Бързи въпроси и отговори деца - 9

• 22 352
  • 767
  •   1
Отговори
# 225
1.5 милиарда бактерии не са ли малко? Аз сега давам на Jamison детските, те са с 5 милиарда. Преди взимах и капсулите за възрастни, с 10 милиарда, но не ми се занимава да ги разтварям и затова минах на желираните.

# 226
Единственият пробиотик, който ми е препоръчван поотделно от лекар и двама гинеколози, е българският Лактера на Дафлорн. Тогава обаче струваше 80 и няколко лева и съдържаше 90 млрд. бактерии в доза. Сега му гледам и цената пораснала, и бактериите станали "над 75 млрд.". Има и един вид с над 80. При всички случаи съдържа повече от масовите предложения на пазара (и то нашата си бактерия) и е в прахообразна форма. Стига за страшно много време. Едната кутия я размятах повече от 6 месеца.

# 227
Някой вадил ли е скоро здравна книжка за дете? Трябва ли да ходя до НЗОК или може в регионален клон? Става въпрос за гр. София.

# 228
  • София
Нашата си я взех от 25-то ДКЦ, но и там им в лекарката. Не зная има ли връзка… Казаха ми с лична карта и удостоверение за раждане  да ида и да си я взема.

# 229
нашата също я взех в 25дкц. там има рзок или както се води. трябва акт за раждане. после се носи на лл да я попълни и подпечата.

# 230
Здравейте, имам деца на 1,9 г. Как мога да ги накарам да дъвчат като се хранят? Гълтат храната директно в повечето случаи. С баща им обясняваме да дъвчат, но не чуват.

# 231
Давате ли твърда храна на парчета или детето да отгризва от нея? Солета, бисквита, плод, хляб?

# 232
  • Пловдив
Давам на парчета, като само солетите и бисквитите ги давам цели. От хляба давам коричка да дъвче, при зъбоникненето.
Плодовете ги режа на подходящи парчета за да може сам да си ги хваща и слага в устата. /няма година детето/

# 233
  • София
здравейте, племнникът ми ще прави 4 г на 15 юли тази година, все още не е приет в държавна детска градина, остава последното класиране, но дали ще е приет щом до сега не е ... та въпроса е за задължинеланата детска градина на 4 годишните, ще посещава ли, щом не бъде приет?

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 19:21 от Pg483

# 234
  • Пловдив
Вижте си наредбата от общината.
Ако дадена група е запълнена, не виждам как ще прехвърлят капацитета от почти 30 деца. Евентуално трябва да кандидатства в район, където не е до местоживеенето му, но има място.
Но се прочетете наредбата и реда, защото за повечето места е различен приема.

# 235
На 1,9 г моя ядеше предимно твърда, да не кажа и само твърда.
Пюрета не харесва от бебе. На тази възраст без проблем му давах солета,бисквита и дори кюфте да яде сам. На 7 месеца му давах да гризе парче франзела. Вие кога започнахте да даватв твърда храна,може би за вашите е още ново ? Ако е така,съветвам да започнете плавно да въвеждате твърдата храна за да не се стигне до задавяне

# 236
Работата е там, че солети и снаксове ядат без проблем, но не ядат кюфтета и други подобни твърди храни. Те си искат манджи и супи и ги гълтат директно като ядат. Вчера го установих след като едното дете повърна цели парчета сварено яйце така както съм му ги дала...

# 237
  • София
А до късно случайно да са се хранили с пюрирана храна?

# 238
С пюрирана храна се храниха до към годинката, но не беше гладко пасирано, а на малки парченца.

# 239
Моят син( 3г4м) също предпочита супи и манджи, по-течна храна и с не много големи парчета, която изисква по-малко дъвкане и по-бързо се нахранва. Ако е много гладен яде всичко и си дъвче, но ако не е особено гладен , по-трудните за дъвкане неща започва да ги плюе (най-вече месо или по-суха храна) Ако му е сухо по-трудно го яде, понякога дори му се погажда. Големият ми син беше по същия начин, до 5-6-7г предпочиташе супи, но после си промени вкуса. Сега е на почти 13г и му се моля да яде супа, но не иска, предпочита по-сухи неща. Храна на фурна, спагети, дюнери, бургери и всякакви сандвичи, но примерно свински пържоли още не харесва, защото трудно ги дъвче, по-жилаво месо също не обича.

Общи условия

Активация на акаунт