ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 30 514
  • 678
  •   1
Отговори
# 375
  • Sofia
Лунатичка радвам се, че вече сте добре и си спокойна. Дано ви се получат нещата с второ дете.
При нас все още се чудим какво да правим - да го пускаме ли септември да пробваме дали ще се адаптира на частна ясла или не. Искат да започне в топлите месеци, но аз не съм 100% сигурна.

# 376
Попарката с чай, сухар бебешки, обезсолено сирене, масло, понякога мъничко захар, но и без захар си я хапва чудесно.

Бързо оздравяване!

И ние много пазим бебката от всякакви вируси, слагаме маска, казвам без целувки и всички го спазват.  Който е болен, не я гушка  дори. Като се оправи, тогава.

Отношенията с партньора - променливи,  като моето настроение 🤣

# 377
Бързо възстановяване на болните, весела ваканция на тези, които са на почивка. Ние сме от тези на почивка. Бебчо и кака му за първи път летяха със самолет, на бебо първото море му е в Майорка, хаха. Тук е супер, къпе се в море и басейн, постоянно пие от солената вода и си смуче пръстите. Шляпа с ръцете във водата, но в пояса не му е добре и го държим на ръце, защото се навежда и пие от събралата се вода на дъното на пояса (там където сяда и има изрезки за крачетата). То голяма работа, че избягвам да му давам сол, като сега си я набави накуп. Grinning На пясъка хич не иска да стъпва, на тревата също, вдига единия крак като щъркел и не иска да ходи.

Още от 5.5 месеца си стои стабилен и прави опити да лази, но са му слаби ръцете и го е страх, затова засега неуспешни. Има интерес да ходи на две ръце и крачи много бързо. Доста се клатушка още и бързо се уморява, но напредва. Според мен към 10 месеца ще ходи, не мога да преценя за лазенето все още кога. Може и да не пролази преди да проходи. Въпрос относно ходенето - аз го пускам бос вкъщи и навън, но лятото се нагряват плочки, пясък, а и е мръсно, може само вкъщи и на двора да ходим така. И се чудя дали трябва да му взимам сандали? Вие боси или с обувки ги пускате вашите бебета? Не знам на какво обувки да се доверя и не искам да давам сума ти пари за скъпи, но пък не искам и китайски боклуци, които да му пречат и да запарват краката.

За захранването - аз всичко съм въвела, но съм доста бавна със заместването на хранене. Имаме само обяд или вечеря заместен (ако сме вкъщи - обяд, ако сме в движение може и вечеря). Спи добре през нощта и ни отпадна нощното хранене, обаче пък не компенсира нито с количество, нито с увеличен брой хранения през деня. Но да кажем, че е от жегите. Ние като седнем на маса или ядем постоянно посяга и плаче за нашата храна, а татко му почти не дава да го храня, за да не се задави. Твърди, че е малък за повечето храни, които му предлагам (от нашите, стига да не е много солено или сладко). Плодове почти не му давам, защото не знам как и ме е страх от задавяне. Освен с мрежичка да пробвам? Примерно диня и пъпеш ще стане мазало да му дам в ръце и баща му ще получи удар. Май ще си купя мрежичка като се приберем.

Лунатичка, радвам се за вас, че се чувствате добре заедно и Галинчо се развива чудесно. Пожелавам ти все по-леко да става майчинството. Как се реши за второ? Как са ви отношенията с мъжа и свекърва ти? Ако ситуацията ви не се е променила, ще имаш същите ядове, но ти си знаеш. Дано стане бързо, както сте си го решили.

Мая, отношенията ни с ММ също са променливи. Нямаме време един за друг и това е проблема. Поне намираме време за разпускане по отделно (спорт, приятели, работни събития), но напоследък бабите ни абдикират и се усеща, че двамата сме станали повече като бизнес партньори в родителството, отколкото другото. Не ми харесва, ама това е положението засега, приемам го. Ето сега сме даже с нашите на почивка и те много помагат за децата, щяха да сме се побъркали без тях, ама не сме имали и час на спокойствие двамата да правим нещо каквото ни е кеф. Надявам се скоро да можем да оставим децата за ден-два и да си измислим ние нещо лежерно. Не го приемам за даденост, правя голям поклон на хората, които се оправят без помощ, но не е лесно и страдат отношенията. Ние и ремонт правим, ще се местим, та съвсем нещата отиват към бизнес партньорство. Grinning

А, относно здравословните проблеми, ние дадохме тук 120 евро за преглед за отново червените очи на малкия, само за да ни изпишат антибиотични капки. Теорията е, че има малки/запушени слъзни канали и/или алергия. Сега след този случай на морето по-скоро ще е първото. Уж го водих на очен и нищо не ми казаха за това, даже не го споделиха като теория. Ще го водя при личната да имам пак направление май.

Относно забелването - вие на какъв етап сте?Ще ходите ли на уролог и кога?

Много дълго стана, съжалявам, благодаря на който ме изчете.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 14:57 от mommy22

# 378
За плодовете - в мрежичка може, да. Ние така даваме доста. А някои плодове може и направо. Динята не бих, тя е твърда, но праскови и кайсии обелени бебето си ги яде с кеф. Само дето са хлъзгави, та някой път и ги държа, че тя сама не успява винаги. На тази възраст е хубаво парчетата да са с големина на два пръста на възрастен, за да може да ги хване бебето.

Също и печена ябълка даваме. Ябълката се реже на две, бели се, махат се семките и се слага във фурната на 190-200 градуса за 25-30 минути. Може и олио да и се сложи да е по-вкусна. Бебето може да я държи и да си я яде така. Също е вариант и намачкан банан.

Само е важно кръглите плодове да са намачкани, че с тях е най-голям рискът от задаване

# 379
Баща и даде зърно едамаме  (като боб) на обяд. После трябваше да му се извиня, че скочих веднага срещу него “риск от задавяне, риск от задавяне”, тя докато си го дъвчеше. Той повече едамаме не и даде, а е супер полезно, та най-ме е ад като страдат децата от страховете на възрастните. Вас не ви ли е яд?

# 380
Едамамето си е рисково, трябва да се намачка първо

# 381
  • UK
Ако плодът е кръгъл може да се смачка до плоска форма - аз така давам боровинки - но предполагам и едамамето може да се смачка.

На 9-10м вече дъвчат доста добре, но при притеснения в безплатната версия на Solid Starts има всякакви безопасни варианти на поднасяне на храните.

Като цяло е добре да се дават парчета храна да се справят сами - развива фината моторика и мускулите, които после подпомагат речевото развитие.

Моят син е само бос. Никакви обувки, камо ли чорапи не търпи, а и не настоявам - топло е. Пълзи много бързо от няколко седмици и непрекъснато се изправя, ходи и на четири крака като мечка. Непрекъснато се пъха под маси, столове, вече го къпем в голямата вана защото от малката иска да излиза с главата надолу. Общо взето му даваме голяма свпбода да се движи където и както поиска, но трябва да го пазим от опити за самоубийство😀

# 382
Сдъвка си зрънцето едамаме цяло като пич.

В платената версия на Solid Starts има още по-интересна информация…за моя милост. Баща и пък е главният (ми) източник на смелост, а и как иначе, той смята, че знае всичко.
Абре, истината е, че и по физическо възпитане, и в столовата, тя е талкова напреднала благодарение на него. Примерно, ще седнем на обяд в България, ще си хапваме славно, обаче не е ли баща и в другата стая или в къщата, съвсем няма да съм толкова смела. С него тя също изучава света, с мен само се гушкаме една друга.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 21:30 от MayaJane

# 383
Момми аз си му давам плодове в ръчичката- круша( омекнала), диня, пъпеш, кайсия и праскова. Цапа се доста, но му доставя удоволствие, щастлив е.
За забелването го водих при д-р Минова- тъй като има лека фимоза, но с кремове се оправи положението. Сега действаме по въпроса. Каза ни на 1год да отидем отново да види как върви.
За очите- при нас също се зачервиха доста, както отвън, така и отвътре. Аз го отдадох на солената вода в морето. Почиствах само с физ.разтвор и днес няма нищо.
Иначе и при нас във водата се хареса доста-особено частта с попадането на солена вода върху устните, ръцете. Беше огромна радост😂. Бяхме му взели и малък басейн също му хареса. В пояс не искаше, а ако седнеше започваше едно ядене на тая гума😂

# 384

Ние вече два дена си живучкаме следобед😁.На море обаче категорично още няма да ходим.Догодина.

# 385
Привет. Ние ходим понякога на плаж също, но моя юнак не седи мирен на 1 място ни в басейн дълго, ни на хавлия и за нас е предизвикателство, да го пусна да пълзи в пясъка трудна работа..
Плодове му давам в ръката или пасирани с каша или друго. Той вече е захранен с всичко, яде детска кухня и от нашата храна. Какво ли не е ял, за ужас на бабите, общо взето каквото ядем ние, давам  му в ръката и се цапа, няма как
Има и доста хранения с АМ.
Вади зъбче и се буди нощем и го боли.

Навън ще върви, когато проходи окончателно..тогава качествени (скъпи) обувки. А сега вкъщи - задължително бос.

Със забелването сме доникъде, много бавно върви.

# 386
  • UK
Ние нищо не забелваме, всичко изглежда наред, аз даже май не разбирам каква е целта на това забелване.
Филип доста се радваше на плажа, но не беше лесно. Изненадващо за мен не яде много пясък. Но други бели свърши - и пак емоцията си струваше. Следващия месец пак.

# 387
Момичета бях питала и по-раното за закуските на децата. 😂 Попарата с какъв чай я правите ( по-скоро търся препоръка). Все още не съм вкарала сирене и масло и мисля, да го пробвам дали ще хапне без тях.

# 388
Gerimal, аз я правя с липа или лайка. И с друг чай бих, но имам тези засега.

Момичета, какви "външни" играчки имате за двора? Говоря за дребни играчки, които можете да приберете в голяма кутия след края на забавлението. Не батути, пиклери, люлки или пързалки.
Имаме меко килимче. Като изкарам топки, колички, дрънкалки, гумени книжки, и някак ми изглежда постно, а не знам какво друго да извадя. Понякога при нас идва съседчето, което е на година и половина, и не ми се иска да му е скучно. Още не съм вадила кукли, мисля, че малката е малка, но при съседчето обикновено има кукла в количка и някакви аксесоари към нея, плюс части от други играчки. Имат и "кухня", но мисля, че нашето дете е малко още за кухня.
Имате ли идеи за нещо подходящо?

# 389
  • UK
Навън на Филип му е най-интересно да гледа цветята и да си играе с маркуча - ако е топло понякога включвам леко пръскащия режим и много се радва.
Иначе се сещам за машина за сапунени балончета, при нас винаги е била голям хит.

Общи условия

Активация на акаунт