Кои са добрите държавни училища в София

• 158 486
  • 497
  •   1
Отговори
# 120
Isa, благодаря за съвета, проблема е по-скоро преодоляването на задръстванията и скъпото гориво, от колкото таксата там. Предимствата са много повече от недостатъците с придвижването. Ще видим.
Ох, чета я тая темичка и се хващам за главата, макар че синът ми е все още прекалено малък.
Аз съм франкофон, говоря езика на Волтер и Русо от близо 20 години,би ми се искало и Станислав да го научи. Обаче това, което чета сега за 20 училище-на мене ми е на една ръка-много ме...разочарова. Най-вероятно ще се налага от време на време да ходя и да 'водя' частни уроци ли, що ли? Mr. Green(в кръга на майтапа).
Другото училище, за което съм чувала позитивни неща и ми е близо, е 22....там е завършил до 7 кл. мъжът ми, девер ми е учил там, от свекърва ми знам много хубави неща, ноооо, за жалост, от епохата на комунизма. Confused

Да не сме учили във френската по едно и също време? Simple Smile
Ако е така, може би си наясно, че език се учи с къртовски целенасочен труд. Аз за това не съм фанатично настроена детето да се претоварва с език от първи клас. Учи английски, но за удоволствие. Колкото повече му влезе в главата, по-добре. В един по-далечен момент ще настъпим здраво, поне два езика.

# 121

Да не сме учили във френската по едно и също време? Simple Smile
Ако е така, може би си наясно, че език се учи с къртовски целенасочен труд. Аз за това не съм фанатично настроена детето да се претоварва с език от първи клас. Учи английски, но за удоволствие. Колкото повече му влезе в главата, по-добре. В един по-далечен момент ще настъпим здраво, поне два езика.
ММмм...със сигурност не сме, защото аз съм завършила в Русе. Peace
За къртовския труд-хе хе хе, още помня подгответо, сутрин-4 часа език, следобед-занималня САМО по френски.
Абе изпитвам носталгия по нивото на учене и преподаване от комунистическо време, кой каквото ще да казва.
Сега си мисля, че нещата преднамерено се сриват или забатачват от най-висше ниво, защото никой няма интерес от много образовани поданици. А тази тема ми дозатвърди мнението. Confused

# 122
Като говорите за френски - и аз съм възпитаничка на 9-та Френска Езикова Гимназия. И много ми се иска да запиша сина си в училище с френски, защото мисля, че френския език дава много добра основа за английски, италиански. Какво ще кажете за 17-то? В Люлин има също училище с френски език - 33-то, но доколкото знам е доста разхайтено. А времето вече напредна - имам 2-3 месеца да реша... Помагайте, хора... Praynig

# 123
В 33 е френска гимназията.Вначалния курс няма френски освен ако тази година не са променили нещо.Дъщеря ми е в 17.Не ми се вижда да ги натоварват много с френския но може и аз да не съм наясно с това колко може да поеме едно дете на тази възраст.А и нямам база за сравнение с друго училище.Като се има в предвид че не знам френски съвсем не мога да преценя нивото на което се учи езика newsm78

# 124
81 СОУ "Виктор Юго" в "Младост 3" беше с френски от 1 клас и с много добри традиции, но мисля, че по новата програма няма вече ранно чуждоезиково обучение, т.е. чуждият език е нещо като СИП - не е задължителен.

# 125
 И аз смятам, че от 1 до 4 клас е по-важен преподавателят и доколкото съм говорила с колеги от инспектората по образованието е по-малко стресиращо за детето ако училището е по-близо.
Дъщеря ми учи в 16 ОУ в Надежда - понеже пътуваме ежедневно 20 км. до София нямаше как да изберем по-отдалечено училище, а и родителите ми живеят наблизо.
Попаднахме на невероятен преподавател - г-жа Георгиева - децата я обичат много, тя говори всяка сутрин с родителите и е постоянно в прегръдка с някое дете. Те обичат да ходят на училище и влизат щастливи, имат умерени домашни, биват поощрявани с търпение и разбиране.
Дори се замислям дали да не запиша сина ми, в трета група е в детската градина, но там атмосферата е ужасна тази година, подхвърлят ги като безстопанствени котета, госпожите им все отсъстват Sad
Ivben твоята дъщеря как понася тези промени-знам, че са в една група?

# 126
Като говорите за френски - и аз съм възпитаничка на 9-та Френска Езикова Гимназия. И много ми се иска да запиша сина си в училище с френски, защото мисля, че френския език дава много добра основа за английски, италиански. Какво ще кажете за 17-то? В Люлин има също училище с френски език - 33-то, но доколкото знам е доста разхайтено. А времето вече напредна - имам 2-3 месеца да реша... Помагайте, хора... Praynig
Това е абсолютно така, потвърждавам, малко е офф от темата. След толкова ми ти години френски английския го "включих" между другото, без ден частни уроци или курсове.

# 127
  • с/у ОколоМръсТното
81 СОУ "Виктор Юго" в "Младост 3" беше с френски от 1 клас и с много добри традиции, но мисля, че по новата програма няма вече ранно чуждоезиково обучение, т.е. чуждият език е нещо като СИП - не е задължителен.

в 81-во е от 1-ви клас "обучението" по езика. Но не съм чула да има френска паралелка. За немска и английска знам на 100%.

# 128
  • нейде там, където ....
Ние записахме 118, в Младост. Не съм сигурна дали и за колко време ще е там, но поне ми е на 5 минути от работа, за разстоянието от нас - идея си нямам. Щото не знам къде ще живеем  Twisted Evil В тази връзка, продължавам да оглеждам други училища. Аз исках ранното чуждоезиково обучение, дори като СИП да е, но да има опция да изберем руски. Но не мога да намеря. И в 118 няма. Изобщо не го преподават. Има английски, казаха, че е безплатно. И математика. 2-3 паралелки. Малко и тихо изглежда. Всички бяха любезни. Но не разбрах коя ще е госпожата. . . Какво му трябва още на човек  Grinning
Но все пак ще подавам после в 107-мо, 39-то и 144-то. Може би.  newsm78 #Crazy

# 129
Гита Ог, разбрах че догодина в 118-тo 1ви клас поемат

Силвия Георгиева
Атанаска Апостолова
Ренета Рельовска

P.s. В този ред

# 130
Аз имам наблюдения за 41-во ОУ. Всичко зависи от г-жата. Както една майка по горе написа - ремонтирано е, чудни тоалетни, салон, столът за хранене е добър. Почти няма състезание, в което да не участват деца от училището. Но г-жата - това е въпросът. Имам 2 деца - едното в момента е в 7-ми клас, другото 5-ти. Голяма просто случи, че класна й беше г-жа Стойкова - прекрасен човек и учител. Научи ги да мислят и постави чудесни основи. Докато с малката не беше случаят същият - Карпузова  и Цонкова (сменях паралеки в самото училище, барем едната е по-добра от другата) - нищо. Кръгла нула. Ако зависи от мен, Стойкова би трябвало да получава заплата 10 пъти по-голяма от другите 2 сумарно. Но двете нули сигурно са начело по стачките и в претенциите.
Иначе училището не е лошо - аз го намирам за много по-добро от 20-то, а те са много близко едно от друго.

# 131

81-во е със езиково обучение от първи клас. Синът ми тази година ще е 4-ти клас. В неговия випуск почнаха 6 първи класа с английски и само една немска паралелка. За френски нямаше достатъчно желаещи, за да се оформи паралелка  Twisted Evil.
Относно училището - мога да кажа че има сравнително добра база, сравнително добра дисциплина, нелош стол. За мен огромен минус е че децата учат на две смени. Втори клас бяхме изцяло следобяд, което е убийствено за толкова малки дечица. В трети бяхме срок на срок, сега в четвърти пак ще е така май.
Преподавателите не бих могла да оценявам, защото за сега сме с първата си госпожа от първи клас и освен г-жата по немски и физическо нямам представа от останалите преподаватели. Госпожата по немски е много симпатична и определено има подход към децата, въпреки малкото часове успя да ги научи на доста неща.
Колкото до славата на училището лично аз бих искала повече от преподавателския състав, като методика на преподаване, като подход към децата, като цялостна концепция.

# 132
Аз имам наблюдения че всички са се нахвърлили на немски, моите предположения за това са - тъй като в Германия все още образованието е доста евтино и на добро ниво и всички родители таят надежда децата им да усвоят немски, за да имат възможността да учат с по-голяма лекота в Германско след време... това е само мое предположение иначе немския ми се струва доста незвучен и грозен език а пък и освен в Германия и Австрия не виждам къде може да го практикуваш, френския е звучен и по-разпространен език а и с тези френски инвестиции по света напоследък е доста практичен.
Обаче не съм съгласна че ако знаеш френски това ти дава основа за английски  Naughty Английският език спада към друга група езици и въобще е много различен от френския, но по принцип английския си е един доста по-различен език от останалите. А италианският език бил много лесен за научаване според хора които са се заемали да го учат, но може би лингвистите ще кажат по-добре от мен.

# 133
Обаче не съм съгласна че ако знаеш френски това ти дава основа за английски  Naughty
Около 60 % от лексиката на английския е с френски корени.  Mr. Green
Справка-учебник по историческа граматика.

# 134
. Аз исках ранното чуждоезиково обучение, дори като СИП да е, но да има опция да изберем руски. Но не мога да намеря.   newsm78 #Crazy
Проверете в 125 проф. Боян Пенев, намира се в Младост 1, с разширено изучаване на английски, руски и немски.

Общи условия

Активация на акаунт