Кои са добрите държавни училища в София

• 158 507
  • 497
  •   1
Отговори
# 90
Летиция, на нас ни събраха по 150 лв!  И то в началото на годината, а после давахме поне още три пъти по 20 лв, може и повече, защото накрая спрах да броя колко и за какво искат. Не знам за немския език - може и да е на ниво, но френския не е! В сградатата на училището всеки влиза и излиза когато иска - охраната понякога плахо пита кой къде отива. В класните стаи на малките, които седят отключени може да влезе всеки, когато поиска. Имахме няколко случаи на кражби, като ни дадоха обяснеие, че това били деца от други училища, които влизали в стаите, когато малките ги нямало. Извинете! А местоположението е последното, заради което съм избрала училището - това е едно от метстат в София, където въздухъте най-мръесен. За средата не мога да кажа нищо - защото много от родителите са мои дългогодишни приятели и познати. ... и повечето не са много доволни.

# 91
Извинявай, ако съм била остра. Ти направо ме уби с тия150 лв и няколко по 20лв.  #Crazy newsm78
Освен 20 лв за които ти споменах, мисля че плащахме по един куверт за коледния концерт и няколко лева /около 10/ за оборотни пари за класа. Че то 150 лв си обирджийство направо. Изумена съм, ако е така. Относно местоположението-оценявам го като +, имайки предвид комуникациите, защото като почнем да пускаме сами децата си,това не е без значение. Мръсен е въздухът - да, и е шумно - затова предложихме залесяване около оградата откъм булеварда. Резултатът са първите дръвчета,които сигурно вече си видяла около част от оградата. И между другото - къде в София въздухът е чист,щом като квартали като Симеоново и Драгалевци ги обявиха за едни с най-мръсния въздух.
Относно охраната - аз не съм била пускана ей така вътре. Няма да забравя зимните вечери, които чаках навън, за да посрещна детето си.
Направо имам чувството,че говорим за различни неща.
Лек ден от мен!

# 92
Здравейте Dvakare, виждам че спора за 20-о се е пренесъл тук, добре е да има повече мнения  Hug. Бихте ли ми казала за 33 ОУ има ли ранно чуждоезиково обучение? Търсих в нета и не видях много. Ние сме си от Люлин, та ако случайно предлагат немски би било вариант за нас, а имате ли впечатление от други начални учулища с език от нашия или поне от околните квартали  newsm78 

# 93
Аз писах в друга тема за 20то училище. Не бих го препоръчала, макар че детето ми учи там. Мисля, че лежи на стара слава. Дъщерята на приятелката ми е в 5 клас в 20то - вече 5 години учи френски, "усилено" и "много сериозно". Миналата година проятелката ми я записа във Френския културен център, защото се оказа, че нищо не е научила. И мойто дете учи френски и няма голям напредък. И с другите родители разговарям - и те не са възхитени, не само от френския, а по принцип от начина на работа на учителите и организацията в училище.
Все едно, че за моето дете чета...Сега щеше да е пети клас във въпросното 20то училище. Учеше френски, който беше под всякаква критика, а началният му учител просто не бива да се нарича Учитал. В момента синът ми посещава друго  държавно френско училище и говори свободно езика, без курсове и др. подобни.
Колкото до немския, двете деца на приятелката ми се скъсаха от частни уроци, за да влезат в бленуваната силна паралелка след 4ти клас. И до ден днешен ходят и на частни. И това е практика, а не частен случай...

# 94
Присъединявам се към темата с опита който имам с децата ми, който за мен сочи че  в началния курс е важен учителя, а не училището.
Аз самата навремето съм завършила 20-то училище. Учителката ми не беше нито много добра, нито много лоша, просто тогава сякаш "повече слушахме". 20-то беше едно от многото квартални училища, но това беше моето училище, аз много го обичах и исках и моите деца да учат там.
Когато преди 10-тина години дойде ред да записвам дъщеря ми в първи клас там все още работеха доста от моите някогашни учители от прогимназията.
 Откровено си поговорих с двама от тях и ... те категорично ме посъветваха да не записвам детето си там. Мнението им ме порази , дори не им повярвах и не ги послушах.
 Новата слава на 20-то сериозно се разминаваше с казаното от тях. За пояснение само ще допълня, че до преди няколко месеца живеех не просто в района на училището,но  от  вкъщи можех ежедневно неволно да наблюдавам работата на учителите, дисциплината, охраната. Как подвежда славата и рекламата !  Дори собствените ми негативни констатации не ме спряха и аз  записах дъщеря си  в немска паралелка струва ми се.
Когато отидох на първа родителска преди първи клас бях поразена, че вместо за бъдещото обучение на децата, за учителката или учебниците и помагалата, два часа ни увещаваха да дадем  пари. Исканата първоначална сума беше за по 100 нови лв. на дете(тогава парите бяха още с много нули отзад)  с уговорката за още по 50 лв. след 15 септември, а също се очакваше и доброволен труд от родителите ( за да добият стаите и тоалетните вида в който на някои от вас сега са ви познати). Исканите суми за онова време бяха просто фантастични, а също и изисканата наглост с която ни увещаваха да ги дадем за " доброто на децата".
Честно казано без повече колебания, веднага след родителската, преместих детето в близкото 41-во училище, което минаваше за далеч " по-обикновено". Грешката ми беше в това, че не послушах моите стари учители навреме и в 41-во вече нямах право на избор на начален учител. Както и да, детето не е останало неизучено, в 41-во по това време предлагаха английски, немски и руски език ( мисля все още е така ). Децата се занимаваха с доста допълнителни дейности, има детски музикален театър, различни видове спорт. Резултатите след 7-ми клас на децата са много добри.
След няколко години  без колебание записах и синът си в 41-во, като предварително си избрахме госпожата (Теодора Даскалова), която работи с децата неуморно и всеотдайно, тя ги обича и им го показва ежедневно. В момента тя води 3 клас. 41-во по мое мнение е поддържано  и чисто, а през последните 2-3 години беше сериозно  ремонтирано- нови тоалетни и дограми, нови чинове, без за това да  ни е събирана и стотинка.

# 95
Здравейте Dvakare, виждам че спора за 20-о се е пренесъл тук, добре е да има повече мнения  Hug. Бихте ли ми казала за 33 ОУ има ли ранно чуждоезиково обучение? Търсих в нета и не видях много. Ние сме си от Люлин, та ако случайно предлагат немски би било вариант за нас, а имате ли впечатление от други начални учулища с език от нашия или поне от околните квартали  newsm78 

В 33то предлагат английски и френски, защото 33та гимназия е Френска Езикова гимназия. Аз бях намерила преди вереме една национална класация на училищата, където ги бяха подредили по успеваемостта на децата - прием след 7ми клас и прием в университета след 12 клас. 33то се падаше някъде на десето място, което е много добре.
В Люлин има още едно много добро училище с ранно чуждоезиково обучение по английски, мисля, че е 137мо в Люлин 1ва част. Малко училище е и всички са доволни. На наши познати децата учат там и момчето след 7ми клас влезе в математическа гимназия без да ходи на частни уроци, а момиченцето е в пету клас и се справя чудесно с езика.

# 96
Пламена, изчисти си кутията, за да си получиш отговора:)

# 97
  • нейде там, където ....
Запис и от мен, макар да нямамм много време за умуване. Само по празниците.
А някой знае ли кога и как трябва да се подават молби за прием в първи клас? Много ми е мътно, предстои ни местене. исках да изкараме зимата, та чак на лято да се местим, за да ползвам детската градина, да не се травмира излишно детето. Ама ако местоживеенето е основен критерий  newsm78
Някой ако може, да сподели инфо за учителки, които наесен ще преподават в първи клас, нейде из Младост? Почти без значение коя част. Не сме избрали ни къде ще живеем, ни училище. Като изберем едното, другото - според първото  Laughing Да сме в най-елитното квартално  училище Mr. Green

# 98
Разгледай тази тема, има мнения за всички училища в "Младост".

# 99
  • Ланкър, планините Овнерог
Разгледай тази тема, има мнения за всички училища в "Младост".

Тц, няма нищо за 118-то, а ме вълнува.

# 100
Няма, защото 118-то е на Окръжна болница, а темата е за у-щата в "Младост".
Този район е извън комплекса, макар че се води част от него.
А теб защо те вълнува, като не предвиждаш друг вариант за дъщеря си?
Щом си го избрала, остава да си избереш учителка.
За мой срам още не съм се сетила да питам кои водят сега 4-ти клас, извинявай.
Но има време... сега ще накарам дъщеря ми да пита в Dechica-та, там има много от 118-то

# 101
Ще прощаваш, но Окръжна б-ца е в Младост 1 все пак. Не казвай, че не е Младост. Да, избрала съм у-щето, но защото ми е до нас. Ако имам повече инфо, ще е по-добре. А пък да не говорим колко ми се иска да разбера повече за учителките, които сега са на 4кл, а догодина на 1кл.

# 102
Ти май нямаш впечатления от извора относно 20 ОУ.
[/quote]
Ето ви едно впечатление от извора относно 20 ОУ:
През август 2007 г., се прибрахме от задгранична работа от френско говоряща държава, и аз рабира се година преди да се приберем започнах да разучавам държавните и частни училища с изучаване на френски език от 1ви клас. От цялото ми търсене и проучване се спрях на 20то училище /заради реномето което има/ , дойдох, подадохме си документите, при което ни отговориха, да не се надяваме, че детето ще бъде прието, защото паралелкатра е от 28 деца.. и повече не може да се разширява.
Това разбира се не ме накара да си оттегля документите от въпросното училище, но за всеки случай подадох молба и в другите две ''френско учащи'' държавни училища в София /121во и 17то/.
Бях се амбицирала да намеря ''връзка'' за да си уредя детето в 20то.. но след няколко дни реших, че няма смисъл да ''натискам'' защото след това детето ми ще бъде потърпевшо от отношението на учителите. ОТКАЗАХ СЕ да се боря за 20то училище... но няколко дни преди 15 септември, ми се обадиха по телефона и ми казаха, че на следващата сутрин трябва детето да се яви на приравнителен изпит по ... френски език  Shocked /при положение, че 4 години дъщеричката ми учи във френско говоряща държава/.
Явихме се на следващата сутрин, изпита беше елементарен за кандидат ученичката, и още на излизане ни казаха, че е издържала, да се обадим на следващия ден за да ни потвърдят, че е приета. Това разбира се ме зарадва много и си казах: ... ииии успяхме без да търся ''връзки''.
На 15 септември с бодра песен открихме учебната година ... моето гардже седеше на последния чин самичко /не казавам нищо лошо за това/ но за следващите думи на госпожата съдете сами:
АМИИИ, ДА ИМАМЕ НОВО ДЕТЕ - 29то И КЛАСА ВЕЧЕ ТОЛКОВА Е ПРЕЛЯЛ, ЧЕ НЕ ЗНАМ КАК ЩЕ СЕ СПРАВЯМЕ, НИТО УЧЕБНИЦИ ИМА ЗА ВАС, НИТО ЩЕ ИМА С КОГО ДА СЕДИШ...
В следващите 5 дни преди да излязат в стачка, това, че сме прелели класа ми го натякна 12 /дванадесет / пъти пред дъщеря ми и пред нейните съученици.
След встъпителните слова на класната /относно 29то дете в класа/ първите й думи бяха, че от парите които са останали от миналата година , се е наложило да купи някои неща за първия учебен ден и съответно, че трябва да се събират пари за.......  бях подготвена и знаех, че ще спонсорираме училището /във всяко друго е по същия начин/ но съгласете се, че не с това трябваше да започне новата учебна година.
Следващ шок: на 15 септември разбирам, че се образуват две групички за записване на занималня след училище, от кратките реплики които чувам от родителите разбирам, че са разделени на два лагера, такива които искат класната да поеме занималнята и такива които са си намерили друг вариант. Осмелявам се да попитам, защо, как , къде и т.н.... пак стигам до класната за да получа повече информация за занималнята: нейните думи бяха: АКО РОДИТЕЛИТЕ СЕ ОРГАНИЗИРАТЕ ДА МЕ ПОМОЛИТЕ И ПОКАНИТЕ ДА ПОЕМА ДЕЦАТА И СЛЕД ОБЯД - МОГА ДА СИ ПОМИСЛЯ - при положение, че й плащаме по 100 лв. на месец!!!

През седмицата преди учителската стачка, всички мои опити да попитам за нещо - бяха пресичани или ми се отговаряше с изключително остър и неподходящ тон. По същия начин въпросната госпожа се отнасяше с децата пред самите родители.

Вярно е, че госпожата имаше писани правила за поведение на децата в час и училище, и дъщеричката ми ги получи още първия ден за да ги научи на изуст, силно се надявам, че всички деца спазват тези правила и има ред и дисциплина в нейния клас.
За една седмица детето ми не само, че намрази училището, посърна и сутрин я болеше корем, че трябва да ходи на училище, но вечер се прибираше умряла от глад, и като я попитам, защо сандвича е половин, защо не си го е изяла: тя ми отговаряше: защото нямаме време в междучасието. Аз: как така нямате време в междучасието; newsm78
- тя: защото или учим или сме наказани.
Не си спомням, какво точно се случи и търпението ми се изчерпа, но първия петък след 15 септември, си 'грабнах'' детето и за 2 часа успях да го преместя в друго училище. Не казвам, че там всичко е идеално, но пък детето ми ходи с желание на училище и се чуства добре. Еее, тоалетните не са толкова ''луксозни'' като в 20то, няма зеленина в двора, но пък няма идеално място.. все пак сме в България.
С две ръце съм против 20то училище, сигурна съм, че не всички класни са като тази на която ние попаднахме... но и детето на колега също учи в 20то, но в немската паралелка.. и в началото когато се ''дивях'' от нашата класна и го питах при тях как е?.. той ми каза, цитирам: '' стискаме зъби, защото ни е квартално, а и двамата с жена ми нямаме възможност да водим и взимаме от друго училище''.
БЕЗ КОМЕНТАР!

# 103
  • София
Като чета тук какви неща пишете, за n-ти път се убеждавам, че това с "елитните" училища си е чиста проба родителска истерия. Най-странното е, че все повече информации за проблеми в тези училища се появяват напоследък. То не са молби, то не са спонсорства, какво ли не беше. И за да се навре едно дете в клас, който се пръска по шевовете и понеже децата са много, а родителите надъхани, се поставят какви ли не условия и правила. Децата на училище ли отиват или кандидатстват за мисия в Космоса?
Като страничен наблюдател имам впечатления за едно от много популярните училища (мисля, че беше точно 118). Единствената разлика, която видях между това училище и "по-обикновените" е в боядисаните стаи и чинове. Децата се държаха по същия дивашки начин, както и в другите училища, из коридорите се носеше миризмата на стол, големите буквално отнасяха малките по пътя си, включително чух псувни и закачки със сексуален привкус от деца на видима възраст около 10 години. Случайно ми попаднаха и тетрадки от контролно по математика на деца от начална степен и не видях само оценки над 5, дори имаше достатчно сериозно количество грешки на таблицата за умножение.
Напълно наясно съм, че ще последва ще бурно несъгласие от родители, чиито деца учат там. Далеч съм от мисълта да ги обиждам с написаното. От видяното си направих извода, че няма особена разлика между това училище, като представител на "елитните" и всяко друго обикновено училище, в което съм влизала. За какво е тогава целият зор?

# 104
RadostinaHZ, 118-то не е с добра слава. Напоследък нещо го пробутват като добро. Минали са през градината на Констанца и са им раздали листовки, от коието разбрах, че е Природоматематическа гимназия с разширено изучаване на езици. От вътре не знам дали е измазано, но отвън не е пипано скоро. Щеше ми се да разбера нещо повече за учителките, които ще са ни догодина, но явно във форума няма някой с инфо. Всеки ми казва, че децата 1-4клас нямат досег с големите, но дали е така.....

Общи условия

Активация на акаунт