Ясла на година и половина

• 1 278
  • 35
  •   1
Отговори
Здравейте!
 Бихте ли пуснали детето си на ясла на година и половина? Какви са ви впечатленията от яслите? Също ми направи впечатление , че групите са от 1г до 3г и реално децата на 2,5 са доста по големи от 1,5 годишните като умения?

# 1
  • Countryside
Яслата е за деца(те всъщност са си бебета все още) от 1г до 3г, като са разделени на две групи - първа яслена от 1г до 2г и втора яслена от 2г до 3г. Не ги смесват и се занимават с тях според възрастта им. Може да има леки разлики ако има деца в началото и в края на годината. Но заниманията са едни и същи, както и уменията, които се очаква да добият в края на съответната група.

# 2
В яслата на дъщеря ми няма деца под 2г. В нейната група дори повечето са 3+ годишни, които са родени по-рано и чакат септември за градина.
Но това не е от значение, на децата им е дори по-интересно с по-големи от тях.
Иначе лично аз не бих пуснала преди 2г. Последните месеци от майчинството са най-мили, особено ако не знаеш дали изобщо ще имаш следващо. А и да се свали памперс, докато сте още вкъщи е по-лесно.

# 3
  • Варна
Бих. И го направих. Дъщеря ми беше на година и три месеца. Писала съм и в други теми. На въпроса Ви има многократни отговори и обсъждания в куп други теми, ползвайте търсачката, намерете ги и четете. Няма смисъл едно и също да се повтаря до откат.

# 4
  • Sofia
Яслата е за деца(те всъщност са си бебета все още) от 1г до 3г, като са разделени на две групи - първа яслена от 1г до 2г и втора яслена от 2г до 3г. Не ги смесват...
Напротив, смесват ги. Поне в София. Имам опит с 3 ясли. Приемът става според набора, но после групите са смесени.

А иначе дали бих пуснала детето си на 1г и половина - ами нямах избор. Синът ми и малката ми дъщеря тръгнаха на ясла точно на 1г и половина (първа ясла). Но ако имах възможност щях да ги пусна направо за втора ясла (т.е. след навършени 2г.).

Последна редакция: нд, 04 май 2025, 22:05 от Brin de muguet

# 5
Пуснах дъщеря си във втора яслена, беше на 1,10 год. Не съжалявам, смятам че и двете имахме нужда от това.
Яслените групи, поне в нашата градина (частна е) са 2 - първа за деца до 2 години и втора - до 3 години. Направихме плавна адаптация и след около месец се нормализираха нещата, ходи с огромно желание. Според мен най важното е да изберете добра градина.

# 6
Едното дете беше на 1 г. 6 м, а другото - на 1 г. 4 м. Нищо не им е станало, а аз бих се побъркала да седя до 3-7-10-18 годишната им вкъщи. Площадки мразя от дъното на душата си и никой никога не ни е помагал в отглеждането им. Тъй че контакт с деца и чужд авторитет - там, в яслата. А аз запазвам (донякъде) здрав разум.

# 7
  • Велико Търново
Не знам къде разделят децата на две възрастови яслени групи,ама ми стана интересно.
Като специалист в ДЯ ще ви дам мнение - за мен тази възраст е най-благоприятната за отделяне на детето от майката и тръгване на ДЯ. Статистиката,която си водя е,че децата е тази възраст се адаптират и много по-лесно. По-бързо добиват самостоятелност и нови умения. Като изключим проблема с огромната бройка деца (понеже с над 20 е "чудно" да се работи,но пък пак се справяме чудесно) - по-големите се учат на толерантност и емпатия към по-малките и са чудесен пример в процеса на развиване социални и емоционални умения.  Е, разбира се,малките учат и някоя друга пакост от старшите 😁
И от личен опит- дъщеря ми беше точно на година и 6 м. като я пуснах и за миг не съм съжалила

# 8
Синът ни почна на тази възраст, като при нас дори групите са още по-смесени - най-големите са на 5. И от това, което наблюдавам, има голяма ползва и за големите, и за малките. Големите с удоволствие поемат отговорност и се грижат за малките, а синът ни научи много неща от другите деца, а не от възпитателките. Естествено учат и простотии, ама контактът с големи деца много му помага в развитието

# 9
Може би основно зависи от детето. Има деца,  които са спокойни, заиграват се, заслушват се, любознателни са. Има по-диви, които доста тичат, скачат, хапят, взимат чужди неща. Тези втоеите според мен още малко трябва да пораснат, за да не бъдат поляти със студен душ.

# 10
  • Sofia
Като специалист в ДЯ ще ви дам мнение - за мен тази възраст е най-благоприятната за отделяне на детето от майката и тръгване на ДЯ. Статистиката,която си водя е,че децата е тази възраст се адаптират и много по-лесно. По-бързо добиват самостоятелност и нови умения.
Точно това ми казаха и в нашата ясла, когато дъщеря ми тръгна на 1г и половина. Била в идеалната възраст.
Да, обаче моите деца боледуваха най-много именно в първа ясла. Всеки месец на антибиотици и ходене на ясла една седмица, три - вкъщи. Тоест освен болести и хоспитализации в първа ясла, друго не придобиха.
Че и лечението беше по-трудно, защото някои лекарства не се дават на деца под 2г.

# 11
Когато и да тръгнат на детско заведение винаги първата година най-много боледуват. Но си е до дете. Големият ми син тръгна директно на детска градина на 3г и за първата си учебна година беше изпил 6 антибиотика, рекордът му за посещение е бил 4 дни, на 5тия задължително е бил болен. Малкият ми син тръгна на ясла на 2г8м. Отначало също много боледуваше, но още при първата тръгване изкара 2 седмици. Да, случвало се е и на 4ти ден от тръгването след оздравяване да е болен отново, но рекорда му е 3 седмици посещение без разболяване и до момента е изпил за периода от октомври до сега само 1 антибиотик, когато направи бронхит от RSV. Останалите болести минаваха без АБ. За мен идеалната възраст е около 2г., ако бяха приели малкото за първа ясла, щях да го пусна на 1г8м. Но големият категорично не беше за ясла, защото боледуваше много и тежко и без да посещава детско заведение. И двете деца бързо се адаптираха, големият не е толкова емоционален и не се трогваше от такива неща, малкият е по-чувствителен и сутрин още мрънка, че не иска да ходи, но ходи и ме харесва, вземам го щастлив и доволен. Единственото не му харесва следобедния сън.

# 12
  • Sofia
Когато и да тръгнат на детско заведение винаги първата година най-много боледуват. Но си е до дете.
Да, до дете си е.
Но като цяло кой каквото да ми говори, едно е дете на 3г да боледува, съвсем друго е на 1г и половина.

Голямата ми дъщеря тръгна на 2г и половина и нямаше нищо общо с другите двама. Нито е пила всеки месец антибиотици, нито е стигнала до пневмонии и хоспитализации. (Да, влезна в инфекциозна заради Ротавирус, но тук аз бях за бой, че не я бях ваксинирала.)

Аз лично се радвам, че успях да спестя първата ясла поне на голямата ми дъщеря. Във втора ясла всичко мина много по-спокойно, отколкото с другите двама в първа (които отиваха там само, за да се разболеят).

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 16:06 от Brin de muguet

# 13
  • Countryside
Боледуването, определено си е до дете. Дъщеря ми е ходила на ясла и боледуваше много, докато навърши 3-4г. Седмица ясла максимум, две-три вкъщи след това. Но след това се закрепи и смея да кажа, че в момента(вече в училище) почти не боледува. Синът ми не е ходил на ясла по ред причини, тръгна директно на градина на 3г, той пък почти не е отсъствал, заради болест.  Еднакво са гледани и обгрижвани, но той яде повече плодове и зеленчуци, може би има значение. Но за мен си е до организъм, някои хора и като възрастни боледуват често и/или дълго.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 13:28 от Г-жа Букет

# 14
Да, за мен ключовото е храната. Големият повече боледуваше, той е капризен и ако не харесва храната, може изобщо да не яде, подбира и не обича много видове храни, явно си има значение. Малкият е с голям апетит и когато е гладен яде всичко, не подбира.

Общи условия

Активация на акаунт