За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 10 913
  • 266
  •   2
Отговори
# 90
  • Бургас
  • Мнения: 1 683
Кубратова, точно тези аз съм ги правила, иначе купувам от Берёзка понякога. В къщи много се ядат пелмени. Рецептата я имам от тийн - детските си години и там съм записала 6 мин. на пара, 8 мин. варене, 5 мин. варене преди пържене. Пуешкото го имах замразено от месец може би. Ама вчера пекох от него с боровинки (голяма вкусотия) и самото месо си е добре. И нощеска направих пелмените, сложих ги в камерата да се замразят, и тая вечер ги сготвих.

# 91
  • Мнения: 7 059
Може би за самото месо не е било достатъчно времето. Аз си ги правя с кайма смес или телешка - много ситно смляна, не обичам с пуешко и не съм пробвала. Забелязала съм обаче при други поводи, че кайма от птиче месо се готви по-бавно от свинска/телешка. А при цяло парче месо обикновено е обратно. Може ли това да е причината?

# 92
  • София
  • Мнения: 8 385
Може би за самото месо не е било достатъчно времето. Аз си ги правя с кайма смес или телешка - много ситно смляна, не обичам с пуешко и не съм пробвала. Забелязала съм обаче при други поводи, че кайма от птиче месо се готви по-бавно от свинска/телешка. А при цяло парче месо обикновено е обратно. Може ли това да е причината?
Пилешката кайма обикновено съдържа по-малко мазнина, а точно мазнината провежда топлината по-добре, което води до по-бързо сготвяне. Що се касае за цяло парче пилешки гърди: то има по-високо съдържание на вода, не е уплътнено и пресовано (като каймата), а специално при пелмените е с директна термична обработка (да не пиша и при по-висока температура).

# 93
  • Sofia
  • Мнения: 22 452
... Месото, сготвено на пара има ли по-сурово усещане в устата...
Не.
Ако няма да е мляно месото, е предварително готвено, защото трябва да се сготви за времето нужно за тестото -
 кратко.

# 94
  • Sofia
  • Мнения: 1 385
Кубратова, точно тези аз съм ги правила, иначе купувам от Берёзка понякога. В къщи много се ядат пелмени. Рецептата я имам от тийн - детските си години и там съм записала 6 мин. на пара, 8 мин. варене, 5 мин. варене преди пържене. Пуешкото го имах замразено от месец може би. Ама вчера пекох от него с боровинки (голяма вкусотия) и самото месо си е добре. И нощеска направих пелмените, сложих ги в камерата да се замразят, и тая вечер ги сготвих.
Ябълкова, Може ли рецептата за пелмени. В къщи много се ядат. Съпруга ми ги обича, но не съм правила никога, а ги купуваме замразени от Берьозка.

# 95
  • Sofia
  • Мнения: 22 452
.... Може ли рецептата за пелмени. В къщи много се ядат. Съпруга ми ги обича, но не съм правила никога, а ги купуваме замразени от Берьозка.
Aко питаш за тестото - то е просто хлебно такова - брашно, вода (топла) и сол и не много меко, за да се работи лесно с него.  Пък плънката е каквото ти хрумне... само виж предния ми коментар.
Замразени има тази седмица и в Лидл.

# 96
  • София
  • Мнения: 12 391
Кубратова, точно тези аз съм ги правила, иначе купувам от Берёзка понякога. В къщи много се ядат пелмени. Рецептата я имам от тийн - детските си години и там съм записала 6 мин. на пара, 8 мин. варене, 5 мин. варене преди пържене. Пуешкото го имах замразено от месец може би. Ама вчера пекох от него с боровинки (голяма вкусотия) и самото месо си е добре. И нощеска направих пелмените, сложих ги в камерата да се замразят, и тая вечер ги сготвих.
Ябълкова, Може ли рецептата за пелмени. В къщи много се ядат. Съпруга ми ги обича, но не съм правила никога, а ги купуваме замразени от Берьозка.

Аз ги правя по тази рецепта: Уралски пелмени.

# 97
  • Русе
  • Мнения: 5 991
Скрит текст:
Кубратова, точно тези аз съм ги правила, иначе купувам от Берёзка понякога. В къщи много се ядат пелмени. Рецептата я имам от тийн - детските си години и там съм записала 6 мин. на пара, 8 мин. варене, 5 мин. варене преди пържене. Пуешкото го имах замразено от месец може би. Ама вчера пекох от него с боровинки (голяма вкусотия) и самото месо си е добре. И нощеска направих пелмените, сложих ги в камерата да се замразят, и тая вечер ги сготвих.
Ябълкова, Може ли рецептата за пелмени. В къщи много се ядат. Съпруга ми ги обича, но не съм правила никога, а ги купуваме замразени от Берьозка.

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/06/blog-post_18.html

# 98
  • Бургас
  • Мнения: 1 683
Пелмени
За тестото:
2 чаени чаши брашно
1/2 чаена чаша прясно мляко
1/3 чаена чаша вода
1 чаена лъжица олио
1 яйце
1 чаена лъжица сол
Приготвяне:
Смесете водата, млякото и солта. Изсипете брашното върху масата и направете кладенче. Бавно прибавайте към брашното водата с мляко и сол. Сложете яйцето и накрая добавете олиото. Замесете твърдо тесто. Месете докато стане гладко и престане да се лепи по пръстите. Разточете тестото на тънък лист и изрежете от него кръгчета с диаметър 4-5см. В средата на всяко кръгче сложете плънка. (тук има обяснения как се сгъват, но вярвам, че знаете - сгъва се и се пристиска с вилица по края или се надипля с пръсти). Поставете пелмените в чиния, поръсете ги с брашно и ги сложете в камерата на хладилника. Щом замръзнат, ги приберете в торбичка и пак ги приберете в камерата.
Пелмените се сервират със сметана ИЛИ смес от масло, горчица, лимонов сок и черен пипер.
Ако ги искате варени, варете ги 8 минути, като във водата трябва да има 1 дафинов лист и 2-3 зърна бахар.
Ако искате да са на пара - гответе ги 6 минути.
Ако ги обичате пържени, първо ги сварете за 5 мин. и после ги изпържете до златисто.
Плънки за пелмени:
1.
200гр. свинско месо
200гр. телешко месо
1 глава лук
90мл. студена вода
1/2 чаена лъжичка сол
черен пипер на вкус
може да се сложат и 2 скилидки чесън
хубаво е да се сложи и 1 супена лъжица неподсладено кондензирано мляко (никога не слагам)

2.
400гр. рибно филе
1 глава лук
1 и половина чаена лъжица масло
45мл. вода
1/2 чаена лъжица сол
черен пипер на вкус

3.
200гр. сухи гъби
200гр. рибно филе (сьомга или есетра)
2 глави лук
1/3 чаена чаша олио
сол и пипер на вкус

4.
200гр. пуешко месо
200гр. пилешко месо
1 глава лук
1 супена лъжица масло
45мл. вода
сол и пипер на вкус

Написах го както са ми го предали. С риба не съм правила. Но с картофи и гъби е подходящо за хора, които не ядат месо. Обаче там вече е импровизация - нямам точна рецепта. Намачкани картофи, ама да не е хептен гладко, гъби леко задушени, лук, сол, пипер.

# 99
  • Мнения: 3 711
Няма как пуешко/пилешко да се сготви за 6 минути на пара. 16 минути е по-вероятно. Може да измерите с термометър температурата на плънката. Пилешкото трябва да достигне поне 74 градуса, за да се унищожат опасните бактерии. Може би става въпрос за други плънки - картофи, сирена, зеленчуци, евентуално телешко, защото при него минималната температура е по-ниска /към 60 градуса/.

# 100
  • Мнения: 10 287
остана ми сварен и подправен ориз за суши, но не ми се купуват нови кори и не ми се прави още суши. Гледах в нета едни рецепти за топки от ориз . Сега се чудя дали наистина ще стане . Нещо като оризови кюфтенца мънички с този ориз или да не си правя труда да пробвам ?

# 101
  • Мнения: 7 806
Объркай ориза с крема сирене, малко майонеза, краставица и консерва риба и го поднеси като салата.
Или направи поке. Разпредели ориза в купички и сложи отгоре нарязани краставица, авокадо, зеле, репички, моркови, едамаме, сладка царевица, грах, добави скариди, парченца пушена риба или от консерва.... общо взето каквото обичате и имаш в къщи.

# 102
  • Мнения: 10 287
Благодаря много за идеите !  но ми се вижда , че пак ще се получи нещо от сорта на сушито, но не в кори. Аз се чудя не може ли да се префасонира на нещо по-различно от суши. От сорта на малки оризови кюфтенца с лека панировка или подобно. А за салата не става , остана по-дзлго в топлата вода и вече не става за салата изобщо. Сега ще поразгледам още из нета. Ако не става - не става . Чудих се още за нещо като рула с листа от айсберг и настъргани репички вътре .

# 103
  • Мнения: 7 806
В такъв случай можеш да пробваш да направиш нещо като италианските аранчини.

# 104
  • Мнения: 10 287
мерси. ще прегледам. повечето предложения са подобни на дадените от теб. Използва се без повече обработка, с различни приставки. Ще поразгледам нататък .

Общи условия

Активация на акаунт