Идеи за преустройство на апартамент - трета спалня или не?

• 1 480
  • 41
  •   1
Отговори
Харесахме апартамент със следното разпределение

И се чудим дали и как да го преустроим за да се получи трета спалня.
Имаме две деца (момичета) на 9.5 и 1.5 години и ни се иска да осигурим стая за всяко дете, тъй като поради голямата разлика винаги ще имат различни интереси, нужди, режими, стават и лягат по различно време и т.н. Само че не намираме оптимален вариант. Те са общо взето два.
Първият е да преградим малка част от трапезарията т.е да я усвоим към хола като изградим там стена, ще отнемем около 1.35 от дължината ѝ и да разположим там кухненски бокс. Проблемите на този вариант са, че дневният тракт се получава около 20 кв. и пак е доста малко и ми се струва, че ще бъде много тясно. Новополучената стая пък става 9.5 кв. но между бокса и трапезарията има свод, който я прави да изглежда още по-тясна и захлупена. Ще потърсим мнение от архитект дали и доколко може да се премахне този свод, но не вярвам да може да изчезне изцяло.

Втория вариант (който според мен никак не е ок) е да изместим кухнята в хола, но в този случай ще разполагаме само със 16.7 кв. м. за кухня и дневна и ще трябва да се лишим напълно от холова част т.е ще съчетаем трапезна маса с ъглов диван защото няма друг вариант. В момента сме така в сегашното ни жилище, тъй като кухянта и трапезарията са в помещение от 15.5 кв.м. и масата за хранене е съчетана с диван. Много ми се искаше да не сме пак така. Но при този случай ще получим 3 нормални по размер спални.

И разбира се, третия вариант е да си го ползваме без преустройтво като в този случай между бокса и трапезарията, както и между трапезарията и хола ще има свод, без врати. Но не знам как ще вместим две деца в 12 кв. стая и как ще се нагодят една към друга, дали няма много да си пречат.

По-голямо жилище на този етап не можем да намерим, а и локацията ни е много важна, а този отговаря на голяма част от изискванията ни, които са специфични.

# 1
  • Пловдив
Според мен ако има възможност направете врати за хола и спалнята от коридора, за да нямате преходна спалня. Двете сегашни спални стават детски, хола ще си е хол, но там отново ако имате възможност си направете падаща спалня, сега има страхотни решения, правят ги да падат направи върху меката мебел, даже може да са с Ел. механизъм и изобщо няма да е трудно, вие че спите там. Бокса и трапезарията ще станат хубави, няма да местите тръби, няма да къртите. Между хола и трапезарията можете да поставите плъзгаща врата или врати зависи от размера, в днешно време има хубави решения и за това.
В хола като няма да се готви и пуши няма да се притеснявайте и от неприятни миризми. Детските стаи ще са достатъчно големи да съберете всичко на децата, в хола на стената на която ще е падащата спалня пускате едни гардероби до горе, през деня ще си е нормален хол с мека мебел, маса и тв кът, вечер ще е спалня. С парите спестени от местенето на стени, канали и тръби ще си направите по поръчка такава спалня.

# 2
Като гледам разположението не можете да изместите кухнята в хола - няма как мръсната вода да стигне до там.
Вариант ли е да усвоите терасата? Ако да - правите с терасата и част от хола втора детска и хола трябва много добре да се оптимизира. Може да се помисли новата стая да не е с цяла стена, а горната 1/3 да е прозрачна и така в хола все пак ще влиза и дневна светлина. Но ще свети на каката ако има някой в хола. 
Така ще имате 2 момичешки спални, които са самостоятелни и с преход от към хола - няма минати и сърдити Simple Smile
Малкото до вас - да го наглеждате - каката в другата страна.
Бих направила плъзгащи врати на детските стаи - виждам, че има възможност - да пестя пространство. Бих направила и втора тоалета в банята - после ще ме благославяте всеки ден Simple Smile

# 3
  • край голямата локва
Аз бих махнала вратата на хола към  антрето и бих изградила нова стена между нея и  вратата на детската. Ще се загуби малко  пространство, но пак ще е около 16 квадрата. И нищо няма да се кърти. Така образуваната стая ще ползвам за родителска, а момичетата ще получат по една от малките. Но за мен 14 квадрата са повече от достатъчни за дневен тракт. Скоро момичетата ще се затворят в стаите си. Задължително бих сложила втора тоалетна в банята.
п. с междувременно In4hi е предложила също отделяне на хола с нова врата.

# 4
Продавате този апартамент и с тези пари и парите предвидени за грандиозните, незаконни преустройства, си купувате дома мечта с нужните разпределения.

# 5
Нищо незаконно няма, ако не бутат носещи стени.
Преместете си кухнята в хола, разстоянието не е голямо и може да се спази наклона. Трапезарията става трета спалня, а боксът - гардеробна.

# 6
  • София
Едно предложение за четвърти вариант с усвояване на терасата:

Скрит текст:

# 7
П
Нищо незаконно няма, ако не бутат носещи стени.
Преместете си кухнята в хола, разстоянието не е голямо и може да се спази наклона. Трапезарията става трета спалня, а боксът - гардеробна.

От НАРЕДБА № 4 ОТ 17 ЮНИ 2005 Г. ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗГРАЖДАНЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА СГРАДНИ ВОДОПРОВОДНИ И КАНАЛИЗАЦИОННИ ИНСТАЛАЦИИ

# 8
Аз не бих преустройвала нищо, просто бих си сложила едно легло спалня в хола и това е. А единствена тераса да усвоя и да я загубя - абсурд.

# 9
От НАРЕДБА № 4 ОТ 17 ЮНИ 2005 Г. ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗГРАЖДАНЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА СГРАДНИ ВОДОПРОВОДНИ И КАНАЛИЗАЦИОННИ ИНСТАЛАЦИИ

Скрит текст:
"освен в случаите и по реда на чл. 43, ал. 5;"
Т.е. в подови настилки, като тръбите са без връзки и наставки в участъците на преминаването им под тях.

Ето няколко решения на съда по такива дела:
https://www.adms-sz.com/pages/0061d818/22192618.htm
https://dela.bg/Acts/b27ff794-6de1-42d5-9b58-c79e7652f3a0
https://www.admincourtgabrovo.com/menu/del-court%20sistem/CourtA … d819/08962519.htm

# 10
Не мога да си представя как става канализационна тръба ф 50 без връзка, с коляно 90 гр. към вертикалната мивка от пода. Канализация с колена се изпълнява само в подове с дебела замазка в баня. Тези цитирани в "чл. 43 (5) Етажните разпределителни клонове от пластмасови тръби се вграждат в подови настилки само когато са предвидени предпазни тръби без връзки и наставки в участъците на преминаването им под подовите настилки." са тръбите за парно (с алум. вложка), които действително минават в замазка на под в помещенията до радиаторите и са в обсадни тръби. За канализация без преходно коляно никъде не се споменава. Не виждам как ще премине такава тръба по стената от кухнята към хола от разпределението (отляво има врата, отдясно - прозорец и врата и е външна). По делата прехвърлих набързо, забелязах атакувани заповеди за премахване. Само мисълта за евентуално атакуване на този ремонт би ме спряла. Печелили са хора и ремонтиращите са възстановявали (говоря преди 10-15 год.) Виждам че тези дела са отскоро, явно са намерили някаква друга вратичка. Никъде не виждам да се цитира този чл. 43 от Нар. 4

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 04:36 от Seiko7075

# 11
Добре де и цял живот спалнята на родителите ще е хола?
Седи си мъжа ми, гледа телевизор с децата, а аз искам да си легна - какво правим:
а) седя и чакам да се нагледат
б) лягам някъде и после се местя /боже. какъв звяр ставам ако ме разбудят по средата на дълбокия сън/
в) тропвам и всеки по леглата - ама ако аз реш да легна в 8?! Или съм болна?
Не ми се вижда удачно това хола да е семейната спалня. Да не говорим, че аз и леглото си мразя да оправям, та не виждам как търча поне 2 пъти дневно със завивките.
Навремето мама спеше в хола - ами че тя стая си нямаше! Нямаше никакво лично пространство! Дори като дете го осъзнавах!

# 12
  • Пловдив
Когато децата си имат собствени стаи почти през цялото време си седят там. Само след няколко години голямата само ще спи и ще се къпе в тях, през другото време ще е на училище, или с приятелки някъде, а като дойде момента и с гаджетата да не говорим.
Освен това те ще си имат отделна трапезария и бокс на практика за четири човека ще имат четири отделни помещения.
Като мъжа иска да гледа телевизия с децата ще гледат в някоя от детските стаи не е задължително да е в хола.

# 13
Аз се чувствам зле в стаи без собствен прозорец. Не мога да си го представя за спалня. Лягам късно, мъжът ми в нормален час. Той пък става рано. Ако и при тях има такива разминавания, едва ли ще е удобно да стои посред нощ или в ранните часове в детските.
Помещенията са достатъчно, просто трябва да си ги разпределят според нуждите и навиците.

# 14
Деца различни. Моето не излиза и обича да си седи у дома, че и гаджетата у дома води та не винаги като стане на 15 му невиждаш очите. Някой учат и в собствения си град и до +24 години са си в детската стая.

Общи условия

Активация на акаунт