За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 827
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
Направих днес фокача, но крайчета и долната кора, станаха като брускети. Много твърдички и друг път съм я правила по тази рецепта и сега се чудя каква може да е причината. Маята ли може да е виновна,  затова и питам тук имам още няколко такива пакета, ако е тя да я изхвърля или да я надпиша и заедно с нея да слагам и друга като я ползвам. Или ми превтаса тестото/не втаса добре, нещо брашното да не е хубаво.А може ли тавата да ми е била голяма и много да съм я изтанила и препекла?

# 556
На прекалено дълго печене ми звучи поне на мен. Дебелината ти си знаеш дали ти е била колкото друг път.

# 557
  • Sofia
Момичета, от една сладкарница купих сладки, нещо като т.т бабините курабийки. Но различни  нещо стоят като пясъчни на консистенция.  Много ми харесаха. Някой с рецепта, моля.
Пробвай тази рецепта, като пропусни портокаловта кора, ако искаш. Снимките са линк.

И баш Курабийки.

# 558
  • In transit
Морковелка, маята не е със сигурност. Не я хвърляй. Някое от другите неща, които си изредила е или съвкупност от няколко.

# 559
  • София
Здравейте, гурме почитатели!
Извинявам се, не успявам да прочета напоследък кулинарните теми и е възможно да сте публикували нещо, свързано с питането ми.
Има ли добра рецепта максимално диетична за сладолед, само на основа прясно мляко (без сметани и кондензирани млека) и без машина за сладолед? Като добавки предпочитам какао или шоколад, или пресни сезонни плодове.
Мерси.
Ето една диетична рецепта за сладолед: Шоколадов сладолед с авокадо и киви.

# 560
Другата седмица ще направя още една пак със същата мая и брашно да видим какво ще стане тогава. Ако пак е същият резултат значи е маята, въпреки че се надигна.
Благодаря все пак!
А, ако съм сложила повече брашно от нужното, може ли да се получи такъв резултат?

# 561
Здравейте! Някой има ли успешна рецепта за хляб тип заводски? По принцип пека с квас, но ми се е приял такъв и нямам проблем да го направя с мая, даже предпочитам за разнообразие. Благодаря предварително за помощта!

# 562
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте! Някой има ли успешна рецепта за хляб тип заводски? По принцип пека с квас, но ми се е приял такъв и нямам проблем да го направя с мая, даже предпочитам за разнообразие. Благодаря предварително за помощта!

https://ipeychev9.blogspot.com/2016/12/blog-post_29.html

# 563
Пейч, ако не те затруднява, можеш ли да дадеш размерите на формите си, че искам да направя твоя хляб, а имам два размера - по-къс и по-дълъг, да знам кой е най-подходящо да ползвам точно за това количество тесто (размерът е важен! Simple Smile ).  Обичайно пека свободно на две части или в пекарната.

# 564
  • Sofia
Другата седмица ще направя още една пак със същата мая и брашно да видим какво ще стане тогава. Ако пак е същият резултат значи е маята, въпреки че се надигна.
Благодаря все пак!
А, ако съм сложила повече брашно от нужното, може ли да се получи такъв резултат?
Не може да е маята, щом се е надигнала фокачата.  Промени печенето следващия път и нека втаса добре, дай  му време на тестото. Втасването е най важното, освен измесването при маяни/квасни печива.
Повече брашно прави  по сбито.

Правила съм такъв, докато работех с мая... по спомен просто отварях фурната и пръсках  хляба (с пулверизатор) 2-3 пъти в началото на печенето. Пека свободно както е заводския хляб, не във форма.  Това е, не е до съставки.

# 565
Здравейте, гурме почитатели!
Извинявам се, не успявам да прочета напоследък кулинарните теми и е възможно да сте публикували нещо, свързано с питането ми.
Има ли добра рецепта максимално диетична за сладолед, само на основа прясно мляко (без сметани и кондензирани млека) и без машина за сладолед? Като добавки предпочитам какао или шоколад, или пресни сезонни плодове.
Мерси.

Ето една рецепта за Шоколадов сладолед с извара

# 566
  • In transit
За заводския хляб, освен написаното от Морена, да добавя, че се пече на висока температура 230-240С. За да стане коричката тънка и лъскава се пръска с вода самия хляб и след като се сложи във фурната. Най-удобно е с пулверизатор. След около 15 минути, се отваря фурната за да излезе влагата или накрая на печенето се оставя за 5 минути на съвсем леко отворена врата на фурната, за да излезе влагата и да стане хрупкава коричката. Иначе рецептата си е класическа за хляб с 50-55% хидратация. Т.е на 1кг брашно 500-550г вода. Другото е мая и сол.

# 567
  • Русе
Пейч, ако не те затруднява, можеш ли да дадеш размерите на формите си, че искам да направя твоя хляб, а имам два размера - по-къс и по-дълъг, да знам кой е най-подходящо да ползвам точно за това количество тесто (размерът е важен! Simple Smile ).  Обичайно пека свободно на две части или в пекарната.

Здравей!
Сега съм на море и ми е трудно да давам размери на тавичките. В средата на другата седмица ако не е късно.

# 568
  • София
Благодаря все пак!
Не е от маята! Може да е изтънена по края, или  причина ти е фурната.

# 569
Здравейте,правих торта с яйчен крем ,към който добавих и масло след като се охлади.След това разбих една течна сметана ,която не се разби хубаво и точно като започна да се пресича я добавих към яйчения крем .Днес един ден по-късно вече престояла върху блатовете ,направо си е пресечен крема .Та въпроса ми е може ли въобще да се консумира тази торта ,след като крема е пресечен ?

Общи условия

Активация на акаунт