Августовски бебета 2024г - Тема 5

• 21 417
  • 748
  •   1
Отговори
# 720
Олеле Sad А как спи през деня? Интервали? Общо будуване? Това е кошмарно направо. Пиши тук подробно за спането и да помагаме. Вида май ме излъга, че ще спи по веднъж и пак си спи по два пъти през деня. Става в 7, после към 10:30 спи за около час, час и малко. И към 15:30 още половин час. Гледам за деня да няма повече от 2 часа дневен, мисля, че за нея така е добре. И 21 до 21:30 е заспала. 12 часа, 12 и нещо будуване ѝ се връзва. Отдавна не заспива на ръце, защото аз останах без кръст и нямаше вече накъде да ходи. А и когато има режим и е уморена, нещата стават бързо 😁
Гери, моята мома спи на пода на голям матрак и мятането е олимпийско😁
Аз също не ограничавам яйца, отначало си яде цели и всякак готвени. Имайки предвид, че още не може да яде млечни, яйцето ме спасява особено за закуска.
Вашите маймунки как заспиват? От около 2 седмици може би, както през деня, така и вечер, Вида прави челни стойки, обикаля леглото, забива глава и така се разхожда с вирнато дупе, прави невероятни акробатики сигурно над 30 Мин.  Което честно казано е доста напрягащо, освен, че не заспива толкова бързо както до скоро, така и защото я пазя да не се пребие. Накрая вече е със затворени очи и продължава да се мята като риба на сухо и се налага да я спирам, за да вземе да заспи най-накрая. Такова чудо при някой от вас?
Ние се приспиваме на ръце от ден едно...вече съм на предела на силите, всяко заспиване и доприспиване е на ръце, освен това се буди 3-4 пъти нощем, яде мляко през три часа...положението е страшно

# 721
Здравейте, моля за идеи. На нашата мома нищо не и е интересно, имаме един куп играчки сортери, кули, кубчета, топки всичко има. Цял ден обикаля из апартамента, контакти, кабели, дистанционни това е интересното. Набелязала съм няколко неща, според вас дали ще са и интересни? Имали ли сте такива?

# 722
  • Пловдив
С баткото имах басейн с топки, доста си играеше в него.
На пързалката /нашата е на двора, малка от емаг я купувахме/ също доста игра. Люлката я ползвахме, докато проходи и към днешна дата не обича люлки.
Имаме голям батут, стои само за украса.

# 723
Няма как да ти кажем, до дете си е кое ще се харесва. Басейнът с топки у нас много се харесва и от двамата, Макси обича да скача на батути, на люлки и пързалки е от време на време за по малко, не го влекат толкова. На него дай му пясъчник, може да се рови с часове. Той имаше съвсем малка кухня, много си я харесваше (и сега сигурно ще й се радва), баща му не беше фен да играе с нея, иначе и в градината му харесваше този кът в групата. Баскетболни кошове, футболни врати и тем подобни не са особено интересни на Макси, за Лео още не мога да кажа. Макси имаше малка боксова круша с ръкавици и доста си е играл с нея, но това пък при него е от имитация - баща им такива тренировки правеше. Лео има бебешка люлка в двора ни в Германия и му харесва много (брат му сякаш се страхуваше като по-малък).

# 724
Сиска, моето наблюдение е, че колкото е по-сложна играчката, толкова по-малко интерес има към нея. У дома великото забавление е да подхвърля едни рингчета/понички, които принципно трябва да се нанизват в намаляващ ред по размер на един конус. Никога не ги е нанизвал, ама си ги подхвърля и си ги гони. За сметка на това - пълен игнор към всякакви бягащи и пеещи играчки, които трябваше да го стимулират да лази подире им. Също много се забавлява да подхвърля, дрънчи и гони едни купички, с които трябваше да се строи кула. Абсолютно елементарни и изключително бебешки играчки. Всички бизи бордове, пеещи плюшки, уокър, басейн с топки, шумолящи книжки, камиончета със звук и светлина - всички те служат да има какво да настъпвам и вдигам, за да почистя пода. Ако имаш нерви (или антифони) дай на девойката една тенджера и един черпак и ще имаш 15 свободни минути. Децата ни не са просто малки хора, съвсем различен биологичен вид са от нас, заклевам се! Вече съм на път да се откажа да се опитвам да го разбера! На моменти реагира като котка: кашонът от играчката е по-интересен от самата играчка.

# 725
Сиска, на тази възраст просто трябва ние да ги занимаваме и да им показваме кое как. Няма как да почне да играе в детската кухня и то по-късничко, ако не те е гледала много как готвиш ти или да почне да храни кукла бебе, ако не вижда бебета в живия живот или не я занимаваш и показваш. Също, няма как да се пързаля и да се люлее сама. Трябва да я пазиш най-малкото и да й приказваш, пееш, че да й стане интересно.

Примерно, на моето дете му подариха камионче самосвалче съвсем обикновено - ние, аз и мм, го товарим, лазим с него, разтоварваме го. Той ни гледа. Днес, за да му е по-интересен сортерът, товаря фигурка на камиончето, разтоварвам, слагам я, където трябва да я пусне, тоест върху правилния отвор, той я донамества и я пуска, и се радваме. Казвам му браво и дай 5. Всичко се озвучава от мен буууу (карам камиона), бииип (разтоварвам го), бум! (фигурката влиза), бравооо! Дай 5!

Ако детето учи ново умение, ние може да започнем действието, ако началото е по-трудно, и то да довърши по-лесната част - примерно, да му сложа фигурката върху правилния отвор, той само да я пусне, или обратното - той да направи началото, аз да довърша - примерно, да сложа най-малкото и съответно най-трудното рингче или да му помогна за него.

Учим го да храни животните с лъжица, той си няма кукли все още. В началото искаше да захапе лъжицата наистина, но вече схвана, че само се правим, че ядем и ни имитира. Но аз наистина си играя с него, забавно ми е. И е важно да ми е забавно, тоест да си го направя забавно за мене си, защото иначе ми посва всеки ден с тези играчки и искам и аз да купувам други и други, което доникъде няма да ни изкара.

Но ще купувам, де. Сортерите са му интересни, но доста трудни все още, има едни монтесори кубчета: само с жетони, само с топки, само с пръчици и ще му взимам такова. Бях намерила перфектното комбинирано, но дойде някакво друго, фалшиво и го върнахме.

На мен ще ми е интересно да споделите на какво ги учите. Примерно, ше им вземата ли панда вилици да се хранят сами с прибори. Моето дете явно смята, че ние сме част от близкоизточна общност и част от културата ни е да се храним с ръце и не дава да му давам зеленчуци с лъжица - само с пръсти - да яде сам или ако вече са намачкани с яйце или месо, аз му давам с пръсти. Представете си как се мажем.

# 726
Момичета върнахме се от Гърция, сега събираме багаж и пак към Германия.Детето навъртя нз колко хиляди километри и като чуя ,че някои плачат от вкъщи до магазина за 20мин в колата, представете си на мен какво ми е Германия-Бългрия, България- Гърция,Гърция-България, България-Германия и всяка седмица трансфер Русе-Бяла. П.П няма друг избор.
Ще се включа по -подробно в новата тема, р.ден мина и като се върнем ще го празнуваме с торта Simple Smile пак.
Прекрасни сте на на всички снимки и успях да изчета споделеното.
Филип играе с муз играчки ,натиска копчета,отваря шкафове,дърпа каквото може да се тегли и е на фаза да прибира неща и да ги поставя нависоко, слага капачка на шишето с вода.
Купих случайно докато съм в БГ въпросните панда прибори и тепърва ще разбера дали са от полза или само прехвалени.
Искам да БЛАГОДАРЯ на всички за съветите на за морето, бях много притеснена какво ще го правим на плажа цял ден,но уви беше повече от чудесно преживяването Simple Smile
Ще се включа отново като се приберем живот и здраве,този път ще нощуваме в един хотел и ще пътуваме два дни , на идване бяхме почти без почивка.

# 727
Леле, Маги, като чета направо се почувствах лоша майка 😆 Аз не си играя така особено с детето, ужасно скучно ми е. Показвам му естествено, например активностите на уокъра, той успява да повтори някои неща, но като цяло играта още е твърде бебешка. С книжките също още е греда, дърпа ми ги от ръцете, хвърля ги, гризе ги..и след точно 1 минута вече няма интерес.
Любимите му игри / занимания вкъщи към момента са:
1. Да отваря и затваря всякакви врати, вратички и чекмеджета
2. Да рови в шкафове и чекмеджета, да вади съдържанието им и да го разнася из къщата
3. Харесва пластмасови шишета (от 1,5л от вода), понеже ги събираме за рециклиране в един хартиен плик, ходи до него, събаря го и вади шишетата
4. Да ми бута книгите от нощното шкафче - не знам защо, но държа 5-6 книги там, не ги чета, случайно ако вечер имам сили, да имам избор 😆
5. Да излиза на балкона
6. Да си играе с някакъв малък предмет (например кубче), който слага някъде и после си го взима обратно. И при нас понякога го слага на високо, където не може да го стигне, например на плота в кухнята
7. Най-малко от всичко изброено - да си влиза в кошарата за игра и да рови в торбата с играчки. Играчка с нанизване на рингчета му беше интересна преди 1-2 месеца, след като се научи да ги реди, вече не. До преди няколко месеца играеше много и с кубчетата, например опитваше се да строи кула. Вече обаче и това не му задържа вниманието. С кучето на Фишър Прайс си играеше известно време да му натиска бутона, но скоро и с него не е играл.

Общо взето, интересът към играчките е мижав 😅 Нямам намерение да купувам нови, особено пластмасови шарении. Радвам се, че времето най- накрая е прекрасно и позволява да се прекарва почти целия ден навън. Навън му е много по-интересно, особено в пясъчника 🤮, въпреки че на мен изобщо не ми се стои по гнусните площадки..

Само аз ли не ги знам тези панда прибори? Дайте да ги видя, моля!

# 728
Гери, pandichka.bg разгледай ги. Те доста се рекламират, не скролваш достатъчно във фб Simple Smile

Имам вдъхновение да пиша по много теми, но ме мързи да пиша, но редовно си споделям във форума наум Simple Smile Дано довечера не ме мързи толкова Simple Smile

# 729
Можете ли да споделите какво говорят вашите бебоци на тази възраст.
Казват ли нещо осъзнато?
Разпознават ли играчки ?
Нашето бебо казва мама, тата, баба, айде, папа , бау бау, ам ам.

# 730
И аз смятам, че всяко дете е мнооого различно. При нас също на почит е пясъка ,камъчетата и всичко в природата Grinning
Иначе обича да кара коли, както и всичко, което реши, че може да хване и да “вози” . Ние също играем със сортер, отваря и затваря капачки, гледаме автобусите и колите навън(така продължавам да го уча на цветовете) . И ние товарим и разтоварваме камиони ,самосвали и нз си още какви превозни средства Grinning
Едно от любимите неща е да четем книги, разглежда ги постоянно, запомнил е в коя има коте, в коя пате и само чака да дойде страницата и започва да се смее Hug
При него осъзнато със сигурност е “айде” , “дай” и “ам ам “ ,както и когато иска да ме повика “ мааааам” . Говори и още неща, но не осъзнато. Не броя “мяу” и “бау” тях смятам, че всяко дете знае вече .

# 731
Моето не казва бау и мяу, въпреки че аз баукам и мяукам всеки ден, и муча особено изразително. Правя също добре кон и магаре. Въпреки че ми е малко странно, защото от животинския вид е виждал котки, кучета, гълъби, разни други гарги, божи кравички, които мислим, че мисли за калинки, защото в книжките забелязва и сочи калинките.

Мисля, че осъзнато казва само чао - "та". Преди мислехме, че казва и тата, но тата е и прахосмукачката Simple Smile

Веднъж му бях дала да си играе с хартиени топченца и бях много доволна, че бях намерила този хитроумен начин да си развива фината моторика. Но на втория път изяде едното. Не се притеснихме особено, защото е хартия все пак, но просто толкова бързо го изяде, че... на този етап не мога да го оставя да си играе с камъчета.  

Иначе може да не му правим прощапулник официален, като проходи, той има много силен афинитет към лампи и камери, явно ше става оператор, осветител или сотаджия. Забелязва камерите и особеностите им, примерно, че мигат или светят. И само ги сочи вкъщи и навън Simple Smile Колекционираме гредки на красиви и внушителни лампи, ние също се оглеждаме за лампи и полилеи и му ги показваме Simple Smile

Мм доста се грижи за малкия лятото, защото аз нали си махнах бенката - не можех да го нося и гушкам, сега също внимавам доста, ходех за смяна на превръзката няколко пъти. Чудех се дали беше правилното решение. Явно е била по-голяма, защото днес е 20тият ден от махането и още не ми е напълно комфортно...

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 16:11 от Magrat

# 732
Осъзнато казва само “Ам”,  поняка “дай” по едно време повтаряше супер изразително “мама”, вече не го казва. Всякакви други срички и бръщолеви.
Не го уча на “бау бау” и т.н…не ми се струват особено важни.
Не ме притеснява изобщо, че не казва думички. Сестра му на неговата възраст също не говореше осъзнато, но като навърши 2 години вече говореше като голям човек с изречения, без бебешки думички.

# 733
С баткото ползвах прибори doodle и сега трябва да ги изровя от някой шкаф.
Ние сме последен ден на морето и честно казано като се сетя какъв ад беше пътят насам, утре не ми се тръгва. Много се надявам догодина да е друго, не само пътя, цялото изживяване нещо не беше както си го представях и честно казано се натоварих, а не си починах. А аз уж съм по-чил и не се връзвам, обачее.. баткото е спал следобед един ден от цяла седмица, а водата го изморява и вечер след 17-18ч става отвратителен мрънкач за всичко, едната вечер го возих в колата в 17ч ако ще да заспи и не и не, по пътя насам също не спа.. малката и тя на плажа спи по 1ч само и това и е за деня, вечер не можем да я сложим да спи, че е преуморена, айде прибиране от плажа, баткото недоволен, че лежим в стаята.. което ме подсеща, Вятър, искрено ти пожелавам детето ти да спи все така и да не ти стига до главата да прилагаш казармени мерки, обаче от патило да ти кажа - недей съди, защото недоспиването е нещо ужасно и ако можеш да осигуриш на себе си и детето си почивка, ако спи под час- не виждам нищо лошо в това. Гери, по темата, беше споделяла, че Момчил ляга на по-къс интервал и после се преуморява преди нощния сън и аз залагам, че там ви идва проблема - опитай да будува 5-6, според мен ще му е добре. Таа, така, вече няма да запазвам малки вили с басейн, защото не можем да ползваме двора без да сме пъдари да не се метне някой във водата, а две деца затворени в една стая си е рецепта за главоболие.
А, още да се оплача, кърмено злоядо бебе + майка по бански е няма такава комбинация, тегли ме, щипе ме и писка “Дай” постоянно, дали е гладна от водата или защото ме вижда не знам, но и това много ми дотегна. Добре, че сте вие да дойда да се оплача и да си бягам, че не смея другаде Grin

За игри - най- вече играе с брат си, ходи и бута колички и бръмчи, с едни чашки играе и ги слага една в друга, имаме една спирала с топка, която се пуска по нея, сортерите и на баткото не му бяха сила, тя още няма интерес към тях.

# 734
Милива, как сте, прибрахте ли се?

Евала на всички, които пътувахте с тези малчугани, а някои и с по две, че и три. Ние вкъщи, опитвайки се да спазваме нещо като график едва се тътрим, да го спазим, а представям си на чуждо място, нервната криза не ми мърда...

Тази седмица ходим на "екскурзии" до кея, че не го бяхме виждали скоро. Вайбът е много плажен, но без плаж, едни палми, едни круизни кораби... Русе ми е Малибу...

Гери, има една примоцийка в НМ на бейсик дрешките - 3 на цената на 2, ти си ги комбинираш. Спестява се все някой лев.

Общи условия

Активация на акаунт