ПРАВО В СУ

• 1 392
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте,

Обръщам се към вас с конкретен въпрос, свързан с кандидатстването за специалност "Право" в Софийския университет.

Преди 10 години положих държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература, а впоследствие завърших образователно-квалификационна степен "магистър". В момента обмислям да кандидатствам за специалността "Право", но се сблъсквам с някои затруднения.​

Основният проблем е, че в настоящата кандидатстудентска кампания не се провеждат конкурсни изпити, а приемът се осъществява въз основа на оценките от ДЗИ. В моя случай, оценката от ДЗИ, положен преди десетилетие, вероятно няма да бъде достатъчна за постигане на необходимия бал за прием в специалността.​

Имам следните въпроси:

Възможно ли е да се положи отново ДЗИ по български език и литература, въпреки че е минало значително време от първоначалното му полагане?

Съществува ли алтернативен начин за кандидатстване, например чрез оценките от държавните изпити, положени по време на висшето ми образование?

Допълнително, изпратих имейл до учебния отдел, но не получих отговор. При телефонно обаждане ми беше казано: "Момче, пусни си документите и системата ще те 'изплюе' някъде." Това изказване не ми предостави ясна информация относно възможностите ми за кандидатстване.

Ще бъда благодарен за всякаква информация или съвети по въпроса.

# 1
  • Далечният изток
Ще ставаш юрист, а не четеш най-важния документ, който те касае в случая - правилникът за прием.
Където впрочем пише, хайде като на бъдещ колега да помогна, цитирам
Всички държавни зрелости изпити (ДЗИ), положени в периода 2008 – 2021 г., се включват в балообразуването с коефициентите за държавните зрелостни изпити (ДЗИ¹)....

# 2
Той май друго пита-за алтернативен начин за кандидатстване, тъй като не му е достатъчна оценката от ДЗИ, аз така разбрах въпроса.
Ако няма алтернативен начин, може да се кандидатства напр във В. Търново, там е с онлайн тест по БЕЛ, но се оказа доста труден миналата година и пак се изисква висока оценка.
Алтернативи са УНСС и НБУ, ако се държи на София. Към днешна дата няма особено значение къде си завършил, навсякъде можеш да придобие знания, съдейки по дебелината конкурсите.

# 3
  • столицата
Може да питате МОН дали може отново да се явите на ДЗИ.
Иначе ,след като вече сте магистър по друга специалност,  следва да гледате баловете за право, платено обучение.

Общи условия

Активация на акаунт