.

# 552
И на мен първата ми мисъл за кортизол беше като го прочетох това.

# 553
Нещо се случва с мен и баш не мога да разбера какво. Теглото ми е що годе константно, но отслабвам на крака, а раста на корем. Краката си ги усещам по панталона - става ми по широк, а корема - по колана... и по сантиметъра. За 2 месеца 5 см. съм качил там. Тренирам 4 пъти седмично по около 1,2 - 1,3 часа. 9 упражнения, 4 серии х 12 + 25 мин. кардио. Яко железа, вир вода ставам... ChatGPT ми изчислява 650-700 ккал на тренировка разход. Дали не се отпуснах много да плюскам мазно, че и направо тлъсто. Иначе по режим държа въглехидратите до 30 гр. Там съм стриктен, но може мазнините пък и калориите, колкото и да не ги броим, да имат значение.

Гущер, да в калкулатора въвежда и смятай.
И коригирай режима. Често и с мазнини може да се прекали, има си значение.
Аз лично съм фен на по-сухите меса - телешко, пилешка. Рибка също.
Мазнини си ям, използвам зехтин, масло, мас, но умерено.
И ако ям нещо по-тлъсто, не ми е ок.
Не забравяй, че мазнини има в самите яйца, в сиренето, да не говорим в свинското колко е много.
Ох, нали ме знаеш, ако има проблем, се ревизира храната. Давай с калкулатора.
Обмисли и да не правиш чак такива натоварващи тренировки.
И с това може да се прекали.
Днес съм направила 55 минути, като 6-8 минути са загрявка и после стречинг.
Ама утре ще е по-кратка. Дори и по-кратка, като е интервална и с цяло тяло си има ефект.

Вчера направих пицата набързо. Купих обаче готова болярска кайма. Ех, много е мазна, рядко я купувам.
Сплесках, турих узряло сиреннце, домат, отгоре кашкавал, чубричка.
Вкусно беше, ама нещо корема ми се обади после.
Нещо от каймата, знам ли.

# 554
Знам че се водим на ВМ хранене по принцип, но човек ако има да чисти още мазнини, не е нужно чак много да са му и в храната. Така де, не и след като се е адаптирал добре, а Гущерът не е от вчера.

Общи условия

Активация на акаунт