Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 28

• 21 176
  • 573
  •   1
Отговори
# 495
Извинете ме за нахлуването в темата, ама снощи съм ви чела почти до полунощ. Благодаря за многото информация, за себе си /и възможностите си/ почти взех решение, но ще си позволя да ви питам. Няколко поста по- горе предложиха една на Sharp, харесах я, но се зачудих дали пък не мога да "мина по- евтино", та питам за тази:

https://zora.bg/product/kd-nha8s6gw1d-8-kg-d-bial-d

Моделът , които потребителката препоръча е този:
https://zora.bg/product/kd-nhl8s9gw3

Аз не бих взела сушилня без термопомпа и инверторен мотор.
На цената на втората спокойно можеш да си намериш модел с такава.
И двете сушилни са с термопомпи. Зора толкова си могат в описанията Simple Smile
Гледайте им описанията тук:
https://sharphome.eu/collections/laundry/c_tumble_dryer

# 496
  • София
Понеже се спомена програма Дънки на Miele, наистина ли е полезна програма или се справяте и без нея. Вкъщи това е основна дреха и искам да знам дали си заслужава.
Засега, заради препоръката за 9 кг и DryCare 40, се спрях на TWD640WP. Но няма отделна програма Дънки.

На предишната сушилня имах програма дънки, но я използвах рядко, защото обикновено перем дънките заедно с останалото пране. На сегашната нямам отделна програма, но още не съм я свързала с апп-а, за да видя там дали има. Така или иначе, рядко събирам дънки в достатъчно количество за отделна пералня и ги пускам с останалото пране. Пералнята ми има програма за дънки, но и нея ползвам рядко.

# 497
  • на Мелмак
За пореден път се замислям за смяна на сушилнята. Гледам Миле Т2. Но видях и Гагенау, в него повече ми харесва самопочистването и пантите на вратата, че са отдясно. При мен така е удобно. Изключвам това, вие коя бихте избрали.
Сравнявах в таблици, но нищо друго съществено не видях. Поне за мен като лаик и консуматор. Самопочистването го гледах и при Аско. Но в момента транспорта от Германия не ми е опция.
Знам за високите класове. Уж.
https://www.tehnomix.bg/sushilnya-gaggenau-wt260165-9-kg-termopo … leaning-condenser
Това е Гагенау в Техномикс.
Т2
https://www.tehnomix.bg/sushilnya-miele-tq-1000-wp-nova-edition-9-kg-a-termopompa

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 11:30 от etty775

# 498
Такава съм блейка, направо не знам дали не направих някаква беля. Бях изкарала преди няколко дни и измила кондензационния филтър и съм забравила да го сложа в сушилнята. Преди малко извъртях 2 чафта дънки и едно тънко шушляково яке и, когато избибка, че е готова и видях, че в чекмеджето няма пукната капка вода, чак тогава се усетих за филтъра, че не съм го сложила. Успокойте ме, че всичко е наред и къде може да е отишла водата от сушенето на тези дрешки. Направо се разтреперах да не прецакам нещо по сушилнята.

# 499
Понеже се спомена програма Дънки на Miele, наистина ли е полезна програма или се справяте и без нея. Вкъщи това е основна дреха и искам да знам дали си заслужава.
Засега, заради препоръката за 9 кг и DryCare 40, се спрях на TWD640WP. Но няма отделна програма Дънки.
За моите представи е полезна, имам големи количества дънки, дънкови якета, поли, сукмани и тнт..
Сега се зачетох за това DryCare40 и пише, че програмата става за всички дрехи, които са прани на 40°. Обаче не става за вълнени и копринени дрехи. В такъв случай не е кой знае какъв плюс. Има други програми на които може да се сушат дрехи изпрани на 40° и да се регулира степента на сушене. А колко е голяма разликата между барабан 8 и 9кг не знам.

# 500
  • София
Сега се зачетох за това DryCare40 и пише, че програмата става за всички дрехи, които са прани на 40°. Обаче не става за вълнени и копринени дрехи. В такъв случай не е кой знае какъв плюс.

Пропуснали сте нещо, това изобщо не е така. Първо, DryCare40 не е програма. Това е допълнителна опция, която може да се активира към някои програми. Второ, DryCare40 не се интересува на каква температура е прано прането, нито има начин да „знае“ това.

Става дума за съвсем друго нещо: всички производители на сушилни препоръчват да спазвате указанията на производителите на дрехите, отпечатани на етикета. Разбира се, етикетите на голяма част от дрехите не препоръчват сушене в сушилня, което ви праща в омагьосан кръг - купили сте сушилня, но на половината ви дрехи пише, че не могат да се сушат в нея.

Тук идва обещанието на Miele, което гласи, че ако етикетът казва „позволено за пране на 40°С“, значи няма риск да се суши в сушилнята с активирана опция DryCare40. Вярно е, че тази опция не може да се прилага към програмите за по-деликатно сушене, но това всъщност е логично - след като самата програма е направена максимално щадяща, няма как тя да стане по-щадяща от максималното.

Опция за щадящо сушене има в много машини, тя съществува от години и не само при Miele, така че не е нещо ново. В случая с DryCare40 обаче има нещо ново и то е именно въпросното обещание, с което Miele става първият производител на сушилни, който се престрашава да поеме отговорност, вместо да си „измие ръцете“ с етикета на дрехата, с който нейният производител всъщност измива своите.

Моята сушилня има DryCare40 и смея да твърдя, че опцията е доста полезна и често я ползвам. Например тениските са памучни и затова спокойно ги пера с други памучни неща. Някои от тях обаче не смея да суша на програма „памук“, защото има риск да се свият или щампата им да се олющи. Ако ги пусна на програма за деликатни, ще излязат влажни, а и останалото пране ще трябва да чака. Затова пускам цялото памучно пране на програма „памук“ и активирам DryCare40. Цикълът на сушене малко се удължава, но тенските излизат без щети, а времето с удължаването е по-малко, отколкото ако пусна тениските на отделен цикъл.

При две деца в училищна възраст и мъж, работещ от вкъщи, тениските у нас заемат сериозен дял от прането, така че тази опция поне за мен е много, ама много голям „плюс“.

# 501
Vilemina прочетох темата и видях, че имаш модела на Miele - TEC675WP 125 Edition. Доскоро бях в темата за перални и ми бяха много полезни мненията на всички потребителки, в крайна сметка избрах за пералня Бош пред Miele, но и за сушилнята имам колебания. Автодозирането на Бош ми хареса повече за моите предпочитания и само това наклони везните. Четох доста за сушилните и сега този модел, който препоръчваш е намален, та искам да те попитам - колко са дълги програмите? Моята в момента - АЕГ има програми по 2,5 -3 часа, но и доста по кратки - 30 м, 1 час, 1,30-1.40 и т.н За Миле, чета, че само една програма - Еkospeed е по-кратка, другите са много дълги. Можеш ли да ме ориентираш - микс програма, памук и чаршафи по колко време са?
Другото, което видях е, че Бош имат самопочистване - понеже съм много разсеяна съм убедена, че ще забравям да ги чистя тия мъхчета и се чудя дали няма да е по-добрата опция за мен това самопочистване, което Миле не предлагат…Важни програми са ми - ризи, деликатни памучни дрехи /тениски, блузи/, програма за дънки, спално бельо
В този случай бих се радвала на препоръки на конкретни модели Бош, от които сте доволни и всякакви сравнения между двете марки, на хора ползвали/ползващи двата уреда ще са ми от голяма полза.

# 502
Не знам при всички сушилни ли е така, или само при моята, но дълготрайността на програмите е просто ориентировъчна, указват максималната продължителност. На практика в процеса на сушене машината сама определя остатъчната влага и съкращава значително времето. Например пускам програма на 3 часа, но на практика дрехите са сухи след час и половина. Просто сушилнята в един момент преценява, че вече си е свършила работата и приключва.

# 503
Нямам никакъв драй кеър, но суша на общо основание всичко, освен вълнени неща. И на специална програма скиорски дрехи с мембрана. Производителите се презастраховат заради пералните без термопомпа, които могат да изпекат дрехите на висока температура. И имам две свити дрешки всичко на всичко за осем години.

# 504
Каква марка са ви уредите?
ПП някой с отзиви за тои модел?
https://www.tehnomix.bg/sushilnya-bosch-wqb245b0by

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 11:13 от Дамасцена

# 505
Сега се зачетох за това DryCare40 и пише, че програмата става за всички дрехи, които са прани на 40°. Обаче не става за вълнени и копринени дрехи. В такъв случай не е кой знае какъв плюс.

Пропуснали сте нещо, това изобщо не е така. Първо, DryCare40 не е програма. Това е допълнителна опция, която може да се активира към някои програми. Второ, DryCare40 не се интересува на каква температура е прано прането, нито има начин да „знае“ това.

Става дума за съвсем друго нещо: всички производители на сушилни препоръчват да спазвате указанията на производителите на дрехите, отпечатани на етикета. Разбира се, етикетите на голяма част от дрехите не препоръчват сушене в сушилня, което ви праща в омагьосан кръг - купили сте сушилня, но на половината ви дрехи пише, че не могат да се сушат в нея.

Тук идва обещанието на Miele, което гласи, че ако етикетът казва „позволено за пране на 40°С“, значи няма риск да се суши в сушилнята с активирана опция DryCare40. Вярно е, че тази опция не може да се прилага към програмите за по-деликатно сушене, но това всъщност е логично - след като самата програма е направена максимално щадяща, няма как тя да стане по-щадяща от максималното.

Опция за щадящо сушене има в много машини, тя съществува от години и не само при Miele, така че не е нещо ново. В случая с DryCare40 обаче има нещо ново и то е именно въпросното обещание, с което Miele става първият производител на сушилни, който се престрашава да поеме отговорност, вместо да си „измие ръцете“ с етикета на дрехата, с който нейният производител всъщност измива своите.

Моята сушилня има DryCare40 и смея да твърдя, че опцията е доста полезна и често я ползвам. Например тениските са памучни и затова спокойно ги пера с други памучни неща. Някои от тях обаче не смея да суша на програма „памук“, защото има риск да се свият или щампата им да се олющи. Ако ги пусна на програма за деликатни, ще излязат влажни, а и останалото пране ще трябва да чака. Затова пускам цялото памучно пране на програма „памук“ и активирам DryCare40. Цикълът на сушене малко се удължава, но тенските излизат без щети, а времето с удължаването е по-малко, отколкото ако пусна тениските на отделен цикъл.

При две деца в училищна възраст и мъж, работещ от вкъщи, тениските у нас заемат сериозен дял от прането, така че тази опция поне за мен е много, ама много голям „плюс“.
Аз не казвам, че не е полезна опция. В моят случай имам разни блузи на децата с апликация които не стават. Не ми пречи да ги простра. Другите са ми вълнени, имам много от мерино вълна пуловери, бельо, термо дрехи..Лично на МЕН не ми липсва тази функция.

# 506
Каква марка са ви уредите?

АЕГ. И даже не е сушилня, а комби.

# 507
  • София
Vilemina прочетох темата и видях, че имаш модела на Miele - TEC675WP 125 Edition. Доскоро бях в темата за перални и ми бяха много полезни мненията на всички потребителки, в крайна сметка избрах за пералня Бош пред Miele, но и за сушилнята имам колебания. Автодозирането на Бош ми хареса повече за моите предпочитания и само това наклони везните. Четох доста за сушилните и сега този модел, който препоръчваш е намален, та искам да те попитам - колко са дълги програмите? Моята в момента - АЕГ има програми по 2,5 -3 часа, но и доста по кратки - 30 м, 1 час, 1,30-1.40 и т.н За Миле, чета, че само една програма - Еkospeed е по-кратка, другите са много дълги. Можеш ли да ме ориентираш - микс програма, памук и чаршафи по колко време са?
Другото, което видях е, че Бош имат самопочистване - понеже съм много разсеяна съм убедена, че ще забравям да ги чистя тия мъхчета и се чудя дали няма да е по-добрата опция за мен това самопочистване, което Миле не предлагат…Важни програми са ми - ризи, деликатни памучни дрехи /тениски, блузи/, програма за дънки, спално бельо
В този случай бих се радвала на препоръки на конкретни модели Бош, от които сте доволни и всякакви сравнения между двете марки, на хора ползвали/ползващи двата уреда ще са ми от голяма полза.

Ecospeed не е програма, а технология, която прави сушилните по-бързи. Моделите Miele с Ecospeed сушат за по-кратко време, отколкото моделите без тази технология.

Програмите на Miele изобщо не са дълги, въпросната TEC675WP ми суши всичко за половин-един час, само чаршафите за час - час и половина. Старата ми сушилня също беше Miele, но за 6 кг пране и сушеше за подобно време - може би от около 40 минути до около 1:15 ч., за чаршафите - пак до около час и половина.

Тези времена са при моя начин на ползване, т.е. далеч от максималния капацитет на машината, а по-скоро близо до половин зареждане, защото суша не повече от 4-5 кг пране. Това са времена по часовник, а не по изписаното на екрана, което е различно в различните случаи.

Баща ми има Бош серия 6 и разликата във времето на сушене не е голяма. Бош-ът има повече програми и настройки, но резултатът е същият. Щом пералнята ви е Бош, спокойно може да си вземете и сушилня Бош. Само гледайте да е от серия 6 и да е с висок коефициент на кондензация - около и над 90%.

Самопочистването на кондензатора е хубава екстра и ако трябва да избирам сушилня от групата на Бош, бих избрала именно такава (не всички Бош имат). Забравянето не е проблем, защото машината сигнализира кога е време да почистите филтъра и не ви оставя да продължите да я ползвате без да сте го направили. По-скоро, самопочистването е удобство, което спестява този допълнителен ангажимент.

Времето, за което суши машината, зависи от мощността на термопомпата, а не от марката на сушилнята, така че има бързи и бавни Бош-ове, бързи и бавни АЕГ-та и т.н. Обикновено, по-евтините модели от дадена марка са по-бавни от по-скъпите модели на същата марка. Някои скъпи модели имат дълга „eco“ програма, за да влязат в енергиен клас А или В. Това обаче не значи, че и другите им програми са дълги.

# 508
Това за скъпи и бързо сушене не важи за АЕГ, например. Тъкмо наскоро една потребителка попита за два модела на марката и аз я посъветвах да вземе по- стария и евтин модел, защото е по- мощна и суши пи- бързо.
Обикновено скъпите и супер- дупер еко- модели са по- бавни, но пък еко видиш ли 😉

# 509
  • София
Това за скъпи и бързо сушене не важи за АЕГ, например. Тъкмо наскоро една потребителка попита за два модела на марката и аз я посъветвах да вземе по- стария и евтин модел, защото е по- мощна и суши пи- бързо.
Обикновено скъпите и супер- дупер еко- модели са по- бавни, но пък еко видиш ли 😉

Това вероятно е заради шведските собственици. В тази страна наистина са откачили на тема икономии и „екологии“.

Общи условия

Активация на акаунт