Идеи за преустройство на апартамент - трета спалня или не?

• 2 422
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
А възможно ли е да се премести вратата на лявата спалня към коридора и холът да се "дръпне" надолу, за да спечелите още няколко квадрата? Ето така:

# 31
Ще се консултираме с архитект кои стени могат да се местят. Иначе е добро предложение!

# 32
  • София /Абсурдистан
Ако мога да споделя нещо от личен опит. За двама души, които ще спят в една стая, трябва стаята да е по-голямата, защото става много задушно и просто няма въздух. Освен ако не спите целогодишно на отворен прозорец. Стая от 9 кв е точно такава, малка е за двама.

# 33
  • София
Моите деца имат и по-голяма разлика.В една стая са,също са момичета. Имат моменти на голямо напрежение,но не го намирам за проблем.Има 4 отделени помещения и във всеки един момент някой може да се отдели на спокойствие от другите.При вас също може да е така без каквото и да е преустройство( само може би да се махне прехода на едната спалня). Смятам за изключително полезно за всеки млад човен да има някой, с който да се съобразява и някой, за който да се грижи. Хормони, тийн етап и какво ли не са термини само за оправдание за непорастване и не желание за поемане на отговорности. Сега,който има възможност и има отделни стаи за всяко дете -супер,няма лошо.Също ако са различен пол да кажем,че има специфики,но при всеки друг случаи може и да си спести "рутенето" на блока. И все пак част от предложените нови разпределения са много хубави. За каквото имате сили и желание Grinning
Да, това за въздуха също е вярно!

# 34
Горещо не съветвам да променяте предназначението на помещенията. Обслужващи помещения като кухни, бани, тоалетни и мокри помещения е желателно да си останат там, къде са по план. Първата причина е, че трябва да променяте пътя на чиста вода, мръсен канал, да добавяте допълнителни контакти за уреди, т.е. това е свързано с много къртене и последващо замазване, в някои случаи и с вдигане на нивото на пода, за да се докара нужния наклон, т.е. големи разходи. Втората причина ще я установите много скоро след заживяването в ремонтирания апартамент: когато някоя сутрин спящият в бившата кухня бъде събуден от тропането с чехли по гранитогреса на съседа отгоре, който става в 5 сутринта и си прави кафе преди да отиде на работа. Или когато установи, че не може да се спи, понеже над главата му центрофугира пералня. Съседите отдолу също няма да са щастливи от това да извършвате обичайни кухненски дейности, свързани с шум над главите им. В някои блокове хората са особено нетолерантни, ако сте решили да не използвате аспирацията в кухнята, а си я изведете към терасата и да им умирисвате прането на манджи. Предпоставка за много междусъседски скандали е, ако във всеки апартамент по вертикалата живущите си приложат тяхното си виждане за разпределение на помещенията. Казвам го с най-добри чувства. Във велик филм ще се вкарате, ако се случи да наводните някой след рационализациите, които смятате да правите.

# 35
В някои блокове хората са особено нетолерантни, ако сте решили да не използвате аспирацията в кухнята, а си я изведете към терасата и да им умирисвате прането на манджи. Предпоставка за много междусъседски скандали е, ако във всеки апартамент по вертикалата живущите си приложат тяхното си виждане за разпределение на помещенията.

Еднаквостта и благоприличието, както и обуздаването на творческите изблици на всеки в многофамилна жил. сграда се подкрепя от ЗУТ, множество Наредби за строителството и ЗУЕС.

# 36
Съседите отдолу също няма да са щастливи от това да извършвате обичайни кухненски дейности, свързани с шум над главите им.
Ако боксът е в хола, няма да им пречат в спалните. А може и те да са я изместили. Ние сега купихме гарсониера, като бившата кухня я правим на спалня. Всички в редицата са така и щеше да е шумно по-скоро, ако бяхме оставили оригиналния (крайно нефункционален) вид.

Във велик филм ще се вкарате, ако се случи да наводните някой след рационализациите, които смятате да правите.
Съседите над нас не са местили нищо. Когато стана наводнение от кухнята им, при нас протече не в стаята отдолу, а в спалнята до нея (и при нас, и при тях си е спалня, така си е по проект). Водата не винаги следва логиката на проекта...

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 16:16 от Relax now

# 37
Relax now, съгласна съм с теб. И въпреки това смятам, че трябва да има някаква култура и съобразяване при живеенето в многофамилна жилищна сграда. Мен също нищо не ме спира да си спретна домашен фитнес и аеробика в една от спалните, ама някак си се удържам да не го направя. Хем не е свързано с мащабни ремонти и преустройства. На ламината нищо няма да му стане от канго обувките...

# 38
Така е. Аз съм за, единствено, ако не се засягат спалните. Хол, трапезари, бокс, както и да ги върти човек, все са към шумните, но спалните не бих пипала.
И да не се променя предназначението, т.е. да остава за жилищни нужди. Като знам, че има например детски градини в жилищни блокове, направо не искам да си представям какво е там... Живяхме над кафене, така си беше по проект, 1 г. издържахме Trollface

# 39
Съседите под нас си направиха кухнята под нашите спални - смениха предназначението на стаите и готвят на терасата на спалните. Отвратително е и си признавам, че умишлено се заяждам. От зори в спалнята мирише на готвен лук, зелце, печени чушки. Ама то не е аромат просто - то все едно до мен готвят. Заради това спим от май до октомври на климатик, защото не можем да отворим. Прането мирише. И като запалиха и скара отвън на терасата - мъжа ми изля вода върху огъня. Те готвят, аз тогава имам силни пориви за тупане и метене на цялата къща. А дори не съм конфликтна....
Не се поздравяваме като се засечем.
Ако можете спестете си подобни емоции.

# 40
  • Out of the Mix
Отвратително е това.
Аз съм късметлия в това отношение.
За съжаление не може да се налагат ограничения и да се казва кой какво да прави и не прави в имота си вътре.
Единствено поне с носещите стени да не се заиграват при преустрйства.
Всеки случай масово е избиването на балконите, особено на не носещите долни части от стените към балконите, и така двустайни стават 60-65 кв. <"тристайни>". Да, ама не.

# 41
И под нас са направили хол с бокс в спалнята. Предишните съседи бяха доста шумни и беше много неприятно. Сегашните въобще не ги чуваме, дано и така си остане.
По отношение на миризмите, както писах, при нас кухните са залепени за спалните по проект, отвсякъде мирише, но слава богу не се престарават и е рядко Laughing

Холът ни гледа в обратната посока, там пък се засича с балконите на гарсониерите и имаме любители на скарата. Но не е незаконно, затова нищо не казваме.

В случая на авторката е хубаво, че спалните са в отделна част и няма да пречат на съседите. На тях може да им е по-шумно в бъдещата трета спалня, ако я направят в трапезарията и под/над тях се използва като такава. Но всичко си зависи от съседите. При някои няма да имат никакъв проблем, други вдигат шум и в спалните. В едно жилище, в което бяхме на квартира, сутрин в 6 ч. започваха да простират на балкона на спалнята, като за всяка дрешка минаваха през стаята с влачене на крака. Отгоре на всичко баните бяха до спалните и тропаха и там.

# 42
  • София
Аз не бих правила преустройства в описаната ситуация - децата имат да делят стая има-няма 9 години и после голямото ще изхвръкне студентка някъде (където пак е възможно да се наложи да дели стая със съквартирант/ка), а малкото ще "владее" детската самостоятелно. И всяко дете ще се научи да се съобразява с режима и нуждите на другото и да "съжителства" с него.

Общи условия

Активация на акаунт