ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 30 234
  • 678
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте! Отдавна не съм писала и не съм ви чела. Моето момиче вече е на 10 месеца и има два зъба. И аз съм от неспящите майки. Преди зъбите се събуждаше да яде по веднъж и се наспивах. Откакто ѝ излизат зъби се събужда по няколко пъти на вечер. Иначе ляга към 21:30-22:30 и се събужда най-често в 8, понякога 9ч. Започна да пълзи на 9 месеца и от тогава изобщо не иска да ходи. Изправя ли я веднага иска да сяда. В проходилката рядко я слагам, но тя е 2 в 1 и става и на Уокър. Иначе сама се изправя на мебелите, но не се движи все още. Вече познава животни и издава звуци на крава, котка и куче. Когато я питам къде е топката или някоя любима играчка започва да я търси. Казвам ѝ да я вземе и го прави. Имаме проблем с храненето, защото не дъвче, а директор гълта. Не знам как да я науча да дъвче. Приемам съвети. Страх ме е да ѝ дам нещо с по-твърда консистенцията, защото баткото се беше задавил и едвам го спасихме. Иначе ѝ давам по-гъсти пюрета и кускус, попара. Като в попарата сухарите ги правя на трохи, но пак се задавя понякога.

# 451
И аз си уважавам повече обикновените памперси, с гащите ми е по-трудно. Особено когато свърши голямата работа. Понеже не искам да си омаже целите крака и половината къща, докато го събуя - ги режа с ножичка.
Вие до къде сте с гърнето?
Гащичките се късат от двете страни и така се свалят. Първо и аз мислех, че трябва да ги свалям като нормални гащи и се ужасявах от мисълта какво ще стане след акане.
С гърнето ще се заема сериозно, като проходи. Сега я слагаме на всяка смяна на памперса. Забелязвам сухи периоди. Вече е пред прохождане. След това ще махна памперса, ще сложим нормални гащички и следва забавлението. Аз обаче се връщам на работа от септември и малко не знам как жена ми (бременна тогава в седмия-осмия месец) ще се справи. По-скоро нещата ще се случват по Коледа.

Гледам и режима да променим, за да спре това будене в 5:30-6 сутринта. Сега изместваме обедния сън по-рано и ще добавим дрямка в 5 следобед. Да издържи после до 9 и да спи до по-нормално време.

# 452
С гърнето има напредък - вече асоциира звука пишшш с пишкане и го прави, като направя този звук. Слагам я веднага след като се събуди сутринта, след всяко събуждане от дневен сън и при смяна на памперс. Най-голям успех имам, когато през деня я сложа, докато все още е суха - най-много час и половина-два след последното пишкане. Всеки път, като се изпишка доста шумно и ентусиазирано и викам бравоооо, пляскам с ръце и и се смея. Тя обикновено сама тръгва да става. Ако нищо не направи и тръгне да става, просто я прегръщам и и слагам памперса обратно и така.

С акото е по-сложно. Обикновено знам кога ще ака, но някой път и отнема доста време и често се напъва и пръцка, без нищо да направи, та не съм достатъчно последователна да я сложа на време. Мисля да пробвам директно над тоалетната да я държа по начина като на снимката, че то голямо мазало става в тоя памперс.

https://www.mother.ly/baby/baby-health/what-is-elimination-communication/

Взех си книга от Амазон Infant Toilet training и си я чета на телефона по време на нощните хранения. Честно казано, съжалявам, че чак на 6 месеца почнах, щеше да е определено по-лесно с акото, ако бях почнала на 3-4 месеца или по-рано даже. Мислех, че е много трудно и времеемко нещо, но се оказа, че не е нищо сложно.

Beautyaddictted, препоръчвам приложението solid starts - базата данни е безплатна и има подробна информация за това как да се дава всяка една храна безопасно според възрастта. Можем да пробваш с нещо, което да гризе, което е меко, като го отхапе. Аз дадох краставица вчера - срязана наполовина по дължина и с размер да може лесно да я държи. С кеф изяде меката част. По принцип рискът от задавяне с парчета е по-голям, ако някой друг го сложи в устата на бебето. Ако бебето контролира процеса, е по-вероятно да се справи или да изплюе парчето. Ако глътне голямо парче от нещо, може да му покажем как да го излюе, като си изплезим езика, преди да се е задавило

# 453
Ох момичета, като прочетох, че и при вас съня е мираж донякъде се успокоих. 😁
При нас никога не е бил идеален и не сме имали цяла нощ да спи. Обаче когато ставаше веднъж за храна в 5/5:30ч беше супер.
Сега е някакъв ад заспива около 20:30ч и в 6ч е буден, отделно през нощта се буди поне 2 пъти не знам какво да направя вече, за да спи 9,5/ 10ч нощен сън. Все още заради това ранно ставане е на 3 дремки🙈. Мъка голяма е.

# 454
Това звучи като някаква мечта - само 2-3 пъти през нощта. Като никнат зъбки, се будим през час.

Иначе 6 часа е нормално време за бебетата да се будят

# 455
  • Sofia
Момичета колко милилитра мляко давате. Аз давам 230 мл сутрин и вечер и се сърди всеки път като свърши. Не зная дали е добра идея да давам повече.

# 456
Аз кърмя и не знам колко, но според мен ако иска повече, трябва да се дава повече. Не бива да се държи бебето гладно, то най-добре си знае колко му трябва

# 457
Момичета колко милилитра мляко давате. Аз давам 230 мл сутрин и вечер и се сърди всеки път като свърши. Не зная дали е добра идея да давам повече.
Сутрин давам 180, понякога 210. Шишето не побира повече, май трябва да взема други шишета. Както и да е. От много месеци насам, като свърши млякото, веднага пъхам бибата в устата, и малката е спокойна. Вечер променяме нещата напоследък. Новото 20 е, че вечеря стабилно някакво пюре, и след половин час си ляга с шише 180. Не знам къде го побира.

Ние пък зъбите не ги усетихме. Два изникнаха без да разберем. Нощем си спи.

# 458
220мл вода със 7 лъжички мляко - мисля, че става около 240мл готово АМ. Когато го изпие веднага започва да мрънка, но му взимам шишето и или му давам бибероната, или играчка. То си личи как се е надул и няма място за повече, ама лакомия 😁
Днес малкия изяде 1/2 паничка супа от детската кухня, не мога да ви опиша каква радост беше за мен. Сложих го в столчето, опитах да му дам - бута ми ръцете, върти се и не иска, а знаех, че е гладен вече, чувах му коремчето как къркори.
Сложих го в проходилката и опитах отново да му дам, след 3-4 Мин. Паднах от смях - давам му една лъжичка супа, хапва я, отива в другия край на кухнята, връща се и чака с отворена уста като пиленце 😂

# 459
И аз не спя добре, но това е от разбърканата функция на щитовидната. Тя си се буди по няколко пъти нощем от бебенце 😁 това не е новост. Ходих при консултантите да питам как ще спираме с нощните хранения, според тях да върна кърменето нощем, че помага и на моите хормони и после започваме да намаляме продължитерността на кърменето, като решим да спираме.

Борим се и ние с памперсите и гащичките. Тя често го обръща на игра и аз влизам в играта и май затова сутрен вече не можем да излизим примерно за детски център в 10ч. Баща и иска да я научи да ляга и да стои мирна докато я преобуе, одеве даже тя като се разплака ми каза да си седна на мястото и на нея каза да спре да се инати, аз обаче не устисках да си стоя на мястото и тя да плаче, седнах при тях, тя се измъкна при мен, обухме гащички след известно време чак и така. Не е хубаво да се намесвам, но това е положението.
Сутрин и сменям памперс в банята, гледам да е права и да се заиграе, махам памперс, бърша дупе и после сяда във ваничката да я измия.

Пробвах аз да се върна на работа, две нощни смени на седмица. Първата нощ аз плаках на работа от 23 до 2ч, тя плакала вкъщи по същото време. Втората вечер по-добре, но аз после цяла седмица не мога да се възстановя от неспане. Определено не сме готови и двете.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 02:40 от MayaJane

# 460
Ние обезопасихме стаята на бебка, че вече нон стоп иска да щъка навсякъде и да се вре навсякъде и разсейването вече не помага - като иска да си играе с кабела, не забравя, като и дам друга играчка и ако я преместя, вече супер бързо успява да допълзи пак там. Та то за никой не е приятно само да я местим и сега вече спокойно може да си щъка из цялата стая където и душа иска. Мисля си още няколко месеца с кошарата и после направо един матрак на пода или пък легло Монтесори и така да се приспиваме. От пода не може да падне, нито пък да си заклещи крачетата.

MayaJane, как ще казва на бебе, че се инати? 😬 Ами то като почнат тръшканията към 2 години някъде, какво ще прави тогава?

# 461
ZMK, ние сме на матрак на пода вече доста време, а преди това направо на пода в хола.
 Вие какви мерки по обезопасяване приложихте?
Следващата ми стъпка ще са мебелите, ниски да са и идеята е цялата спалня да се преобрази в тип Монтесори стая.

Спяхме и на пода в хол, превръщаше се в спаля цялото помещение и беше много приятно. Това, което ме бъгна мен е “течението, та течението, ще настинете”. Въобще, май имаме една култура на събиране на страхове в България и тредно е човек да се абстрахира.  Научи се бързо да пълзи от и на матрака, легло Монтесори с тези рамки не виждам скоро да върши работа, защото ще скача от рамката, гледах ги и аз доста.

Междудругото по Монтесори една мама ме посъветва да спра с “браво” и “добра работа”, за да не и създавам зависимост от моята оценка. Например “трябва да си горда от себе си” и “виждам какви усилия полагащ” са подходящи коментари.

*А, мъжа, те пък имат култура на поставяне на етикети и стигми в тяхното семейство, независимо как етноса им се оплаква от същото. Та, съм си набелязала да му обърна внимание да е така любезен да престане, ама трябва да е в любяща обстановка, не на въпреки 😁
На терапия тръгнах, на една, на втора, пък да видим до къде ще стигнем като екип. Психолозите казват, че жената има тази трансформираща сила да моделира семейството в позитивна среда, но често вместо това  я впряга в кариера.

# 462
За това как сме обезопасили - махнахме повивалника, че нон стоп искаше да се катери по него и да хвърля памперсите намира земята. Контактите отдавна са с капачки, а сега и сложихме прегради пред кабелите и разклонителите, сложихме омекотяващи лепенки на всички ъгли, на чекмеджетата сложихме едни като ключалки. Единствено остава да се закове раклата в стената, това със сигурност ще го направим, преди да сложим матрака на земята.

Аз не съм супер запозната с Монтесори и не съм специално по тази философия (макар че каквото знам ми изглежда добре), но това за хваленето съм го чувала от доста места. Аз не хваля бебка ей така - нито като се изправя, нито като си играе с играчки, просто коментирам с усмивка какво прави. Хвалбите гледам да ги използвам само когато я уча на нещо конкретно - например на гърне. Хваля я шумно само когато свърши работата, иначе просто и говоря. Но родителите ми не пестят хвалби. Татко и пък за всяко нещо я хвали нон стоп и не мога да го убедя да спре. Даже като нищо не направи на гърнето - пак хвалба. Ами то тогава се губи смисълът

# 463
При нас е обратното, татко и не дава кредит за нищо, аз съм по хвалбите.

Масата за повиване и аз отдавна я сгънах и прибрах, че като нищо щеше да скокне.

Тези кутии не знам как изглеждат, за разклонителите и кабелите. Имаш ли линк?

# 464
Аз пък си я хваля за щяло и нещяло. Чела съм много за Монтесори метода и не всичко ще прилагам, дори повечето неща няма. За мен полезна е частта, в която включваш детето си във всички ежедневни дейности и го уважаваш като личност. Но ограничени похвали и матрак на пода няма да имаме.

Според мен емоцията, усещането и интонацията имат повече значение за детето от конкретните думи. Не мога да си пречупя езика да мисля 5 минути и да кажа накрая "ти положи толкова много усилия да изкачиш това стъпало". Казвам"браво, мами" и ѝ се радвам на всичко. Детето и то се радва така.

Общи условия

Активация на акаунт