Адаптация в ясла

• 951
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте! Изчетох повечето теми във форума свързани с ясли и адаптацията на децата. И все пак ми се ще да чуя мнения по моя проблем с дъщеря ми. Знам, че моето дете не е единствено с по-трудно адаптиране, а масово децата са така.
И все пак сравнително лесно тръгна на ясла. На 2 год. и 3 месеца е. За една седмица вече влиза самичка и не плаче. Проблемът в свързан със спането там. Сама съм я гледала, без помощ от баби и беше изключително кърмено дете. Не е оставала да спи при никой. Преди известно време започна да спи при нас с баща и. Ние нямаме проблем с това. Старая се максимално да използвам тези моменти на близост, защото с времето нещата ще се променят.  Но в яслата категорично отказва да спи. Дори не желае да легне сама в леглото. Започват истерии. И сестрата ми се обажда да ходя да я прибирам на обяд. За да не я стресираме излишно. Но аз след 3 седмици започвам работа и съм страшно притеснена, ако тя не започне да спи там. Не знам как ще съчетавам това да я гледам и да работя, нищо че ще е следобед. Наистина е много привързана към мен, защото е свикнала да легна до нея и така заспива. Дали от това идва проблемът?
Днес като я взех за пореден път на обяд, тя беше много усмихната, играела с децата, хранела се сама. Но как доближихме спалното помещение и и го показах, избяга навън при вратата.
 Бихте ли ми дали насоки, съвети или просто да споделите опит.
Благодаря предварително на всички изчели проблема ми и на тези, които ще се включат. Hug

# 1
Здравейте! Изчетох повечето теми във форума свързани с ясли и адаптацията на децата. И все пак ми се ще да чуя мнения по моя проблем с дъщеря ми. Знам, че моето дете не е единствено с по-трудно адаптиране, а масово децата са така.
И все пак сравнително лесно тръгна на ясла. На 2 год. и 3 месеца е. За една седмица вече влиза самичка и не плаче. Проблемът в свързан със спането там. Сама съм я гледала, без помощ от баби и беше изключително кърмено дете.Не е оставала да спи при никой. Преди известно време започна да спи при нас с баща и. Ние нямаме проблем с това. Старая се максимално да използвам тези моменти на близост, защото с времето нещата ще се променят.  Но в яслата категорично отказва да спи. Дори не желае да легне сама в леглото. Започват истерии. И сестрата ми се обажда да ходя да я прибирам на обяд. За да не я стресираме излишно. Но аз след 3 седмици започвам работа и съм страшно притеснена, ако тя не започне да спи там. Не знам как ще съчетавам това да я гледам и да работя, нищо че ще е следобед. Наистина е много привързана към мен, защото е свикнала да легна до нея и така заспива. Дали от това идва проблемът?
Днес като я взех за пореден път на обяд, тя беше много усмихната, играела с децата, хранела се сама. Но как доближихме спалното помещение и и го показах, избяга навън при вратата.
 Бихте ли ми дали насоки, съвети или просто да споделите опит.
Благодаря предварително на всички изчели проблема ми и на тези, които ще се включат. Hug

Можете когато сте в къщи да прилагате метод-игра за следобедния сън, а също и за нощта - слагате "пижама" на някое плюшено мече, след като вече сте й направили вечерния тоалет и е време за сън. Сядате до нея, до легълцето, четете приказка или разказвате нещо успокояващо (не превъзбуждащо), като предварително сте направили уговорката, че после тя ще заспива, а вие си имате работа (възрастните имат работа, защото трябва и да печелят пари, нещо такова й кажете. И всеки спи в леглото си - по-удобно е, а и така децата стават големи и силни, й казвате.
После да гушне мечето, то е меко и удобно, точно както мама, като човешка прегръдка 🙂

В градината може да занесете много по- малко мече, миниатюрно, също плюшено. Ако не е мече, може и друго да е, някоя любима мека играчка - това е връзката с дома/с мама. Тази малка играчка е само за следобедния сън - носи се всяка сутрин, като влезе в градината с учителката я занасят до нейното легло. Не се играе с тази играчка през деня, нито пък се дава през деня на другите деца. Служи само и изключително за следобедния сън - метод, който видях в детски ясли, където ходеше дъщеря ми.

Това да лягате при нея и да заспивате с нея, не трябва да е постоянно, а само когато е в по-особено състояние (настинала, никнене на зъби и др форсмажорни ситуации).
Във вашето легло не е добре.
Може като изключение неделя сутрин, като се събудите да идва за малко, но трябва да е само когато е много малко детето и се научава да спи в креватчето си самичко.

Вероятно създалата се ситуация е свързана с градината и усещането за "раздяла", която при спането децата усещат още по-силно.

Моето дете, като беше малко, ме питаше къде ходя нощем 🙄 Не можеше да разбере, както и да й обяснявах, че никъде не ходя, до нея съм. Отговаряше ми: "Не, няма те. Тъмно е."
Не разбираше, че при всеки, когато спи, е тъмно. 😁

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 14:31 от Valerie R

# 2
Възможно е и вече да отказва следобедния сън. Дъщеря ми по това време горе долу спря да спи дневен сън (не е ходила на ясла). Тръгна на градина няколко месеца по-късно, на 3 г. и никога не е спала там. Иначе обожаваше градината от първия ден, искаше да я взимаме последна.
Ако не иска да лежи, ще я занимават с книжка, ще рисува или нещо друго в другото помещение.

Аз също не спях на обяд в градината, просто не ми се спеше.

# 3
Възможно е и вече да отказва следобедния сън. Дъщеря ми по това време горе долу спря да спи дневен сън (не е ходила на ясла). Тръгна на градина няколко месеца по-късно, на 3 г. и никога не е спала там. Иначе обожаваше градината от първия ден, искаше да я взимаме последна.
Ако не иска да лежи, ще я занимават с книжка, ще рисува или нещо друго в другото помещение.

Аз също не спях на обяд в градината, просто не ми се спеше.

Съвсем не го отказва. В момента, в който се приберем вкъщи ляга без проблем и заспива. И спи по 2-3 часа.
Опитах се дам идеи и да разпитам как се процедира с децата, които просто не искат да спят, но някак си ме увещаваха, че ще започне да спи и отклоняваха въпросите ми. Искало време. И същевременно ми звънят да я взимам. Мислих си по-скоро да не би да протестира, че ги слагат доста рано да спят. Още в 12 и 15 са по леглата. А тя вкъщи ляга към 13:30ч.

# 4
Лягането в 12:15 и на мен ми се струва доста рано. Въпреки това защо не пробвате да промените леко режима и да я събудите час по-рано?
В детската градина динамиката е доста по-различна, отколкото вкъщи и децата се изморяват по-бързо. Имат ли занимания през деня, движат ли се, танцуват ли?
От личен опит - дъщеря ми е изключително кърмена и винаги е заспивала само и единствено с мен на леглото, на гърда. До ден днешен, а вече е на 2 г. Имах големи притеснения как ще се случи заспиването в яслата, но тя пък за голяма изненада заспива без проблем. Постоянно ни показват как са танцували, на какво са играли, предполагам, че умората си казва думата и гледа другите деца как спят и прави като тях. В началото каките в градината ми казаха, че ако не искат да спят им дават книжки и играчки, само да стоят тихо в леглата и да не вдигат шум заради другите деца.
Също, може и протест да е - при нас го има с храненето, не иска дори хляб да яде там, чак днес на втората седмица е изяла половин филия хляб за обяд.

# 5
В 12.15 ч. не е нормално да слагат децата да спят. Вероятно го правят, за да имат повече време учителките, но не е редно.
Децата като се нахранят имат нужда и да храносмелят храната, да идат до WC/да им сменят памперс и да си поиграят малко, нещо леко, не превъзбуждащи игри.

Много зависи и от яслите, от това дали са добри учителките, дали са екип..
При нас ги слагаха между 13.30 и 13.45, до 14 ч всички заспиваха. После към 15.45 първите, които се събуждаха, отново тоалет и на масичките за следобедна закуска, (масичките са далеч от стаята за спане, за да не се стресират другите деца). До 16 ч. постепенно събуждаха и другите.

Може да го обсъдите с другите майки за промяна на часа за лягане.

# 6
Сериозно ли си мислите , че учителките ще променят часа за сън ?
Моята дъщеря не спеше в детската - НИКОГА! Беше започнала да изпада в депресия , шок и ужас , ако се наложеше да остане в детската след 12 ч. В 12:15 всички бяха в леглата и това от първа до трета група ( за 4 не знам, защото я преместих в училище ) а се предполага , че са по- големи деца от ясленчетата ... Много пъти съм говорела с госпожите , да измислят нещо което може да прави докато останалите спят, но твърдо отказваха , защото -" Ми те и другите деца ще искат да не лягат " ... Та от 12:15 до 15 и нещо , спяха децата , а тези които не спяха, бяха задължени да не се въртят и да лежат с гръб към другарчето по легло. Едно дете да седи толкова много време неподвижно, според мен е невъзможно. Тези насилствени слагания да спят , деца които не спят на обяд, понякога водят и до депресия, страх и тн...  Както се беше случило за кратко и при моето дете.

# 7
Сериозно ли си мислите , че учителките ще променят часа за сън ?
Моята дъщеря не спеше в детската - НИКОГА! Беше започнала да изпада в депресия , шок и ужас , ако се наложеше да остане в детската след 12 ч. В 12:15 всички бяха в леглата и това от първа до трета група ( за 4 не знам, защото я преместих в училище ) а се предполага , че са по- големи деца от ясленчетата ... Много пъти съм говорела с госпожите , да измислят нещо което може да прави докато останалите спят, но твърдо отказваха , защото -" Ми те и другите деца ще искат да не лягат " ... Та от 12:15 до 15 и нещо , спяха децата , а тези които не спяха, бяха задължени да не се въртят и да лежат с гръб към другарчето по легло. Едно дете да седи толкова много време неподвижно, според мен е невъзможно. Тези насилствени слагания да спят , деца които не спят на обяд, понякога водят и до депресия, страх и тн...  Както се беше случило за кратко и при моето дете.

Ох, разбирам.
Аз наистина го мисля, защото разсъждавам от моя опит с ясли и градини, но в Бг е различно и явно няма такъв диалог между майки и учителки.

Наказание е едно дете да го караш да не се върти, да стои неподвижно, опряно в гърба на друго дете 🙄
При нас избираме дали искаме до обяд, дали искаме и следобяд + сън. Но зависи и от яслите, от града, от организацията на самата структура. И това е не само за следобедния сън, а и за други неща.
Диалогът е много полезен - 2 пъти в годината има и събиране на родители и учители (без децата) и се обсъждат всякакви въпроси, дават се идеи, което може, става. Всичко е в интерес на децата и на детските ясли/градини.

Надявам се детенцето ви да го е преодоляло! 🌺

# 8
Тук никой не ти влиза в положение. За учителките е по- добре всички деца да спят, за да има тишина. Една от лелките ( беше по заместване) беше казала на дъщеря ми , че ако не заспи веднага, майка ѝ няма да дойде да я вземе от детска. След тази случка, детето започна да се напишква ( не го е правила от две годишна , а беше вече на 4 ). Не можеше да спи вечер, постоянно плачеше и пищеше , дори и докато спи. Единственото решение на проблема беше да изчакаме докато стане време за подготвителна група. Вече е в училище и всичко е супер !
По темата - внимавайте с взимането в 12 ч. защото детето свиква , а после много трудно ще я научите , че трябва да седи до 17 ч..примерно. Ако нямате вариант за гледане вкъщи , по - добре да свиква още от яслата.

# 9
Не плашете майката. Разбира се има места с учителки, на които не им се занимава. Но дневният режим не е тяхно решение, за цялата градина е изграден. За ясла е важно да лягат рано, на тях и обядът се дава по-рано спрямо другите групи, защото огладняват тогава. Вкъщи е едно- само с мама, спокойно, прави каквото си поиска. Ама в яслата е друго- още 20 деца, едно реве за мама, друго за играчка, лелята ги вика да пеят песнички... Всичко това е различно и ги натоварва. Имат нужда от почивка. Ето - детето спи по 2-3 часа, ще е голяма грешка да се опита да не я слагат, а да й дават книжка. Явно има нужда от почивка. Просто не е свикнала на това място и по този начин да спи. Трябва да се работи към самостоятелно заспиване, все пак е част от порастването. Това с ритуалът и гушкането на играчка е добра идея, говорете с учителките дали може да си носи такава играчка. Моите деца спяха с една и съща играчка, и вкъщи и в яслата, носеха я всеки ден (трудно беше да смогна да я почистя), но нямаха проблем със спането. Играчката им даваше сигурност на новото място без мама. Първо вкъщи изберете най-любимата играчка и я давайте да я гушка на всяко заспиване. Така ще асоциира съня с нейното гушкане. И говорете колко в хубаво в градинката, какви хубави легла има и колко много сила ще има като спи в тях. Успях!

# 10
Режимът в яслата е малко по-различен, отколкото в детската градина, съвсем нормално и масово в държавните ясли обядът започва в 11.30 ч. и между 12.15-12.30 децата са по леглата. Персоналът не Ви ли съдейства? При малкия ми син имаше момиченце, което заспиваше само, ако го държат за ръка (майката казваше, че и вкъщи така я приспива), ами едната сестра сядаше на едно столче между леглата и я приспиваше, стоеше близо до децата, докато се успокоят и заспят. Те затова са там, да помогнат и на Вас, и на детето да се адаптира. Не знам на какви хора сте се паднали, говорихте ли с тях дали и какво опитват, за да предразположат детето, или най-лесното е да вдигнат ръце и да Ви я върнат? Между другото, малкият ми сим заспиваше докъм 3-годишен само с палец и една определена играчка в устата, беше драма, ако тръгнем нанякъде и я забравим. Много се притеснявах, защото не я носех в яслата, но детето свикна и си установи режим и там. Говорете с тях, в началото обикновено са по-дръпнати и резервирани, докато се поопознаете, но според мен трябва да заявите твърдо и възпитано, че взимането на обяд не е вариант, тъй като се връщате на работа и няма кой да я гледа.

# 11
Доколкото разбирам, това детенце е ходило до сега само една седмица на яслата. Това е прекалено малко време, за да свикне. Може би след седмица картинката ще е друга.
Питам се дали някой и друг ден да не си я взимаш на обяд без драмите, които настават около съня, за да позабрави, а вместо това да си играете вкъщи на ясли - как си ляга там с мече или каквато играчка харесва и как заспива с другите деца, и колко е хубаво да са всички заедно. Но да си ляга без родител, за да свиква с това.

# 12
Според мен не е сега момента да я учите да спи сама. Сега се адаптира към ясла и има много нови неща за нея, които я притесняват. Вие сте и вкъщи спокойствието. Не правете никакви промени докато не свикне напълно с яслата. Обективно поне 1 месец или 2. Има време и сама да заспива и в леглото да си отиде.

# 13
Режимът в яслата е малко по-различен, отколкото в детската градина, съвсем нормално и масово в държавните ясли обядът започва в 11.30 ч. и между 12.15-12.30 децата са по леглата. Персоналът не Ви ли съдейства? При малкия ми син имаше момиченце, което заспиваше само, ако го държат за ръка (майката казваше, че и вкъщи така я приспива), ами едната сестра сядаше на едно столче между леглата и я приспиваше, стоеше близо до децата, докато се успокоят и заспят. Те затова са там, да помогнат и на Вас, и на детето да се адаптира. Не знам на какви хора сте се паднали, говорихте ли с тях дали и какво опитват, за да предразположат детето, или най-лесното е да вдигнат ръце и да Ви я върнат? Между другото, малкият ми сим заспиваше докъм 3-годишен само с палец и една определена играчка в устата, беше драма, ако тръгнем нанякъде и я забравим. Много се притеснявах, защото не я носех в яслата, но детето свикна и си установи режим и там. Говорете с тях, в началото обикновено са по-дръпнати и резервирани, докато се поопознаете, но според мен трябва да заявите твърдо и възпитано, че взимането на обяд не е вариант, тъй като се връщате на работа и няма кой да я гледа.

Говорих с тях. Изобщо не искала дори да легне в леглото. Но взех да мисля, че или им липсва подход, или просто вече нямат желание да работят.
Днес като я водих, още от вратата ме питаха дали ще я оставям, или ще я взимам на обяд. Казах, че няма как вече да продължаваме с това, защото започвам работа. Ами тогава щяла да се скъса от рев, какво да правели?
Благодаря на всички за полезните съвети. Ще ги приложа и се надявам да проработят.

# 14
Моето дете беше също изключително кърмено до над 2 г. и до ден днешен спи в леглото при нас Simple Smile Ходи на целодневна детска градина от 18 месеца. Там им беше много трудно да го приспят следобед, но постепенно свикна. Там го приспиваха с леко потупване по дупето и шушкане, а вкъщи си заспиваше с кърмене. Но като го отбих спря да спи следобед и вкъщи и в детската градина.Но те не бяха и много настоятелни със спането следобед като традиционните градини и даже им стана по лесно да не се мъчат да го приспиват всеки ден
Така че не ви съветвам да му променяте начина на спане вкъщи, защото едва ли ще има ефект върху това как спи в детската. Това са две съвсем различни ситуации - в единия случай си е вкъщи при родителите, в другия в съвсем различна обстановка. Децата се научават да заспиват по различен начин в зависимост от обстоятелствата.

Общи условия

Активация на акаунт