ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 5

• 25 850
  • 627
  •   1
Отговори
# 600
Да са много здрави и палави рождениците!

Нашият рожден ден и парти тепърва предстоят, аз само съм запазила мястото и започвам да изпращам покани. Нямам много време, а още не съм решила какво да правя с украсата, дали да викам декоратор или с подръчни материали. Нямам много вдъхновение, а нямам и време.

Малкият пие 270 мл. АМ преди лягане и 240 мл. като се събуди. Ако растат зъбки, пие по-често, защото ми отказва твърда храна. Аз чак сега разбрах, че е трябвало преди месец да мина на 3-ка АМ и сега чак започнах да му давам.

При нас почти всяка седмица последния месец има 2 дни с температура 38-39 градуса без друга симптоматика. Водих го всеки път на лекар и всеки път всичко е наред, казват, че сигурно вирус или зъби. Според мен са зъби, защото навира всичко в устата и дъхът му мирише особено, по-кисело. Има ли други бебета, които ги тормозят зъбите и се проявява с такава висока температура?

# 601
  • UK
Aко има висока температура и дъхът е променен, има вирусна инфекция най-вероятно.

Не е нужно по принцип да се купува 3-ка формула, след 1 година може да се пие преспокойно обикновено краве мляко. Филип пие вечер преди лягане една голяма бутилка, спрях да кърмя преди 10-ина дни. Не смятам да го спираме скоро.

# 602
  • Sofia
Аз давам само сутрин като се събуди 230-240 мл. Млякото е Хип 2-ка, отказах се да вземам 3-ка защото пропорциите са други и количествата по-малки и моя малък гладник ще полудее ако пие наполовина по-малко мляко.

# 603
Ние даваме вечер Хип тройка. Много лесно заспива с мляко, чака си го. Не смятам да го спирам. До 3 години имат ензими да го разграждат, така че няма да бързам, щом се чувства добре така. Не ми се иска да пие краве мляко заради загубата на калций. Да не свикне и после като дете да обича краве мляко, после като голяма също и накрая да има остеопороза.
След АМ ще я запозная с ядковите млека. Тя вече си яде бадеми, така че сигурно няма алергии и от други ядки (ще пробваме де), но скоро ще започна да ѝ правя бадемово мляко.

# 604
Skady,
Как давате бадемите?

Аз днес дадох сусамов тахан,  а наскоро малко мед. Приеха се много добре.

Mommy,
И ние сме така с температурата от зъбите, по-висока е, в каквото и да преминава точно, вируси или друго заради отслабената имунна система.
Сега за капак и дупето е яко подсечено и много упорито, утре ще я заведа на лекар и за него, и за редовния преглед и изследвания на годинката.

Три пъти на ден пие по около 270 АМ2, понякога 240, друг път 140, а понякага и 300. Има си обяд в 12, следобедна закуска към 15ч, и вечеря в 20ч. Интересно ми е как си спазва часовете и ако не получи твърдата храна навреме почва да мрънка и да плаче. Сутрешната закуска упорито вече пропуска осмен млякото.

Мисля, че докато пробият тези два долни кътника, които растат почти едновременно и са издули цялата уста вече почти три седмици, аз ще побелея напълно.  Толкова хубав и спокоен сън имаше нощем малката, и установен режим (най-после) с ранно лягане...всичко замина на кино. Лягаме в 3, 4, 5, дори 6.  Кисела, кисела, всичко дъвче, хапе, хрема... На единия зъб вече му се вижда бялото, ох айде де.

Забавно е как от два дни започна да ни носи пудрата, като се наака да я сменим. Simple Smile

# 605
  • Sofia
Ние даваме вечер Хип тройка. Много лесно заспива с мляко, чака си го. Не смятам да го спирам. До 3 години имат ензими да го разграждат, така че няма да бързам, щом се чувства добре така. Не ми се иска да пие краве мляко заради загубата на калций. Да не свикне и после като дете да обича краве мляко, после като голяма също и накрая да има остеопороза.
След АМ ще я запозная с ядковите млека. Тя вече си яде бадеми, така че сигурно няма алергии и от други ядки (ще пробваме де), но скоро ще започна да ѝ правя бадемово мляко.

Извинявам се, че се намесвам, но ви моля да имате едно наум с ядкови млека, а за момиче още по-внимателно.

# 606
Vaflichka, не разбрах какво трябва да имам на ум за ядковите млека.

Juji1, накисвам ги за 12 часа. След това ги давам смелени в някоя следобедна закуска. Имаме уреда на Филипс за пюрета. Слагам вътре някакви плодове и малко бадеми, и смилам всичко на пюре.

# 607
Skady,
Интересно, може и аз да пробвам. А колко често даваш ядките?

Днес минахме прегледа за годинка -  72см, 10кг, почти пробил кътник и Дактарин крем за подсеченото дупе. Обаче забравихме за талоните за изследванията...живи здрави утре пак ще ходя.
Вие какво пуснахте допълнително или каквото лекарят ви даде като показатели? Кръв и урина ли изследват?

# 608
Skady,
Когато се сетя. Нали детето е вегетарианче и давам една идея повече неща, които се съдържат и в телата на животните, но без да го мисля твърде много. Да кажем 2 пъти в месеца давам десетина бадема смлени в следобедната закуска.

# 609
Skady,
Когато се сетя. Нали детето е вегетарианче и давам една идея повече неща, които се съдържат и в телата на животните, но без да го мисля твърде много. Да кажем 2 пъти в месеца давам десетина бадема смлени в следобедната закуска.
[/quote

Много хубаво правиш, Skady. И аз ще пробвам с бадемите. А други ядки даваш ли? Имам сурово кашу  и лешници, но лешниците трябва и да ги обеля🤔 Ти белиш ли бадемите? Те всъщност като се накиснат за повечко време се белят лесно, като бланширани.
С какво друго по-различно от обичайните бебешки менюта разнообразяваш?

Момичета, какви здравословни закуски/основни хапвания приготвяте на дечицата ви? И как приготвяте  овесените ядки? Давате ли хляб/сухари? Ограничавате ли глутена? Успявате ли да избегнете захар и сол?
Освен готвенето за възрастни, давате ли им да опитват друга храна за големи 🤔

Вече и моята кукла пие от сламка, макар и със закъснение, дълго време отказваше дори да опита.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 14:33 от Juji 1

# 610
  • UK
Продават се и супер вкусни тахани от бадем и други ядки, аз ги давам добре разбъркани в закуска с кисело мляко, овесени ядки, банан или друг плод.

Филип от месеци е на обща храна и се храни само с нас на масата. Не ограничавам нищо освен сладките неща, които по принцип и ние рядко консумираме. Ако съм правила домашен сладкиш - давам. Няма в нас храна за големи и храна за малки. Купувала съм 1-2 пъти бебешки оризовки и някакви пръчици, не ги харесва и не смятам да си давам парите за неща без хранителна стойност.

Вчера мина и неговият преглед на 12м, 10.800, 80см, две ваксини и всичко точно.

# 611
Моят юнак яде сутрин, обед, седобед и вечер твърда храна (детска кухня или от нашата), пие АМ 210-240мл преди 2те дремки към 11,30 и към 15ч, преди нощния сън към 22ч и посред нощ също. Давам му отдавна абсолютно всичко от нашата храна, ако готвя само за него сол захар не му слагам. Захар не е ял като яде от нашата храна, десерти не правя, но от детската кухня хапва захар в десертите.
Опивал е всякакви храни. Днес вечеря готвено прясно зеле с пиле и домати, магданоз и т.н
Отдавна си яде сам ЗВБ, режа му плодове, зеленчуци, обича домати, сиренце.

Овесени ядки накисвам в топла вода и после добавям кисело мляко.

Вади зъби и се буди нощем.
Температура 39 имаше и уж от зъби, но се оказа с вирус.

На кръвните ще пусна и желязо.

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 11:00 от *Sweety*

# 612
Juji1, благодаря за подкрепата Hug
Не съм давала други ядки, защото аз самата не ям други и не съм купувала. Не беля ядки, дори не ми беше хрумвало, че може да се белят, преди да ме питаш Grinning
Не знам много за бебешките менюта. Гледам храната на малката понякога да е богата на омега 3 (никой в семейството не яде риба от години), на б12, и от време на време - на протеини. Покрай тези изисквания се научих да правя овесени ядки (не се смейте, наскоро разбрах какво е това и как се яде). Иначе давам пастет от авокадо и яйце на филийка, плодово пюре със смлени орехи или бадеми (плодовете и орехите почти винаги са домашни), ориз със спанак, броколи с картофи, и обичайното - сирене, кашкавал. Наскоро малката яде мусака с вегетарианска кайма. Между другото, препоръчвам вегетарианската кайма на Very Vegan! Страхотен вкус, от растителен протеин, и най-вече хуманна Heart Има я в Кауфланд, имаше я и във Фантастико доскоро. Откакто я открих, ядох отново мусака, супа топчета, кюфтета, бургери с куфтета и т.н.

# 613
Честит Рожден Ден на Октомврийските бебчета 🎉🤩😘🤩🎂🥳🍾🎉🎈🎊

Последна редакция: нд, 26 окт 2025, 16:52 от MayaJane

# 614
Здравейте, мами!

Аз искам да попитам нещо свързано не с октомврийските ни бебчета, а с нас. А именно чувствате ли се изтощени? Втълпила съм си, че само аз се чувствам толкова изморена и изтощена, разбира се и поради будене през 2 часа през нощта, но просто много ще ми олекне ако чуя, че не съм сама в това.
Пия витамини, гледам да се храня добре, но просто понякога през деня се чувствам много изморена и без енергия. Как е при вас?

Общи условия

Активация на акаунт