За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 371
  • 753
  •   1
Отговори
# 105
  • Банско
  • Мнения: 2 479
Как се правят хрупкави печени картофи? Не мога да ги направя и това е. Пробвах да сваря картофите с оцет и не става. Има ли някакъв друг трик или начин?

# 106
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Как се правят хрупкави печени картофи? Не мога да ги направя и това е. Пробвах да сваря картофите с оцет и не става. Има ли някакъв друг трик или начин?
Оваляни в нишесте.

# 107
  • Русе
  • Мнения: 6 359
Скрит текст:
Как се правят хрупкави печени картофи? Не мога да ги направя и това е. Пробвах да сваря картофите с оцет и не става. Има ли някакъв друг трик или начин?

https://ipeychev9.blogspot.com/2022/03/blog-post_17.html

# 108
  • Мнения: 24 894
Как се правят хрупкави печени картофи? Не мога да ги направя и това е. Пробвах да сваря картофите с оцет и не става. Има ли някакъв друг трик или начин?
Оцет при варенето се слага ако са сорт който се разварява с разпадане, а ги искаш да стоят по-стегнати, примерно за салата.
За отвън да станат хрупкави това не ти върши работа, трябва отвън да създадеш хрупкав слой ако това целиш. Или хубаво подсушени и после оваляни в повечко мазнина преди да влязат във фурната на висока температура, или както писа Морена - с нишесте или нещо друго, което да ти даде такава повърхност а вътре да си е мек картоф.И там са омаслени, де, не само оваляни.
Някои овалват даже в малко галета, отделно там подправки и кой каквото харесва - виж и рецепти за картофи по селски с такава коричка и прецени кое е най-близко до това което търсиш.

# 109
  • Мнения: 4 492
Аз ги правя така:
Нарязвам картофите на триъгълни парчета-картофа на 2,после всяка половина на 2 и още на 2 ,зависи колко е голям. Измивам ги и подсушавам на кърпа. Слагам в тавата хартия за печене и я намазвам със зехтин. Изсипвам картофите,посолявам,слагам подправки по желание и една с.л. галета по желание.Разбърквам добре. Пека в загрята на 200градуса фурна около 25мин. Но си зависи и от фурната и от картофите. А и отгоре го поръсвам със зехтин.
А тази вечер правих задушени пресни картофи с чесън и копър. Дребни картофки,ако има по-едри срязани така,че долу горе да са еднаква големина. Сложих ги в тенджера с тройно дъно ,посолих,налях малко олио и малко вода.,сложих капака.Включих първо на макс(6 при мен). Раздрусвам от време на време ,след 5 мин. намалих на 4,после на 2. При полуготовност добавих чесъна,по някое време още малко водичка. Накрая малко краве масло и копър. Супер станаха. Общо време около 25-30 минути.

# 110
  • София
  • Мнения: 12 806
И аз ги приготвям върху хартия за печене. След като ги нарежа посолявам, слагам подправки например: розмарин, сушен чесън, черен пипер и др.. Отгоре поръсвам със зехтин, след което пека в предварително загрята фурна на около 200 градуса.

# 111
  • Мнения: 11 012
Аз понеже се снабдих тази седмица с плоча за печене на пица и вече я пробвах успешно на малки пици и бутер банички, сега мога да я тествам с картофи Simple Smile Може да станат хубави

# 112
  • София
  • Мнения: 4 978
Подходящи подправки за Свинско по селски ?

# 113
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Аз понеже се снабдих тази седмица с плоча за печене на пица и вече я пробвах успешно на малки пици и бутер банички, сега мога да я тествам с картофи Simple Smile Може да станат хубави
Ще си съсипеш плочата. И после ще мирише всеки път, като я загрееш и печеш на нея.

# 114
  • Мнения: 5 895
Здравейте,
Напоследък ми се случва да правя много често я кекс, я гофрети, я някакви други тествени неща и се замислих, че може би не е лоша идея да си вземем миксер.
В момента си помагам с един пасатор, който има и от тези телените бъркалки, но например тестото за кекс му идва тежко за разбъркване.
Гледам сега по сайтовете за техника, и виждам че масово мисерите имат по две приставки за бъркане (като от снимката).
Може ли някой да каже коя за какво е и дали биха се справили с по-тежки теста, ако изобщо така се наричат. Joy

# 115
  • Мнения: 8 014
Първите приставки стават за разбиване на яйца, кексови смеси, белтъци, дори масло - почти всичко. Вторите са за плътно тесто, за месене - с тях можеш да замесваш тесто за хляб, козунак и прочие, както и кайма.   

# 116
  • Мнения: 8 075
Както и Кубратова е казала първите бъркалки са за по-леки смеси, а спирловидните за теста. Но, само колкото да "захванеш" тестото. После си го измесваш на ръка. Ако искаш миксер, който и да измесва тестото ще ти трябва по-мощен планетарен миксер.

# 117
  • Мнения: 11 012
Аз понеже се снабдих тази седмица с плоча за печене на пица и вече я пробвах успешно на малки пици и бутер банички, сега мога да я тествам с картофи Simple Smile Може да станат хубави
Ще си съсипеш плочата. И после ще мирише всеки път, като я загрееш и печеш на нея.
Не важили за всякакъв керамичен съд или тавичка ?
Аз също хвърлих око на една дебела плоча от сол, която се ползва за грил. Тъкмо се чудих дали да си взема и точно това ме спря - дали няма да мирише. Например ако сложа на нея риба после само риби ли може да се пекат ?

# 118
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Рокет, освен всичко, което ти написаха по-горе, е важно каква мощност ще има този ръчен миксер за маяни теста. От опита ми трябва да е поне 400+ W, за да може да отнесе тестото. Но и мускули ще направиш успоредно с това. Grinning
По-добре заложи на планетарен миксер, според мен.

Белла, камъка за пица попива всичко, като миризми, което сложиш отгоре му. За пици и хляб е идеален, но иначе рискуваш да вмиришеш здраво плочата.
Не разбрах връзката с керамичните тави?

# 119
  • Мнения: 11 012
Като материал пише Keramik . Също се ползват на грил.
Ще видя сега дали мирише. Сложих го в съдомиялната.

Общи условия

Активация на акаунт