Кои са добрите държавни училища в София

• 158 511
  • 497
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Моето виждане е, че до 7 клас детето трябва да учи в училище, териториално-удобно на родителите и самото дете, а след 7 клас да се търси елитност и среда. Струва ми се направо противоестествено в студ, мраз и пек малко дете да се влачи по отдалечени псевдоелитни училища.

Моят съвет е да разучиш за добра начална учителка в близкото училище, при която за си запишеш детето, отколкото при недоказани учители в "елитни" училища.
Аз също мисля така. Мислете за децата си и стреса, който им причинявате в името на "елитното училище"!!!!
Проблемът с "влаченето" в някои случаи не причинява стрес.
Напр. семейството разполага с кола и шофьор, на детегледачката е предоставен автомобил, съседката е домакия, шофира добре и детето й учи в същото у-ще.

Така е, но и децата в тези семейства не учат в държавни училища  Mr. Green

# 76
оята дъщеря ще бъде догодина 1 клас, та отсега се оглеждаме за добро държавно училище. Чувала съм за 38-о на "Шипка". Някой знае ли нещо за него. Много ви моля, ако някой има и преки впечатления от него да ми каже. Че то може да се наложи и за учителка да се оглеждаме.
Имам съвсем преки впечатления за училището - всичко, което бих искала от едно начално училище го намерихме там - много добра дисциплина, много добра подготовка, взискателност към учениците. Синът ми е четвърти клас и следващата есен учителките от нашия випуск ще поемат първокласниците.

# 77
  • Ланкър, планините Овнерог
Тук май е най-подходящото място за моята питанка.
Имате ли наблюдение в/у 118 у-ще? И по-точно някой има ли дете, което е 4клас там тази година? Питам, защото искам да съм подготвена, когато дойде време за записване и да знам кой учител да избера.

# 78
Трудно е да се направи такова обобщение - за да си сигурен, че училището е добро, трябва да мине известно време, примерно, детето ти да завърши съответната степен там. А през това време нещата могат да се променят драстично.
Аз бях много доволна от 121 СОУ в "Гоце Делчев", докато дъщеря ми беше там в началния курс - обособена сграда за малките, добра организация, целодневно обучение, включващо и 3 часа френски всеки ден, мотивирани учители, транспорт... Само 3-4 години по-късно записах синовете си пак там и се принудих да ги преместя след 2 и 3 клас - сривът беше очевиден.
И двамата ми сина учат в 121 у-ще, пети и втори клас са. Страшно съм доволна до момента, дано да продължи така. Simple Smile
Големият учи френски, малкият английски и нямаме нужда нито от Алианс, нито от частни уроци.
Големият започна първи клас в 20 у-ще. Не чакахме на опашката за записване по нощите, имахме "късмета" да не ни се налага. Всичко вървеше добре, докато госпожата не излезе по майчинство още първия срок Shockedи ни подхвана един учител, който направо съсипа детето ми. Некомпетентен, нервен, избухлив изобщо човек, който не е призван да бъди Учител. Две години ние с мъжа ми обучавахме детето, защото иначе щеше да си остане неграмотно. В 4ти клас се преместихме да живеем далече от центъра и така попаднахме на 121 у-ще, където установихме простата истина - не е важно училището и колко  то е прехвалено, важни са преподавателите в него. Засега сме късметлии в това отношение. Simple SmileМалкият е там от първи клас, ходи с удоволствие и наистина обича госпожата, както и госпожицата по англ. С него се държат като с равен и той израстна за една година и стана малък мъж.

# 79
Имате ли наблюдение в/у 118 у-ще? И по-точно някой има ли дете, което е 4клас там тази година? Питам, защото искам да съм подготвена, когато дойде време за записване и да знам кой учител да избера.

Имам непосредствени наблюдения. Децата ми учеха там - голямата до 4 клас, малката - до 3-ти. В общи линии на випуск има една наистина добра учителка. Ако ми кажеш кои ще бъдат догодина, ще ти кажа коя да избереш.

Малката не изкара до четвърти, защото се наложи в къщи със сестра й да обясняваме, че госпожата "нещо се е объркала", затова говори неверни неща (между нас казано ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ) и да я учим какво е правилно. Ако детето ти е будно и има желание да учи, по-добре избери 125-то. Не е кой знае колко далече.

Ако имаш въпроси, питай. Може и с ЛС

# 80
Когато синът ми започваше първи клас най важно беше училището да е близко, защото и двамата с мъжа ми сме много ангажирани и не можехме да си представим как ще го водим или взимаме ако е по далече. Записахме го в 19 , което е точно на две преки от нас и от първия ден почна да ходи и да се прибира сам. Отгоре на всичко беше по някаква много удобна за нас система - понеделник си носи чантата с всички учебници, а петък си я прибира, учеха от 8,30 до 17 като учителките /2 броя/ следобед бяха същите както сутринта. Знаех, че училището е далеч от това, което е било преди 15, но за мой късмет двете учителки бяха великолепни. Едната беше току що завършила и му преподаваше математика и английски и беше толкова въодушевена и всеодайна. След 4 клас ми се въртяха идеи да го местя другаде заради не добрата слава на училището, но се отказах. Завърши си 7 клас, кандидатства и без частни уроци и школи го приеха в испанската. Началното училище е важно, но много по важни са самите преподаватели.

# 81
Трудно е да се направи такова обобщение - за да си сигурен, че училището е добро, трябва да мине известно време, примерно, детето ти да завърши съответната степен там. А през това време нещата могат да се променят драстично.
Аз бях много доволна от 121 СОУ в "Гоце Делчев", докато дъщеря ми беше там в началния курс - обособена сграда за малките, добра организация, целодневно обучение, включващо и 3 часа френски всеки ден, мотивирани учители, транспорт... Само 3-4 години по-късно записах синовете си пак там и се принудих да ги преместя след 2 и 3 клас - сривът беше очевиден.
И двамата ми сина учат в 121 у-ще, пети и втори клас са. Страшно съм доволна до момента, дано да продължи така. Simple Smile

Дано! Много се радвам, че нещата отново са потръгнали!

# 82
Radia, моля те, кажи ми как се казват вашите учителки в четвърти клас, за да знам към кого да се насочвам. И ако не те мързи, сподели нещо по-конкретно за тях.

# 83
Извинявай, iDRA, СБЪРКАХ ТИ ИМЕТО, ПРОЩАВАЙ МНОГО.

# 84
[quote author=Гита Ог link=topic=177164.msg5129832#msg5129832 date=1191415865]

Мога ли да задам същия въпрос за 120то у-ще? Hug

# 85
Radia, моля те, кажи ми как се казват вашите учителки в четвърти клас, за да знам към кого да се насочвам. И ако не те мързи, сподели нещо по-конкретно за тях.
hrise, мога да ти кажа каквото те интересува, но предпочитам да го направя на лични съобщения, за да не отегчавам аудиторията.

# 86
31 училище! Наричат го "бастилията". Дъщеря ми учи там в 4-ти клас. И на учителка случихме, и нивото на учениците е високо. Освен това е училище с традиция...

# 87
Когато синът ми започваше първи клас най важно беше училището да е близко, защото и двамата с мъжа ми сме много ангажирани и не можехме да си представим как ще го водим или взимаме ако е по далече. Записахме го в 19 , което е точно на две преки от нас и от първия ден почна да ходи и да се прибира сам. Отгоре на всичко беше по някаква много удобна за нас система - понеделник си носи чантата с всички учебници, а петък си я прибира, учеха от 8,30 до 17 като учителките /2 броя/ следобед бяха същите както сутринта. Знаех, че училището е далеч от това, което е било преди 15, но за мой късмет двете учителки бяха великолепни. Едната беше току що завършила и му преподаваше математика и английски и беше толкова въодушевена и всеодайна. След 4 клас ми се въртяха идеи да го местя другаде заради не добрата слава на училището, но се отказах. Завърши си 7 клас, кандидатства и без частни уроци и школи го приеха в испанската. Началното училище е важно, но много по важни са самите преподаватели.

Можеш ли да ми кажеш имената на учителките, ако все още са там. Предстои ми избор на училище, а досега нищо не съм чувала за 19-то, пък е сравнително близо до нас. Може и на лични, ако предпочиташ. Благодаря.

# 88
Аз писах в друга тема за 20то училище. Не бих го препоръчала, макар че детето ми учи там. Мисля, че лежи на стара слава. Дъщерята на приятелката ми е в 5 клас в 20то - вече 5 години учи френски, "усилено" и "много сериозно". Миналата година проятелката ми я записа във Френския културен център, защото се оказа, че нищо не е научила. И мойто дете учи френски и няма голям напредък. И с другите родители разговарям - и те не са възхитени, не само от френския, а по принцип от начина на работа на учителите и организацията в училище.

И за де не съм само критична - препоръчвам 33то у-ще в Люлин. Изкарахме предучилищния клас там, при г-жа Йовкова. Това е един вълшебен човек и учител.  Малките - до 4 клас са отделени в отделна сграда. Ред и организация - охраната не пропуска никой, децата се водят само от учителите или охранител. Когато са на двора - има охрана и на входа на двора, никой не си тръгва без родител. Бзата не толкова хубава като в 20то, но и никой не ни е събирал парите, които се събират в 20то училище. Интересно е, че в спора между частни и държавни училища не се говори за парите, които се събират от родителите в т. нар "елитни" държавни училища. 

И аз, както беше казала една друга майка, в един друг постинг, като голяма бяла птица се хванах на препоръките за "елитност" и вместо да оставя детето, в не толкова елитното училище, но при най-добрата учителка, го изпартих не занам си къде...

# 89
Аз писах в друга тема за 20то училище. Не бих го препоръчала, макар че детето ми учи там. Мисля, че лежи на стара слава. Дъщерята на приятелката ми е в 5 клас в 20то - вече 5 години учи френски, "усилено" и "много сериозно". Миналата година проятелката ми я записа във Френския културен център, защото се оказа, че нищо не е научила. И мойто дете учи френски и няма голям напредък. И с другите родители разговарям - и те не са възхитени, не само от френския, а по принцип от начина на работа на учителите и организацията в училище.

И за де не съм само критична - препоръчвам 33то у-ще в Люлин. Изкарахме предучилищния клас там, при г-жа Йовкова. Това е един вълшебен човек и учител.  Малките - до 4 клас са отделени в отделна сграда. Ред и организация - охраната не пропуска никой, децата се водят само от учителите или охранител. Когато са на двора - има охрана и на входа на двора, никой не си тръгва без родител. Бзата не толкова хубава като в 20то, но и никой не ни е събирал парите, които се събират в 20то училище. Интересно е, че в спора между частни и държавни училища не се говори за парите, които се събират от родителите в т. нар "елитни" държавни училища. 

И аз, както беше казала една друга майка, в един друг постинг, като голяма бяла птица се хванах на препоръките за "елитност" и вместо да оставя детето, в не толкова елитното училище, но при най-добрата учителка, го изпартих не занам си къде...

Ти май нямаш впечатления от извора относно 20 ОУ. Парите ,които ни се събират там са всичко на всичко 20 лв на година. Това много ли е ? Ама училището е с чисти и луксозни тоалетни, с нова дограма, с рамонтиран салон, с ремонтирана настилка на двора, с ново озеленяване покрай оградата,с алпинеум. Учителите са на държавна заплата, ама на ниво. Ти имаш някакви косвени впечатления относно обучението по френски език.той не еосновният за училището. Какво ще кажеш за обучение по немски език,което от пети клас ,освен езикът / лексика и граматика/ и един от предметите се изучава на немски език . И като добавя и традициите / 100 годишни/, и местоположението му, и средата /детска и родителска/...не знам защо си така настроена? Дъщеря ми е щастлива там и съжалява искрено,че наближава времето, когато ще трябва да го напусне.ААА - да не забравяме и успешното представяне на децата при кандидатгимназиалните изпити.

Общи условия

Активация на акаунт