Августовски бебета 2024г - Тема 5

• 21 406
  • 748
  •   1
Отговори
# 735
Напълно подкрепям. Това е най-доброто за тези малки гъби, които отглеждаме. 😀
Аз ѝ говоря непрекъснато, обяснявам всичко още от началото. От най-малките неща... Какво правя, защо, как. А бре, не спирам. Но не мога да кажа, че го правя насила. Дори когато не се чувствам добре пак си ѝ говоря. Показвам ѝ всичко бавно, когато е възможно. И когато най-малко очакваш почва да дава резултат. Сега си слага сама шапката, иска да си обува чорапите, клинчето, и когато не успее си ги слага на главата 😁😁 Подава си ръцете при обличане и вади сама при събличане, оставям ѝ сама да си свали единия ръкав и през главата и т.н. какво ли не. И не млъква по цял ден. Ниво С2 японски😁 Но с играчките нямам толкова голям успех. За много кратко се заиграва, може би и аз не отделям достатъчно време. Повече обича да разглежда книжки. Понякога когато върша разни неща и съм я оставила сама да се оправя и да ходи по мен се чувствам много виновна, ама то реално не може пък и нон стоп да седим на килима например и да играем с нещо. На нея не ѝ е скучно де, ама на мен ми е тъпо. Сякаш губя времето, в което мога да ѝ покажа нещо. Аз готвя, а тя ходи по мен и ми прегръща крака и ме целува, направо се размазвам. 😀 Гледаме по-голямата част от деня да сме на двора където има различни интересни играчки, но тя предпочита да събира камъчета, паднали плодове, да гони кучетата и котката, или да виси на чешмата😀

Сиска, на тази възраст просто трябва ние да ги занимаваме и да им показваме кое как. Няма как да почне да играе в детската кухня и то по-късничко, ако не те е гледала много как готвиш ти или да почне да храни кукла бебе, ако не вижда бебета в живия живот или не я занимаваш и показваш. Също, няма как да се пързаля и да се люлее сама. Трябва да я пазиш най-малкото и да й приказваш, пееш, че да й стане интересно.

Примерно, на моето дете му подариха камионче самосвалче съвсем обикновено - ние, аз и мм, го товарим, лазим с него, разтоварваме го. Той ни гледа. Днес, за да му е по-интересен сортерът, товаря фигурка на камиончето, разтоварвам, слагам я, където трябва да я пусне, тоест върху правилния отвор, той я донамества и я пуска, и се радваме. Казвам му браво и дай 5. Всичко се озвучава от мен буууу (карам камиона), бииип (разтоварвам го), бум! (фигурката влиза), бравооо! Дай 5!

Ако детето учи ново умение, ние може да започнем действието, ако началото е по-трудно, и то да довърши по-лесната част - примерно, да му сложа фигурката върху правилния отвор, той само да я пусне, или обратното - той да направи началото, аз да довърша - примерно, да сложа най-малкото и съответно най-трудното рингче или да му помогна за него.

Учим го да храни животните с лъжица, той си няма кукли все още. В началото искаше да захапе лъжицата наистина, но вече схвана, че само се правим, че ядем и ни имитира. Но аз наистина си играя с него, забавно ми е. И е важно да ми е забавно, тоест да си го направя забавно за мене си, защото иначе ми посва всеки ден с тези играчки и искам и аз да купувам други и други, което доникъде няма да ни изкара.

Но ще купувам, де. Сортерите са му интересни, но доста трудни все още, има едни монтесори кубчета: само с жетони, само с топки, само с пръчици и ще му взимам такова. Бях намерила перфектното комбинирано, но дойде някакво друго, фалшиво и го върнахме.

На мен ще ми е интересно да споделите на какво ги учите. Примерно, ше им вземата ли панда вилици да се хранят сами с прибори. Моето дете явно смята, че ние сме част от близкоизточна общност и част от културата ни е да се храним с ръце и не дава да му давам зеленчуци с лъжица - само с пръсти - да яде сам или ако вече са намачкани с яйце или месо, аз му давам с пръсти. Представете си как се мажем.

# 736
Минавам да се оплача, че ми умря меракът да пътуваме защото малкият господин започна да си сваля коланите в столчето за кола. Няма сила, която да го спре. Стягам колкото мога, буквално със сила, почти веднага успява да си ги махне. Слагам ги по няколко пъти, обяснявам, моля, карам се, нищо не помага, най-много да се разпищи. В количката също вече ги маха, за там все тая, ама за столчето за кола хич не ми е ОК 😩

Честно да ви кажа, сигурно ние сме нетърпеливи, но на мен на моменти ми идва прекалено да се боря със зверчето. Почти всичко при нас е физическа (и не само) борба - обличане, събличане, смяна на памперс, миене, къпане, рязане на нокти, отстраняване от места, на които няма работа (като хладилника или бордюра на улицата, или фонтан, в който иска да се гмурне). Особено последното е изключително напрягащо, защото почти винаги е последвано от сърдене, тръшкане, викове, крясъци, дори рев. А се случва непрекъснато!
Вкъщи продължавам да не мога да свърша нищо, ни да отворя хладилник/мялна/шкаф/балконска врата. С такава сила дърпа шкафовете в кухнята, че успява да отвори заключалките. А какво тръшкане и рев пада някой ако посмее да затвори врата…Катери се по дивана, опитва се и по кухненските шкафове вече, навън види ли стълби все там търчи. Навън продължава да събира боклуци и да ги лапа, това поне няма ли край 😩
Какви книжки, какви 5 лв, най-интересните книжки са моите, като забавлението е да ги събаря на пода от нощното шкафче…

Напоследък има и неприятен навик да плюе храна, ако не му харесва. Лапа лъжицата и като усети вкуса си отваря устата и съдържанието просто пада.

Не знам нашето ли е изключително диво или масово чуждите деца изглеждат по-култивирани 😅

# 737
Гери, Лъчезар също е в  подобна ситуация. Както ти казваш, всяко нещо е борба и станал толкова силен, че едва го удържам. Понякога имам чувството, че ще го изтърва като го мия, на няколко пъти ми се отскубва от ръцете навън и веднъж даже и мен повлече… Уж е сравнително спокоен, но нещо като го хапят калинките и започне едно тръшкане, ритане, отблъскване от мен. Не ми се мисли като проходи сам как ще го гоня.

Сега е хремав и му правя инхалации, капки в носа и сиропи и всичко е кошмарно трудно и неминуемо съпроводено с рев и крясъци. Аз също съм болна, което допълнително вгорчава ситуацията.

Толкова скапана от отдавна не съм се чувствала. Отгоре на всичко ми се струва непосилна идеята да го накарам да хапва сам. Ще пробвам с панда приборите, но той има и друг подобен комплект мини лъжица и вилица к не будят особен интерес. Така че нямам кой знае какви надежди.

При нас също събарянето и късането на мои книги е на почит, но той си харесва и неговите. Топ хит е да слуша музика, да събаря неща от маса/шкаф и да отваря всичко. Само го дебна да не изрови храната или тоалетната на котката.

След седмица заминавам за море да се сбогуваме с лятото и се надявам силно да се върнем здрави (и да отидем де), защото ваксините са отложени.

Оплаках се.

Мама, Наде, всичко наред ли е?

# 738
Гери, и моето не е фен на добрите хигиенни навици - постепенно започна да реве при миене на всичко (дупе, ръце, лице) и при къпане, дори и да не мием косата, пак реве. А от сешоара как раве... Случвало се е единия ден да му изрежа ноктите на едната ръка, на следващия на другата...

Днес не знам какво му беше станало не искаше да яде и заспа на стола за хранене, после спа един час на обяд и всъщност е геройство, че го изкъпахме, за тези обстоятелства даже малко рева. Мисля да му взема козирка за баня. Сигурно ще кажете да не си давам парите, ама ние не можем да му измием косата като хората... става ми жал и го претупвам, трябва да опитаме с козирка.

Стили, бързо оздравяване и ппиятна почивка.

# 739
  • Пловдив
Маги, преди да купите козирка, защо не пробваш да му дадеш слушалката на душа в ръцете да си играе с нея, а ти с канче да измиеш главата 🤔 или да си мие сам зъбите, а ти през това време да миеш главата.
Ивайло както съм споделяла няма нищо общо с батко си. Георги по това време сам си ядеше доста прилично, Иво освен до хвърля няма друго желание.
Единствено има желание да си мие зъбите, което той го приема като да дъвчи четката 🤦🏽‍♀️
Уж не купувам неща...3 чанти играчки и гризалки приготвих за подаряване 🤐 разчистих и част от малките дрехи. Разкарах дървеното люлящо конче - никакъв интерес не прояви и към него. Уокъра и него прибрах - също липса интерес, като застудее времето ще пробвам още един път да му го предложа и ако не го махам. Ще правим и прощъпулник, може би на рождения ден на брат му - да си ходи стабилно.
С хигиената нямаме проблем - навън го оставям да се прави на прасенце, в банята се радва.
Ноктите буквално с тормоз ги режа, но не се отказвам и не прилагам като спи - трябва да свикне.

# 740
Герка, с какво столче сте? Има едни клипсове/закопчалки за коланите. Слагат се на коланите на нивото на гърдите и така не може да ги изхлузи.

Magrat, дъщеря ми започна да плаче като й миехме косата някъде след годинката. Както й харесваше и изведнъж стана драма, със сушенето на косата беше същото. Драмата продължава все още, като дойде ред за косата са едни уговорки..

# 741
  • София
Гери, имаш по-палаво момченце. Някои неща не зависят от подхода на родителя, просто детето е с такъв характер. Към момента не можеш да направиш нищо, освен да го опазиш здрав. И да те “успокоя” - не стават по-мирни 😜 Моят син на 7 все още почти всяко движение му е със скок, тряскане, блъскане и събаряне на неща.

# 742
Коригирам си поста, видях приспособленията, ще поръчам. Ако някой се интересува: BeSafe Belt Keeper / обезопасителна скоба за столче за кола. Много благодаря, NI_Cl!!  ❤

NI_Cl, столчето е Axkid one 2. Как точно се казват тези приспособления, може ли линк или снимка?

Vondito, точно на теб се надявах да ме успокоиш, защото си спомням, че и твоят син е ранно проходило диване. 😆Това ми е основната цел, да го опазя жив и здрав, което хич не е лесно, но мобилизирам всички ресурси и така..Наистина за момента не мисля ни за гърне, ни за проговаряне, опитвам се да го извеждам навън на (сравнително) безопасни места да се изморява, че вкъщи ще изпотроши всичко + себе си.
Определено е до характер, но и до пол - момиченцата категорично са много по-спокойни. Има изключения, но като цяло, момиченцата изглеждат доста по-лесни за гледане. Успокоявам се, че като станат тийнеъджъри колелото ще се обърне 🤣 Баща му е бил много залюхан тийнейджър, само спорт и учене го е интересувало, аз също бях примерна, така че мога да се надявам на същото 🤪

Стилянче, оправяйте се бързо! Разбирам те прекрасно. Трудно е и при нормални обстоятелства, а в комбинация с болно дете и майка вкъщи направо си е ужас..Повтаряй си, че ще мине и ще дойдат по-добри времена. И мъжа ти да помага максимално, че доколкото си спомням при вас нямаше помощ от баби.

Надето не се включвала скоро. Наде, ако четеш, драсни някой ред! ❤

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 12:22 от GerKa99

# 743
GerKa99, това приспособление служи, за да държи коланите пред гърдите и детето да не може да ги изхлузи настрани през раменете. Предполагам, че освобождаващият бутон се натиска по-силно отколкото могат да го натиснат детски пръстчета. Възможно е доста тъпо да ми прозвучи предложението, но погледни в кашона на своето столче и ръководството му за употреба - дали случайно нямаш такова приспособление в комплекта или марката да има собствено съвместимо, което да купиш. Моето столче има такава добавка, но все още не я ползвам и не съм я разгледала обстойно - в ръководството пишеше, че се ползва едва след като столът бъде обърнат напред и при някаква минимална височина на детето (тока че погледни и за такова условие). И понеже моят стол е с удължено ползване в посока обратна на движението - до 105 см височина, то скоро няма и да опра да тази добавка, но доколкото я разгледах е съвсем различно нещо и е друг принципът и на обезопасяване - по-скоро да не може да се натисне отключващият бутон, понеже конструкцията на коланите е такава, че е абсурд да ги изхлузиш. За това и предполагам, че такива устройства има поне 2-3 вида в зависимост от проблема, който трябва да решават.

# 744
Здравейте, може ли някоя мама с добър опит с течащ нос. Буквално като чешмичка не спира да тече нослето, дави се през нощта от секрети и не спи. Физиологичен разтвор, виброцил и Стери мар не ни помагат изобщо. Препоръчайте нещо, което е позволено и действа..

# 745
  • Пловдив
От опита с големия и сега с малкия - сополът минава за 2 седмици...с медикамент и без.
Който измисли нещо за хремата, за седмица ще стане мелиардер.

# 746
  • София
За съжаление не мога да кажа друго - 2 седмици и ще се оправи. Няма смисъл от друго, освен от физ. разтвор, евентуално, ако позволява.

# 747
И аз потвърждавам, че лек за сопол няма(аз освен физ рр при гъст сопол нищо др не ползвам), един носко вземете, ако нямате и дърпайте често, за да му е по-леко на детето.

Как сте, много сме тихи тази седмица?
Ние се прибрахме, пътуването на връщане беше по-зле и от това на отиване, даже не знам как е възможно. С прибирането обаче малката започна да прави по 5-6-10 крачки, в парка все още не смее, но вкъщи и в двора си щъка доста. Лошото е, че започна и много да се катери и е супер бърза, леглото на брат и, дивана, секцията в хола, шкафове, за секунди е отгоре, а въпреки че и показвам как се слиза всеки път изобщо не отбира и ако не съм до нея направо се хвърля по очи. Вчера се качи на леглото на брат си, изправи се и както не може да ходи започва да тича по леглото и съответно падна, не знам как да обезопася, не разбирам и защо не схваща момента със слизането при все че от месеци и показвам как става..

Гери, характер е, не е до пол, Бояна е Маугли и брат и беше същия. Тя яде всичко на земята, все някой камък има в устата, само пакости са и в главата и съм сигурна че ме разбира какво и говоря, но просто не я интересува и си прави каквото е наумила. И ние вътре не виреем, даже днес поръчах гумени ботуши, че вчера изрових на брат и гащеризоните за дъжд и се подготвям за гадно време, че вече съм го играла филма да търся гумени ботуши когато вече вали(размери няма обикновено). Та да ви препоръчам, ако мислите да взимате, жабките са супер за тях, много са лекички. Сега намерих едни намалени bundgaard, те са по-тежки, но стават, аз имам за мен и за баткото и не са мръднали.

# 748
НОВА ТЕМА. По-късно като мога ще мина и да попиша

Общи условия

Активация на акаунт