Търся мнения и съвети за отношенията с родителите ми

• 6 931
  • 143
  •   1
Отговори
# 60
Авторката, трябва да ограничиш времето, през което обгрижваш родителите си, иначе си направила правилните неща. Като им носиш за обяд готвена храна от стола, не е нужно да стоиш. Може за вечеря по-прости неща да си слагат и да претоплят на микровълнова печка - кисело мляко, сирене, домати, кренвирши, купени кебапчета, старите хора не е нужно да ядат много. Не може да им стоиш всеки ден да ги обслужваш. Пазаруваш им един път в седмицата и да се оправят с каквото има. Също някакви хобита - списания, тв предавания, сериали, пъзели, да се занимават с нещо поотделно и да не се карат. И не се впрягай много от обиди и вменяване на вина, те явно не могат да мислят рационално на тази възраст. Докато са живи и двамата да си стоят отделно, поне имате тази възможност да са настанени близо до вас, но не в твоя дом. И правилно не позволяваш връщане на село - такива проблеми може да ти създадат, толкова време и средства да отидат по тях, че да си загубиш и работата даже да ги гледаш. Като остане само един ще го мислиш пак. Пази си здравето сега.

# 61
  • В полите на Пирин планина
Моята свекърва е на 80 години, не вижда добре, защото преди години отказа да си оперира пердето на двете очи, но си готви сама, нищо, че живее с нас. Не харесва това, което ядем ние и съответно аз не се натискам да ѝ готвя. (Например, не яде масло, маслини, кашкавал, зехтин, предпочита разни манджи, а ние сме обратното - имам предвид себе си, ММ и децата.) Ако евентуално го харесваше, не би ми пречило да яде от онова, което съм сготвила.

Майка ми е малко по-млада от нея, но също е супер капризна по отношение на храната - не яде нищо, в което има лук или чесън... И си готви сама само ограничен брой неща, които обича или яде филии със сирене.

Да се помага на възрастен човек е нормално, но да се слугува и обгрижва, сякаш е бебе - съвсем не е в реда на нещата...

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 10:23 от Lady Brinne

# 62
Тя авторката пише, че им взема храна от стола. Явно имат такъв. Това е добър вариант. Сстаналото готвене явно е на доброволни начала във връзка с празниците. Него спокойно може да си го спести.

Всъщност тя се оплаква най-вече от вироглавост и лошо отношение , особено от страна на баща си.

Всеки, който е гледал, или гледа възрастен родител ще види, че повечето неща, които се пишат в темата са плод просто на липса на опит. Например тези, които съветват да се заведе бащата и да се остави на село, щото имал право. Като че ли може така да тръснеш 80+годишен човек в необитаваната къща... На неизчистено,  човек дето спалното бельо не може да си смени, нито да напазарува, няма да си пие лекарствата, или слага там капките, и на втория ден ще се потроши в двора. И после пак на твоята глава. А майката, между другото е с три операции след тежко счупване и се придвижва с проходилка, тоест и тя почти нищо не може.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 17:31 от Iris04

# 63
  • По света и у нас
Майка ми е на 75 и и е писнало да готви - мъжа и на 71 ходи и купува храна от някаква кухня.
Всеки ден си имат разнообразна храна, тя само мие чиниите и това е.

Само да кажа че живеят на село,  имат си градина и им е добре. Всичко е възможно.
След като човека си е с акъла остави го да се оправя, на сила да ходиш да помагаш е ТЪПО.

# 64
А родителите на авторката са с по десет години отгоре.

След десет години,  значи, ела да ни кажеш как се оправят, дано да е пак така самостоятелно.

# 65
  • По света и у нас
Да но не са дементни и искат да живеят както си искат.

# 66
Все пак да уточним, че авторката написа, че баща и иска за една седмица на село, не изобщо. Мило му е

# 67
Баща и е  с 3 байпаса, пейсмейкър, с множество оперции и реална възможност от ослепяване, а майка и  - с три операции след счупване, която се придвижва с проходилка.

За една седмица на село могат да отидат единствено, ако авторката е с тях. Или ако има някакви по-млади роднини, на които да се доверява да ги обгрижват евентуално. Но тя ако имаше, нямаше да се налага да ги взема в града.

# 68
  • По света и у нас
Ми тогава домът в Банкя е перфектен за тях, хем е Банкя, хем има помощ и храна 24/7. Има други възрастни. Като видят че има други като тях ще се постегнат, сега се глезят.

# 69
Не го знам домът в Банкя, но да, домовете за възрастни хора са подходящото място за такива като тях, обаче! Много са скъпи, първо -  за двама сигурно сумата е непосилна - и второ, там също трябва ако не ежедневен, поне на два три дена контрол на авторката, че какви неща стават, ето нагоре има линк.

# 70
  • По света и у нас
Като гледам много имоти имат тези хора, че къща на село, че къща в града… къде ти такова охолство. Продаваш имота и си плащаш за лукса.

Ирис се в настроила да опонира с нагласа за невъзможност, ми като си толкова загрижена какво предлагаш - иди ти да отмениш авторката!

# 71
Просто ти казвам как стоят нещата, явно за момента не ти се е налагало да се запознаеш отблизо с този много сериозен проблем.

# 72
  • По света и у нас
Разбирам но има проблем а има и решения, и единственото което правиш е да преповтаряш каква е ситуацията, а не мислиш кое може да разреши проблема.
И така темата се върти и върти.

Ти какво би направила? Конкретно?

# 73
  • София
Изобщо не се е настроила Ирис, просто нещата, които предлагаш, са абсурдни. Как ще ги закараш в дом, като те едва издържат апартамент? Че и ще ги накараш да си продадат имотите, за да си плащат дома? Това само човек, който е виждал стар и болен родител само на картинка може да го каже.
Те решенията са ясни - да ходи два пъти седмично да им пазарува и поразчиства, да готви от дъжд на вятър някоя манджа за лукс и колкото може да пуска приказките на баща си покрай ушите, защото хората с възрастта стават такива, трудни, кисели и лоши.

# 74
  • По света и у нас
Абсурдно е за теб. Със сегашните цени на имотите ще имат да си живеят в дома че и ще им остане.
90000 евро от апартамента / 1000 евро за месец в дома = 90 месеца

Или 7г и 6м живот в дома на топло с други хора и с храна и медицинска помощ.

Общи условия

Активация на акаунт