Страх от бременността

• 673
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте!

Нова съм в групата и силно се надявам да пиша на правилното място.
Даже не знам какво търся - съвет, подкрепа или нещо друго...

Имам едно дете. Забременях моментално - в първия месец, в който със съпруга ми не се пазихме, само от един опит. Всичко мина перфектно и само се дуех като пуйка колко съм много фертилна и как проблеми нямам никакви и всичко е чудесно.
Това спокойствие ни накара да изчакаме няколко години до опита за второ дете. Пак забременях от първия път. Спокойна и доволна, се похвалих на целия свят, че даже и в офиса почерпих. Забързвам историята - мисед.
Много изследвания - всичко ми е наред (нискорискова тромбофилия и НК клетки в горна граница, но като цяло ОК).

6 месеца чакане...Пак забременях от първия път. Фраксипарин, интралипиди... и пак мисед. Още изследвания и на мен, и на съпруга ми - всичко ни е наред.

Пак 6 месеца чакане... и вече правим безрезултатни опити от няколко месеца. Истината е, че искам, но вече ме е страх да забременея.  Може да звучи лигаво, защото много жени имат и повече аборти, и по-големи проблеми от моите, но аз преживях и двата аборта доста трудно.
Изобщо не се вълнувам, никакво щастливо очакване за бъдещото разширяване на нашето семейство нямам. Притеснена съм и съм изнервена. Като ми излезе отрицателен теста, се разочаровам. Ако излезе положителен, отсега знам че няма да се радвам, а само ще ме е страх да не се случи отново.
Не съм сигурна, че мога да изкарам повече от един аборт още преди да се откажа от идеята за второ.

Та така. Разказах си. Изпитвам истински респект, дълбоко уважение и се покланям пред силата и издръжливостта на жени, които минават през това толкова много пъти в продължение на години, и въпреки това продължават напред и се справят.

# 1
Ще се случат нещата. Притеснението също пречи. Не го мисли, просто си имала лош късмет. Третия път може да е на щастие.

# 2
Ще се случат нещата. Притеснението също пречи. Не го мисли, просто си имала лош късмет. Третия път може да е на щастие.

Благодаря ти за отговора. Права си, разбира се. Аз самата съм давала съвет на приятелки да не го мислят и че това е непродуктивно и само може да попречи.
Обаче се оказа, че когато дойде до моята глава, не се справям много добре със собствените си съвети.
4-5 дена преди менструация се превръщам в полуистеричка със склонност към фиксации. Взирам се във внушително количество тестове като ученичка, и ни приемам - ни предавам на други теми. Не успявам да се "изключа".
После пак ставам нормална до следващия път.

# 3
След преживени загуби страха е напълно нормален. Обикновено при жените с ранни загуби минава след първи триместър,  но понякога остава до раждането.  
Самото време опити не е много,  независимо, че е ставало от първи път преди. За възможни изследвания няма да пиша, има теми във форума за забременяане след аборт и там има достатъчно съвети.
Най-добрия съвет, който мога да дам е като почне да става много, да спирате опити за месец-два и после пак. И психолог.
Моята репродуктивна борба продължава вече 4 години - едно живородено дете и едно загубено при раждането (двуподна инвитро бременност), една извънматочна след инвитро, един неуспешен трансфер и милион други проблеми и неуспехи. Много пъти съм спирала за малко, защото напрежението ми се отразява прекалено много. И няма нищо лошо в това. А от повече от 3 години работя и с психотерапевт, което ме спасява до голяма степен. Също споделянето с други жени, които са преживели същото или сходно.
Прегръдки и пожелавам скорошен успех до щастлив финал!

# 4
Разбирам ви напълно! С признание, че ви завиждам благородно за това, че си имате едно дете, което да ви радва вкъщи. Моята първа и много желана бременност приключи с мисед преди 2 месеца и още го преживявам всеки ден. И самия медикаментозен аборт беше тежък физически и психически. Още повече, че около мен роднини и приятелки са бременни в момента и ми е много тежко като ми покажат снимки от ехографски прегледи и се радват как след няколко месеца ще си гушкат бебето, а аз преди няколко месеца се надявах на същото, което сега не знам дали ще успея да изпитам. И това казах и на мъжа си, че колкото и да искам да имаме дете и не съм се отказала, мисля, че щастието от бременността ще ми е помрачено и никога няма да мога да се зарадвам истински на положителен тест, а винаги ще идва първо страха да не се повтори.
Близка приятелка ми дава сили, защото тя миналата година преживя една биохимична и един мисед, а сега е бременна отново и този път всичко върви наред.
Просто не знам как толкова жени намират сили да се вдигнат след няколко аборта или неуспешни ин витро процедури. Само възхищение!

# 5
След преживени загуби страха е напълно нормален. Обикновено при жените с ранни загуби минава след първи триместър,  но понякога остава до раждането.  
Самото време опити не е много,  независимо, че е ставало от първи път преди. За възможни изследвания няма да пиша, има теми във форума за забременяане след аборт и там има достатъчно съвети.
Най-добрия съвет, който мога да дам е като почне да става много, да спирате опити за месец-два и после пак. И психолог.
Моята репродуктивна борба продължава вече 4 години - едно живородено дете и едно загубено при раждането (двуподна инвитро бременност), една извънматочна след инвитро, един неуспешен трансфер и милион други проблеми и неуспехи. Много пъти съм спирала за малко, защото напрежението ми се отразява прекалено много. И няма нищо лошо в това. А от повече от 3 години работя и с психотерапевт, което ме спасява до голяма степен. Също споделянето с други жени, които са преживели същото или сходно.
Прегръдки и пожелавам скорошен успех до щастлив финал!

Точно Вие сте от хората, на които се възхищавам.
Искрени съболезнования за загубата, която сте преживели и съжалявам много за трудностите, през които минавате.
Всъщност общо-взето за първи път споделям за начина, по който се чувствам.
Роднините ми от женски пол ми говорят как нищо страшно не е станало и как едно време никой не е обръщал чак толкова внимание на тези работи. Там го играя безразлична.
Съпругът ми пък не искам да натоварвам допълнително, защото и той се чувства доста кофти.
Хубаво е да мога да кажа на някого, че съм тъжна или притеснена и да получа отговор специално за мен.
Благодаря!

Стискам палци за най- скорошен успех и при Вас Simple Smile

# 6
Масово хората не знаят как да реагират, когато става дума за загуба на бременност. И наистина не осъзнават колко опустошително може да е за жената. И че не е загубен просто ембрион, фетус или бебе, а е загубен цял един живот и представите за живота с това дете. Загубено е доверието в собственото ти тяло. Загубено е спокойствието и радостта при бременност. Загубена е наивността, че положителен тест е равен на бебе.
Аборта, дори и ранен, носи много загуби. И за съжаление в повечето случаи го разбират само жени, които са го преживели. И то жени от сегашното поколение. Майките и бабите ни не са имали лукса да го преживяват като загуба, защото кой ти е говорил за емоциите след загуба преди 30+ години.
Чувала съм какви ли не коментари "поне имаш едно дете", "по-добре така", "природата си знае работата", "не бил сега момента за още едно дете" и какво ли още не. И това са думи казани от жени, част от тях от жени- лекари.
Знам колко е трудно да се срещне разбиране, затова групите по форумите са толкова полезни. От скоро има и група във Фейсбук "Живот след загуба на бебе", където човек също може да си говори свободно с други жени, които знаят какво е.
И макар аз и мъжа ми също да се пазихме взаимно, в един момент разбрахме, че понякога олеква малко ако просто си помълчите заедно по темата, докато сълзите се стичат.

# 7
Разбирам ви напълно! С признание, че ви завиждам благородно за това, че си имате едно дете, което да ви радва вкъщи. Моята първа и много желана бременност приключи с мисед преди 2 месеца и още го преживявам всеки ден. И самия медикаментозен аборт беше тежък физически и психически. Още повече, че около мен роднини и приятелки са бременни в момента и ми е много тежко като ми покажат снимки от ехографски прегледи и се радват как след няколко месеца ще си гушкат бебето, а аз преди няколко месеца се надявах на същото, което сега не знам дали ще успея да изпитам. И това казах и на мъжа си, че колкото и да искам да имаме дете и не съм се отказала, мисля, че щастието от бременността ще ми е помрачено и никога няма да мога да се зарадвам истински на положителен тест, а винаги ще идва първо страха да не се повтори.
Близка приятелка ми дава сили, защото тя миналата година преживя една биохимична и един мисед, а сега е бременна отново и този път всичко върви наред.
Просто не знам как толкова жени намират сили да се вдигнат след няколко аборта или неуспешни ин витро процедури. Само възхищение!

За мен медикаментозният аборт също беше ужасно неприятен. Казват обаче, че е по-щадящ за тялото.
Не знам колко са ви казали да чакате, но стискам палци да се получат нещата веднага щом започнете опитите и да се радвате на една прекрасна, лека бременност!

# 8
Благодаря! Да ви се връщат хубавите пожелания и вие скоро да прегърнете второто си детенце! Heart

Общи условия

Активация на акаунт