За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 772
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
# 646
  • In transit
Момичета и момче, моля за съвет. От ръжено брашно или овесени трици ще станат ли Добруджанки?
Как се работи с тях, че се обърках от четене на рецепти. Не бягам от глутен.
Трябва ми много лесна рецепта и да са меки- да не е твърда коричката, без цели семена.
Заместител ще са на хлебчета или малки питки.
Трябва да станат, дали ще са меки... не знам. Аз ги правя добруджанките само с нахутено брашно и стават мекички.

monii, ето една лесна рецепта от мен. Може да се оформи, както искаш.

# 647
Момичета и момче, моля за съвет. От ръжено брашно или овесени трици ще станат ли Добруджанки?
Трябва ми много лесна рецепта и да са меки- да не е твърда коричката, без цели семена.
От триците не бих че ще станат съвсем фуражни... За ръженото брашно има шанс, но според мен ще иска малко повече кисело мляко, води се по консистенцията а не по нормалната рецепта. И то тестото да ти е лепкаво а не да можеш да ги оформяш с ръце, знам че някои ги правят с ръце и затова уточнявам. Ръженото е по-тежко брашно, нека е по-лесно да бухнат. Със сигурност ще станат много ароматни, дано и да се получат както ги искате.

# 648
Оф, Мики, от твоите снимки винаги огладнявам, големи вкусотии предлагаш - всичко е по мой вкус и каквото съм пробвала е топ.
Аз харесвам сиромашката питка
https://evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article& … ipogachi&Itemid=9

Има и един мега бърз хляб с бъркане на ваня Джорджевич...
https://privanya.blogspot.com/2020/03/blog-post.html

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 22:23 от zenata

# 649
  • In transit
Благодаря, жената. Hug Да ги слагам в скрит текст? Grinning

# 650
  • Sofia
Ръжта по природа си е лепкава. Оформяй питките с влажни ръце. Само с ръж ще са мнооого вкусни, но доста плътни и бийдейки малки форми е много лесно да станат и твърди при печенето.  Това ако ти е пълнозърнеста ръжта, понеже Балван имат бяла ръж.  И трабва да пробваш, за да разбереш харесват ли ви. Ползвай по малка доза за пробата. Simple Smile

Търся лесна рецепта за направата на хляб, без много месене, да се пече във фурната, а не в хлебопекарна.
Мони, къде ще печеш не е важно.
Но ако не месиш/ бъркаш, не развиваш глутена, който държи форма на печивото.  Та все някакво месне или бъркане трябва да има,  иначе трябва да печеш във форма, като кекс.

# 651
Благодаря, Морена!
Аз точно за такава рецепта питах, само с бъркане , без месене, и да се пече във форма за кекс.

# 652
  • Sofia
Благодаря, Морена!
Аз точно за такава рецепта питах, само с бъркане , без месене, и да се пече във форма за кекс.
Значи просто търси кексова консистенция (сложи си маята според количеството брашно, солта да е 2-3% от него и водата да ти е повечко), по суха ще е турудна за бъркане, а и по сбит хлябът.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 09:13 от Morena

# 653
monii, ако те притеснява месенето, защо не правиш хляба с миксер - с бъркалките за тесто?

# 654
С бъркалките не става, то си трябва месене...
Морена, на 500гр. брашно, 300 мл.вода дали ще е добре?

# 655
  • In transit
В този случай ползвай този метод за бъркане и почивка на тестото, като ползваш продуктите за хляба, от предния ми пост. Може и тестото от рецептата да направиш, пак ще се получи във форма за кекс.

И този шведски хляб е точно такова, каквото търсиш.

# 656
# 657
  • Sofia
С бъркалките не става, то си трябва месене...
Морена, на 500гр. брашно, 300 мл.вода дали ще е добре?
Moни, зависи от брашното, сложи тези 300г вода и виж  как ще е.
Ето и рецепта от мен за хляб без месене, но с дълъг процес - https://morrennaa.blogspot.com/2020/03/blog-post_80.html.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 12:48 от Morena

# 658
В рецепта на Ваня Джорджевич, хляба изглежда много апетитно. Прилича на Солун или пърленка с такъв вкус ли е?

Някой правил ли е тиквички с корнфлейкс във фурна? Миналата седмица за първи път правих панирани, но ги пържих и много ми харесаха. Те много бързо стават, но не ми се пържи и се чудих дали същите ще станат и на фурна.
Аз ги правих само с яйце и после в брашно. Мисля на фурна да ги правя брашно, яйце, корнфлейкс. Имам много и се чудя как да го използвам.

# 659
Аз не пържа, че ме мързи, не чак толкова поради други причини Flushed
ММ е готов да пържи, но гледам да му спестявам пипкави работи, та... правя адска смес от стърГани тиквички/ оставям ги да се изцедят за няколко часа/, яйца, брашно, сирене и кашкавал .
На гъстота като за много гъсто тесто за кекс, почти да пада тежко от лъжицата- сипват се с лъжица в намазнен тиган, обръщат се и са готови съпер бързо, без да са попили кой знае колко мазнина.

Общи условия

Активация на акаунт