ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 30 379
  • 678
  •   1
Отговори
# 315
Да разведрим малко темата:

Какво готвите? Манджи конкретно 😂

Leyla от теб очаквам стабилно включване, помощ от приятел 😁…и от Juji  ( гадая).

Аз харесвам прясна, приготвена на момента храна, не ям такава от вчера, обаче май няма за я бъде така, то ми трябва вярно цяло село да отгледам едно детенеце.

И на бебка давам само прясно приготвена храна и не знам как ще е като преминем изцяло на стабилна храна. За 3 основни и два снакса ще има да седя вкъщи 2г да изградя навик и организация.

Та снощи сготвих тиквички с ориз, на котлон в тенджера, съвсеем леко подлютени и ще и дам да опита днес. Да не помислите, че ще ми е 2го хапване от ястието, снощи заспах гладна докато кърмя, редовен номер и сутрин вия от глад редовно.

# 316
Мая, ти как си? Подобриха ли се при теб малко нещата? Голямо готвене ще падне, ако искаш да ядете всеки ден различно и то по 2-3 неща. За набързо за нас лятото правя миш-маш, таратор, пълнени чушки/тиквички/патладжан, вариация на яйца със сирене и сирене по шопски, риба със зеленчуци, пилешки хапки, шницели, ризото, паста, домашни дюнери, салата
    . Повече от половината от изброените аз не мисля, че стават за бебе или поне аз не умея да ги сервирам по безопасен начин. На бебето давам от нашето, ако става, ако не - готови пюрета или нещо набързо. Плодовите често аз му ги приготвям. Но при мен постоянен е само обяда като заместено хранене към момента. Плодово пюре му давам само като имам време и съм в настроение, така да се каже.

skady, shisharche, поздравления за ученето на гърне от толкова рано. Аз също имах мерак да почна от сега, но споделям моя опит, който е различен. Бебо не иска изобщо да седи на гърнето. Слагам го и той милия веднага започва да трепери и да вдига ръчички да го взема. А не съм го насилвала, държа го по 2 минутки. Не му е комфортно, виждам го, започва да се разстройва. Иначе му пея песнички, показвам му книжки и играчки уж да го разсея, но без ефект. Пробвах и в друга стая и по друго време на гърне, но пак се притеснява. Затова ще му дам още време, няма да му го показвам поне 1-2 седмици и по-натам пак ще опитам. Не знам защо така реагира, явно му е ново и странно, не разбира какво се очаква от него. Даже седнах аз на тоалетната 1-2 пъти да му покажа какво се прави. И да, не винаги се получава, въпреки желанието. А не искам да си създава негативна асоциация с гърне, явно му трябва още време.

# 317
    Maya,
    И аз държа на прясната храна.
    Вчера сварих червена леща и сложих  освен редовните подправки и малко майорана,  кориандър и чесън. Бебка хареса и хапна добре. Всичко пасирам аз още.  Следобеда пък и дадох грис халва и покрай нея опита  и канела.
    Вчера си мислех да си направя меню за седмицата и да го следвам - какво да готвя.
    Може би в един момент и към готова кухня ще се обърна за повече разнообразие.

# 318
    Mommy, досега не съм била в ситуация, от която да не мога да се измъкна, само директо преминаване през изпитанието върши работа сега. Това не помага, нали?

И грижата за нея ми е най-любимото нещо, но например няколко майки и учителки от класовете на които я водя смятат, че прекалявам. Казват, че сама си го правя да ми е толкова трудно. Да съм я оставила на баща и, да изляза, да ида не знам къде, не съм била искала помощ от него ефективно, той затова не знаел как да помогне. Ей такава е положението, в средата на неожънатата нива.

В същото време тя изкарва 4 зъбчета едновременно, аз видях 2, баща и 4, иска мама, нормално. Пак според баща и, аз съм била я научила да търси мама. Ми като не е станал една сутрин с нея в 7ч или една нощ да прекара покрай нея, кой да търси?

*щитовидната е бавен процес, там очаквам подобрение не по-рано от Юли-Август

* благодаря за идеите за храна, седмично меню би помогнало, но хич нямам умствен капацитет в момента, чудейки се да започваме ли антибиотика, че кашля (според докторката нищо и няма), парацетамол ли за болката от зъбчетата нощно време, как да се оправям с баща и, как да намеря време да събера малко сила….и т.н

Вие как ефективно искате помощ от околните,  особено от най-близките? Казвате ли на мъжете си, дай ми тези пари за това и онова или те сами се сещат (май-само в моята глава)?

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 11:13 от MayaJane

# 319
    Първо:парите са вкъщи.В неговото портомоне има малка сума за ежедневни нужди,а в моето-20,30,50лв за "черни дни".Взимам си от"камиончето на Кока кола",когато ми потрябват и после му казвам,за да не се бъркаме.
    Второ:Готвя,колкото мога.Дмес сме на оборка+чушки,пълнени с яйца и сирене,които ще приготвя довечера.
    Бебчо яде пюре в 11,а в 3 ще яде кис мляко с бисквитки и мачкани череши.
    Трето:Бебчо има афти.Поне педиатърката"по вайбър"така реши.Свекито ще донесе Анафтин и ще мажа от довечера.
    Аз имам особен график в момента.Ставам най-късно в 5 и 30ч и върша каквото има до 7 и 30ч.После мъжът ми излиза да зиди,да оправя животните и каквото има друго.Той напусна работа,пое асистенството и работи по къщата вкъщи.Отделно по някога ходи нещо частно по специалността.В 12ч влиза вътре(навън вече е 33-34 градуса),а аз отивам при бабето.Към 13ч се връщам,обядваме и почвам да готвя.До към 17ч съм готова.След това излизаме с малчо малко навън,на сянка.Към 19 и 30ч го къпя(вече всеки ден в банята,голямо улеснение,въпреки че се къпим и двамата😁),леко-полека се храним,мажем с кремове,чистя ушички,режа нокти и към 20ч:30-21ч е заспал.После ние вечеряме,аз се къпя и към 23ч лягам.Минах на този режим,понеже нямам желание да остава с часове вече при свекърва ми.За 15-20мин,окей,но не и повече.
    Вто снимка.Според мен не са афти.В устната кухина и по езика няма нищо.

# 320
    Научих се да искам ефективно помощ.
    Някой може да го нарича прекаляване, юркане, тежест. Съжалявам,  не само аз имам бебе. И пари, и помощ искам. Не се сещат сами, дори като опитват с най-добри чувства рядко нацелват.  Затова искай си, за да получиш. И при нас е същото с търсене на мама, зъби, хрема вече 7 дни и чудене за Аб, пък нищо и няма. Как лекуват щитовидната, Мая, освен с хормона?
    И при нас тя е все с мама, ами кой да търси? Излизам за малко, посреща ме сърдита и с рев. Ще свикне.
    Директно си казай - искам така и така, това и това, а тази вечер си лягам и ти я гледай, ето ако трябва и списък. Да, никой не се справя като нас, мама е една, но децата растат, а ние трябва да се съхраним и занапред. Нека да изглежда властно, дори егоистично, но понякога опират нещата до директни нареждания.
    Искам и изисквам ние да сме приоритет номер едно. От своя страна давам същото.

# 321
    Mommy22, съжалявам за лошия опит с гърнето. Това ми беше най-големият страх преди да я сложа - да не вземе да ревне на него и да не иска да стои.
    Имаш ли представа защо малкият реагира така? Как реагира на други такива нови или странни за него неща? Или на хора?

# 322
    Най-много ме мори недоспиването, бебко не е спрял да се буди нощем, дали регресия, дали колики имаше, сега зъб му излиза и го боли, отделно преди това сучеше, сега АМ яде нощем.. Спи ми се 2 не виждам.
    Той също покашля от вчера.

За храненето, бебо предпочита аз да му готвя и отказва вече купешки пюрета.
    От днес взимаме детска кухня, закуси попара с масло и сирене, от кухнята има зеленчуково пюре, рибена супа и грис, засега от тях опита няколко лъжички, ще видим после дали ще хапне още.

Mommy може да опитате с друг вид гърне.
    Иначе аз още не бързам за гърнето.

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 13:38 от *Sweety*

# 323
    • Sofia
    Аз тестово взех един ден кухня и му хареса. Започнаха да му омръзват пюретата.

# 324
    Linaticka, отворих преди време обща банкова сметка, нея я ползваме вай-вече за хранителни продукти, но извън това още има много други разходи, нали така…При нас тази част е нерегламентирана, кой, кое точно.

Juji, значи ето ме и мен! “Отивам да си легна, ти я гледай” и като я чуя след 5 мин, че плаче и съм там 🤷🏼♀ Явно сама трябва да си помогна на себе си, това търся как

Благодаря ви, дано има още коментари да заформим дискусия.

Хранене - вечната тема отсега нататък, ние хапнахме салата от настъргани краставичка и тиквичка, сурова, с копър, омлет с пуешка шунка, агнешко кюфтенце и варени кремвирши (за мен само, че са високорискова храна за задавяне).

Juji, хормон само, по 75мл в момента под формата на таблетки. Ти не каза приемаш ли медикаменти?

# 325
    Здравейте, майчета, не съм чела последните съобщения бързам да питам, че ще получа инфаркт вече… има ли някой от вас проблем с формата на главата? Откакто се е родил му е леко крива главичката. ЛЛ не виждаше проблем и все казваше, че ще се намести и е рано. Аз не съм спирала да питам, слагам го само на изпъкналата страна да спи, но все още е кривичка. Днес ходих на консултация при педиатър и споделих това си притеснение. Само да кажа, че имам час да ортопед на 8юли( за който ЛЛ не ми даде направление, защото не виждала причина и нямало такова нещо като профилактични прегледи🤯) и педиатъра каза, че трабва да се направи изследване със скенер под упойка и ако се открие срастване ще се наложи операция. Ясно е, че ортопед ще ги реши тези неща, но света ми за пореден път се преобърна… та въпроса ми е има ли някой сходен проблем ей така за кураж питам…

# 326
    На мен ми е странно да трябва жената да иска пари от мъжа. При нас заплатите и на двамата отиват в общата сметка и всеки си харчи каквото намери за добре, само големи покупки обсъждаме. Той изкарва повече и неговите пари са и мои. Иначе почти не ползваме пари в брой.

На мен не ми харесва да се казва, че таткото "помага". Помагат баби, лели и тн. Татковците си гледат детето. Ние през нощта се редуваме и само аз я кърмя разбира се, но за всичко останало и двамата го правим.

А за гърнето - негативната асоциация наистина трябва да се избягва. Mommy22, може би пробвай след седмица-две да го сложиш пак, като е в добро настроение и се смее и може би да е като игра. Та постепенно да го възприеме като нещо положително. Не знам дали така трябва да се прави, просто така си мисля. Моето момиче обича да стои на гърнето засега, забавно и е. Доста често пишка в него, но с акото е по-сложно. Просто има много фалшиви сигнали за ако и се напъва, но не ака, а като наистина се наака, изобщо не разбирам. Може би след време ще се научи, сега и давам повече плодове, че да ака по-лесно

# 327
    • Sofia
    Здравейте, майчета, не съм чела последните съобщения бързам да питам, че ще получа инфаркт вече… има ли някой от вас проблем с формата на главата? Откакто се е родил му е леко крива главичката. ЛЛ не виждаше проблем и все казваше, че ще се намести и е рано. Аз не съм спирала да питам, слагам го само на изпъкналата страна да спи, но все още е кривичка. Днес ходих на консултация при педиатър и споделих това си притеснение. Само да кажа, че имам час да ортопед на 8юли( за който ЛЛ не ми даде направление, защото не виждала причина и нямало такова нещо като профилактични прегледи🤯) и педиатъра каза, че трабва да се направи изследване със скенер под упойка и ако се открие срастване ще се наложи операция. Ясно е, че ортопед ще ги реши тези неща, но света ми за пореден път се преобърна… та въпроса ми е има ли някой сходен проблем ей така за кураж питам…

Ортопедите също масово неглижират проблема. Нарича се тортиколис. Отидете на лекар физиотерапевт. По здравна каса се полягат по 5 дни на месец физиотерапия. Ако сте от София ми пишете ако искате да Ви кажа къде го водя.

# 328
    Точно, ZMK! Такава е и моето  послание още в първият пост, без да адресирам кой точно какво. Истината е, че много хора се възползват от това “неискане на пари”.

Izibel, очаквах те да се включиш, макар по различни причини. На твое място бих събрала най-различни мнения от всякакви специалисти. Пак ще трябва ти да решаваш, търсиш, намираш ит.н и няма да ти е лесно.Моля те имай предвид, че във всякакви изказвания, дори и на тези от специалистите има намесено 1во лично мнение и 2ро прибързани изказвания всички правим. Много ни допада и на всички да поставяме диагнози, дори и на специалистите, проста те понякога го правят без доказателства.

# 329

Isibel, да, при нас се оказа скафоцефалия - преждевременно срастване на сагиталния шев. Минахме през операция февруари.  Синът ми се роди с издължена и скосена назад форма на главата. Педиатрите масово неглижират и казаха, че ще го израсте. Добре, че минахме през скенер и консултирахме с  неврохирурзи.
    място за паника няма, трябва да действате, за да хванете навреме ако има нещо.
    На разположение съм за информация.

Общи условия

Активация на акаунт