ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 30 135
  • 677
  •   1
Отговори
# 240
Skady, на една от страниците на Етюдите има пак две мами  и някои от преживяванията ви са описани 1:1

Бабагануш, направихме и вчера специално за нея, за нас просто зеленчуците. Всъщност, наша версия с майка, защото чета, че бабагануш е само с патраджан, тук имаме и тиквичка, и морков, и гъби, овкусени с кисело мляко, превъзходен сусамов тахан от България (оригиналната рецепта е с тахини), магданоз и лайм. Настрана и дадохме и свинска пържола да опита.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 16:19 от MayaJane

# 241
Skady, на една от страниците на Етюдите има пак две мами  и някои от преживяванията ви са описани 1:1
Да, всички еднополови семейства в България имат един и същ генерален проблем Sad

# 242
Суийти, по принцип около 8-мия месец наистина е възможно да мине регресия на съня свързана с новите умения. При нас има доста въртене през нощта, в някакъв момент се буди, защото кошарата естествено не предоставя достатъчно поле за вихрене, но пък като я взема при нас се върти някакво време и заспива. И това ще мине, като посвикнат с уменията.

Иначе браво, че чак до сега го кърми младежа! Спомням си, че не подходи с големи очаквания в началото, така че направо си е геройство това.

Аз вече редовно я намирам извън килимчето за игра, като съм я оставила на него. Няма как, изследва нови земи детето Simple Smile

Мая, Баба Гануш ми е любимо, мисля или с него, или с кьопоолу да въведа патладжана. Днес учудващо яде с апетит намачкан карфиол с девесил и мазнина. Повече й хареса от варианта с кимион, който предложих. Аспержите не се приеха, но пък малините добавени към овесени ядки с кисело мляко и банан са голям хит. Както и бебешките мъфини. Въобще, има предпочитание към по-сладки храни.

Дрийм, а ако опиташ шише със сламка? Може да има по-голям успех от биберона, а и се твърди, че е добър преход към пиене от нормална чаша. При нас след първоначалния успех на неизливащите чаши, бързо загуби интерес. За сметка на това пък най-вълнуващо е да пие от открита чаша, затова махам неизливащия накрайник и давам така. Голямо мляскане пада, но вече започна и да пие по-смислено количество на малки глътчици.

За събуждането, напълно е нормално, особено за кърмени бебета, защото кърмата се метаболизира по-бързо. Моето бебе се буди около два пъти на нощ да суче, и още веднъж сутринта преди да стане окончателно.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 23:28 от Moonlit

# 243
И ние се будим 2-3 пъти на нощ, последния път вече на сутринта. Вече съм казвала, защо е нормално от еволюционна гледна точка. На мен и не ми тежи, а напротив кърмим се 10-15 минути, погушкаме се и заспиваме пак.

Мая, може ли по-подробна рецепта на вашия баба гануш? Точно съм взела един голям патладжан и мислех за кьопоолу като Moonlit. Направих един хумус от червено цвекло, за да ѝ въведа сусамовия тахан и може и баба гануш да вкарам сега.
Коризалия в ай хърб е с алкохол. По принцип съм забелязала, че там на хомеопатичните слагат алкохол. Ако може да си поръчаш от БГ, давай.
При настинка слагам само физиологичен разтвор в носа и чакам да мине. Някак и аз си мисля, че може да е зъбче при вас.
Може да се наложи да променим леглото по-скоро отколкото ми се иска. Бебешора се изправя и катери по решетките. Тази вечер я приспах, след малко я чувам да плаче, а тя в тъмното долазила до другия край на нашето легло и се чуди къде е. И аз се чудих къде е като не я видях в леглото ѝ. Късмет, че не е паднала. ММ иска да смъкваме нивото на нейното легло утре. 😔

Суити, поздравления наистина за успешното кърмене до сега! Дано скоро си усвои новите умения и се поуспокои. При нас също оказват влияние на съня, но и всеки ден нещо ново се появява и се упражнява.

# 244
Добро утро.Малкият беше на имунизация в сряда и беше много кисел.От месец пак си се буди нощем-към 2 и към 4.Има едно зъбче и второто долно скоро ще избие.Тук жегите са страшни.Вътре стои по къси гащи и тениска и пак се поти постоянно.Страх ме е да пускам климатика обаче още на студено.
Плаша се,че изоставаме с доста неща.Иска да пълзи,постоянно се обръща по корем,но само вдига гъза и не знае как да координира ръцете.С яденето също сме го закъсали.Едвам яде половин пюре.Ако му дам нещо намачкано,го плюе.Не зне как да преглъща още.Не мога да го обясня,но си държи езика като за сучене.Трябва сериозно да се захвана,че в сряда става на 8месеца,а основната му храна си е мляко.Заместено хранене няма още.От два дена вече пие вода.Иначе не искаше,а опитах всичко-сокове,чайове,вода топла,на стайна температура,когато е гладен..
Вчера на обяд го свалих на първият етаж и го изкъпах в банята за първи път.
Спи при нас от месец и за мен е някакъв ад.Цяла нощ е като пиявица.Скубе ме ужасно,бърка къде намери дупка,рита ме.По-недоспала съм,отколкото когато беше на 2-3 месеца.Баща му на няколко дена се усеща да го придърпа към себе си,но то пак си идва при мен.Опитва се да говори.Лови си крачетата и почва:"Та-та,ма-ма,да,аде,опа".Това е от мен.Моля само за съвет за захранването.Вкарала съм млечни и глутен под формата на пюрета.Ето подаръкът му за деня на детето.Снимката не е много хубава,че слънцето беше изгряло.

# 245
Лунатичка, не се притеснявай за пълзенето. Някои бебета чак на 12 месеца почват да пълзят, а някои даже пропускат пълзенето изцяло. На 8 месеца да не пълзи не е никакъв проблем. Важното е да прекарва колкото може повече време на пода и там да си играе по корем, по гръб, седнал.

Аз не знам защо в България има мания бързо да се замества хранене. Никоя храна не е толкова хранителна и пълноценна колкото кърмата/АМ и до годинката кърмата/АМ трябва да е основната храна. Дори тук казват, че преди 8-9 месеца количеството на млякото даже не бива да се намалява.

Пробвала ли си да му даваш сам да се храни? Може пюрета с лъжичка, която той да държи сам (трябва да е удобна за бебешките ръчички - аз ползвам или кафени лъжички, или тези на num num), може сам с ръце, сам с парчета, съобразено с възрастта... Може да е му е по-интересно. При нас таткото установи, че като малката нещо няма интерес към храната, може да си сложи възрастният пюре на пръста и да и го сложи пред бебка. Тя тогава обикновено го хваща все едно е играчка и си го пъха в устата и така яде. Даже иска още. Е, малко боли, че то тези челюсти са силни, ама така с кеф си изяжда яденето.

Също и много помага да използваме желанието на бебчето да ни имитира. Ако ще яде бебчето, другите и те ядат и ядат същото. Така бебето вижда как се дъвче и иска и то. Определено помага

# 246
Maya,
Може заедно да се дават Оксилококцинум и Коризалия.

Lunatichka,
Да му е честит подаръкът на Галин, да си го ползва със здраве. ❤️ Много е хубава кошарата, откъде я взехте? Това е 180 на 180 размер, нали, плюс килимче?
Искам  да сложа такава за Жасмина, но не знам къде ще я сместя, а 120 на 180 и 120 на 120 ми се струват прекалено малки. 🤔

И ние нямаме заместено хранене, млякото ни е основно. Няма драма, всяко бебе с вкуса си, гледам да не се вталясвам.

Прекрасен летен ден от нас. 💓

# 247
Благодаря,Жужи.150×200 е размерът.От Тему е.Там ми излезе най-евтино-179лв.Като подаръци от предишни поръчки имам килимите като пъзел(отдолу)и килимчето(отгоре).
Аз изкарах камината и имам място,но за зимата не знам как ще е.Голямо улеснение е и много увлекателно за мен😁😊 и (надявам се)за него.
Той и не стои седнал още стабилно.Трябва д се придържа.Слагам го с какъфки по няколко пъти на ден,но сам ли е,пада в някоя посока.
Стои в паяка два пъти по 10мин,но не се движи.Вдига главипка и се оглежда.В бънджито също не скача,но поне си играе с играчките.

# 248
  • UK
Паяк и бънджита са силно непрепоръчителни за бебета, на които тепърва предстои да прохождат и т.н.
Аз също нищо не съм заместила. Давам една закуска по-солидна, защото я харесва и всичко друго е мляко и парчета от това и онова да пробва и да го приобщим към нас на масата.

# 249
Знам,но не мисля,че ще навредят щом се използват по малко.Все пак отровата е в дозата.Макс 10 мин,някой път са по-малко,някой ден пропускам.Иначе пък режим за сън имаме железен.Абсолютно неправилен,но е бетон от месеци.На всеки 2 часа будуване,сън 30-40мин.Есинствено третата дрямка е малко над час,към 14/15ч.Общо събира 4 дремки,като първата е рано сутринта.Той си става най-късно 5 и към 7-7.30 е готов за малка доза сън.

# 250
Благодаря ви, момичета. Наистина колкото можах  кърмих, че малко кърма имаше, че кърмачески стачки... Емоционално ми е, но ще мине.

Лунатичке, пробвай с домашно приготвени пюренца, супички, кашички.
Също на моят бебо му давам една лъжичка и той да си държи и да се цапа. Така повечко хапва, аз същевременно му давам в устичката с друга лъжичка.

# 251
Lunatichka и моя не пълзи още, ама се мъчи да се набира, да се изправя. Може и първо да проходи като батко си. Още е много далече, разбира се, крачетата му са кашкавалени, но се мъчи милото, има желание.
Даже още не седи стабилно, не дава пръстче за "боц", не пляска с ръце, абе нищо не прави. Обаче малко ми се струва, че е нарочно, като че ли знае как ама не иска. Иначе си прави някакви негови магарии. Много сладко се крие, когато някой го закача, той се сгушва силно с лице забито в мен няколко секунди после поглежда изпод вежди с лека усмивка и пак се скрива. Много е сладък. Вчера се излежавахме на леглото, наслагала съм разни играчки, той се бурчи напред назад и много мрънкаше, защото му се спеше. Докопа една книжка, даде ми я и като започнах да му чета, той започна да се смее. Много малък ми се струва буквално да ме кара да му чета, знам ли какво му е в главичката.
Аз също не пускам климатика при него. Вкъщи е ад, нямаме изолация, а кухнята е западна и лятото стига до 40° вътре. Още не чак така, ама си е кофти.
Когато спи в спалнята, пускам климатика в кухнята да поохлади. Като се събуди - спирам климатика. По цял ден е гол, само по памперс.
Къпя го в легена, ако бързам - направо така - държа го с едната ръка и си помагам като го слагам да седне на коленете ми.
Напълно те разбирам за храненето и езика. Моя яде какво ли не вече и пак го прави това - като за сукане. Особено като му дам да яде нещо сам. Бута си го чак в гърлото и смуче.
Много му помага банана, за свикване с твърдата храна.
Имай предвид, че от зъбите и от горещините, може да не иска да яде. Боби е основно на мляко, откакто стана горещо. Какво ли не му готвих - не иска.
Аз купих от тези килимчета като пъзел и изненада - страх го е. Слагам го по корем, а той вдига краката и ръцете нагоре и започва да мрънка 😄 За няколко дни започна малко по малко да свиква, но не му е фен.

Това може би сте го чели, защото в доста старо, но винаги ме разсмива
https://maikomila.bg/maika-tyrsi-bio-tikvichka/?fbclid=IwY2xjawK … gv286VGpwRowzAAVA

# 252
Всяко дете по различно време започва с пълзене и т.н, а някои и хич не пълзят, ами направо прохождат.

Аз пускам също по малко климатик, но внимавам, че да не настине дребния.

Leylah, сладурчее 😍

Чудя се дали да купя и аз килимче пъзел?

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 19:22 от *Sweety*

# 253
Минавам само да ви покажа идеики за хапване.
Направих днес мъфините с банан и фурми - станаха много вкусни и малкия ги хареса.

https://niesmama.com/article/limecovi-mafini-banan-furmi

# 254
Здравейте, момичета! От доста време не съм се включвала, а вие сте писали доста. Надявам се да успея да наваксам и да си сверя часовника😃
Искам да попитам как се грижите за зъбите на бебето? Ние сме почти на 8м с 8 зъба. 🙈
Педиатърката каза да махнем нощното хранене, но няма как да се случи. То е рев, ако не му дам шише с мляко. Кърмата ми вече е доста малко и просто не му стига. Надявам се сам да си го махне отново.

Как въведохте глутена ( ако вече сте го въвели), приемам всякакви съвети?
Може би вече сте коментирали моите въпроси, но ще се радвам да чуя съветите ви отново.

Общи условия

Активация на акаунт