За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 767
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
  • Русе
  • Мнения: 6 169
Скрит текст:
В рецепта на Ваня Джорджевич, хляба изглежда много апетитно. Прилича на Солун или пърленка с такъв вкус ли е?

Някой правил ли е тиквички с корнфлейкс във фурна? Миналата седмица за първи път правих панирани, но ги пържих и много ми харесаха. Те много бързо стават, но не ми се пържи и се чудих дали същите ще станат и на фурна.
Аз ги правих само с яйце и после в брашно. Мисля на фурна да ги правя брашно, яйце, корнфлейкс. Имам много и се чудя как да го използвам.

https://ipeychev9.blogspot.com/2017/05/blog-post_17.html

# 661
  • Мнения: 5 436
И мен ме мързи, много пръска и всичко се замирисва и затова много, много не ми се занимава с пържени неща.
Аз на това му казвам кюфтета от тиквички,  тях също много ги обичам и мога всяка седмица да си хапвам. Само дето не им слагам сирена, кашкавал и много брашно.
Peych, благодаря!  Точно това ми трябваше.
Аз повече питам да разбера дали планировка се задържа по тях и си остава или пада. Миналата година май гледах видео на жена и нищо не оставаше по тях, накрая си ги изпържи само с брашно. Обаче тя май чипс ползваше.

# 662
  • Мнения: 3 890
С бъркалките не става, то си трябва месене...

Не е така. Особено за мек, пухкав хляб тестото трябва да е толкова добре хидратирано, че да може да се бърка с миксер. После с ръце само се формова. Колкото е по-течно тестото, толкова по-мек става хлябът. Аз например слагам първо половината от брашното по рецепта и цялата течност (вода, мляко или смес). Разбърквам го добре с миксера и след това на части добавям останалото брашно. В момента, в който тестото спре да се маже по бъркалките и започне да се отлепя от стените на съда и да се обръща - вече е готово и спирам да добавям брашно, независимо какво е количеството му по рецепта. Т.е. ако се стигне до момента, в който миксерът не може да се справи с тестото - брашното вече му е твърде много. Средната хидратация на белия хляб е около 70 % (т.е. на 500 г брашно - 350 г течност). Начинаещите го правят с 60% и по-малко, точно защото се хвърлят да месят на ръка, което изисква много брашно, но в професионалните кухни се меси с машини и тестата са с около 80% хидратация.

# 663
  • Мнения: 10 687
В рецепта на Ваня Джорджевич, хляба изглежда много апетитно. Прилича на Солун или пърленка с такъв вкус ли е?


Да, много е вкусен и няма месене.

# 664
  • Sofia
  • Мнения: 22 574
... Някой правил ли е тиквички с корнфлейкс във фурна? Миналата седмица за първи път правих панирани, но ги пържих и много ми харесаха. Те много бързо стават, но не ми се пържи и се чудих дали същите ще станат и на фурна. ...
Ако някой ти каже, че печеното (каквото и да е) ще е същото като пърженото, лъже те най безочливо. Опира ли до вкус, няма друго като пърженото.

Аз на това му казвам кюфтета от тиквички, 
Аз повече питам да разбера дали планировка се задържа по тях и си остава или пада. Миналата година май гледах видео на жена и нищо не оставаше по тях, накрая си ги изпържи само с брашно. Обаче тя май чипс ползваше.
Не само ти - кюфтета са си. Simple Smile У нас най ги харесваме с безглутенова панировка Темпура. Режа на шайби, посолявам и подсушавам, овалвам в брашно и  панировката (с ледена вода и безглутеново брашно - оризово или това на Лидл) - пържи се (няма да стане с печене).  Оставят се на решетка.  Стават толкова хрупкави...



Може да ги употребиш и за руло от тиквички или в кекс.

# 665
  • Мнения: 24 625
Тиквички дори на супер малки порции в еърфраера не съм успявала да докарам като пържени, камо ли във фурна. Те и както са много сочни пък съвсем. Не че не става вкусно, аз всякак ги обичам тях, просто е различно.
Права е Морена, други панирани неща могат да се докарат и съм го правила, но не тиквичките.

Ако е за корнфлейкса това дето пишеш че искаш да го използваш - пилешко панирано с него си става добре и във фурна или еърфраер, имай предвид и да го омаслиш леко отгоре - най-лесно със спрей но става и с четка да минеш леко.

# 666
  • София
  • Мнения: 12 697
С бъркалките не става, то си трябва месене...
Мони, не е така. Много видове хляб се приготвят с разбиване с миксер и резултатът е чудесен!

# 667
  • Мнения: 13 237
Моля, за съвет, сухата мая активира ли се във вода или не. Пробвах рецепта от близка родственица без активиране, нищо не стана. Получи се, но не желаният ефект. А в мрежата и на пакетчето пише, че не се активира. Как е най-правилно да се ползва суха мая?

# 668
  • Мнения: 3 890
Светкавица, по принцип сухата мая не се активира, но аз я активирам, защото има много нискокачествени маи и искам да я видя, че шупва хубаво, за да не си изхабя продуктите. Особено ако остават по-малко от 6 месеца до края на срока на годност, много маи (дори и добри марки) не работят. Просто има лоши партиди. Активира се в кашичка от брашно, вода и малко захар.

# 669
  • Sofia
  • Мнения: 22 574
Моля, за съвет, сухата мая активира ли се във вода или не. Пробвах рецепта от близка родственица без активиране, нищо не стана. Получи се, но не желаният ефект. А в мрежата и на пакетчето пише, че не се активира. Как е най-правилно да се ползва суха мая?
Няма правило,  кой както реши.

# 670
  • Русе
  • Мнения: 6 169
По принцип винаги активирам сухата мая преди използването й. Искам да се убедя, че ще свърши работата за която е предназначена.
Това не е задължително. Всеки сам си решава. Понякога по лесното и бързото не дава желания резултат.

# 671
  • Мнения: 24 625
Навик ми е да си я видя че шупва, когато меся нещо с мая. В голяма степен е и защото когато се учих да работя с мая, не знам да е имало суха, работеше се със свежа и то от едни големи калъпи режеха...
Сега пък вече го правя и със сухата, понеже рядко меся и се случва да ми се застои повече време. Не е задължително по принцип, но и с нищо не пречи да се направи.
Не е и някакво допълнително време, просто започвам с това и докато си приготвя и отмеря другите продукти обикновено се е вдигнала вече.
Не съм имала издънки при мен, но майка ми беше нацелила някаква от Лидл дето беше непредвидима. От една и съща партида пакетчета купени заедно и съхранявани заедно, тя се зарежда с по повече. И бяха "тука има, тука няма"... Свикна и тя да активира първо, макар че спря да използва точно тази марка.

# 672
  • Мнения: 7 512
С бъркалките не става, то си трябва месене...
Мони, не е така. Много видове хляб се приготвят с разбиване с миксер и резултатът е чудесен!
Убедихте ме, ще пробвам още утре.
GG* ще следвам съветите ти.
Благодаря!

# 673
  • Мнения: 5 436
Аз не пържа тиквички. Не ми харесват пържени само тези, които се водят по гръцки, нооо... са голяма занимавка и не правя. Веднъж само се опитах издържах само 4-5 лентички, а и май не ми се получиха и това ми е било.
Като ги правя на котлон са в грил тиган, това не мога да го нарека пържене. Върху хартия за печене във фурната оваляни в брашно с червен пипер и сол и малко повече олио стават по-хубави и от пържените. Аз така ги правя само като ми омръзнат на грил.
Миналата седмица рецептата,  която я гледах я бяха кръстили "тиквички по вкусни и от месо" и ми стана любопитно и реших да я опитам. Аз и тях щях да сложа във фурната, но стана късно и реших, че пържени ще станат по-бързо и вече бяхме гладни. Наистина се получиха много вкусни, но пак е плескане с това паниране. Корнфлейкса го купих точно за хапки, правих такива, но той в огромно количество. Сега има тиквички и реших да го вложа и в тях. Не ми се получиха. Само първите няколко след това  се намокри и спря да поема по тях. Спря да ми се занимава и остатъка направих само пак като миналата  седмица в яйце и брашно, а като свърши яйцето ги изпекох чисти другата тава.
Иначе са много вкусни и хрупкави, обаче за хапване веднага. Утре до вечерта сигурно вече няма да са толкова хубави,  ще видим.
Другият път, ако ги правя ще си нарежа тиквички на филийки, няма да ги правя така на ленти и ще смеля корнфлейкса. Сега го научих и остана май едър.
Утре вечер мисля да опитам и по гръцки да направя. Да видим ще ми се получават ли този път.

Морена, благодаря за идеята не съм се сещала за оризово брашно, ще опитам и с такова. А какво е това от Лидл?
Аз съм пробвала с царевично и с грис. С грис една идея хрупат повече, с царевичното не помня дали бяха хубави. Предполагам, че да то е хубаво за панировка.

# 674
  • Мнения: 24 625
С всякакво стават, само да ти се панира че наистина е занимавка...
А с корнфлейкса е така, не знам защо не продават малки опаковки ами са все някакви като чувал. И аз така се излъгах веднъж, това нещо няма свършване. Накрая го подарих почти пълен пакет на приятелка дето го яде на закуска. Той вярно че не се разваля бързо но при мен нямаше шанс да се употреби това количество.

Общи условия

Активация на акаунт