Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 90 (м. май)

• 18 222
  • 651
  •   1
Отговори
# 30
Долче, ти като канибал 🤣.
Аз имам подобна смешна случка с доматения сок с червеното цвекло от дм, дето съм го показвала и тука. Като отивам към наказателния съд, минавам покрай дм и си купувам. Удобна картонена кутия, за всеки случай, че с наказателните дела може да се проточи. И си къркам аз пред залата, уж пазя костюма и червилото, ама с тия смотани капачки, дето все стърчат и висят 🥺, та...  Влизам вътре, приказвам си там умно, съдията ме зяпа съсредоточено,  ама постоянно. Даже малко съжалително. А този точно ме е ковал по друго дело, че Гришам можел да ми завиди за сценария, та не сме си симпатични. Брех. Той ме гледа, аз пак се възпалих да дрънкам. Не ме прекъсва, гледа.
А то, какво се оказа, аз с червена зурла на полукръг над горната устна 🤣. Ама го видях това чак в офиса, минах си фръцливо и през трамваите, и пеша, и къде ли не. 😎
Вече само водичка, че си бях като пострадала от домашно насилие.

Днес си направих кюфтаци, задуших броколи и ги залях в тавичка с течна сметана, настъргах обилно кашкавал и запекох на микровълновата. Страхотно станаха, и без мазнина. И гъбки. 😍

Сайер, да минава на мръвки, яйца, салати, зеленчуци, риби и маслини само. Не е чак спешно състояние при тези резултати.
Вероятно ще изпишат глюкофаж. Най- важен е режимът на хранене и движението при ИР.

# 31
sayer, много пакости прави висока ккз, много.
Да, слагай на нввмх и ще се оправи.
Ако нещо има питай.
Обременяване след време. Може кз и инсулин на гладно. Да си мери с глюкомер.
Ето тук Гущер с диабет беше, вече е пушка, нищо му няма.
И пикочната оправи. Не става от раз.
За изтръпване на ръце. Може да е от увреждане от кз, може обаче и от дискова херния на врата.
Болка в тазобедрените също от гръбначни проблеми и изкривяване.
Там изследвана ли е?
Колко наднормено тегло има.
Прави ли някакви упражнения?
На  колко години е?

За инсулина дето има. Ами има надежда, спокойно. Секретира. Но предвид скока на кз, този инсулин не си върши работата добре.

# 32
sayer, не мога да кажа със сигурност дали това е диабет (там за диагностициране се гледа и гликираният хемоглобин), но много ме дразни, когато лекарите назначават ОГТТ само на гладно и на втори час! Жалко че няма измерени стойности на първия час, но там със сигурност стойностите ще са по-високи от тези на втори час. За диабет мисля, че се приемаше, когато КЗ е над 11 на втори час. Но инсулинова резистентност си има.
Благодаря Ви за отговора! Изтръпването на ръцете, което е тежка форма и огромния брой екстрасистоли биха могли да се обяснят с увреждане на нерви от високата кръвна захар. Да търсим ли спешно ендокринолог още утре или да изчакаме - всички добри имат часове за след 10 дена най-рано.
ОГТТ кога можем да го повторим, доколкото разбирам натоварва и не е добре да се прави често? Засега съм я подложил майка ми на нисковъглехидратна диета с надежда да не скача много кръвната захар при храненията (не знаем колко скача на 60-тата минута). Доколкото разбирам в УСБАЛЕ “Акад. Иван Пенчев” имат някакъв апарат, който проверява за увреждане на автономните нерви от диабет, можем ли да се доберем до такова изследване амбилаторно?
Чак спешно - едва ли. Не е като такова състояние да се развива от днес за утре, че за някакви дни да има значение.
ОГГТ по принцип не се прави по-често от 1-2 пъти в годината, особено както и при нея има съмнения и за диабет че на диабетик може повече да му навреди това нещо, много захар си е и то чиста и наведнъж. Освен че резултатите се тълкуват спрямо  "нормално" хранене а не нисковъглехидратно, даже трябва известно време преди такова изследване да не са ниски въглехидратите за да е достоверно. А казваш че вече сте взели мерки за храненето.
Не изглаждат розово тия стойности, поне от малкото което е на тази снимка де. Гликиран хемоглобин бивало да изследвате, това всъщност не пречи да го направите, те за диабет гледат и него също. Изключително тъпо е това ЛЛ да назначава ОГГТ, хем и видимо не знае че се гледа и на първия час, трябвало е да ви прати на специалист вместо това.
Б12 близо до долната граница си е дефицит от всякъде, а от него не е изключено да има такива оплаквания, те и там референтните стойности май са занижени в повечето лаборатории. Витамин Д не е зле да изследвате също. Него обаче ендокринолог има право да го назначи по здравна каса, та ако ще ходите и без това може да изчакате. Магнезий също никак няма да е излишен на жената, не разбрах на колко години е но той си трябва за буквално стотици неща в тялото и също може да подобри малко нещата.
Права е Тайс че режим си трябва, освен въглехидратните храни гледайте да изключите и мазнини от семена, знам че у нас е най-прието да се готви със слънчогледово но то не е добро за никого.
И се пригответе за това че тези промени не са за малко ами вече тъй ще е то.
Ако решите да вземете глюкомер да се проверява от време на време - гледайте цената на консуматива му, т.е. лентичките. Не на самия глюкомер. Те и без това по-често са в комплект за който написали че дават безплатно лентички към глюкомера, но на практика плащаш колкото струват лентичките а глюкомерът е без пари - за да продължиш да купуваш от същите, разбира се. Не трябва човек да има скрупули и нов различен да си вземе, ако му се окаже изгоден пакет с лентички или от сорта. И да няма и презапасяване с тях пък, че имат срок на годност и те.
Натка, аз те прочетох за Mi Band гривната и грабнах една да си следя съня. До ся, много добре даже едната нощ в която аз мисля че не спах особено добре ми даде доста добър резултат. Чак се учудих.
Не са лоши, стига да не те дразни приложението към гривната и да не разчиташ особено на смарт алармата. А за спането - не знам защо се учудваш - човек дето се храни здравословно и спортува редовно, по-странно ще е ако не спиш добре.

# 33
С ластици много неща могат да се правят. Моите са гумени. До сега не съм се шляпала с тях. Аз ги ползвам основно за тренировките за набирания на лост, но дойдоха с едни дръжки и карабинери и други джаджи и един чаршаф с упражнения които могат да се правят. С всичко се гради мускул, ако има достатъчен стимул за разтеж, тоест прогресивно натоварване си трябва и да се стараеш да се приближиш, ако не да стигнеш до отказ.

Натка, не ме дразни много приложението. Малко е бедничко, ама за тия пари толкова. Аз главно заради съня го взех и че е часовник (аз си нося винаги такъв) и има много варианти за каишки и не е с квадратен дисплей. Пулсът и крачките също са удобни. Не ми трябват повече неща за сега. Като първи смарт часовник ми стига.

# 34
Аз какви ли не ластици имам вече и си правя с тях каквото се сетя и  каквито упражнения намеря.
Запазих и на Данилу тези на стола да ги опитам.
Ама вечер не мога и тях да включа в тренировката. После ги включвам, гледам филма, ставам и си правя с ръцете разни неща.
Ей тия взех
https://gymbeam.bg/komplekt-trenirovachni-lastici-resistance-5-gymbeam.html
Ама за 11 кинта.

# 35
Ами то на баш си смарт часовник повечето му от на такава гривна е че можеш разговорите да си прекараш през него, GPS и разни такива.
Има опция и тренировките да си следиш на гривната, ако ти е мерак, ама мен като не ме влече и не мога да кажа колко добра работа върши за тях Grinning За каишките е така - има огромен избор и дори такива тип верижка ако искаш да си я носиш но ти трябва да си по-прилично облечена. Аз си карам с "гумените", само в различни цветове съм си навземала, те са по 2-3 лева и винаги имам набор. Приятел си носи неговата само с метална верижка като на часовник, че да му отиват на изгладените ризки... обаче гумените си ги мия както ми дойде а пък той им слугува повече.
Абе като за двуцифрена цена не е лоша гривната.

# 36
Ааа Елора, тези са късички и малки. Аз за такива говоря
Скрит текст:

Натка, не следя нищо на тренировките с часовник, поне не за сега та нямаше смисъл да инвестирам много пари в първо такова устройство.

# 37
  • на острова на мечтите
Моите ластици с от Лидл - 3 са гумени, или силиконови(!?), и дългият ластик е платнен, но е на сегменти. Дори с рисунки за разни упражнения. Него рядко го ползвам.
Днес кюфтета( Натка🤗). Вечерята вчера пица с блат от кайма. Днес едни артишоци консервирах. Донесоха ни ги даром, но ние сме двама , а те една торба. Поне 30 броя. Голяма врътня си е. Така си отпразнувах 1 май😁
Тайс, Долче, и аз преди време крачвйки наперена по главната и забелязвам как всички, които срещам ме гледат, ама аз си викам, уау, хубавица съм. Докато един момък, не ми каза да си дръпна ципа на панталона😜😱Изчезнах в Капана за нула време, но първо си закопчах палтото...

# 38
Невър,  и такъв имам, ама колко кг е нямам идея. От брат ми го свих.
Правя с него 2-3 упражнения. Други не знам.
Одеве мернах този ластик
https://primazon.net/product/fitnes-lastik-za-trenirovka-s-drazhki-15kg/
Предлагат и видео уроци с упражнения. Много се чудя.
Ако имаш някакви упражнения с тия ластици давай. Видеа имам предвид.

А за тия от джим бийма намерих видеа хубави, правя си.

# 39
Невър,  и такъв имам, ама колко кг е нямам идея. От брат ми го свих.
Правя с него 2-3 упражнения. Други не знам.
Одеве мернах този ластик
https://primazon.net/product/fitnes-lastik-za-trenirovka-s-drazhki-15kg/
Предлагат и видео уроци с упражнения. Много се чудя.
Ако имаш някакви упражнения с тия ластици давай. Видеа имам предвид.

А за тия от джим бийма намерих видеа хубави, правя си.
Ей с такава листовка дойдоха моите. Не знам колко ще ти свърши работа.

Видеа нямам, не съм и търсила, защото не ги ползвам за друго освен за помощ докато се уча да правя набиранията на лост.

# 40
Долче, ти уж носиш на глад бе жена, бива ли чак така? Joy
О, нося, но аз бях на фаст от предишния ден и не исках повече.😉 А и ми се ядеше сладолед, прецених, че е нещо, което няма нужда да се дъвче особено и по-лесно ще го преглътна предвид все още частично изтръпналата част от лицето. И тя всъщност шоколадовата глазура беше толкова тънка, че се топеше почти веднага, аз се чудех какви са тези "твърди неща" от време на време...Реших, че просто сладоледът е по-замръзнал или на места глазурата по-дебела, та затова на моменти така като твърди парченца се усещаше...Добре че реших да не дъвча много-много и да ги гълтам "парчетата" по-бързо.😆
Данилу,😂 Имах един развален цип на панталон, много лесно се откопчаваше. Просто такъв дефектен го бях купила. Но си го носех с по-дълги блузи и гаф не е имало.
sayer, и аз бих посъветвала да си купи глюкомер и да следи нивата на КЗ. Също и да пуснете един гликиран хемоглобин.
Аз си купих кафето за отслабване на Bioherba, за да допълня за безплатна доставка от Гален. И без това отдавна му се канех. Днес дойде, има интересен малинов привкус. Ако не друго, то поне е приятно на вкус (уж съдържа хром пиколинат, екстракт от зелено кафе и т.н.), за други ефекти ще видим и ще споделя, ако има.☺️
Nevermoresleep, твоята листовка много подробна. Браво!😃

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 00:20 от dolce miele

# 41
Мерси за снимката.
А мислиш ли, че тия ластици се равняват като тренировка с гири.
Тоест те пак имат съпротивление 10,15,20,30 кила.
Би трябвало да се правят мускули някакви.

# 42
Благодаря за отговорите, майка ми е на 71 години. Тази година за пръв път започна да губи тегло, тежала е 90.8 кг през юли 2024 и този април я мерих отново - 86.4 кг. Висока е 156 см, килограмите са много за нейния ръст. Преди 2 години открихме стенокардия и правихме две коронарографии с две балонни дилатации на Лцх коронарна артерия, която е 85% стеснена. Не можело да се сложи стент, след дилатациите и двата пъти имаше добри холтери с под 2000 екстрасистоли. Има и повишено налягане в белодробната артерия и дясна камера на сърцето - това не знам от диабета може ли да стане. Пулмонална хипертония в лека форма го водят, може да е от сънна апнея или белодробно-съдова болест също. Белия дроб е без проблеми - правени са спирометрии, бронходилаторен тест и дифузионен капацитет - всички в норма или с лека обструкция. Но сатурацията в капилярна кръв е 93.9%. Задъхва се още след като направи 80-90 крачки. В допълнение към изтръпването на ръцете имаше сериозни болки в гърдите и кръста през ноември и февруари. Очевидно нещо уврежда нервите и е много вероятно това да е КЗ.

# 43
Б 12 също не ми се струва в оптимални граници (също може да има отношение към нервите). За останалите неща не се чувствам достатъчно компетентна да изказвам мнение, но очевидно има и други проблеми. Едва ли само високата КЗ е проблем.

# 44
sayer, не отдавайте всичко на кръвна захар.
Теглото освен на хормоните, влияе и на скелета. И тъй като е с наднормено тегло и то огромно, това означава, че няма грам мускули. Оттам са и драмите.
На този ръст, тези килограми са много.
Там са и драмите.
Трябва и движение, някакво. Да се консултира с лекарите какъв спорт би бил подходящ за нея.
С дискова херния съм на шия съм, на кръст, сколиоза си имам, лордоза, какво ли не.
Не съм се спряла да спортувам. Каквото мога, колкото мога. Съобразявам се със себе си.
Но не се чувстам човек като пропусна дни и не си правя тренировка. Примерно грипче. Или направя някоя глупост и се сецна с кръста. Е, тогава наблягам на рехабилитационни и кинезетерапия вкъщи, но не е като спорта.
Но всяка тренировка завършвам  с кинезитерапия и малко стречинг и йога.

Общи условия

Активация на акаунт