Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Промяна на храненето в ДГ и ясли - Работна тема, I част

 • 9 873
 • 89
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8 769
Ето първата работна тема на ентусиазираните майки.
Копирам важните линкове от неофициалната тема, както линк и към нея самата.
Нека тук обсъждаме и събираме всички намерени материали, както и нашите идеи.
УСПЕХ на начинанието!  bouquet
НАРЕДБА № 8 от 16 април 2002 г. за изискванията към използване н … добавки в храните
НАРЕДБА № 3 ОТ 5 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ
Наредба № 23 от 19 юли 2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението
Инфо за рецептурниците и храните в детски кухни, ясли и градини
Храната в детските ясли и градини в чужбина
Foods of minimal nutritional value (FMNV)
Правителството прие национален план за действие "Храни и хр … uot; 2005-2010 г.
Органи на управление и контрол на националната система за здравеопазване

А ето и темата, от която започна всичко:
Нездравословната храна в детските ясли, градини...!
Ще допълвам всички подобни линкове в този пост, за да бъде систематизирана информацията на едно място.

Последна редакция: чт, 10 май 2007, 18:56 от Доня Туфиня

# 1
 • Мнения: 5 500
Запис и успех ни желая в това трудно начинание  Peace  bouquet

# 2
 • Мнения: 2 242
Хе за два дни коренно си промених очакванията Peace – оказва се че можем да използваме доста солидна нормативна уредба (сега систематизирам нещата, тия дни направо ще го сложа по точки и с цитати). Той хубаво ЕС ни е накарал да си напишем закони ... остава и да проработят Mr. Green Засега ще пусна няколко линка, да стоят на първа страница

Пълният текст на НАЦИОНАЛЕН ПЛАН «ХРАНИ И ХРАНЕНЕ 2005-2010 Г.»
проектът на Американското м-во на земеделието и Американското ми-во на здравеопазването http://www.healthierus.gov/dietaryguidelines/ пак благодаря на Ellie    bouquet

Една много ценна Наредба 26 на министерство на здравеопазването за здравословно х … нене на учениците Идеална отправна точка за искания (не намерих подобна наредба за храненето на малките деца?)

Ако ви попаднат разни линкове с инфо, статистики, изследвания за вредата от Транс мазнините, консервираните храни, полуфабрикатите, пърженето ..... давайте насам. Аз за сега се концентрирам върху официалните документи.

Последна редакция: ср, 28 мар 2007, 15:40 от Slavi

# 3
 • Мнения: 1 640
Желая успех и дано ни чуят!Начинанието е дръзко предвид закостенялите хранителни навици на българите като цяло,най- вече на по-старите поколения.
  Мястото на темата е сред закованите или да се обедини с темата за здравосл.хранене от Мис Бу,...НО да се запазят двете отделни заглавия.

# 4
 • Мнения: 11 607
Запис.....

# 5
 • Мнения: 8 769
Мястото на темата е сред закованите или да се обедини с темата за здравосл.хранене от Мис Бу,...НО да се запазят двете отделни заглавия.
Да, ще я заковем. Мислех си за обединение с онази тема, но са различни нещата. Нека там си остане информацията за майките какво е полезно. Има хубави линкове, които могат да се копнат и тук. А тази ще остане специална за начинанието!

# 6
 • Мнения: 705
запис и успех ни   bouquet

# 7
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 338
Запис! Успех!  bouquet

# 8
 • Варна
 • Мнения: 6 569
Днес взех от градината на Сиси брошура за флуорираното мляко. Пробвах да я снимам ама нещо не стана...ще преписвам.


**********
За въпроси относно програмата се обръщайте към Сдружение ' Стоматологично здраве' - Варна
д-р Славка Даковска 052/606383
д-р  Марияна Златарова 052/618201
**********
Една съвместна инициатива на СЗО, Фондация "Бороу"-Англия, МЗ,
 Община Варна и Сдружение ' Стоматологично здраве' - Варна
************
Това е програма за кариес-профилактика с флуорирано мляко за децата от всички детски заведения в Община Варна

Децата могат да продължат използването на флуорна паста за зъби.

Трябва ли децата които консумират флуорирано мляко да употребяват флуор на капки, таблетки, флуорирана сол или вода?
- Децата, консумиращи флуорирано мляко не е необходимо да приемат допълнително флуор. Желателно е през почивните дни родителите да закупуват флуорирано кисело мляко.

Колко флуор има в млякото?
- Количеството е равно на това, което детето Ви получава/което бихте дали на детето си/, употребявайки флуор на капки или таблетки.

Безопасно ли е?
- Употребата на флуор за ограничаване на зъбния кариес е одобрена от Световната здравна организация, МЗ и Съюза на стоматолозите  в България.

Как флуорираното мляко достига до вашето дете?
- Можете да изберете дали децата Ви да консумират флуорирано мляко. Това е една програма, която е на разположение на всички деца от детските градини на гр.Варна.

Какъв е ефекта?
- Резултатите от световните проучвания показват, че зъбния кариес може да се ограничи чрез консумация на определени количества флуор. Това е важно, тъй като заболеваемостта от кариес сред децата от Варна е по-голяма от средната за страната.

Има ли флуор във водата на Варна?
- Количеството флуор във водата на Варна е минимално и не е достатъчно за провеждане на профилактика на зъбния кариес.

*******
Ако ви помогне с нещо - О.К., ако не - трийте.
Успех на начинанието и да не махнете мръвките, че ще се караме! Grinning

# 9
 • Мнения: 2 242
Тъкмо навреме ми дойде тази брошура   bouquet  bouquet  bouquet (Flash черпим кебапче Mr. Green, огромно благодаря)– за флуора нещата са сериозни - има го като цел в Националният план Хранене, абсурд да се забрани флуорирането на млякото, най-много да преборим подобно искане

13. Писмено съгласие от родител/настойник за включване на флуорирано мляко в менюто на неговото дете.
-  даването на флуор и обогатени с флуор продукти да е индивидуално решение на родители и специалисти (зъболекар, педиатър), съобразено с конкретните потребности на всяко дете.
- да се увеличат естествените източници на флуор в менюто (изворна вода с достатъчно садържание на флуор, зелени листни зеленчуци, пшеница, риба и др.)


Докарах ги до 13 вече  Mr. Green

Посъбрах доста информация за негативните страни на флуорирането, но по-добре да не се включва  Peace (ще стане мътна и кървава Wink). Мисля че вариант "Избор от родителя" ще е най-добър, но би било добре да обосновем защо... примерно текст от сорта „Оптималните количествата дневен прием на флуор са зависими от вида на водата, храната и дори пастата за зъби на всяко едно дете. Допълнителното приемане на флуор трябва да отчита тези особености и е задача на личният зъболекар и педиатър”

Все пак ... ето ако прецените че нещо може да се ползва за това искане (но пак казвам - според мен тук по добре да не насилваме нещата)

В Дания флуорирането на водата се забранява през 1964 г.
След 11 години изследвания през 1972 г. "Нобел медикъл инститют" застава срещу флуорирането и то се забранява в Швеция.
След 20 години проучвания през 1973 г. в Холандия се забранява флуорирането.
В Германия то се отхвърля през 1971 г.

Предозирането, потиска ензимните системи в клетката, предизвиква вродени дефекти, уврежда имунната система, води до нарушение в синтезата на колагена и допринася за калцификация на меките тъкани, води до артрити.

През 1959 г. френският ендокринолог Рапапорт проучва връзката между флуорирането и вродените дефекти, при което установява зависимост между честотата на синдрома на Даун и флуоридното съдържание на питейната вода. Същата година изследване върху честотата на раждане на деца с този синдром в Илинойс и Дакота, чиито резултати са публикувани от Френската медицинска академия, показва очевиден паралел с нивото на флуоридите във водата.

Китайски учени установяват, че нива на флуоридите във водата между 3 и 11 ppm увреждат директно нервната система, преди да увредят скелета.

При опити, проведени в началото на 90-те години, флуоридите са много силни токсини за централната нервна система (ЦНС) и могат да се отразят неблагоприятно на функционирането на мозъка дори в ниски дози. Резултатите са бубликувани в научното издание "Шоротоксиколъджи енд тератолъджи".

Харвардско изследване под ръководството на д-р Елис Базин от 2006 показва силна зависимост на флуорирането и рак на костите. http://www.ewg.org/issues/fluoride/20060405/index.php

Последна редакция: ср, 28 мар 2007, 22:16 от Slavi

# 10
 • Мнения: 486
Ето една статия, според която съществува зависимост между количеството на консумираните транс мазнини и алергиите у децата.

# 11
 • Мнения: 4 844
Записвам се.
Ако ми попадне още информация, веднага ще я споделя.

# 12
 • Мнения: 8 769
13. Писмено съгласие от родител/настойник за включване на флуорирано мляко в менюто на неговото дете.
-  даването на флуор и обогатени с флуор продукти да е индивидуално решение на родители и специалисти (зъболекар, педиатър), съобразено с конкретните потребности на всяко дете.
- да се увеличат естествените източници на флуор в менюто (изворна вода с достатъчно садържание на флуор, зелени листни зеленчуци, пшеница, риба и др.)


-------------

Посъбрах доста информация за негативните страни на флуорирането, но по-добре да не се включва  Peace (ще стане мътна и кървава Wink). Мисля че вариант "Избор от родителя" ще е най-добър, но би било добре да обосновем защо...
Слави, това съществува, и очевидно го има по регламент. В предишната ДГ, в която бе Кейти ни дадоха да попълваме такава декларация. Който родител не иска флуор за детето си-си казва/пише. Нямаше насилване, нямаше цупене от страна на персонала.
В настоящата ДГ, а може би и в други просто не прилагат регламента. Т.е. аз ще проверя на каква база е тази декларация, и можем да искаме завишен контрол по прилагането на вече спуснати наредби/заповеди.

# 13
 • Мнения: 5 500
И нас не са ни питали, само след като разбрах, че млякото е флурирано и казах, че не желая на моето дете да бъде давано такова се съгласиха без проблеми!
Така ще се реши въпроса с прясно мляко за закуска и айрян, ами за млякото с ориз за следобедна закуска, кремчетата, картофеното пюре за гарнитура!?
Някой има ли представа колко е флурирана варненската вода?


Флуор - Точните метаболитни функции на флуора не са напълно изяснени. Връзката между концентрацията му във водата и зъбния кариез, обаче е добре установена. Чрез флуориране на бедни на флуор води (1 mg/l) кариесът намалява с 50 - 80 %, но при концентрация над 2,5 mg/l се развива флуороза на зъбите, и има вероятност за остеосклероза. Флуорът забавя калциевата екскреция и предпазва от остеопороза.
Източници - Основни източници на флуор са водата (около1/3 от дневния внос) и растителните храни, особено чаят, кафето, соята, пшеницата, оризът, спанакът, лукът и др. Около 50 % от приетия флуор се абсорбира в червата, но 50 % от него се отделя с урината, а останалото количество се натрупва в зъбите и костите.

http://bbt.cult.bg/Hranene-Sustav-Minerali-Mikro.htm
http://www.geocities.com/chemistry_bg/F.html?200511
http://www.fluoridation.com/
http://www.fluoridealert.org/
http://www.ewg.org/issues/fluoride/20060405/index.php
http://www.darik.net/view_article.php?article_id=130209
http://www.homeopathyfor.us/index.php?catid=3&subcat=5&id=87Сега за мазнините:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD    най-долу
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONS … +0+DOC+PDF+V0//BG
http://www.teenproblem.net/school/index.php?m=s&id=257
http://www.regal.bg/show.php?storyid=299502
http://www.globalcons.business.bg/cgi-bin/page.cgi?page=articles&article=269

Последна редакция: чт, 29 мар 2007, 01:41 от ISOLDE

# 14
 • Мнения: 2 242
Доня от брошурата на Flash* видях че флуорното мляко е по-избор на родителите, но факт е че аз за това мляко разбрах от форума Shocked Ами ако давах зимафлуор... до колкото разбрах флуора в млякото им е колкото дневната доза (не ми е ясно за коя възраст, но да не издребняваме Laughing) та кой ще поеме отговорността от предозиране, което е въпрос на време щом и аз и в яслата блъскаме детето с дневна доза (без да броим разни обогатени храни, пасти за зъби, минерални води и т.н.)?
Никъде няма черно на бяло изискване към персонала да имат родителско съгласие или поне да информират (добре че във Варна имат поне брошури - ей Варна пак сте се уредили тцтцтцт Mr. Green ).


Получих отговор на писмо до Българска национална асоциация на потребителите
Копирам отговорите

1. длъжни ли са производителите да посочват в етикетите конкретните добавки в хранителните продукти и напитките (примерно не като сборно  наименование 'подсладители', а като конкретни Е-та)?
" Да, длъжни са. Споменаването на "подсладители" не ви носи информация за вида подсладител"

2. има ли списък на забранени добавки към храната уреден чрез закон/наредба?
"Не, но има списък с разрешени, които са публикувани в наредба към закона за храните"

5. правили ли сте тестове/проверки на храната в детските ясли/градини?
"За момента не сме тествали храните в детски заведения. От една страна там няма пряк потребителски проблем, а от друга изискват огромни средства за лаборатория. Не сме тествали детските храни на пазара, освен бозата - за нея информацията е, че не трябва да се пие и дава на деца.

Ако имате конкретни казуси или идеи за тестове на стоки и техни параметри, ще се радваме да ни пишете или да ни посетите в офиса, където ще получите последните ни издания.
"

Та до тук става ясно
1. по закон можем да изискваме да се закупуват само храни с етикет съдържащ Е-тата и тези Е-та да са в списъка на наредба 8 "Добавки, разрешени да се влагат в храни за кърмачета и малки деца".

2.можем да помолим БНАП да ни предостави тестовете за бозата, но за това ще трябва да се легитимираме малко по официално предполагам (писах писмото от мое име). Та ако може tomase или друга мама от сдружението да се включи да даде разрешение или пък да пишем от името на всички - нещо от сорта 'Родители за здравословно хранене в ДГ'... или?

3. от сниманите в предишната тема седмични менюта можем да питаме БНАП за направени тестове на пастети, лютеници..... ?

други идеи ???? явно БНАП могат да са ни много полезни (аз писах на още няколко места, ако има отговор ще свиркам Mr. Green)

Последна редакция: вт, 03 апр 2007, 11:40 от Slavi

Общи условия

Активация на акаунт