Осмокласници 2024/2025 - тема 8

• 31 484
  • 774
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Bea, не знам какво да кажа... В тази възраст са наистина много импулсивни.

# 91
Ох, Веа стегна ми се сърцето и на мен Sad Само се моля какъвто и да е проблемът да споделят. Много са раними в тази възраст. Моят е и доста чувствителен. Толкова деца си отидоха последните месеци - катастрофи, на път към болници, убийства ... Страшно е Sad

# 92
  • София
Bea, приеми и моите най-искрени съболезнования. Трябва да си силна, за да си опора и на твоя младеж. Най-важното е наистина да са живи и здрави децата, всичко друго са "бели кахъри".

# 93
Ние винаги сме добре, когато децата ни са добре. Може би трябва да ги учим да ни казват, когато техен приятел е зле. Когато друго дете има нужда от помощ също. Защото някой ден нашето дете също ще е приятел на някого, който може да знае повече от нас. И така някой да успее да разбере, да помогне.

# 94
  • София
Bea, много мъчно ми стана за това дете Cry. А адът, който се отваря за родителите му…

# 95
  • София
Пия си кафето, кучето спи до мен. Деца , къща спия. Отварям да прочета малко и ми се смрази кръвта. Какво е това нещо ? Как може? Надявам се да не е вярно.....само това мога да кажа в момента.... Disappointed Relieved

# 96
Октомври месец в моя град имаше два случая за седмица - две. Поне единият не беше огласен в медиите, но е съученик на дъщеря ми от съседен клас. А десетина дена по-рано имаше случай на момиче, което не успяха да събудят след дискотека, доколкото разбрах, от същото училище, възможно е да има връзка между двата случая.
Елитното училище не гарантира нормална среда. Няма гаранция и от какво семейство идва детето (с какво се занимават родителите му).

# 97
За голямо съжаление.

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 10:29 от Анонимен

# 98
Понеже в последните два поста се пише за безотговорни родители ..
Само да вметна че от най-безотговорните може да излезе съвестно дете, и от най-отговорните - отрепка.

# 99
Виждам огромна разлика между поколенията родители на голямото ми дете и тези на малкото ми. Искам да кажа, че "границите" на децата се разширяват все повече и повече и тази прекалена "свободния" води до негативни последици. Децата преди да излязат сами на улицата и в разни компании, са били с нас. Последно време се случват толкова страшни неща, че се замислям "Успяхме ли да ги научим да са разумни и добри хора?".

# 100
Каквото сме свършили до седем години, това е. В групата на щерката в детската градина имаше момиченце, което я е тормозело целенасочено. Научих от друго дете, но пък бабата на това дете, което ме информира какво се случва с моето (то мълчеше) му каза пред мен да не ми казва нищо, да не се намесват, ако иска моето да се оплаква. Реакцията на учителката като говорих с нея беше "Аз виждам, че понякога сяда и плаче, но не ми се е оплаквала". А позната учителка от друга група като разбра за кое дете става въпрос каза, че майката така я учела въпросната девойка - да мачка другите, за да не я мачкат нея. После в училище - научавах след години какво се случва с моето дете, защото всеки път, когато се оплачеше чувах в отговор от класната (5-7 клас) , че е питала децата и всички са казвали, че няма такова нещо. Т.е всички са били мълчаливи свидетели на случващото се. И говорим за много сериозни неща, за които аз не съм била уведомена - от опит за душене на моето дете, блъскането в стената на главата му, до системно ритане на стола в час, спъване, изхвърляне на вещите й в коша, системен словесен тормоз и булинг... Всички са виждали и са си извръщали главата, никой не я защити, никой не е сметнал за нужно да ме уведоми. Напротив, всеки път, когато говорех с класната нямаше оплаквания от детето и се твърдеше, че всичко е ок и никой не я тормози, обижда или каквото и да било друго. Всичко 6. А детето мълчи, включително за физически следи. И мак като завърши и се махна започна да говори. Била е заплашвана да мълчи, защото ако се оплаче щяло да стане по-лошо за нея.
Сега говорим. Много. За това, ме не трябва да се мълчи. Че има какво да се направи - поне може да се смени училището. Че, ако момчето от съседния клас беше говорило с родителите си щеше да е живо.
Системата е счупена. Децата ги учат от детската градина да мълчат и да търпят, а свидетелите да не се намесват и да си мълчат. Погледнете какво се случва навън. Безпардонни, нагли, невъзпитани тийнове, които смятат, че всички са им длъжни, че светът е техен и възрастни, които просто си извръщат главата и не се намесват.

# 101
Mama Ru,  това, което споделяте е страшно. И да знам, че докато едни си учим децата на уважение и толерантност, други ги учат на обратното.
Рядко пиша, защото не знам дали има смисъл да си дискутираме тук подобни проблеми, но събитията  последно време, ме провокираха да го направя.
Не знам защо с поста си провокирах някои от участниците в групата. Може би припознаха себе си като част от тези родители. Преди около 10 години имах профил в бг мама. Веднъж така по повод изказване в една дискусия  реших, че няма смисъл да продължавам да участвам, защото хората си имат своите виждания за нещата и много рядко чуваме какво казва другия. И излязох от групата. Сега ми се случва същото. Снощи постът ми беше изтрит. Бях порицана, че не бил по темата, макар да смятам, че касае нас като родители. Последваха и други неща. Както и да е. Смятам да премахна сама публикациите и да прекратя участието си в дискусията.

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 10:26 от Анонимен

# 102
Искам да ви се извиня, че ви разстроих. Просто с това дете моят син е бил близък и за мен адът, в който са родителите му, изглежда толкова страшен! Това е едно от най-красивите деца, които съм виждала - без преувеличение, умен, талантлив, от чудесно семейство. Как не сме разбрали, къде сме били всички..? Ей това не ми дава мира. Нека говорим с децата по-често, това е добро начало.

Skoro гледах един филм Caught - един учител събра тийнеджъри, на които преподаваше и ги попита дали по време на онлайн  игри някой по-възрастен се е опитал да ги подлъже за срещи или да му пратят свои снимки. Всички деца вдигнаха ръка, но нито едно не беше споделило вкъщи на родителите си...!

# 103
  • София
Понеже в последните два поста се пише за безотговорни родители ..
Само да вметна че от най-безотговорните може да излезе съвестно дете, и от най-отговорните - отрепка.
може , ама пак си е малко вероятно. Личния пример е много важно нещо. И още куп неща.  ..Да речем баща пияница, майка която отсъства , детето не е виновно да. Но няма шанс за нищо в живота. Справка : Махалата. ..тези деца там като се родят нямат шанс за нищо.. не са виновни че са родени там нали? ....някои от тези деца може да са талантливи в едно или друго нещо. Никой никога няма да разбере това. Пак опира до пари, семейна среда, отговорни родители, житейски шанс....

# 104
Искам да ви се извиня, че ви разстроих. Просто с това дете моят син е бил близък и за мен адът, в който са родителите му, изглежда толкова страшен! Това е едно от най-красивите деца, които съм виждала - без преувеличение, умен, талантлив, от чудесно семейство. Как не сме разбрали, къде сме били всички..? Ей това не ми дава мира. Нека говорим с децата по-често, това е добро начало.

Skoro гледах един филм Caught - един учител събра тийнеджъри, на които преподаваше и ги попита дали по време на онлайн  игри някой по-възрастен се е опитал да ги подлъже за срещи или да му пратят свои снимки. Всички деца вдигнаха ръка, но нито едно не беше споделило вкъщи на родителите си...!

Страшно е. Моля се децата ми да са добри хора и по пътя си също да срещат такива.

Общи условия

Активация на акаунт