За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 856
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
Благодаря ви, явно ще купувам четка за гъби Simple Smile

# 496
Имам и аз въпрос...Яйца по панагюрски без наличие на котлон?
Скрит текст:
По стечение на обстоятелствата в момента нямам възможност да използвам котлон, а има желание за "яйца по панагюрски"-т.е. не става да ги пържа или забулвам. Разполагам с микровълнова, обикновена фурна и парти грил от старите. Моля за идея, на кой уред да направя яйцата? Върти ми се в главата: съд с вода и капак, вътре чукнато яйце с пробит жълтък и на микровълновата...Някой дали е правил нещо такова?

# 497
Поширано яйце си става в микровълновата идеално, но начинът който знам е за 1 брой, може би ако ги пошираш 1 по 1 и си приготвиш повече от 1 чаша за да ги слагаш едно след друго...
Вземаш голяма чаена чаша и я пълниш до половината с вода от чешмата. Чукваш яйцето и го пускаш във водата, не пробиваш жълтъка, просто както си е. Покриваш с чинийка и за 1 минута в микровълновата на пълна мощност. Това е, вадиш си го с решетъчна лъжица и си ти.
Може да трябват още няколко секунди че все пак не всички чаши и не всички микровълнови са еднакви, след първото ще знаеш за твоя вкус колко време е.
Поне аз предпочитам ако слагам повече от едно да не е в същата чаша както е вече нагрята защото по-трудно нацелвам времето, просто вземам друга и пак така.
Става си нормално поширано яйце, често правя така ако просто искам да добавя отгоре на салата примерно - за 1 яйчице никакъв шанс да загрявам съд на котлон и да чакам.

# 498
  • Русе
Скрит текст:
Скрит текст:
По стечение на обстоятелствата в момента нямам възможност да използвам котлон, а има желание за "яйца по панагюрски"-т.е. не става да ги пържа или забулвам. Разполагам с микровълнова, обикновена фурна и парти грил от старите. Моля за идея, на кой уред да направя яйцата? Върти ми се в главата: съд с вода и капак, вътре чукнато яйце с пробит жълтък и на микровълновата...Някой дали е правил нещо такова?

https://nuevo.bg/en-product-details-1870.html

По тази рецепта можеш да ги направиш на фурна, като пропуснеш останалите продукти. Само сложи фолио отстрани и отдолу на чашата, вместо бекон.

# 499
Скрит текст:
Ако имаш форма за мъфини с гнезда, става във фурната.

# 500
Много благодаря на всички за идеите! Ще пробвам още утре. Благодаря!

# 501
  • София
КРЕМ СУПА ОТ ГРАХ С ОРЕХИ, МЕНТА И БОСИЛЕК, -  рецептата е от Йоли, страхотна е

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2025/03/blog-post_1.html

# 502
Със замразеният грах от Лидл пакета от 1 кг я правих аз. Първо си помислих, че нещо пасатора е слаб, след това, че ми е малко водата, а накрая и аз се светнах, че сигурно е заради люспите.
Чудих се една приятелка, защо бели грах за манджите на детето и', след моето пласиране си отговорих сама без да я питам.

# 503
Много благодаря на всички за идеите! Ще пробвам още утре. Благодаря!
преди време ги ядях само аз и редовно ги поширах в микровълновата, без да бодвам жълтък, белтък, без да гъррмят. Първо кипвах водата с малко оцет вътре. На ниска степен, пусна 3мин, завъртя ги, погледна и пак. По 3 яйца в купа . Подробно ги бях описала във форума на Гответе с мен, който отдавна затриха.
За гъбите ползвам обикновена четка за зъби Simple Smile мека и с по-голяма площ на четкащата част. Много добра работа върши, дори не съм се замисляла, че има четки специално за гъби.

# 504
как разбирате че в микровълновата водата е кипнала ? 
аз мога да стопля вода, но не знам какво количество на колко мин. да сложа за да го докарам до кипене без да прелива.

# 505
Това е най-лесният начин за яйца на очи на микровълнова. 1 яйце - 1 минута, 2 яйца - 2 минути.

https://www.youtube.com/shorts/k4kaGbvCRc4

# 506
  • In transit
как разбирате че в микровълновата водата е кипнала ? 
аз мога да стопля вода, но не знам какво количество на колко мин. да сложа за да го докарам до кипене без да прелива.
Преценявам на око. При мен, 1 ч.ч вода завира за около минута на 900В. Но зависи и в каква чаша съм я сложила - стъклена, керамична...

# 507
А тази четка за гъби им остъргва горният слой и стават белички все едно са белени, така ли? Не съм знаела за съществуването на такива четки до днес и в магазините не съм срещала.

# 508
Яйца по панагюрски съм правила и в тавичката на парти грила в младите си години, ама после си иска накисване и почистване. Даже около тях нареждах малки късчета кашкавал, сирене, колбаси и тук там настърган домат - става чудно бързо лятно ястие за похапване на гладни или дори за основно. Само трябва да се дебне яйцата да запазят сравнителна рохкост, ако ги обичате такива. 

# 509
  • Русе
Може и в гювече с вода да станат на фурната. Веднъж така ги правихме на вилата.

Общи условия

Активация на акаунт