За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 791
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 10 874
далматинска торта ще стане Simple Smile ха мен ми се струва интересно .

# 76
  • In transit
  • Мнения: 14 223
Ябълкова, ще стане. Ванилов крем имаш предвид от пакетче или сладкарски?
Ако искаш шоколадов вкус на крема, добави след сваряване шоколад или шоколадов кувертюр.
Консистенцията и вкуса на маскарпоне с Нутела е различен.

# 77
  • Бургас
  • Мнения: 1 734
Благодаря! 🙂 Имам предвид домашния крем Ванилия, дето се прави с натурално нишесте, яйца, мляко, ванилия и захар. Представих си го върху крема да ръсна леко нутелата. Че това са ми поръчали - торта с нутела. Обаче правих наскоро едни кремчета с шоколад и крема сирене, и хич не се харесаха и затова не смея май с маскрапонето да правя нещо. Аз обаче си ги хапнах кремчетата, много вкусни бяха! Та за тортата, която мисля - да не стане някоя манджа с грозде само, че имам доста провали в кухнята 🙂

# 78
  • Мнения: 7 476
Правя еклерова торта с ганаш, като еклерите ги пълня с традиционен домашен ванилов крем - поне в такава торта за мен комбинацията е сполучлива. Обаче същата комбинация не я харесвам в тарталетите и ги правя отделно шоколадови, отделно ванилови. Синът ми пък си иска тарталетите и с двата крема и за него ги правя така. Ето че е въпрос на вкус по-скоро и съчетание на останалите елементи и текстури - прочее, съобрази се с вкуса на поръчващите тортата.

# 79
  • Мнения: 4 390
Здравейте! един бърз въпрос. Пека крем карамел. И така час и половина и хабер си няма. С 8 яйца,1чч захар 1л пр. мл. Идеи защо не се получава..?

# 80
  • София
  • Мнения: 12 222
Здравейте! един бърз въпрос. Пека крем карамел. И така час и половина и хабер си няма. С 8 яйца,1чч захар 1л пр. мл. Идеи защо не се получава..?
По принцип се пече бавно  на 130 - 140 градуса за около 120 минути, но може и повече, или докато стегне

# 81
  • Русе
  • Мнения: 6 172
Скрит текст:
Здравейте! един бърз въпрос. Пека крем карамел. И така час и половина и хабер си няма. С 8 яйца,1чч захар 1л пр. мл. Идеи защо не се получава..?

Здравейте!
На колко градуса го печете?

# 82
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
Здравейте! един бърз въпрос. Пека крем карамел. И така час и половина и хабер си няма. С 8 яйца,1чч захар 1л пр. мл. Идеи защо не се получава..?
Фурната наред ли е?
Аз пека на 160 градуса за към час, а в тавата наливам  топла вода.

# 83
  • In transit
  • Мнения: 14 223
И аз си помислих да няма проблем с фурната. Също пека за час. За час и половина да не е готов има нещо съмнително. При това моята рецепта е със 6 яйца, не с 8.

Ябълкова, домашен ванилов с яйца и сладкарски са едно и също. Значи ще стане това, което казваш/искаш да направиш. А за маскарпоне + нутела, вкусът е различен от крема сирене и нутела, защото я няма солено-киселата жилка на крема сиренето. А ако сложиш малко натрошени лешници или орехи към крема с маскарпоне, ще стане...ммм. Yum

Последна редакция: вт, 20 май 2025, 19:20 от Mikkey

# 84
  • Мнения: 4 390
Пекох го на 120-140 градуса. Малко на 160. Нямах нерви повече да го чакам ,че трябваше да излизам и го спрях след час и 50 минути. Отдолу има бая течност (карамел,ама ,не знам дали само..)Отгоре изглежда опечен,но е тънък. не е дегустиран още.Е,опитах малко от края,бива,ама тази течност... Пекох го в  тава,в която до сега не съм правила. Някаква Делимано..,може да е от нея. Дуг път пека в емайлирана тава от старите.

# 85
  • Русе
  • Мнения: 6 172
Скрит текст:
Пекох го на 120-140 градуса. Малко на 160. Нямах нерви повече да го чакам ,че трябваше да излизам и го спрях след час и 50 минути. Отдолу има бая течност (карамел,ама ,не знам дали само..)Отгоре изглежда опечен,но е тънък. не е дегустиран още.Е,опитах малко от края,бива,ама тази течност... Пекох го в  тава,в която до сега не съм правила. Някаква Делимано..,може да е от нея. Дуг път пека в емайлирана тава от старите.

Не знам каква рецепта сте ползвали. Тавата не е от такова голямо значение. Важна е температурата. Някои кулинари наистина пекат крем карамела на много ниски температура 120-140 градуса. Но, затова се иска много време - над 1,40 часа. Ако има течност по дъното на тавата, а не разтопен карамел, то крема не е изпечен добре. Може като изстине да стегне, но течността намеква за недопичане.
Ето моята рецепта с указания как де се изпече. Нямам провали.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/8.html

# 86
  • Мнения: 4 390
Еми,същата е рецептата,то няма много рецепти. Но го правя в тава и пека на по-ниска температура. И преди си ми ставаше. .. Сега,като се замисля,баш на сняг не се разбиха яйцата..
Твоят крем е супер,браво!
ПП. Моя карамел беше от 1 чч захар.

# 87
  • Бургас
  • Мнения: 1 734
Да ви кажа, тортата с бишкоти, крем Ванилия и нутела стана превъзходна и много бързо се изяде. А сега имам следния въпрос:
Месото, сготвено на пара има ли по-сурово усещане в устата или е било необходимо повече време? По-точно пелмените с плънка месо. Пелмени съм правила и купувала замразени много пъти, но за първи път ги приготвих на пара. В упътването пише да се приготвят на пара 6 минути. Аз ги оставих 8. Уж сварено месото (пуешко), пък едно лигавко такова. В срок на годност са и не се съмнявам в качеството. Накратко: различно ли е усещането при ядене, приготвено на пара от това, приготвено чрез варене?

# 88
  • Мнения: 7 476
Откъде са пелмените? Или ти си ги правиш?
Има голямо значение качеството на самите пелмени - и на тестото, и на плънката.

# 89
  • Мнения: 4 390
Крем карамелът в крайна сметка се оказа ОК. Без шупли,добра консистенция,

Общи условия

Активация на акаунт