Адаптация в ясла

• 125
  • 5
  •   3
Отговори
Здравейте! Изчетох повечето теми във форума свързани с ясли и адаптацията на децата. И все пак ми се ще да чуя мнения по моя проблем с дъщеря ми. Знам, че моето дете не е единствено с по-трудно адаптиране, а масово децата са така.
И все пак сравнително лесно тръгна на ясла. На 2 год. и 3 месеца е. За една седмица вече влиза самичка и не плаче. Проблемът в свързан със спането там. Сама съм я гледала, без помощ от баби и беше изключително кърмено дете. Не е оставала да спи при никой. Преди известно време започна да спи при нас с баща и. Ние нямаме проблем с това. Старая се максимално да използвам тези моменти на близост, защото с времето нещата ще се променят.  Но в яслата категорично отказва да спи. Дори не желае да легне сама в леглото. Започват истерии. И сестрата ми се обажда да ходя да я прибирам на обяд. За да не я стресираме излишно. Но аз след 3 седмици започвам работа и съм страшно притеснена, ако тя не започне да спи там. Не знам как ще съчетавам това да я гледам и да работя, нищо че ще е следобед. Наистина е много привързана към мен, защото е свикнала да легна до нея и така заспива. Дали от това идва проблемът?
Днес като я взех за пореден път на обяд, тя беше много усмихната, играела с децата, хранела се сама. Но как доближихме спалното помещение и и го показах, избяга навън при вратата.
 Бихте ли ми дали насоки, съвети или просто да споделите опит.
Благодаря предварително на всички изчели проблема ми и на тези, които ще се включат. Hug

# 1
Здравейте! Изчетох повечето теми във форума свързани с ясли и адаптацията на децата. И все пак ми се ще да чуя мнения по моя проблем с дъщеря ми. Знам, че моето дете не е единствено с по-трудно адаптиране, а масово децата са така.
И все пак сравнително лесно тръгна на ясла. На 2 год. и 3 месеца е. За една седмица вече влиза самичка и не плаче. Проблемът в свързан със спането там. Сама съм я гледала, без помощ от баби и беше изключително кърмено дете.Не е оставала да спи при никой. Преди известно време започна да спи при нас с баща и. Ние нямаме проблем с това. Старая се максимално да използвам тези моменти на близост, защото с времето нещата ще се променят.  Но в яслата категорично отказва да спи. Дори не желае да легне сама в леглото. Започват истерии. И сестрата ми се обажда да ходя да я прибирам на обяд. За да не я стресираме излишно. Но аз след 3 седмици започвам работа и съм страшно притеснена, ако тя не започне да спи там. Не знам как ще съчетавам това да я гледам и да работя, нищо че ще е следобед. Наистина е много привързана към мен, защото е свикнала да легна до нея и така заспива. Дали от това идва проблемът?
Днес като я взех за пореден път на обяд, тя беше много усмихната, играела с децата, хранела се сама. Но как доближихме спалното помещение и и го показах, избяга навън при вратата.
 Бихте ли ми дали насоки, съвети или просто да споделите опит.
Благодаря предварително на всички изчели проблема ми и на тези, които ще се включат. Hug

Можете когато сте в къщи да прилагате метод-игра за следобедния сън, а също и за нощта - слагате "пижама" на някое плюшено мече, след като вече сте й направили вечерния тоалет и е време за сън. Сядате до нея, до легълцето, четете приказка или разказвате нещо успокояващо (не превъзбуждащо), като предварително сте направили уговорката, че после тя ще заспива, а вие си имате работа (възрастните имат работа, защото трябва и да печелят пари, нещо такова й кажете. И всеки спи в леглото си - по-удобно е, а и така децата стават големи и силни, й казвате.
После да гушне мечето, то е меко и удобно, точно както мама, като човешка прегръдка 🙂

В градината може да занесете много по- малко мече, миниатюрно, също плюшено. Ако не е мече, може и друго да е, някоя любима мека играчка - това е връзката с дома/с мама. Тази малка играчка е само за следобедния сън - носи се всяка сутрин, като влезе в градината с учителката я занасят до нейното легло. Не се играе с тази играчка през деня, нито пък се дава през деня на другите деца. Служи само и изключително за следобедния сън - метод, който видях в детски ясли, където ходеше дъщеря ми.

Това да лягате при нея и да заспивате с нея, не трябва да е постоянно, а само когато е в по-особено състояние (настинала, никнене на зъби и др форсмажорни ситуации).
Във вашето легло не е добре.
Може като изключение неделя сутрин, като се събудите да идва за малко, но трябва да е само когато е много малко детето и се научава да спи в креватчето си самичко.

Вероятно създалата се ситуация е свързана с градината и усещането за "раздяла", която при спането децата усещат още по-силно.

Моето дете, като беше малко, ме питаше къде ходя нощем 🙄 Не можеше да разбере, както да й обяснявах, че никъде не ходя, до нея съм. Отговаряше ми: "Не, няма те. Тъмно е."
Не разбираше, че при всеки, когато спи, е тъмно. 😁

# 2
Възможно е и вече да отказва следобедния сън. Дъщеря ми по това време горе долу спря да спи дневен сън (не е ходила на ясла). Тръгна на градина няколко месеца по-късно, на 3 г. и никога не е спала там. Иначе обожаваше градината от първия ден, искаше да я взимаме последна.
Ако не иска да лежи, ще я занимават с книжка, ще рисува или нещо друго в другото помещение.

Аз също не спях на обяд в градината, просто не ми се спеше.

# 3
Възможно е и вече да отказва следобедния сън. Дъщеря ми по това време горе долу спря да спи дневен сън (не е ходила на ясла). Тръгна на градина няколко месеца по-късно, на 3 г. и никога не е спала там. Иначе обожаваше градината от първия ден, искаше да я взимаме последна.
Ако не иска да лежи, ще я занимават с книжка, ще рисува или нещо друго в другото помещение.

Аз също не спях на обяд в градината, просто не ми се спеше.

Съвсем не го отказва. В момента, в който се приберем вкъщи ляга без проблем и заспива. И спи по 2-3 часа.
Опитах се дам идеи и да разпитам как се процедира с децата, които просто не искат да спят, но някак си ме увещаваха, че ще започне да спи и отклоняваха въпросите ми. Искало време. И същевременно ми звънят да я взимам. Мислих си по-скоро да не би да протестира, че ги слагат доста рано да спят. Още в 12 и 15 са по леглата. А тя вкъщи ляга към 13:30ч.

# 4
Лягането в 12:15 и на мен ми се струва доста рано. Въпреки това защо не пробвате да промените леко режима и да я събудите час по-рано?
В детската градина динамиката е доста по-различна, отколкото вкъщи и децата се изморяват по-бързо. Имат ли занимания през деня, движат ли се, танцуват ли?
От личен опит - дъщеря ми е изключително кърмена и винаги е заспивала само и единствено с мен на леглото, на гърда. До ден днешен, а вече е на 2 г. Имах големи притеснения как ще се случи заспиването в яслата, но тя пък за голяма изненада заспива без проблем. Постоянно ни показват как са танцували, на какво са играли, предполагам, че умората си казва думата и гледа другите деца как спят и прави като тях. В началото каките в градината ми казаха, че ако не искат да спят им дават книжки и играчки, само да стоят тихо в леглата и да не вдигат шум заради другите деца.
Също, може и протест да е - при нас го има с храненето, не иска дори хляб да яде там, чак днес на втората седмица е изяла половин филия хляб за обяд.

# 5
В 12.15 ч. не е нормално да слагат децата да спят. Вероятно го правят, за да имат повече време учителките, но не е редно.
Децата като се нахранят имат нужда и да храносмелят храната, да идат до WC/да им сменят памперс и да си поиграят малко, нещо леко, не превъзбуждащи игри.

Много зависи и от яслите, от това дали са добри учителките, дали са екип..
При нас ги слагаха между 13.30 и 13.45, до 14 ч всички заспиваха. После към 15.45 първите, които се събуждаха, отново тоалет и на масичките за следобедна закуска, (масичките са далеч от стаята за спане, за да не се стресират другите деца). До 16 ч. постепенно събуждаха и другите.

Може да го обсъдите с другите майки за промяна на часа за лягане.

Общи условия

Активация на акаунт