Паник атаки след раждане

• 329
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте, мами,

Тъй като около мен няма жени с подобен проблем, реших да пиша тук, за да разбера дали някой преминава през подобно нещо.
Имах по-травматично раждане и след това започнаха да се появяват състояния наподобяващи паник атаки. Прималява ми, чувствам се сякаш всеки момент нещо лошо ще се случи и се паникьосвам разбира се. Много е неприятно, защото вместо да се радвам на бебчето си само мисля дали пак няма да изпадна в такова състояние. Имам чувството, че това е само при мен, имах момент в който ме беше страх да излизам с бебето, защото имах притеснения, че ако ми стане лошо няма да има кой да ми помогне.
Надявам се да има колкото се може по-малко жени, преминаващи през такова нещо, разбира се, но ако има някоя друга жена с подобен проблем, ще се радвам да сме си взаимно полезни с техники за справяне с това.

# 1
  • Поморие
Здравейте, мами,

Тъй като около мен няма жени с подобен проблем, реших да пиша тук, за да разбера дали някой преминава през подобно нещо.
Имах по-травматично раждане и след това започнаха да се появяват състояния наподобяващи паник атаки. Прималява ми, чувствам се сякаш всеки момент нещо лошо ще се случи и се паникьосвам разбира се. Много е неприятно, защото вместо да се радвам на бебчето си само мисля дали пак няма да изпадна в такова състояние. Имам чувството, че това е само при мен, имах момент в който ме беше страх да излизам с бебето, защото имах притеснения, че ако ми стане лошо няма да има кой да ми помогне.
Надявам се да има колкото се може по-малко жени, преминаващи през такова нещо, разбира се, но ако има някоя друга жена с подобен проблем, ще се радвам да сме си взаимно полезни с техники за справяне с това.
Аз съм минала през такива състояния още като бях студентка, преди 8-9г., изчезнаха и в близките 3-4г. при много силен стрес отново са се появявали. Напоследък животът ми е много натоварен и след някои травматични събития, както и стрес покрай отглеждането на деца, от време на време ми се отключват ПА, които се изразяват главно с недостиг на въздух, чувство, че сякаш ще умра, също учестен пулс, усещане като за безтегловност... Ужасно е и в такива периоди губя желание да излизам и искам да се затворя вкъщи, а по принцип дори не съм човек от типа домошар. Съветът ми е да поговорите с психолог или психотерапевт. Аз така и не взех мерки преди, но все още не е късно, ако това продължи. Изследвайте и желязо.

# 2
  • София
Паник атаки могат да се появят не само след раждане. Не можеш да си представиш колко много хора преминават или са преминали през тях, но няма да ти кажат. Българинът такива неща НЕ споделя, защото се счита за слабост.
Аз отключих паник атаки далеч след ражданията, но според мен са свързани с моменти далеч назад във времето (случки, събития, преживявания), напрежението се натрупва, и избива в един момент. Трудно е, но с времето е хубаво да се научиш да ги овладяваш, и да не им позволяваш да те контролират те, а ти тях. И обикновено при силен стрес отново напомнят за себе си.

# 3
Имала съм и аз такива моменти след тежко раждане и последващо заболяване. Не излизах сама с бебето, винаги някой трябваше да е с мен. Когато трябваше да оставаме сами вкъщи телефона винаги до мен, за моя радост майка ми живее на 5 минути от нас и бях оставила ключ.
Отминават нещата с времето без лекарства, без нищо. Нормално е след стресови ситуации да се появяват някакви такива неща, ние сме хора, не роботи.
На мен много ми помогна, че съпругът ми и баща ми ни организираха почивка за мен , мама и бебето на чист въздух на планина и там като че ли ми подейства добре престоя, като знаех, че мога да се наспя, да не мисля за нищо.
Най-важно е да имаш подкрепяща среда съпруг, родители, приятелки.

# 4
  • София
Цитат
На мен много ми помогна, че съпругът ми и баща ми ни организираха почивка за мен , мама и бебето на чист въздух на планина и там като че ли ми подейства добре престоя, като знаех, че мога да се наспя, да не мисля за нищо.
Спокойствието е точно панацея за паник атаките.

# 5
И аз отключих паническо разстройство няколко години след раждането на детето ми точно поради травматични събития по време на бременността. А и не само, човек с по-лабилна психика съм като цяло и съм много емоционална. Говорете за проблема си без срам, потърсете професионална помощ докато нещата не са се влошили, защото повярвайте ми, идва момент с тия състояния, в който ПА е най-малкият проблем..

Общи условия

Активация на акаунт