И се чудим дали и как да го преустроим за да се получи трета спалня.
Имаме две деца (момичета) на 9.5 и 1.5 години и ни се иска да осигурим стая за всяко дете, тъй като поради голямата разлика винаги ще имат различни интереси, нужди, режими, стават и лягат по различно време и т.н. Само че не намираме оптимален вариант. Те са общо взето два.
Първият е да преградим малка част от трапезарията т.е да я усвоим към хола като изградим там стена, ще отнемем около 1.35 от дължината ѝ и да разположим там кухненски бокс. Проблемите на този вариант са, че дневният тракт се получава около 20 кв. и пак е доста малко и ми се струва, че ще бъде много тясно. Новополучената стая пък става 9.5 кв. но между бокса и трапезарията има свод, който я прави да изглежда още по-тясна и захлупена. Ще потърсим мнение от архитект дали и доколко може да се премахне този свод, но не вярвам да може да изчезне изцяло.
Втория вариант (който според мен никак не е ок) е да изместим кухнята в хола, но в този случай ще разполагаме само със 16.7 кв. м. за кухня и дневна и ще трябва да се лишим напълно от холова част т.е ще съчетаем трапезна маса с ъглов диван защото няма друг вариант. В момента сме така в сегашното ни жилище, тъй като кухянта и трапезарията са в помещение от 15.5 кв.м. и масата за хранене е съчетана с диван. Много ми се искаше да не сме пак така. Но при този случай ще получим 3 нормални по размер спални.
И разбира се, третия вариант е да си го ползваме без преустройтво като в този случай между бокса и трапезарията, както и между трапезарията и хола ще има свод, без врати. Но не знам как ще вместим две деца в 12 кв. стая и как ще се нагодят една към друга, дали няма много да си пречат.
По-голямо жилище на този етап не можем да намерим, а и локацията ни е много важна, а този отговаря на голяма част от изискванията ни, които са специфични.