Захранване на бебе

• 2 190
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
Сок от ябълка или морков - написах го, ама кой да чете.
Колко ли плодова захар да има в тоя морков. Или пък в две чаени лъжички сок от ябълка - прясно изцеден, това също го написах.
Пюре от банани и круши няма ли фруктоза, че нечий педиатър изпада в нервни кризи като чуе за сок?
И да, на мен така ми беше казано - първо лъжички сок, после пюре. Но няма значение и това написах - всяко дете е различно. И майките са различни, че и великите педиатри също.
Като най-подходящи първи храни за захранване на бебето над 4 мес възраст СЗО препоръчва оризова каша, банан, авокадо, манго, круша, сладки картофи... Никаква фруктоза няма в тях, нали така?

# 16
  • София
Аз поне прочетох.
Не се започва със сокове. Не само заради фруктозата. Агресивни са към стомаха.

# 17
Няма проблем. Аз захраних моето на 4 месеца. Не сме имали никакви драми. Научи се да яде много бързо. До ден днешен вече на годинка храненето не ни представлява трудност.Лично според мен, ако се захрани по - рано нещата се случват по -лесно. Също така, тябва да видиш дали бебето има желание да се храни, на някой бебета просто им е трудно и нежелаят.

Категорично не съм съгласна с удебеленото! Аз направих грешката да започна захранване по-рано, отколкото трябваше - на 5м и половина. Бебето изобщо не беше готово и 1 месец се мъчихме взаимно, той не искаше да яде, изобщо не разбираше какво се случва и какво трябва да прави, аз се чувствах ужасно и ми беше лошо при мисълта, че предстои хранене. Към 6м и половина бебето започна да проявява интерес към храненето ни и от тогава всичко се промени. Ако имам второ дете, бих изчакала то да прояви интерес и чак тогава да започвам захранване, нищо няма да му стане дори и на 7м да се започне.

Авторката, не слушай баби и лели, чети и се информирай от качествени източници и се води по детето и собствената си интуиция. По принцип най-добрата практика е да се започне когато бебето е готово. Признаците за готовност са изброени например тук. https://mymunche.bg/4-signala-che-bebeto-e-gotovo-za-zahranvane/

# 18
  • София
Четем и точно сок от ябълка не се дава. Давало се е преди 40-50 г.
СЗО препоръчва до 6 месеца кърма.
Няма да коментирам изброените алергени като круша, манго.
Сок от суров морков е ужас за стомаха.

# 19
Честно казано, ако педиатър препоръча сок за захранване бих го сменила още с излизането.
Панкреасът се натоварва, не само стомаха.
Но всеки каквото го акъл учи, препоръките за кърма/ам до 6 месеца са на СЗО, не само държавни.

# 20
Сок от ябълка или морков - написах го, ама кой да чете.
Колко ли плодова захар да има в тоя морков. Или пък в две чаени лъжички сок от ябълка - прясно изцеден, това също го написах.
Пюре от банани и круши няма ли фруктоза, че нечий педиатър изпада в нервни кризи като чуе за сок?
И да, на мен така ми беше казано - първо лъжички сок, после пюре. Но няма значение и това написах - всяко дете е различно. И майките са различни, че и великите педиатри също.
Като най-подходящи първи храни за захранване на бебето над 4 мес възраст СЗО препоръчва оризова каша, банан, авокадо, манго, круша, сладки картофи... Никаква фруктоза няма в тях, нали така?

Макар и същото количеството фруктоза да си се съдържа в плодовото пюре или плод не е едно е също като при сокът. При плодовите сокове липсват фибрите от месото на плода, а точно те забавят бързото покачване на кръвната захар. Със сок много бързо бързо и в големи количества достига захарна до кръвта. Инсулина също много се вдига и това не е полезно дори и за възрастен, какво остава за бебе.  
Не се заяждам в никакъв слуай, просно обяснявам накратко каква е разликата.

В Германия никой не забранява ранното захранване, но си има прероръки кога то да се случи.
Аз започнах на 5 месеца и половина. Сега обаче го отчитам като грешка. Спокойно можех да изчакам поне още месец и да се водя повече по детето.
Различни педиатри обаче препоръчват различни неща, водя си се по тях, но не на 100%.

# 21
Олеее, аз ако напиша как се започваше захранване преди години,  ще питате детето ми живо ли е.
Жив и здрав 20 годишен младеж.  И не само той, а и цялата тайфа от квартала. 
И докато на мен ми се смяха как давам прясно изцеден сок от морков с лъжичка,  после ми се оплакваха как техните бебета не поемат пюре от лъжичката. В ония стари учебници точно така пишеше - сока се дава с лъжичка за да може да свикне бебето с нея и после да поема пюрето.
И понеже беше на кърма, въпреки капките витамин Д направи рахит на 5 месеца вече беше включено обезсолено сирене със зеленчуково пюре.
И знам какви писания ще има, но.... комшииката не даваше нищо освен АМ за да не отключи алергия и на 8 месеца, когато млякото им изчезна от пазара и купи друга марка стигнаха до отделение с алергична реакция.  Много бързо беше захранена малката госпожица.
Както навсякъде,  така и тук има и стари и нови правила и се преплитат разбиранията.

# 22
  • София
Не съм давала сок (със или без лъжичка), не съм имала проблем после с лъжичките.

# 23
  • София
Двете ми най-големи дъщери са далеч над 20, а третата е под, но е пълнолетна. Захраних ги след 6-тия месец - така се правеше и тогава, така правих после и с малките им братя (последният е на 2,5 г.). Не съм давала сок. Не съм имала проблем с лъжичката.
Не знам какви са тези стари и нови правила. Аз до почти 1 годинка съм била основно кърмена и накрая нашите са заминали на море, за да свикна да не си търся и да почна да ям, защото тогава майчинството е било кратко и е нямало как майка ми да ходи на работа и да ме кърми.

Общи условия

Активация на акаунт