СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 9 - Наближава заветната цел - 100 точки по МАТ и по БЕЛ

• 30 852
  • 780
  •   1
Отговори
# 585
Странно, че в света извън инстаграм няма информация за това събитие на СМГ.

# 586
Добро утро!
Не пиша напоследък, но не старая да чета редовно.
Искам пак да благодаря на родителите, които качват ПИ. Принтирах на моята щерка за утре няколко варианта да се забавлява в неучебния ден Simple Smile

# 587
  • София
А на мен ми е странно, че изобщо има такова събитие.
Сега там има толкова много седмокласници, които са по-подтотвени и по-мотивирани да останат в СМГ, че за останалите ще е трудно влизането.

Вместо да направят още паралелки по математика, МОН бълват хуманитарни и незнам си какви. То и да искаш, няма къде да я учиш математиката.

# 588
То не е въпросът само в паралелките, а и във възможността да се осигурят учители на достатъчно високо ниво. Това е дългосрочен процес. И изобщо за образованието се мисли дългосрочно, не се измислят предмети и програми от днес за утре.

# 589
Къде ги тия хуманитарни паралелки? 9 от 394 са такива в София + мога да преброя и 3 броя в НГДЕК.

# 590
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/krasimir-valchev-v … t-6-i-7-klas.html

изобщо не е прав Вълчев, че часовете по език били повече от тези по математика и природни науки, взети заедно. Нали за прогимназия става дума? В езиковите гимназии в 8 клас да, и това е нормално. Ама в прогимназията?
Ние сме в частно, имахме 10 часа седмично език до 5 клас, 8 часа в 6-ти и 6 часа в 7 - ми, математика по 9 часа, природни науки по 2 по всеки от предметите. Как ще са повече часовете по език?
В държавните училища доколкото знам, има по 3 часа език седмично, и 6 часа математика. Само математиката е двойно, отделно природните науки. В гимназиите, които не са езикови, също са 2 или 3 часа седмично език. Например в СМГ и НПМГ. Този човек по неизвестни за мен причини иска да ликвидира езиковото обучение. Може би си мислят - децата да не знаят езици, за да не ходят да следват в чужбина. Това с административни мерки не става и освен това е адски тъпо, в 21 век и в ЕС, когато сме граждани на Европа и сме в Шенген и т.н.
Още колко глупости ще измислят не знам, не отиват на добре нещата.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 09:43 от Татко Мецан

# 591
Този е вреден за българското образование по всеки един параграф.
Къде ги тия хуманитарни паралелки? 9 от 394 са такива в София + мога да преброя и 3 броя в НГДЕК.
И обществените науки влизат, езиковите според мен са си пак хуманитарни, въпреки че самите гимназии дават опции и за природни профили във втори етао.

# 592
Spensa, ок... с обществените науки станаха 20 Simple Smile
За езиковите не съм останала с впечатлението да се набляга на история и философия.

# 593
Забравих да поздравя именичката на rire- на патерица да е жива и здрава, с късмет и много щастлива Simple Smile
Много ме хваща яд като започнат с новостите в МОН...как пък един път не направиха нещо положително, дето да се одобри поне на 50 % от хората...Ще натискат езиковите гимназии да понижават нивото, ами да го смъкнат на А1 нивото Rage Ще си ходят децата на частни уроци (който го влече) и пак ще учат езика, не могат да ги спрат. А математиката...пффф...с това НВО няма как да привлекат децата. Истината е, че дори такива, които се справят добре по МАТ и не я отхвърлят като мразен предмет след НВО в 7-ми клас вече я мразят и бягат далече от нея. Говоря за голяма част, които не са математици, а се справят приемливо добре. Ако не е този стрес и пренавиване да зазубриш безумни решения, има шанс по нагоре да се мотивираш и спокойно да пожелаеш да си я учиш. И после- ще въвеждат задължителна матура по МАТ в 12 клас- ми пак ще налеем пари по школите за едните точки. Ама ще учим педагогика или право, не ни трябва МАТ- няма не ви трябва, математици ни трябват!!! Ама математиците на хартия не са математици...Безумци, безумци, безумци, нямам думи...

# 594
Spensa, ок... с обществените науки станаха 20 Simple Smile
За езиковите не съм останала с впечатлението да се набляга на история и философия.
Нека математическите са 20 и пак ще са малко за 12 хил деца...

# 595
Многократно е обяснявано тук и от най-различни потребители, че езиковите гимназии (и паралелки) не са хуманитарни. Те са общообразователни. Учат се и математика, и природни науки и от тези гимназии отиващите да следват STEM  специалности са не по-малко от отиващите в хуманитарни специалности, а са дори повече.

# 596
Учат се като част от задължителната програма. Нямат допълнителни чадове по мат, физ. Или бъркам?

# 597
  • София
Учат се като част от задължителната програма. Нямат допълнителни чадове по мат, физ. Или бъркам?

Общо взето нямат. Само ако им сложат някой час допълнително МАТ като ИУЧ. Напр. във 2ра английска има само в 10 клас по 1 час допълнително МАТ и 1 час допълнително БЕЛ. Ама то и в мат. паралелки извън СМГ и НПМГ май е така, няма доп.часове МАТ, часовете ИУЧ се ползват за езиците. Гледай учебните планове за 8, 9 и 10 клас на съответното училище и паралелка.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 10:35 от Magenta2022

# 598
Априлски душ, за 23б не можеш да използваш PQC=45. Това е само за а подусловие дадено.
Да, права си, явно е от късния час. Става и с ромб, но твоят начин е по-прост

Дадох я тази задача на моята, само пъшка и не може. Но съм сигурна, че чак такива извращения на НВО няма да има
Дано да няма такива задачи на НВО-то,че ще го закъсаме.

# 599
Този министър не искам и да го коментирам даже, да изчезва по-бързо преди да съсипе и малкото дето го има в държавниге училища.
Аз пък не разбирам какъв е тоя зор с тази математика и защо тя трябва да бъде за сметка на чужд език нарпример, че и задължителната матура да има по нея след 12 клас. Очевидно няма учителски ресурс за обособяването на математическа гимназия, конкурентна на СМГ като не броим НПМГ.
И зи това дайте всички да учим магематиката, без значение харесваи ли ни, отдава ли ни се. Колко деца избират маттура по математика?
Ами децата, които НЕ харесват математиката и избират езици и хуманитарни профили именно защото магемагиката не им е сила, а някой я и ненавиждат, какво да правят - зорлем да набиваме пари в уроци, щото на Вълчев му трябват математици, ама без читави учители. Айде да си гледа работата, ама ако може вкъщи!

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 12:24 от loliy

Общи условия

Активация на акаунт