ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 30 201
  • 678
  •   1
Отговори
# 495
Къде изчезнахте всички? 🤔
Ние сме на морето.
Бебката вече на 10 месеца и тя.
Лази и пълзи.
Хапва пилешка супа и пиле с ориз без да са пасирани, и други намачкани вкусни неща.
Изкара един вирус с много повръщане, разстройство и хрема. Оправи се Слава Богу. Бяхме се уплашили.
И ние като Лунатичка - без кръст, рамене, ръце..  И ходим пет за четири.

# 496
Наваксах и аз. Не се бойте, ние сме 7.300кг на 10 месеца, а зъби нямахме до преди 2 седмици. В момента расте първият, а преди 2 дни видях че са побелели още 3. С гърнето имахме някакво временно затруднение, беше започнала да отказва да седи, 1 седмица спрях да я слагам и после пак пробвах и размина това нежелание. Сега даже се обръща да си погледне “продукта”, също така започна и да дава сигнал, че ѝ се ходи - започна да мрънка по начин, който е необичаен за нея и видимо без причина, та започнах да я слагам като го направи и след секунди се изпишква. Но не винаги. Пишкането ѝ е 50:50, но акото е почти изцяло в гърнето вече. Яде мляко не повече от 170-180мл, но предимно 160мл. Просто не иска повече. Сега покрай никнене на зъби е малко по-раздразнителна. И тук имам питане:

След лато вече е пробил венеца и се усеща остричкото, колко време отнема да израсте целият? Вече минаха 2 седмици и седи на 1/3 израстнал…

И сега по-сериозното ми питаме:
Вие напипвате ли някакви разлики в черепите на бебетата си? При нас отгоре преди главата беше с идеална форма, сега точно в средата, ПРЕД предната фонтанела и над челото усещам едно такова твърдо кръгло място с големина на 2-левка монета. Не се е удряла там, твърдо е, като кост. На преглед сме чак на 3-ти, ММ ми се кара, че все се притеснявам за глупости, а аз не мога да спра да мисля за това.

# 497
Шишарче, поздрави. В последно време разбирам как, в България според мен, имаме един такъв маниер да се тревожим непрекъснато и за всичко. Аз все се чудех защо не поспирам да се порадвам на постиженията си, ами все препускам към следващата задача. Снощи за пръв път осъзнах, че тревожността отнема радостта. Това след терапия по справяне с безспокойството.

Та, ако можеш, по-кротко.

# 498
Здравейте много време не съм се включвала,но ви чета постоянно.Нашата малка Кая вече е на 10 месеца даже след 10 дни става на 11.Още се мъчи да лази подпира се с главата и не мога да я пусна на пода само на спалнята за сега,но също иска и да ходи държейки я за ръцете но и така не е стабилна олюлява се.Исках да ви помоля да ми дадете идеи  за следобедна закуска че не знам вече какво различно да ѝ дам.Тя още е на пасирана храна парченца от някои се дави някои ги преглъща.Въведено ѝ е всичко прясно,кисело мляко,глутен,плодове.Правя ѝ кремчета,прясно мляко с бисквити,кисело мляко с бисквити,плодови пюрета,но ми се иска и нещо различно да ѝ дам за това просто бих била благодарна за идеи.Благодаря ви предварително

# 499
Здравейте много време не съм се включвала,но ви чета постоянно.Нашата малка Кая вече е на 10 месеца даже след 10 дни става на 11.Още се мъчи да лази подпира се с главата и не мога да я пусна на пода само на спалнята за сега,но също иска и да ходи държейки я за ръцете но и така не е стабилна олюлява се.Исках да ви помоля да ми дадете идеи  за следобедна закуска че не знам вече какво различно да ѝ дам.Тя още е на пасирана храна парченца от някои се дави някои ги преглъща.Въведено ѝ е всичко прясно,кисело мляко,глутен,плодове.Правя ѝ кремчета,прясно мляко с бисквити,кисело мляко с бисквити,плодови пюрета,но ми се иска и нещо различно да ѝ дам за това просто бих била благодарна за идеи.Благодаря ви предварително

Ами то е това като цяло. Каши предлагам все още аз и си хапва.
Кремчетата го правя с различни продукти. Тиквата много се харесва и редовно правя на пара, след което замразявам и си имам занапред. После размразявам малко и правя кремче с царевично или пшенично нишесте, или добавям към тиквата овесени ядки, може тиква с бисквити, тиква с кисело мляко...
Често давам кисело мляко с една кафена лъжица сусамов тахан..
Сладък картоф с морков се хапва добре също, пък е и засищащо.
Бисквитена торта си яде както си я правим за нас, възрастните.
Моята девойка яде намачкано и с малки парчета.
От една страна се радвам, че аз си я храня, защото не е претенциозно дете и яде разнообразно. Ако разчитах на нейния интерес да хапне броколи или ориз с пилешко по метода на ЗВБ, то тя щеше да е на фотосинтеза..пробвах няколко пъти да дам зеленчуци в ръката и ги гледа с погнуса..хвърля..иначе намачкани ги яде.
Ако дам банан си го хапва, бисквита, солета, снакс..хапва сама. Малко са моментите на самоинициатива относно това ...

Моята бебка, родена 1190гр на 20.08, вече е на 1г, но коригирана възраст - 10м.
Относно развитието следим по коригираната..

Вече ходи с помощ от възрастен, хваната за едната ръка, прескача препятствия, високи около 20см., стои права без опора и кляка и става сама, разхожда се по мебелите и се надига на пръсти да достигне всичко, отваря вратите на шкафовете и имаме няколко диалога:
Как прави патето?
- па-па
Как прави тигърът?
- ррррр (ръмжи)
Дай чук главичка.
(Накланя глава към моята)
Маха за здрасти.
Танцува при определена мелодия от баба й, защото си играят така.
Като кажа "ела да те гушна" протяга ръце към мен.
Като види бурканчето с храната веднага примлясква и го гледа сякаш би изяла 5 такива, а едва яде 5 лъжици😅
Също..като кажа АМ, се обръща към мен и отваря уста, без да ме е видяла с лъжицата..
Пуска топчето в спирала и играе сама с интерактивни кубчета.
Много е музикална. Слушаме си музика често.
Пие вода от капачката на шишето за вода, защото ми е най-бързия вариант да дам от ЧАША. От биберона сама отказа...
Доста добре мисля, че се движим.
Още сме на 3 дневни дремки - едната е 50мин, а другите две са по 40мин.
На нас ни казаха да заместим вечерята понеже гледаме реалната възраст, но засега си е на млякото вечер.

Тъй като до 1,6г е важно изключително много физическото развитие, ще я водя на един детски кът поне веднъж седмично, който е до МОЛ Парадайс и има всякакви атракции за такива малчугани. 1 час е 4лв и мисля, че си заслужава.
Обмислях да купувам някакви меки модули за вкъщи, да се катери, но са ми скъпи. После няма да мога да ги продам....

# 500
Браво, Анс, чудесно се развива вашето момиче. Да ви е жива и здрава, вече на цяла годинка! Как отпразнувахте повода? Знам, че малките няма да помнят, но ми се иска за нас да си направим малко събиране. Мисля, че ще го правим заедно с прощапулник, понеже вече прави крачки самостоятелно, трябват му още 2 седмици според мен докато проходи. Сега направи 10 месеца, но той не се спира. Пълзи като стрела, постоянно тича, не ходи, а направо тича хванат за ръка. Разхвърля, катери се, преподрежда.

Ние физически сме екстра, но не може да стои за секунда спокоен, за да му покажа книжки и да го науча на нещо. Играе с едни топчета и конструктор се опитва да реди, но дотам. Казва “кака”, “мама”, “тате”, “бау бау”, когато си иска. Маха за чао, ама напоследък сякаш е забравил,  преди пеехме “хей ръчички” и пляскаше за браво, ама сега сякаш и това е забравил и само се търкаля по пода, катери стъпала и се удря навсякъде и по невероятни за мен начини, които не мога да предвидя всеки път.

Анс, понеже знам, че си от София, а и за друг, който не иска да купува играчки, тук имат това, което търсиш под наем, както и други интересни играчки: https://infinitytoybox.com/

# 501
Виждам, че влизат мами. Освен да го раздавам по-кротко, някой да сподели за главичката и за зъбките? Усещате ли промяна в черепа отгоре, около предната фонтанела? А за зъбките - като се покажат вече да драскат, колко време ще мине докато пораснат напълно?

# 502
Здравей Шишарче, при нас страничния резец му отне 3-4 седмици да се покаже целия. И мен ме изненада това. Мислех, че за 3-4 дена ще се покаже целия. Даже на ЛЛ писах. Но за главата не знам. Гледам да не я пипам там. Само набързо я милвам или вчесвам с четката и това е.

# 503
На малкият фонатанелата почти се е затворила.Друга разлика няма.
Не снощи,а онази вечер изкарахме най-лошата си нощ.От нивото започна да се дави и да повръща нещо като храчки,нослето му течеше ужасно и за цялата нощ спахме 15мин.Още на другия ден беше по-добре.Сега сме с Виброцил и инхалации.Водих го в спешното и тан установиха,че е само хрема.Днес му сготвих картофена яхния,мачкам му и я яде.Само това и супа обаче яде както трябва.Два дена му поръчах от детска кухня,ами ужасна е храната.Не че е безсолна,ами на големи парчета,странни зеленчуци...Буквално я изхвърлих.

# 504
Шишарче, за зъбките и аз мисля, че за три-четири седмици напълно се показваха. За фонтанелата при нас е намаляла също и някак се усеща черепа, ръбовете по-твърде. При нас главата още не е напълно симетрична, но за лекарите не е проблем. Иначе си купихме една възглавничка от cucla.bg нещо такова и бебчо си я харесва, въпреки че е за след годинка. Надявам се като не спи на твърдо да си се закгръгли. Ние сме със шест зъба и ги ползва като малък хищник. Хапе и дърпа, особено като се ядоса. Обича музиката, да пее и да свири 😃, изправя се на всичко, явно скоро ще прави опити да се пуска. Ръкопляска ако му хареса нещо от менюто и казва не и бута ако не му харесва.

# 505
Как сте, момичета? Как са бебоците? Дойде си септември месец, идва есента, а с нея наближават и рождените дни на повечето бебчета в групата. ❤ Рожденият ден на моето момче е само след половин месец 🎂 Не мога да повярвам 🩵 Много исках да отпразнувам празника с парти, но като започнах да планувам списъка с гости осъзнах, че гостите ще са предимно семейства с дечица около възрастта на баткото иии ще трябва да сме в заведение с детски кът, за да се забавляват те, направо си ми изглеждаше, че правя списък за рождения ден на баткото. И макар да ми е гузно, че на баткото празнувахме 1-вия рожден ден, се отказах от голямо празненство за малкия. Мина ми през главата и опцията да празнуваме в парк, но никога не съм организирала парти в парк и ми изглежда трудна организацията с намиране на подходящо място, кетъринг, игри за големите.. Вие организирали ли сте празненства в парк? Реших да го отпразнуваме семейно, а вече след 1-2 години, като си има приятелчета от ясла/градина, ще започнем с партитата. Все пак поръчах украса за вкъщи и ще се постарая да направя деня празничен и специален. Вие мислихте ли дали ще организирате партита за мъниците?

# 506
ans9898 Как точно го правиш това коремче с тиква и нишесте?

Нашият рожден ден ще е в заведение. Аз ще си правя украсата. Поръчала съм арка и балони от shein. Гостите ни са най-близките роднини и едни семейни приятели. Малки деца няма да има.

# 507
Хей, Ann, браво и от мен, добра работа.

И аз се вълнувам за РД и мисля схеми вече, също доста чакам с нетърпение момента за прощъпулник.

Кой спомена парк? Такава идея имах и аз за прощъпулник, но ще пътуваме и ще видим по време на почивката дали ще проходи. Днес става на 10 месеца моето момиченце 🤩🎉🤩  Присъствах отстрани на български прощъпулник в парка, много яко беше. Има една Кейт тук, от Вкусно с Кейт, масите и напитките от нейната кетъринг компания, имаше и аниматори за децата и в край на парка, където имаше и масички. Не знам колко и струват услугите, но супер решение.

За РД проверих две места, soft play и sensory room, и двете се отдават само в събота и неделя, нейният РД е в понеделник. След известни размисли, най-добрият вариант  е детският център, където ходим колкото често можем, всяка седмица. Ако позволят да занесем торта, защото все пак е образователна институция и се спазват пигиенни стандарти, и пеем и играят както обикновено + Happy Birthday, ще е най-хубаво. Искам да празнувам детенцето си на денят и и вниманието ми да е за нея, хич нямам намерение да го давам и полагам усилия да посрещам гости. Дано да се получи.

Вече на друго събиране можем да поканим близки и приятели с баща и и фокуса да е върху нас и да празнуваме радостният факт, че имаме детенце.

Иначе много мога да пиша за РД, на които вече ходихме и как аз съм с нея по пода да я пазя от търчащите по-големи деца и възрастните (един настъпи мен например) и как хората ме увещават да съм се отделяла от нея, и баща и твърди, че сме обсебени една от друга, но не ми се пише толкова. В крайна сметка наблюдавам, че майчинството става много по-трудно заради върволицата от хора, ръсещи съвети.

Някой друг с подобни размисли?

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 19:49 от MayaJane

# 508
А да бе, ще се отделям, като пълзи. Сега е много подвижна и на много места може да се закара, но инстинктът и за самосъхранение нещо го няма още.

# 509
А да бе, ще се отделям, като пълзи. Сега е много подвижна и на много места може да се закара, но инстинктът и за самосъхранение нещо го няма още.

Е, аз и до тоалетна не исках да ида и да я оставя в непозната къща с непознати хора. Единият път една мама я донесе до вратата и стоя с нея там на отворена врата, вторият път намерих начин да я взема с мен 😁
Мамата , на която отказах помощ с обяснението, че явно в мен е страха и причината, въпреки това я видях да ми се смее…

Общи условия

Активация на акаунт