Сушилнята - всякакви въпроси и отговори - тема 28

• 21 183
  • 573
  •   1
Отговори
# 510
  • ту тук, ту там
Здравейте.

Надничам от време на време в темата за кратко, но сега реших да пиша, провокирана от няколко поста

Отскоро притежавам първата си сушилня - Бош, 6 серия. Обаче много са й дълги програмите, хора! Ужасена съм. Програмата за памук е 4:44 часа. Пускам на Микс - 2 часа. Уж!  Вместо както споменава Сийка да съкращава времето за сушене в хода на цикъла, сякаш при нас е обратното.

Някъде греша явно аз, много ме дразни. Решила съм да я махам даже, ако не й хвана цаката!

Моля, кажете ми така ли е при вас?! На коя програма да ги суша, не мога да чакам всяка програма по 4-5 часа. 🥺

Сега ще добавя точния модел.
Този е: https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/washers-dryers/tumble-dryers/wqg24101by/

# 511
  • София
Моята също е 6-та серия, не съм сигурна, че е точно този модел, но да не би дрехите да са твърде мокри? Моята пералня е стара, на заварено положение, някакво Gorenje с 1200 оборота и еко програмата ми на памук, която е 3 часа и кусур я тъпча догоре и ги суши за час и малко.

# 512
Отскоро притежавам първата си сушилня - Бош, 6 серия. Обаче много са й дълги програмите, хора! Ужасена съм. Програмата за памук е 4:44 часа. Пускам на Микс - 2 часа. Уж!  Вместо както споменава Сийка да съкращава времето за сушене в хода на цикъла, сякаш при нас е обратното.

Прочетохте ли добре всички инструкции?

Миксът е за максимално натоварване от 3 килограма пране. Изкуствените материи също така съхнат по-бързо. Програмата за памук винаги е най-дълга, особено ако товарите сушилнята максимално.

# 513
Здравейте.

Надничам от време на време в темата за кратко, но сега реших да пиша, провокирана от няколко поста

Някъде греша явно аз, много ме дразни. Решила съм да я махам даже, ако не й хвана цаката!

Моля, кажете ми така ли е при вас?! На коя програма да ги суша, не мога да чакам всяка програма по 4-5 часа. 🥺

Сега ще добавя точния модел.
Този е: https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/washers-dryers/tumble-dryers/wqg24101by/
Ако не е развалена, значи проблемът е в теб.
1.На колко оботота са центрофугирани дрехите, както вече те попитаха?
2.  На коя програма по колко пране слагате?
3. Да не би да използвате еко- програма?

# 514
  • ту тук, ту там
Малко отзад напред отговарям.

Не използвам Еко програма.
Не си тегля прането, вадя една пералня и я слагам да я суша. Ако трбва да разделя една пералня на две сушилни по два часа, то същата работа.
Пералнята ми е Бош, но е по-стар модел, Макс 6 или нещо такова. Не помня колко са оборотите, май 1400, ама може и 1200 да са, като се прибера, ще погледна.

Петенце, ще пробвам Еко програмата и аз, бях останал с впечатление, че тя е още по-дълга и я избягвах.
Аз до момента имам не повече от 10 сушилни извъртени, още я разучавам, затова се допитвам тук, да се коригирам, ако нещо аз греша.

Само добавям отново, че не съм склонна да деля една пералня на няколко сушилни, това ми обезсмисля изцяло наличието на голяма сушилня. Пералнята беше за 6 кг пране мисля.
Намерих я в нета, тази е: https://manuals.plus/bg/bosch/bosch-wae283a3-maxx-6-varioperfect … nstruction-manual

# 515
Еко- програмата е много дълга. Не си го причинявай. Аз попитах да не би пък случайно нея да използваш.

# 516
  • ту тук, ту там
Да, и аз така знам, но виж Петенцето какво пише. Затова предложих да я пробвам и нея.
Моята също е 6-та серия, не съм сигурна, че е точно този модел, но да не би дрехите да са твърде мокри? Моята пералня е стара, на заварено положение, някакво Gorenje с 1200 оборота и еко програмата ми на памук, която е 3 часа и кусур я тъпча догоре и ги суши за час и малко.

Честно, много ме е яд, че не си купих втора употреба малко по-стар модел. Просто спонтанно решихме в един дъжд и нямаше кога да разглеждам и търся. И оттогава постоянно ми излизат предложения за уреди втора употреба! 😅

# 517
  • Ловеч
Момичета, препаратите на Miele за колко време ви стигат? Отговарят ли си на посочените пранета на опаковката? Днес взех от магазина и консултантката ми каза, че ако не ползвам Twin Dos една седмица трябва да прочистя системата. Вие на колко време я чистите? Ползвали ли сте и други течни препарати и кои са подходящи?

# 518
Ами моята е Бошка от 6-та серия, но за 8 кг, и за около 2 часа суши пълна пералня с дебели дрехи. Аз обаче ги разделям на тънки и дебели при сушенето. Суша основно на памук и не се впечатлявам какво изписва в началото на програмата, тя си го коригира когато прецени. Втора ръка уред не знам с какво би помогнал в случая. Нито можеш да си сигурна, че не е дефектен, нито гаранцията му е като на нов, ако въобще има такава.
Няма как да сушиш пълна пералня на Микс, тази програма е за максимум 3 кг пране. Няма да си доволна от резултата ако препълваш сушилнята. Прочети си ръководството и ще се ориентираш.

# 519
  • София
Защо не еко програмата? Моята съкращава времето наполовина. Общо взето ползвам само тази програма или обикновения памук за half load, ако са малко дрехи. За дрехи де. За спално бельо си ползвам програмата за чаршафи, където върти и в двете посоки.

# 520
  • ту тук, ту там
1000 оборота ми е пералнята, оказа се.
Не ми се струват мокри, като ги вадя, но явно си има значение.
Защо втора употреба попита някой - на първо място защото е на 1/3 от цената на тази, а тази не ме кефи, даже ме дразни много, както казах. Ще видим, дано й свикна.  😏

# 521
elleni, моята сушилня Бош 6-та серия  за 8 кг. също суши около 1,30 ч. на програма памук/с допълнителна настройка за гардероб +1/ при пълно зареждане на пералнята/9 кг и центрофуга 1400 оборота/. Първоначално на дисплея за тази програма изписва 2,20 ч. Ползвам и Super Quick40 за малко пране за около 30 -40 минути.
Аз съм свикнала за памучните дрехи да ползвам максималните обороти на центрофугата - 1400 или 1600/при Милето/ и съответно сушилните се справят бързо с изсушаването. Вие да не сте активирали на програма памук и някакво допълнително изсушаване +1, +2, +3?
Дамасцена,  Милето преди стартиране на памук екстра сухо показва 1,21 ч. , а на нормално сухо - 59 минути, но реално суши около 40 мин.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 23:32 от Мари-ана

# 522
Малко спам, но не се ли натоварва пералнята на обороти 1400/1600?
Аз изключително рядко пускам 1200, по-рядко 1000 и най-често 800.

# 523
Малко спам, но не се ли натоварва пералнята на обороти 1400/1600?
Аз изключително рядко пускам 1200, по-рядко 1000 и най-често 800.
Какво да се натоварва? Това да не е човек или животно...Това е уред, който е проектиран да работи така.
Пералня може да се натовари, ако набухаш над допустимкте килограми пране или ако сложиш много прах, пяната да мъчи мотора.

# 524
Рейна, след като е предвидено да са 1600 оборота на някои програми, значи не трябва да има проблем.  Старата пералня Миле е от 2017 година и всичко памучно пускам на 1600. Обаче за сушилнята/мисля, че Петя писа/ можело да е проблем пране с центрофуга на по-ниски обороти.
petiaivanov, писали сме заедно. Дано не подвеждам с написаното.

Общи условия

Активация на акаунт