За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 861
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
Миналата седмица и аз за първи път правих крем супа от грах. Сложих един пакет грах, 1 морков и 2 супер дребни картофа само с вода, подправките бяха малко копър, черен пипер и много малко мента. Имаше малко гаден вкус, много натъртваше граха,  а аз много обичам. Та това ще питам как да я направя вкусна тази супа, мисля пак да я пробвам. И още нещо важно, защо не ми се пасира добре до гладкост? Чак се изненадах, че остана с парчета,  а много време се мъчих.

Още нещо да питам тъкмо пиша.
Купих днес гъби кладница, мият ли се преди приготвяне ?
Никога не съм опитвала и готвила, винаги като се сетя за тях ги виждам в магазините с плесен и са ми били отблъскващи. Мисля с масло на тиган да ги направя тези дни. Колко да ги пържа, ще видя някакви рецепти в нета. Само чета колко са вкусни дано наистина е така.

# 481
Кладницата най-често правя панирана - бланширам за 4-5 минути, отцеждам, посолявам и панирам в брашно и яйце. Правя често и маринована, която добавям в салати - рецепти може да се намерят в нета, харесай си и няма да сгрешиш и така да я приготвиш. 
Това бялото върху гъбата не е мухъл и не е вредно. Аз не ги мия, а ги бърша с хартия, гъбите принципно поемат много вода и рядко се налага да се мият.

# 482
Да, знам, че не е мухъл и не е опасно обаче психологически блокажи имам.
И аз стандартни гъби не мия, а ги беля и затова се зачудих сега тези какво да ги правя като няма какво да им беля и знам, че поемат вода.
Заради нея ги купих и ги мисля откакто съм и видяла снимките. Толкова апетитни ги е направила.

# 483
  • София
Миналата седмица и аз за първи път правих крем супа от грах. Сложих един пакет грах, 1 морков и 2 супер дребни картофа само с вода, подправките бяха малко копър, черен пипер и много малко мента. Имаше малко гаден вкус, много натъртваше граха,  а аз много обичам. Та това ще питам как да я направя вкусна тази супа, мисля пак да я пробвам. И още нещо важно, защо не ми се пасира добре до гладкост? Чак се изненадах, че остана с парчета,  а много време се мъчих.

Никога не съм опитвала и готвила, винаги като се сетя за тях ги виждам в магазините с плесен и са ми били отблъскващи. Мисля с масло на тиган да ги направя тези дни. Колко да ги пържа, ще видя някакви рецепти в нета. Само чета колко са вкусни дано наистина е така.

Супата я правя по тази рецепта: Грахова крем-супа с мента.
От гъбите правя: Гарнитура от гъби кладница.

# 484
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_16.html

# 485
# 486
Vanja,много благодаря,  право в десетката е тази рецепта! Крем супата от грах я правих пък заради тази снимка 😆
Аз така готвя по апетитни снимки, правя им скрийншот и като се присетя за нещо или я видя в албума правя.
Аз и много грах сложих 1 килограм, взех и малка тенджерка, която събра много малко вода само литър и 200-300 грама. Може и затова да е станала с толкова натъртващ вкус на грах. Бяхме и на друго място с още хора и затова и не посмях да сложа повече мента, знам ли ще им допадне ли и 2-3 листенца само. Накрая другите не стигнаха до нея, а аз забравих да си сложа сметана като я сервирах. Затова пак ще я готвя на моя си територия по мой си вкус 😃.
Кво да сложа вместо изварата? Аз не ям такава.

# 487
  • София
Morkovelka99, според мен изварата в рецептата може да се замени със 100 г заквасена сметана, която би следвало да се добави, след като се пасира супата.

# 488
  • Sofia
Миналата седмица и аз за първи път правих крем супа от грах. Сложих един пакет грах, 1 морков и 2 супер дребни картофа само с вода, подправките бяха малко копър, черен пипер и много малко мента. Имаше малко гаден вкус, много натъртваше граха,  а аз много обичам. Та това ще питам как да я направя вкусна тази супа, мисля пак да я пробвам. И още нещо важно, защо не ми се пасира добре до гладкост? Чак се изненадах, че остана с парчета,  а много време се мъчих.

Добави повече картоф, за да разредиш вкуса на граха.  За гладкостта - пасираш с по малко вода и в крайна сметка я прецеждаш накрая.
Гъби Кладница растат по дърветата, та нямат особено за чистене. Всякакви гъби почиствам с четка (откакто я имам, се чудя как съм живяла без такава). За фалшиво шкембе на нас не ни допадна.  Най често директно я панирам (отстранявам дебелото в основата) и сервирам с млечно чеснов сос - страшно вкусно.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 09:21 от Morena

# 489
  • Варна
Morena, може ли да покажеш снимка на четката, от която си доволна?  От къде може да се купи?

# 490
Моята четка за почистване на гъби е като тази, купувана от Кауфланд...
Скрит текст:

# 491
  • Sofia
Morena, може ли да покажеш снимка на четката, от която си доволна?  От къде може да се купи?
Разбира се, моята е от Лидл за символични пари, но не е от постоянния асортимент.

Скрит текст:

Ето подобна - https://sofiadetailing.com/produkt/%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B … 1%8A%D0%B1%D0%B8/

# 492
И аз не съм успявала да докарам гладко пасиране на грах. Нещо все остава. За разлика от тиква, картофи, моркови  .

# 493
Грахът има и люспи, по-трудно става гладко от картофи и моркови. Вариант е да се въоръжиш с голяма цедка и търпение и ще ти отпаднат люспите накрая, иначе може и да успееш но чак толкова гладко трудна работа.

# 494
  • In transit
Ако не е фин и млад самия грах е нормално да не може да се пасира добре. В Карфур продаваха сух белен грах, перфектен е за крем супи и пюрета от грах. За да се омекоти вкуса на граха, освен картоф, аз лично предпочитам да добавя накрая готварска сметана, не заквасена.

Общи условия

Активация на акаунт