Осмокласници 2024/2025 - тема 8

• 31 470
  • 774
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Вкъщи говорим и ние често за всичко - тротинетки, вейпове, цигари, наивност и т.н. Аз съм страстен пушач, не съм добър пример, постоянно им описвам какво ми отнемат цигарите - и здравословно, и психически. Замислям се да дам добър пример - да ги спра, но отлагам. Навремето им дадох добър пример със спорта - закрастих всички, включително и ММ.

# 76
Държат се приравнителни изпити. Децата в ПГ в повечето случаи са с разширено изучаване на чужд език, 12 часа седмично. На практика само език ще има да приравнява над тези часове. Обратното - от езикова в друго училище ще трябва да приравнява предметите, които не е учила детето или е учила с по-малък хорариум. Дава се около месец и започват приравнителните

# 77
Да, приравнителните са ясни, но дете което си няма и понятие от испански например, няма шанс да се премести в Испанската. Език не се учи ей така за 2-3 месеца. Да научи и всички разказвателни само ми се струва не невъзможно, но много трудно постижимо.
В къщи ММ е пушач. Докато бяха малки децата се криеше от тях, но от както го надушиха и разбраха, вече не си прави изобщо труда. Пуши на терасата, като се затваря отвън. Децата мразят тази миризма и се надявам никога да не изпитат желание за нещо подобно. Надявам се, че съм ги подковала достатъчно стабилно.

# 78
Ние също обсъждаме всякакви теми, в общи линии се стараем да няма табу, по-добре да го научи от нас.
Говоря за каквото ме питат и каквото се сетя. Аз пуша, баща й по-рядко, но не се крием от нея.
Имам всякакви примери - на непушещи родители и пушещи деца, и обратното. Личният пример е важен, но не е определящ.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 16:24 от zlatenceto

# 79
Край нашия набор буквално съвсем никой не пуши. Просто сме като с конкурс избирани, но виждам, че това не му пречи да пробва да види как е и да не пропусне нещо. 

# 80
  • София
Говорим си, уж твърдят че всичко е точно и че не пушат никакви гадости. Става сума за големите. Малката е ясна, засега.
Но понеже голямата все се мотае навън, все се моли да остава у приятелки, мисля да проверя. Чакам тестовете да пристигнат. Може да изглежда параноично от моя страна, но имаме човек с проблеми в близкото обкръжение. Страшно е. Говоря им на моите и давам конкретен пример. Но ми е ясно, че са деца и че може много лесно да се подхлъзнат.

# 81
  • София
Относно преместването ще търсим нещо, което и е близко . Сега учи френски и много и харесва и английския който си го учи от 1ви клас.  За други езици няма как предполагам не е възможно да навакса или просто обикновена гимназия с английски.
В къщи също говоря много за всичко, за цигарите смятам няма интерес не ги понасят , у дома само аз пуша и не се крия, пуша на терасата. Определено вреден навик. Мен ме плашат вейповете с неясно съдържание , всякакви такива балони и прочие, хазарт също, алкохол, вредни приятелства и безопасност на движението пресичане и все от този род. Надявам се да се пази и да има разум. Гледам да успея да я предлазположа да споделя всичко, което я притеснява да не се страхува от нашите реакции да си имаме доверие.
При нас имаме проблем със самочувствието. Все не се харесва , все си намира кусури , грозна била. Обяснявам и това , че не бива да се вманиачава във външния си вид защото няма перфектни хора.
Преди малко ми се обади и реве защото нямала време да си накъдри, косата и била ужасна нямала време за грим и буквално изпада в истерия заради такива неща.
Много и е важно да я харесват и отделя много времв за това.
В действителност е много красиво дете не защото е моето , но тя се вижда грозна и дебела. Нито е дебела нито е грозна.
Та на нас това са ни проблемите основно.

# 82
Това си е нормално за девойките.  Спомням си, че на 14 много се притеснявах, че имам голям бюст, а приятелките ми пък искаха такъв - няма угодия!

Нашият е обичайно усмихнат и със самочувствие, доволен от себе си - като повечето Лъвчета. Дори и да сгафи, само ме успокоява как всичко било наред... и така. Спокоен си е за разлика от мен.

# 83
  • Пловдив
Вкъщи се стараем, да няма теми, които да са табу - говорим за всичко.
Пушачи няма, само аз съм бивш такъв и съм им разказвала какъв ужас е, постоянно всичко около теб да мирише на пепелник. Вейповете не представляват интерес, а за енергийните напитки говорим много, защото съквартирантът му "закусва" с такива. Уж знае и разбира каква гадост са, надявам се и наистина да е така.
За балони и наркотици също много говорим, а за алкохола съм му казала, че когато реши, да пробва "до къде са му силите", задължително да е с нас. Разказвали сме му не една и две истории от нашите тийн години, а и сам е станал свидетел, до какво може да доведе употребата на несъобразено количество.
Няколко пъти е пил безалкохолна бира, с веднъж и ниско алкохолна пробва. Каза, че била ужасна и си предпочита радлерчето с 0.0%

Опасенията в това отношение са ми повече със сестра му, та нея я държа изкъсо и под око. Искрено се надявам, че няма да забегне и тя нанякъде след 7 клас, защото тогава вече ще мислим преместване и ние.

# 84
У нас интерес към вейповете няма, но много говорим за "новите наркотици", дето не ги знаеш какви са и кога с какъв ще те почерпят без да разбереш. Говоря много и за събирания с компании - да си гледаш чашата, да поръчваш вода от бутилка, винаги с капачка, ако се оставя напитката без надзор, после да си взимаш нова.
За енергийните напитки имахме, уви, пример с познато дете, така че нямаше нужда много да обяснявам. За алкохола мнението ми е като твоето, sweet_maniche. Ако ще пробва, по-добре да е с нас.
Надявам се да съм чута.

# 85
Честити да са всички празнуващи! ЧРД на патерици, zlatenceto!
Чета ви почти всяка вечер, но трудно се включвам от телефона Weary Много съм зле с очите.
Аз почвам да си мисля, че наборът май е объркал призванието Smile Много е изпълнителен по рисуване. Размята един скицник, рисува, днес някакви творби с туш прави. Направо ще ме убие с този ентусиазъм. И както винаги за всички материали се казва в последния момент... В основното не кипеше такъв труд по рисуване.
Иначе има още един нов ученик в класа. Поне не са 5-6 като в паралелките с математика Smiley
За пушенето и т.н. си говорим и ние. Никой не пуши покрай нас. Свекърва ми пушеше (мир на праха й) и децата не харесваха цигарения дим покрай нея. Гледаха лятото Спешно отделение и имаше епизод с натровена тинейджърка с алкохол. И там бяха втрещени и разпитваха - защо, ама как и т.н. Говорили сме и за наркотиците - ММ показва клипове... Дано успеем да ги опазим, но за сега са сравнително наплашени и "под контрол". Нямат желание за молове, дискотеки, партита и т.н. Скачат на батут на двора и карат колелета Smiley Абсолютни дечковци на 15 и 13 години.

# 86
  • София
Е, идеята за преместване в 9ти клас, ако изобщо има място,  е някъде със същият език или с английски. Това по повод разговора горе. Ние не пушим. Имам предвид големите. Наборката едва ли изобщо има интерес ама кой я знае занапред..

# 87
Момичета, изживявам огромен стрес. Но моето е нищо.  Трагедията е другаде.

Знаете всички за трагедията от Плевен, в който момче на 14 години загина, след като пуши вейп и падна от висок етаж.  Синът ми познава това момче. Днес по центъра се е разхождал с приятел, когато срещат своя пприятелка - бивша съученичка, и тя им споделя, че в неделя е на погребение. На друг техен приятел, с който синът ми е много близък, дете на 14-15 години от Плевен. Самоубил се е, вчера или онзи ден. Бил е част от компанията, където загиналото дете на 1 януари е пушило вейп. Впоследствие са го обвинявали за случая явно - така поне мислят децата, и детето не е издържало на напрежението. Не виждам никаква информация в медиите за това прекрасно дете!!! Пред очите ми е, едно толкова красиво момче. От 1 до 4 клас най-добър приятел на сина ми. Защо, защо, не мога да спра да плача... дано не е вярно!! НО иам дата и място за погребението, синът ми иска да отиде и ще иде. Какво се случва, защо...?

# 88
  • София
Ох, в най-опасната възраст са сега. Емоциите са на макс, любопитството и жаждата да се живее на момента - също. Влечението да се опита всичко е много силно и същевременно всичко изглежда фатално, драматично и непоправимо. Много трябва да се говори и много да се следи. И най-умните деца оглупяват в тази възраст.

Съжалявам за момчето.

# 89
Bea, искрени съболезнования. Много е тежко, когато деца си отиват по такъв нелеп начин.

Общи условия

Активация на акаунт