ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 30 068
  • 677
  •   1
Отговори
# 210
Leylah, ако нямаш време винаги да готвиш за бебето, пробвала ли си да замразяваш пюренца и манджички? Ние така правим. Може във форми за лед, ние ползваме формичка за пюренца. После ги слагаме в торбички и следващия път нови пюренца във формата. Така винаги имаме доста храна за бебето и е е бързо и лесно просто да я размразим

# 211
Всичко ли може така да се замрази?

# 212
Leylah, ако ти се намира време и понеже обичаш новостите.в Tik-Tok сега са всичик, всеки говори за всичко и изкарват добре, на някои е основен доход.

Тези дни голямо търсене на опции за море в България, живях аз сезони наред там, като знам как няма баланс цена-качество и ме хваща яд. Например Градина предлага лукс и  т.н, нещо да 8-9 дни цената е £3100, за 12-13 на къмпинг в Гърция е €930, обаче заради късно запазване на полети, ще се стопи разликата.

Аз друга да питам, търся ноу-хау за отваряне на детска кухня, ние тук май сме доста млади хехеххе за опит в бранша, чувам и, че старата генерация мед. сести още работят.

За всеки случай да попитам има ли някой ноу-хау или достъп до, или опит в бизнеса с детска кухня?

Isibel, супер е гледката.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 00:06 от MayaJane

# 213
Не знам за всичко, кисело мляко не съм пробвала😁. Но каквото пюре сме правили, всичко сме замразили досега. Сега винаги го има рискът, че нещо няма да и хареса, а пък ще имаме замразено доста от него, но просто продължаваме да и го предлагаме. Лещата така и не я хареса, но на боба му се мръщи първите два пъти, после и хареса.

Тиква специално като печем, винаги е голямо количество и е супер удобно да се замрази. А и е една от любимите храни.

# 214
Зимко, ще споделиш ли в какво замразяваш? И аз гледам да приготвям количества и след това да смесвам според случая, та ще е полезно. Преди бях гледала и повечето неща са ок за замразяване.

Днес бяхме на педиатър за 7-мия месец. Покрай всичко друго скандализирахме педиатърката, че видиш ли детето е яло кисело мляко, глутен, бадеми, белтък, подправки т.н. и освен това яде храна на парчета. Има много сериозна разлика в различните школи на захранване, за пореден път се убеждавам.

Иначе при нас нов хит са печените моркови с кимион. Каквото и да си говорим, много по-вкусно става като се изпече, затова не се учудвам и че толкова се харесва на бебка. Утре ще пробвам да й дам аспержи докато още са в сезон, нещо с домашни ягоди и евентуално месо (за пръв път.....).

Ние ще ходим на море, но още не сме измислили детайлите. Заради логистиката със сигурност ще е в България. Слушах един уебинар където се препоръчваше с деца до 3 години да се почива близо до голям град с болница, та няма да ходим по обичайните ни по-отдалечени места тази година. Хамалогия ще е със сигурност, но забелязвам как всяко следващо пътуване багажите се филтрират, а ние ставаме по-смели за импровизации. Друго нещо ме тревожи обаче. При нас е обичайно до 25-28 градуса топлите месеци, рядко жеги до 32-35. Съответно бебка не е свикнала на жежките температури на българското лято. Ясно, че няма да я изкарвам в голямата жега, обаче пак се тревожа да не й става зле от много по-високите температури. Вече имахме неприятен опит в това отношение, макар и за ден.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 01:10 от Moonlit

# 215
В жегите ще стоим на климатик и това е, на 30+ при нас не се живее от влажност на въздуха и задух. На плаж сутрин рано или в късния следобед.

# 216
Ами мъжът ми поръча от Амазон формичка за замразяване на бебешки храни. Мисля, че тази беше, но не е от моя акаунт, та не съм сигурна

https://a.co/d/fqpkS4N

За торбички ползваме някакви, които стават за фризер.
В общи линии каквото не е лесно да се направи веднага, се замразява. Банан и авокадо например не съм замразявала, защото за секунди се мачка

# 217
Благодаря, Зимко, чудесна идея ми даде! Намерих нещо подобно, което да се доставя до тук и ще пробвам.

Суийти, представям си какво е при вас жегите. Дано това лято да е по-щадящо и да може повече да си излизате.

# 218
Любимата каша на бебка е сварени фини овесени ядки с малко тиква и още някакъв плод, слагам или синя слива или праскова и ябълка… и спокойно АНС, мисля, че всяка майка, която е усещала отчаянието от отказа на бебето да яде, я принуждава в някакъв момент да пробва “табу”-тата. Аз и малко сол слагам в зеленчуковите, вчера също се принудих да сложа малко захар на върха на лъжичка в чая, с който попарвам попарата ѝ сутрин. Какво да направя, не иска да яде, по-добре 0.5 грама захар отколкото пропуснато ядене… също и аз накисвам плодчета от компоти във вода за 30 Мин и също давам - праскови още няма, а ако има, кой знае в какви парникови условия са ги гледали! Поне тези от компота са от нашата градина миналата година…. Sad ако имах друг избор, нямаше да давам, ама…. С тегло 6.180кг на 7 месеца и половина ще давам….

# 219
  • UK
Аз съм от небрежните майки и ние винаги много сме пътували с децата. Дъщеря ми е по плажове, морета и басейни от бебе, Филип другата седмица ще го водим в Гърция една седмица. Не мога аз да се затварям вкъщи с децата, рутината ме побърква. Пътуванията не са точно релаксиращи с двамата, но винаги си струват. Ходим на хубави места, с добра хигиена, но и нещо да не е стерилно не си го слагам на сърце.
Филип от вчера е с някакъв вирус, много запушен нос, температура. Типичен мъж - не е спрял да мрънка. Много е жален милият. Не помня с дъщеря ми такова нещо.

# 220
Шишарче, да те успокоя, че моята дъщеря е била 5.960 кг на консултацията на 6 месеца. Хранеше се добре до 3 годишна, сега изобщо не яде, но от бебе си е много слабичка. Сега е към 16.8 кг на 6 години и половина.

Иначе и аз бедствам с храненето, защото отказва да яде АМ, както и готови пюрета. Нашата храна я одобрява, но аз не му давам често. Напоследък няма апетит, според мен пак са тръгнали други зъби. Кофти е, но дано мине скоро. С предстоящите жеги обаче не очаквам огромно желание за храна. Ще предлагам повече течности.

За почивките - аз също не смятам да стоя затворена вкъщи. Ще пътуваме два пъти на море това лято, веднъж дори със самолет. За първи път сме на полет с децата. Ужасявам се колко багаж трябва да вземем с нас и дали няма да в много горещо, но нямам други притеснения.

# 221
Аз също имам притеснения относно килограмите на момчето ми, слабичък е много. Същевременно си изпива винаги млякото, а понякога не му стига цяло бурканче от 190гр пюре. Не знам защо не качва добре.

Аз имах доста притеснения за всякакви по-далечни пътувания. Но ни се наложи да отидем до Италия покрай едно състезание на баткото и решихме да отидем всички. Толкова добре ми/ни се отрази. Заслужаваше си всичките ми притеснения за полети, храна, багажи и прочие.

# 222
С първото ми детенце правех само домашни пюренца и замразявах във формички от амазон, много са удобни:
https://www.amazon.de/Einfrieren-Babynahrung-Aufbewahrung-Gefrie … gad_source=1&th=1

Засега бебчо има две заместени хранения – пюре на обяд и каша следобед, плюс кисело мляко с плодче като сутрешна закуска. Все още не пие от шише – кърмя го рано сутрин, както и около 18:00 и 20:30 ч. През нощта също го кърмя, когато се събуди, за успокоение.

Според вас, кога би било подходящо да заменя кърмата с кисело мляко? Знам, че още е рано, но ако някой има опит с по-голямо детенце, ще се радвам да сподели. Майка ми не ме е кърмила и съм била захранена с разредено кисело мляко от раждането – знам, че това е била честа практика при нашето поколение.

Бебчо дори не иска вода от шише – даваме му с лъжичка или с чаша. Примирих се, че вероятно изобщо няма да пие от шише с биберон. Затова мисля да изчакам още 2–3 месеца, докато започне да пие по-лесно от чаша, и тогава да предложа адаптирано мляко.

Колебая се кое е по-добре за него – АМ от чаша или кисело мляко с лъжичка. Ще се радвам на всякакви съвети и споделен опит!

# 223
Кърменето до минимум 1 година, как заместване с кисело мляко?? Основната храна до годинката трябва да е или кърма, или АМ. Киселото мляко не е достатъчно, за да замести кърмата. Едно време от немай къде може и да са го правили, но не значи, че това е било добра практика.

Защо ще спираш кърменето, не искаш вече ли? Препоръката на СЗО, американската педиатрична асоциация, канадската педиатрична асоциация и на още много други е да се кърми до две години, че и повече, ако искат майката и детето. Особено полезно е, когато детето е болно и отказва друга храна и вода.

Шишетата е хубаво да се спрат до 12 месеца, няма никакъв смисъл тепърва да се въвеждат. Моето бебче пие кърма от шише, като съм на работа, но към 10-11 месец ще почнем да го премахваме и да ѝ даваме кърма в чашка или сламка. Няма нужда от АМ след годинката изобщо

# 224
Засега съм изключила варианта да давам кисело мляко вместо кърмене, поне не и докато навърши годинка. Все пак исках да видя дали някоя мама е минала от кърмене направо на кисело мляко и на какъв етап се е случило.

Чувствам се физически и емоционално изтощена от разкъсването между бебе, което се буди поне 2 пъти всяка нощ, баткото, работа, която изисква да съм свежа и наспана и домакински задължения. Освен това ми предстоят командировки след някой друг месец и от сега се притеснявам кога и как бебо да мине от кърма на АМ или кисело мляко. Надявам се да започне да пие свободно от чашка и така да приема АМ. Аз също съм много ЗА кърменето, но със сигурност няма да издържа до 2 годинки с това недоспиване.

Общи условия

Активация на акаунт